A QuantumGIS projekt és szoftver bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Advertisements

FLEXTOR Univerzális adattárolási rendszer segítségével Térinformatikai adatintegráció a gyakorlatban a L-Tér Informatika Kft.
Kiss-Tóth Marcell Flash és PHP? De még mennyire!
Számítógépes operációs rendszerek
Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatal egységes szerkezetű rendezési terveinek publikálása, karbantartása ASP szolgáltatás keretében Cselovszki Zoltán.
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Új online technológiák: lehetőségek és kihívások Kerese István Fejlesztési platform üzletág igazgató Microsoft Magyarország
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
Szabó József CadMap Kft.
Az ITRW kevésbé ismert funkciói
Bevezetés a térinformatikába dr Siki Zoltán
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
A GPS az egyetemi oktatásban
Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés.
A Carsoft MB Ultimate Pro 3.0 Demo verziója köszönti Önt!
Eltérés a CAD és GIS adatszerkezetek között CAD (DXF, DWG, DGN)GIS (Shape, TAB, GeoBase) Sokféle elem típusPont, törtvonal, felület, (szöveg) Egy fájl.
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
A Linux grafikus felhasználói felülete
Python script/ GUI (töltőre navigálás) Kinect/ROS/ Linux Interface ROS Linux – Apache web statisztikák Lehetséges feladatok.
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
Bevezetés a térinformatikába dr Siki Zoltán
Térinformatika Bornemisza Imre egyetemi adjunktus PTE TTK Informatika és Általános Technika Tanszék  Térinformatika 2007.
Nagyvállalati projektmenedzsment GTM szeminárium sorozat A Microsoft nagyvállalati projektmenedzsment megoldása Előadó:Kőnig Tibor
Instant alkalmazások SharePoint platformon. A fejlesztés és a testre szabás határai elmosódtak. A testre szabást végző legtöbbször nem programozó A.
Önleíró adatok: XML INFO ÉRA, Békéscsaba
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Vezetői Információs Rendszer Kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen Eredmények - Tapasztalatok Vilmányi Márton.
1 A beszerzett szoftverek bemutatása és alkalmazásuk a gyakorlatban József Attila – Jankó Zoltán Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Az előrehaladás követése a ProjectServeren Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Több projekt együttes követése Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Segédlet vizuális programozáshoz Kovács László
A barátságos MySQL Papp Szabolcs INFO ÉRA november 18.
Flash és PHP? De még mennyire! Kiss-Tóth Marcell
A területrendezés és –fejlesztés adat háttere és technológiai megoldásai Göncz Annamária, Juhász Géza Péter
Térképészet Szoftvertípusok Zentai László
Football Club webes arculata, azaz egy hivatalos klub honlapjának felépítése Készítette: Kiss László Balázs.
Akik a céljaikat árkon-bokron keresztül is elérik:
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Városi Rendészeti Program. Mi a Városi Rendészeti Program célja?  Az Önkormányzat Közterület felügyeletének munkáját segítse azáltal, hogy egy közös.
AZ EGYSÉGES ELEKTRONIKUS KÖZMŰNYILVÁNTARTÁS
A GIMP képszerkesztö program bemutatása
Téradatok létrehozása, szerkesztése
Webes MES keretrendszer fejlesztése Kiss Miklós Dániel G-5S8 Tervezésvezető: Dr. Hornyák Olivér.
2. Operációs rendszerek.
Az AEGIS térinformatikai keretrendszer kutatása és fejlesztése
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
A projekt célja O Egy 2 dimenziós rakpart készítése a TBA cég megbízásából. O Az Eclipse plug-in megengedi a felhasználónak, hogy különböző tárgyakat.
Az OMSZ saját fejlesztésű időjárási megjelenítő rendszere HAWK-3.
Fórum alkalmazás tervezése Készítette: Lückl Roland és Horváth Gergely és implementálása.
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
GEO-DATA Workshop 2009 november A GEODATA laboratórium működése A Miskolci Egyetemen a Baross program keretében egy Geoinformatikai Adatszolgáltató – GEODATA.
Vizuális programozás Előadó: Csapó Gábor.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék.
Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben Fehér Zsolt Zoltán Madarász Anett Olasz Angéla Szabó Péter január 29.
GEOINFORMATIKA LINUX ALATT Dolleschall János. A LINUX ● A Linux operációs rendszer Linus Torvalds finn programozó nevéhez fűződik ● december 28-án.
GeoServer, OpenLayers és WFS Dolleschall János
Szabad és Nyílt forráskódú GIS szoftverek az Egyesült Királyságban Robin Waters Igazgató, RSW Geomatics Ltd Features szerkesztő, GIS szakértő.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Banai Miklós Open Source 2012 – Az innováció motorja Az EuroOffice léphet az OpenOffice helyébe? Banai Miklós, MultiRáció Kft. 1/1/ Támogatott.
dr. Siki Zoltán BME Általános és Felsőgeodézia tanszék
Talajszennyeződés detektálásának és vizsgálatának támogatása geoinformatikai módszerekkel Herczeg Ádám ME-Geofizikai Tsz.
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Kulcsrakész Közgyűjteményi Portál
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Előadás másolata:

A QuantumGIS projekt és szoftver bemutatása Juhász Levente – SZTE TFGT

Áttekintés A projekt (Mióta? Kik? Miért?) A szoftver (Főbb funkciók) Használhatóság érzékeltetése pár funkción keresztül A használat során jelentkező tapasztalatok Felhasználók Amire választ kapunk: Életképes lehet-e egy Open Source asztali GIS szoftver a geoinformatikában?

