Összeállította: Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár június

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Táplálkozási alapfogalmak
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Egészségtudatos gasztronómia
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Vérzékenységben szenvedő és gyenge látású űrhajósok számára
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadás másolata:

Összeállította: Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár 2009. június Arwen torna „Női Egészségért!” Közhasznú Alapítvány 2009. június 20. A mozgás és a táplálkozás szerepe a nőgyógyászati és meddőségi problémák tükrében Összeállította: Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár 2009. június

Cukor = méz, barna cukor, nádcukor, barna nádcukor, fehér és félbarna kenyerek, zsemlék, kiflik, nagy mennyiségű gyümölcs, extrudált termékek, csokoládé, fehér rizs, krumpli minden formája, általában a pelyhesített, roncsolt sejtfalú, nagy szénhidrát tartamú növények, cukros üdítőitalok, étcsokoládé, kétszersült, toast kenyér, sós sütemények, kekszek, édes müzli, pudingpor, ételkeményítők, tejberizs és tejbegríz, fehér lisztek, kalács, túró rudi, banán, szőlő, avokádó, szőlőcukor Méhpempő!!!

Táplálkozás GnRH analóg Szintetikusan előállított hatóanyag Megbízható ivarzás, stimuláció Kitűnő termékenységi eredmények

Táplálkozás Reggeli: - Ebéd: 15 dkg sajtos rúd + 3 dl tej Vacsora: 2 szelet fehér kenyér, 2 szelet szalámi, margarin, fél paprika, 1 paradicsom + vacsora: 1 szelet tiramisu tejszínhabbal

Táplálkozás Reggeli 9h után: 1 óriás túrórudi Tízórai 11h-kor: meleg szendvics – pulykamell-sonka, sajt, zöldségek) Ebéd: 2 sajtos pogácsa Uzsonna: 1 óriás túró rudi Vacsora: rántott csirkemell, sült burgonya, jégsaláta, fehér kifli + vacsora: 1 szelet csokoládé, 1 zöldalma

Táplálkozás Reggeli: fehér zsemle, szardinia, fekete kávé Tízórai: csokis keksz, mézes fehér kenyér Ebéd: flekken (pulyka és sertéstarja), főtt krumpli, ananász konzerv, meggy lé Uzsonna: vanilia krémes torta, vörösbor, fekete kávé Vacsora: pirítós fehér kenyérből, méz, vaj

Táplálkozás Reggeli: fekete kávé, fehér zsemle, prágai sonka, paradicsom Tízórai: kókuszgolyó, fekete kávé Ebéd: csirkemájas tészta, vargabéles ribizliöntettel Uzsonna: meggyes rétes, fekete kávé Vacsora: fehér zsemle, trappista sajt, majonéz

Táplálkozás Reggeli: fehér zsemle, sajtkrém Tízórai: vegyes gyümölcstál (eper, körte, sárgadinnye, ananász, szőlő) Ebéd: lencsekrémleves, rakott kel, kalácspuding szilvaöntettel, fekete kávé, Uzsonna: köles golyó, kókuszgolyó, csokibonbonok Vacsora: fehér zsemle, sonka, mozzarella sajt

Mozgás Mozgás jótékony élettani hatásai: Csökkent a koleszterin, a vérzsír szint, a vérnyomás, cukorszint. Immunrendszert karban tarja – az erőállóképesség javító sportolás kitartóvá formálja a szervezetet. Pl. a bélrendszer nyálkahártyájában található immunsejtek számát növeli – fertőzésekkel szembeni védelemben fontos (vírusok és autoimmun betegségek)! Agyi végkeringés serkenti, idegrendszeri és hormonális hatásai vannak. Daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata csökken – a daganatos megbetegedések visszaszorításában is aktivizálja az immunrendszert (pl. csökken az emlőrák és a vastagbélrák kialakulásának kockázata, azoknál, akik rendszeresen mozognak)!

