OTC piac és kommunkikáció kicsit másként

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Beavatás avagy gerillák a betondzsungelben, harc a „vakság” ellen
Advertisements

MILLIÁRDOK! FORINTOCSKÁK? figyelem: hatékony szponzoráció
Mi a marketing?.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A design szerepe Végvári Imre, kreatív igazgató Online Marketing - Keresőmarketing, Linkmarketing és Egyéb technikák.
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A direkt marketing fogalma
Az online reklám A/B tesztjei, streaming media értékei és hatásai, hagyományos vs komplex online reklámok összehasonlítása (banner, szponzoráció, audió,
Bródi Gábor TEVA OTC üzletág igazgató
FIGYELEM! hatékony szponzoráció Dr. BERKES Péter egyetemi adjunktus
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Ismétlés  A marketing a piac folyamatos elemzése, reagálás, és befolyásolás.  Orientációtörténelem: 1. Termelés orientált 2. Értékesítés orientált 3.
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
A marketing Készítette: Fajka Melitta Zeng Fanni.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban Kecskemét, október 16.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
4. Tétel Válassza ki szépségszalonja számára a legoptimálisabb helyszínt! Határozza meg, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe, és mutassa be őket gyakorlati.
Civil programok kommunikációja, a CSR-hez való kapcsolódás lehetséges módjai Dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület október 24.
A nemzetközi üzleti élet etikája
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Marketingkommunikáció
Előnyök és alkalmazási területek
GERILLA-MARKETING.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
6. Tétel Új üzletét szeretné reklámozni
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
Budapest, február 25. Kötik-e a cégek termékeikhez a fogyasztót, és ha igen hogyan?,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ VIII.
A reklámozás lehetőségei és korlátai a hazai gyógyszerpiacon Abádiné dr. Erdei Ildikó Csakurdáné dr. Harmathy Zsuzsanna Országos Gyógyszerészeti Intézet.
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
ATL - mit hirdessünk és hol?
A marketing kialakulása, fogalma, fejlődése
Marketing mix.
A marketing piac tartalma
Marketing eszközrendszere
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban Hévíz, október 9.
Kérdések a második zh-hoz
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
Magyar Fogyasztó 50+ konferencia Bíró Gábor Client Service Director Initiative.
Reklám helyett a marketing jövője a hálózatok világában
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Gerillareklám, vírusmarketing
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
16. Modern díj- és tartalékszámítás
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
A fogyasztói tudat befolyásolása a közösségi marketing eszközeivel
A fenntarthatóság anyagi és kommunikációs motivációja CARBON SOLUTIONS GLOBAL LTD.
A MARKETING FOLYAMATA.
Budapest, február 23. Vállalati társadalmi szerep- és felelősségvállalás pr-es szemmel,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Azért egészségturizmus, mert:  Dinamikus fejlődés,  Rohanó életmód,  Célcsoport bővülés,  Pozitív gazdasági hatások,  2000.,  2003.,  ,
Mire jók az üzletben díjak? László Géza. Díjak a világban Mi alapján?  Tényalapú díjak  Értékelés alapján kiosztott díjak  Garancia díjak Ki adja?
A marketingeszközök különböző piaci helyzetekben alkalmazott, az adott piaci helyzetnek megfeleltetett kombinációja.
Bányászati kommunikáció Koritár Henriett Koordinációs munkatárs - NFM Országos Bányászati Konferencia Március Egerszalók.
1. A VÁLLALKOZÁS MARKETING TEVÉKENYSÉGE
A marketing olyan eljárás (ma már tudomány, szakma), amely feltárja a kielégítetlen szükségleteket és igényeket, méri és értelmezi jelentőségüket, eldönti,
MAGNE B6 – A NAGYY STRESSZ TESZT Uniomedia Zrt.. A PROJEKT CÉLJA A Magne B6 ismertségének támogatása, valamint az eladási volumen növelése, branded megjelenések.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A tartalommarketing lehetőségei és korlátai a gyógyszergyártók szemével szeptember 29.
Vállalati terv bemutató
Barka Tours Utazási Iroda Marketing terv
A SOCIAL MEDIA HATÁSA A FOGYASZTÓI KULTÚRÁRA
Előadás másolata:

OTC piac és kommunkikáció kicsit másként

Az OTC fogalma Over the counter: „a pult fölötti”, az ún. „vény nélkül kapható gyógyszerek”. Ettől elkülönülnek az alábbi készítmények: gyógyhatású készítmények gyógyászati segédeszközök táplálék-kiegészítők kozmetikumok. Az FDA gyakorlatában az OTC termék fogalom felöleli ezeket a termékek is.