A projekt A QGIS „atyja”: Gary Sherman Hivatalosan 2002 májusa óta fut a projekt Cél: egy gyors GIS megjelenítő, ami az adathalmazok széles skáláját támogatja Az első – többnyire nem funkcionáló – release 2002. július 19-én jelent meg (csak PostGIS rétegek megjelenítésére volt alkalmas) Még ebben az évben shape + egyéb vektoros formátumok támogatása 2004. február 25.: QuantumGIS 0.1 Moroz – az első stabil verzió A Change Logokból visszakövethető az egész fejlesztés

Forrás: qgis.org

A projekt A QuantumGIS-nek (és QGIS mozaikszónak) különösebb jelentése nincs, habár a GUI a Qt keretrendszert használja 2004 óta az OSGeo (Open Source Geospatial Foundation) hivatalos projektje Fejlesztésén nemzetközi közösség dolgozik, aminek a felhasználók is szerves részét képezik → valós igények szerint épül Főleg C++ és Python nyelveken íródik Kapcsolat létesítése levelezőlistákon, blogon, fórumon, stb. lehetséges Mindezek mellett hű maradt az eredeti koncepcióhoz (pl.: átjárhatóság az adatformátumok között)

Tehát mi is valójában a QuantumGIS? Egy nyílt forráskódú, platformfüggetlen, felhasználóbarát GIS szoftvercsomag, ami számos vektoros, raszteres és adatbázisformátumot kezel. Részei: QGIS Desktop – asztali GIS szoftver QGIS Browser – térképi megjelenítő QGIS Server – QGIS projektfájlokkal konfigurálható WMS QGIS Client – kliens WMS szolgáltatás megtekintéséhez

A szoftver GNU General Public Licence Szokványos és ésszerű felépítés

A szoftver GNU General Public Licence Szokványos és ésszerű felépítés Teljes lokalizáltság Modulok széles tárháza Mire jó tehát? Vizualizálás, adatelemzés és átalakítás, nyomtatható térképek készítése, térképi adatok publikálása, és minden egyéb GIS funkció… Mindezeket egyszerűen tehetjük meg

Használhatóság Kétféle eszköz/funkciótípus

Használhatóság Koordináta-rendszerek: On-The-Fly transzformáció vektoros adatoknál GDAL georeferáló modul raszeres adatoknál Egyéni vetület (HD72/EOV hiba!)

Használhatóság Műveletek vektoros adatokkal: Digitalizálás Attribútumtábla szerkesztése Elemző, geometria és szerkesztő eszközök + Geoprocessing Interpolációk, stb… Raszteres adatokkal Map algebra, Raszter kalkulátor Vektor raszter, raszter-vektor konverzió Maszkolás, elemzések, …

Használhatóság Adatforrások: Számos formátumú adatot kezel Vektoros: ESRI shape, MapInfo, KML, Microstation DGN, sima text, GML, SQLite, personal GDB, Arc/Info ASCII, DXF, XML, GPS, … Ezek egymásba alakíthatóak pár kattintással Raszteres: ERDAS IMG, JPG, JPEG2000, TIFF, GEOTIFF, MRSID, GIF, ASCII, BMP, Grid-ek (pl. Surfer), DEM, PNG, …

Használhatóság Tagolt szöveg réteg hozzáadása Egyszerű textfájlból vektoros réteg készítése Koordináták + attribútumok is Nem csak pont, de vonalas és területi objektumok is (WKT) Interpoláció modul Egyelőre csak IDW és TIN interpolációk érhetők el

Használhatóság OpenStreetMap modul: Az OSM szerkesztéséhez nyújt felületet A letöltött .osm fájlt importálhatjuk, vagy akár QGIS-ből tölthetjük le Rajta szerkesztéseket végezhetünk a QGIS eszközeivel Bármilyen QGIS által kezelt vektoros adatot importálhatunk Elvégezhetjük az adminisztrációt Fel is tölthetjük az OSM-re

Használhatóság Kétirányú kommunikáció GPS-vevőkkel: Soros vagy USB porton csatlakozó eszközöket is kezel (gpsbabel) Csak GPX tölthető le, vagy fel GPX-konverziók

Használhatóság Szkriptek írása (Python Konzol) Pluginek (eredetileg C++, de mára a Python támogatás is él) → Testreszabhatóság Nyílt forráskód + szkriptek + pluginek = fejlesztés lehetősége az egyszerű felhasználónak is Megfelelő energiaráfordítással szakmai fejlődéssel is járhat

Felhasználók A világ számos pontján a legkülönbözőbb iparágakban (erdőgazdálkodástól városi SDI kialakításáig) Egyszerűtől a professzionálisig Magyarországon kezd a geoinformatikaoktatás részévé válni SZTE, BME, PTE, …

Összegzés A QGIS egy remekül használható, gyorsan tanulható, felhasználóbarát szoftver Az OpenSource szoftverek összes előnyével jótékonyan hat a geoinformatikára Reális konkurencia a zárt szoftvereknek

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!