Mozgás Mozgás nélkül nincs élet! Fejlett ipari társadalmakban a fizikai aktivitás csökken! Belgyógyászati problémák (pl. csökken a szívizomat oxigénigénye – szívinfarktus kockázata nő) és a reprodukciós problémák (hormonkezelések), reumatológiai problémák stb. Ezért ajánlott: hetente 5-6x minimum 30 perc fizikailag aktív, intenzív mozgás, gyermekeknél és serdülőknél ez 60 perc – a séta nem elég!!!

Mozgás Az izom tápanyaga: fehérje, szénhidrát és zsír! (arányok) A harántcsíkolt vázizmok legkönnyebben mozgósítható energia forrása a szénhidrát (felesleges szénhidrát a májban és a vázizmokban glikogén formájában tárolódik). Vitamin és ásványi anyagok! Az izom kompenzál: terhelés hatására több tápanyagot vesz fel mint amennyit lead!!! Segíti a zsírok lebontását, elégeti a szénhidrátot, fokozza a vérellátást, javítja az izmok tápanyag és oxigénellátását!

Mozgás és étkezés OGTT – I. mérés: nem volt testmozgás – 15 kg túlsúly – rossz étkezés Éhgyomri glucose: 3,9 mmol/l 3.30 - 5.50 60 perces glucose: 4,5 mmol/l 120 perces glucose: 4,7 mmol/l 0 perces inzulin: 2,6 mIU/l 60 perces inzulin: 32,5 mIU/l 120 perces inzulin: 34,2 mIU/l OGTT – II. mérés: súlyzózás, 10 km futás naponta – 10 kg fogyás – rossz étkezés Glucose terhelés 0 perc 4.31 mmol/l 3.30 - 5.50 Glucose terhelés 60 perc 7.51 mmol/l Glucose terhelés 120perc 5.31 mmol/l Insulin terh 0 perc 4.90 mIU/l Insulin terh 60 perc 89.33 mIU/l Insulin terh 120 perc 35.68 mIU/l Óriási PROLAKTIN SZINT EMELKEDÉS! Rossz étkezés: csoki, nápolyi, virsli, lecsó, rántott hús

Mozgás és étkezés Állandó sportolás (kerékpározás, futás) mellett – magas FSH érték, nem érő és nem jó minőségű petesejtek – rossz étkezés OGTT: Glucose terhelés 0 perc 3.47 mmol/l Glucose terhelés 60 perc 4.37 mmol/l Glucose terhelés 120perc 3.69 mmol/l Insulin terh 0 perc 4.46 mIU/l Insulin terh 60 perc 30.67 mIU/l Insulin terh 120 perc 23.26 mIU/l Magas FSH szint, amely GnRH analóg kezelésre növekedett!!! Rossz étkezés: keksz, hús, csoki, előre elkészített ételek

Mozgás és étkezés - anyagcsere Amit nem csinálok meg és amit megeszem. A megfelelő mozgás és a minőségi étkezés biztosítja a stabil anyagcserét. A stabil anyagcsere lehetővé teszi, hogy az emésztőrendszer, az immunrendszer és a hormonális rendszer jól működjön. A szervezet bizonyos receptek szerint dolgozik – de ezek a receptek sosem változnak, ha hiányba kerül, olyan helyről veszi el az alapanyagot, ahol szükség lenne rá, vagy hiányosan állítja elő a számunkra szükséges energiát, immunsejteket, hormonokat, enzimeket stb. – szabályozott belső állandóságra törekszik! A homeosztázis a belső környezet dinamikus állandóságát jelenti. A belső környezet dinamikus állandósága és stabilitása fontos: amelyen a tápanyag-ellátottságot, a légzési gázok szükséges mennyiségét és minőségét, a testfolyadékok megfelelő mennyiségét, minőségét (térfogat, ionösszetétel, kémhatás, hőmérséklet, ozmotikus nyomás) és a védekező módok meglétét, megfelelő működését értjük. Ezeket az „összetevőket” az önfenntartó működések biztosítják az élő szervezet számára, a hormon- és az idegrendszer segítségével, amelyeket együttesen önszabályozó működéseknek nevezünk. Ha ez nem megfelelően valósul meg – éveken keresztül: Előtérbe tolja a létfenntartás követelményeit! A reprodukciót másodlagosnak ítéli meg!

