Bőr, szőrme Ruházati szerep
A bőr
A bőr felépítése Felhám Irha /legértékesebb/ Hájas hártya Kémiai összetétel: Víz: 60-70 % Fehérje: 20-30 % Zsír: 1-8 %
A nyersbőr részei Pofa, láb Nyak Hasszél Hátdarab /krupon/
Nyersbőr tartósítása A nyersbőr romlékony, tartósítani kell., a víztartalmat kb. 15 %-ra állítják be. Szárítással Sózással Sózva szárítással
Bőrgyártás Előkészítés Cserzés Kikészítés
Bőrgyártás előkészítési műveletei Áztatás Meszezés Husolás pőre Hasítás Mésztelenítés
Cserzés Cél: vízzel szemben ellenálló, puha, sima, vagy kemény bőr készítése, cserzőanyagokkal Növényi cserzőanyagokkal /talp, szíj/ Ásványi /króm, alu./ Zsírcserzés /olajjal, ruházati célokra/ Kombinált cserzés
Kikészítés A felhasználási cél szerinti kikészítés. Talpbőrök Lábbeli felsőrész bőrök Felsőruházati bőrök Díszmű, bőröndös bőrök
Talpbőrök Talpbőr:Tömött, feszes, rugalmas, feladata a talaj egyenetlenség , nedvesség, idegen anyag elleni védelem. Ökör, vagy tehén bőréből, növényi cserzéssel. Talpbélésbőr: talp és felsőrész összetartása, marha, ló, sertésbőrből. Kéregbőr:támasz, és formatartás
Lábbeli felsőrész bőr Általában krómcserzésűek, nyersbőrök /marha/,boxbőrök /marha, borjú, ló, sertés/,sevróbőrök /kecske, juh/ Vízhatlan: durábel Bolyhozott: velúr Boxbőrök: lakkcipők Bélésbőrök: vékony, puha, sertés, juh, bárány, kecske bőréből
Felsőruházati bőrök Kabátok, zakók, kosztümök, nadrágok, kesztyű, kalap Kecske, juh, lóbőr elejébőlborjú, vagy marha hasítékából készülnek, krómcserzéssel
Díszmű és bőröndös bőr Finombőrök, kecske, juh bőréből, borjú vagy sertés hasítékból. Drága női táskák, erszények hüllők bőréből, utánzatából készülhetnek.
A szőrme Az emlősállatok ruházati célra kikészített prémje, gereznája. Puha, hajlékony bőr, melyhez szilárdan kapcsolódik a szőrtakaró Szőrmés oldallal befelé: szőrmebélés Szőrmésbőr húsoldalának bársonyos kikészítése velúr, vagy irha
Görénybunda hátrésze
Szőrmés nyersbőr felépítése Legtartósabbak: gyakran vízben tartózkodó állatok, és juhok szőrméje. A súly 30-50 %-át a szőrtakaró adja: Fedő vagy vezetékszőr /általában eltávolítják/ Koronaszőr: felületképző, prémjelleget ad Pihe vagy pehelyszőr /legnagyobb rész, sűrű, rövid,vékony/
Sajátosságok Szín, fény, tömöttség, magasság, állás, hibátlanság adja az értéket Téli nyári bunda eltér Vedléskor silányabb Elejtés után 1 órán belül le kell nyúzni
Kikészítés Előkészítés: Válogatás, áztatás, mosás, húsolás. Eltérés a bőrfeldolgozástól a rostlazítás: fehérje oldása, szőr védelme mellett. Csávázás /kősó, kénsav oldat, vagy timsós kikészítés/ Utóműveletek: Bőranyag további megmunkálása Szőrzet megmunkálás: festés, nemesítés
Szőrmefajták Közönséges szőrmék /juh, kecske, nyúl, házimacska, hörcsög/ Nemesített /juh, bárány, róka, párduc, vidra, stb/ Nemes szőrmék /perzsa, asztrahán, nutria, nerc, stb/
Legfontosabb hazai és külföldi szőrmék Bárány és juh: utánzatok, panofix, velúr. Kecske, gida, nyúl, macska: olcsó szőrmeáruk, díszítő elemek Vadon élők közül a pézsmapatkány, vörös róka, mókus, menyét, hörcsög
Ismertebb külföldi szőrmék Külföldi juh, bárány /perzsa, asztrahán/ Ezüstróka, kékróka Coboly Nerc Hód, nutria
Szűcsipar A kész szőrmés bőrt a szűcsipar dolgozza fel. Kisebb részek egyesítése után alakítható ki a megfelelő alak, színhatás.