Scharffen Berger Csokoládégyár Készítette: Győrfi Nikolett Huszár Dóra Magyari Nóra Völgyi Tímea
Egy kis történelem 1996.: Robert Steinberg, John Scharffenberger San Fransisco, majd Berkeley 2005: már 60 alkalmazott: 24 termelési területen, 18 kiskereskedelmi boltokban, 18 adminisztrációs munkatárs
Értékesítési igazgató Igazgatótanács Robert Steinberg Jim Harris (CFO) Kontroller Értékesítési igazgató Értékesítés vezető Marketing-igazgató Alelnök, termelés John Scharffenberger
A csokoládéipar Szegmensek: Tömegpiaci termékek Prémium termékek Nem túl jövedelmező, évi 1-2 %-os rbevétel- növekedés Pl.: Hershey Food Corporation, Nestlé… Prémium termékek Fontos szerep: összetevők, termelési eljárások, íz, árazás 2000-2010: évi 15-20 %-os növekedés 4
Termékek Cukormentes kakaó(99%) Extra ét (82%) Keserédes (70%) Félédes (62%) Mocha (62%) Mentolos (62%) Nibby bar (62%) Tejcsokoládé (41%)
Ha ajándék kell…
Egy versenytárs: Valrhona
Árak Kiskereskedelmi árak: 5 g = 0,5 $ 25g = 2 $ 75g = 4 $ 25dkg = 10 $ Nagykereskedelmi árak: 25g =0,35 $ Mai árak: 28g =2,5$
Csatornák New York Healdsburg Berkeley San Francisco
Versenyelőnyt biztosító tényezők Gyárban a kiskereskedelmi üzlet Teljes termelési folyamat kézben tartása - babtól a kész csokoládétábláig 7-9 féle kakaóbab keverék 70% feletti kakaótartalmú csokoládé gyártása A tulajdonosok gondos körültekintéssel keresték meg azokat a helyeket, ahol minőségi kakaótermelés folyik A termelési folyamat során a minőséget kiváló szakemberek ellenőrzik
Teljes körű garanciavállalás minden termékre Online rendelés, házhozszállítás - standard szállítás (4-9 nap) - expressz szállítás (3-4 nap) - „overnight” szállítás (1-2 nap) - szállítás (Alaska, Hawaii) Vevőorientáltság, vevőkapcsolatok ápolása Több célcsoport (kiskereskedelem, vendéglátóipar)
Vevőorientáltság Mindent a vásárlóért Scharffen Berger csokoládéból készült receptek a honlapon, ezzel a háziasszonyokra való koncentrálás Receptversenyek Garanciavállalás ( Nem lehet rosszul dönteni) Mindent igényt kielégítő kiszerelés
Termelési folyamat
1. Babtisztító 200 kg 15 perc alatt 768 kg/óra A hét 6 napján 8 órában működik 192 óra/hó
2. Pörkölő 250 kg 90 perc alatt 166,67 kg/óra Egy héten 7nap x 8 óra 224 óra/hó
3. Rosta 450 kg/óra 7 x 8 óra hetente 224 óra/hó
4. Keverő 75 perc alatt 115 kg 92 kg/óra Egy héten minden nap 16 órás műszak 448 óra/hó
5. Finomítók 1400 kg 50 óra alatt 28 kg/óra Minden nap 24 órában 672 óra/hó
6. Hőkezelők 140 kg/óra 7 nap 16 órában 448 óra/hó
7. Formázó 140 kg/óra 7 nap 16 órában 448 óra/hó
A golyósmalom A finomítóban 10 óra További 5 óra a golyósmalomban 75%-os kapacitás növekedés
Szűk keresztmetszetek Kapacitás maximálásához ki kell iktatni a szűk keresztmetszetet Megtalálni Feloldani Megvédeni Keverőgép Csomagolás
Prognózis Pesszimista (+50%) 62.720 kg x 1,5 = 94.080 kg Reális (+100%) 62.720 kg x 2 = 125.440 Optimista (+150%) 62.720 kg x 2,5 = 156.800
Megoldási lehetőségek Új keverőgép, vagy használt vásárlása Csomagolás outsourcingja Saját csomagológép vásárlása A termelési folyamat újragondolása
HOT NEWS! A kakaó ára 24 éves csúcsot döntött hétfőn Problémák a prémium csokoládék piacán
Köszönjük a figyelmet!