Inzulinrezisztencia Cukor és az inzulin szint közötti kiegyenlített arány felbomlását mutatja! Ellenőrzése: OGTT-tel (min. 3x-i vérvétel: 0’, 60’, 120’). Az inzulin egy anabolikus (alapanyagcserét szabályzó) fehérje hormon. GnRH, FHS és LH, TSH és prolaktin fehérje hormon. Az inzulinrezisztencia szabályozza a hypothalamus hormontermelő sejtjeit! A női és a féri hormonális szabályzásra, szintézisre hat! Klimax? (Anyagcsere változásból eredő hormonális változás hozza elő egyénenként eltérően.) Normál és alacsony vércukor értek mellett kiugróan magas, szökő inzulin szint – következményes hiperinzulinémia! Amíg a cukorháztartás anyagcseréje nem stabilizálódik, nem kerül a normál tartományba, annak közelébe a fogantatás általában eredménytelen és reménytelen!!! Érdemes a problémát először rendezni, és utána kell megfontolt döntéseket hozni!!! Önmagában is állhat, de nőgyógyászati problémakörök (PCOS, endometriosis, preklimax) kísérő tünete lehet. A PCOS és az endometriosis nem, de az inzulinrezisztencia kizáró ok a terhességből. Egyéni eltérések – van akinél nem okoz reproduktív proglémát. Minden kismama inzulinrezisztens – hormonszintek emelkedése, megváltozott anyagcsere működés okozza: akinek ezt nem tolerálja a szervezete, az terhességi cukorbetegséggel (GDM) küzd a terhesség alatt. Többszöri terhesség, szülés!

Anyagcsere eredmények vizsgálata

Anyagcsere eredmények vizsgálata

Anyagcsere eredmények vizsgálata

Anyagcsere eredmények vizsgálata

Mozgás a táplálkozás tükrében Ahhoz, hogy megtermeljek a szervezetem számára „endogén anyagokat” számomra, minőségben kell étkeznem. A szervezet saját receptjei, én vagyok a beszállító! Pl: szeszesitalok: gátolják a máj cukorleadását (blokkolják a glükoneogenezist - a cukor képzõdését fehérjébõl és zsírból - és lassítják a glikokén - szénhidrát tartalék formája - létrehozását), a vércukorszint meredek csökkenéséhez vezet. (hiány – instabil anyagcsere)

Táplálkozás a mozgás tükrében Amit jól tud hasznosítani a szervezet. Arányosan mindenből keveset. De mi a helyzet, amikor a szervezet több évre visszamenőleg hiány állapotban dolgozik? Mi az amiből többlet kerül be és mit okoz?

Egészséges étrend hidegen préselt, üveg palackos olajok alga, hínár, mogyoró, dió, frissen pirított magvak stb. elfogadható minőségű élelmiszerek: fehér húsok (csirke, pulyka), szálka mentes fehér húsú halak, esetleg rákok, hetente 2 db tojás rostos növények, termények: bab, borsó, lencse, sütőtök, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, saláta stb., zöld és piros zöldségek, valamint gombák szemes gabonafélék: barna rizs, zab, csíra, hajdina, köles, kukorica, árpa gyöngy, quinoa, csicseriborsó, kuszkusz, bulgur stb. magvak (önmagunk által készített müzlik aszalt gyümölcs nélkül) gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, ananász (!), alma, sárgabarack, őszibarack stb. évszaknak megfelelően édesítésre ajánlott: fruktóz, stevia, rizsszirup, árpamaláta szirup (mindegyikből nagyon keveset) folyadék: ásványvíz, világos zöld vagy pirított zöld teák, esetlegesen hozzáadott cukor nélküli 100 %-os gyümölcslevek Só és fűszerek: tengeri só, szójaszósz, friss zöldfűszerek (!) Káros: cukor, a tejtermékek (mióma, polip!) és nagymennyiségű liszt fogyasztása!!! Húsfogyasztás?!

Köszönöm a figyelmet!