Az OTC kategóriába kerülés okai, feltételei Az Rx termékek OTC kategóriába történő átsorolásának okai: az innovatív gyógyszervállalatok érdeke az egészségügy/egészségpolitika számára kiadás korlátozó technikát jelent fontos és egyre fontosabb szempont az öngyógyítás (self-medication). A receptköteles készítmények OTC termékké minősítésének feltételei: biztonságosság (safety) alkalmazás (application) nincsenek nemkívánatos tulajdonságai („Primum non nocere”)

„Varázstalanodás”, a társadalmi fejlődés szerepe 50’-es és a 60’-as évek: a gyógyszerek, az orvosok az egyészségünk birtokosai a 70’-es évek: a fogyasztók saját egészségükre fordított figyelme megváltozott, erősödött a 80’-as években: az egészség megőrizhető, konzerválható,az egyén felelősségének előtérbe kerülése 90-es években: tudatos fogyasztó, OTC termékek, az egészség befektetés

A „drágulás” okai az emberiség átlagéletkorának növekedése, illetve az elöregedés(okcidens) az innovatív gyógyszergyártók magas K+F költségei a gyógyszerkincs folyamatos bővülése az egészségügyi technológiák fejlődése (evidence based medicine, BAO) a fogyasztói elvárások változása.

A világ gyógyszerpiacának vázlata A gyógyszeripar fejlődése töretlen, illetve magas ütem mellett valósul meg. Pfizer (USA) 2. GSK (Egyesült Királyság) 3. Novartis (Svájc) 4. Samofi-Aventis (Franciaország) 5. AstraZeneca (Svédország)

Gyógyszeripari fúziók évi 25-40 %-os költségmegtakarítás finanszírozási költségek ▼, likviditás ▲ az új vállalat piaci pozíciója javul, a piaci részesedés ▲ az új team-ek szakemberei segíthetik egymás munkáját („vérfrissítés”) Példák: Ciba/Sandoz»Novartis, Sanofi/Aventis/Synthélabo/Chinoin, Merck/Schering Plough, Pfizer/Pharmacia (utóbbi 2000-ben a Warner Lambertel fúziónált, valamint korábban az Upjohnnal összeolvadt) akvirálta a Wyeth-et etc.

A magyarországi OTC piaci tendenciák A magyar gyógyszeripar továbbra sem független a nemzetközi tendenciáktól, aktív szereplője az európai és a világ gyógyszerpiacának. A magyar társadalom az európai átlag szintjén, illetve az alatt költ gyógyszerekre, azonban az átlagos egészségügyi állapot hazánkban messze rosszabb, mint az EU átlag. Az említett két tényt figyelembe véve arra következtethetünk, hogy a gyógyszerfogyasztás mértéke az elkövetkező években emelkedni fog, bár a folyamatos lakossági tehernövekedés miatt csak kis mértékben.

A marketing szerepe az OTC iparágban a marketingtől függ leginkább a termék piaci sorsa, egyre élesedő verseny a marketingmunka szükségessége teremtődött meg egy olyan piacon, ahol sem szükség, sem lehetőség nem volt ilyen típusú tevékenységre fogyasztók közvetlen megnyerése bonyolultabb, összetettebb költségesebb a gyógyszerek reklámozására vonatkozó szabályozások meghatározzák a kommunikáció lehetséges eszközeit és módjait.

A marketing-mix OTC piaci jellemzői Az OTC termékek egy sajátos kategóriát ölelnek fel, mely nem skatulyázható be a létező 3 nagy árukategóriába (fogyasztási cikkek, iparcikkek, szolgáltatások). Az ún. „7P” a tradicionális mix esetében meglévő négy „P” (Product-Price-Place-Promo) kiegészül három további tényezővel, nevezetesen az emberek (People), a folyamat (Process) és a fizikai jelenlét (Physical evidence) elemeivel. Ez a tipusú elemzés már közelebb áll a vásárlók elvárásaihoz, a fogyasztói igényekhez, de még ennél is jobban szemlélteti a változásokat az ún. „4C” elemzési módszer. Customer – a fogyasztó: a fogyasztó nem termékeket, hanem megoldásokat keres Cost- a teljes költség: komplexen vizsgálja a termékünket, költséget számol és nem csupán árat. Convenience – a vásárló kényelme: fogyasztó a saját kényelmét szereti és sok mindent ennek rendel alá. Communication – kommunikáció: tendenciózusan egyre közvetlenebb a kommunikáció, illetve egyre inkább terjed az ún. nem-tradicionális marketing-kommunikációs eszközök használata.

AZ OTC KOMMUNIKÁCIÓ konzervatív reklámstratégiát használ a piacon (korrekt, de meglehetősen egysíkú, mely összemoshatja az egyes márkákat a fogyasztó fejében) ennek kivédésére - különösen a válság idején -, szükségessé válhat a termékek erősebb megkülönböztetése, további előnyöket állítva a kommunikáció középpontjába.

Főbb kommunikációs eszközök Tradicionális eszközök: TV, rádió, sajtó, közterületi média, POS etc. Modern eszközök: Online-marketing, illetve e-marketing Öt kulcsfontosságú marketing tevékenység (5S): Elad (Sell), Szolgál (Serve), Beszél (Speak), Megtakarít (Save), Sistereg (Sizzle) Keresőmarketing (SEO) Social marketing (SMM) Neuronmarketing CSR ( Corporate Social Responsibility) Branded content/ branded entertainment

eszközök A gerillamerketingről általában „Minden olyan eszköz, amelyet bevethetsz termékeid eladása és üzleti sikereid elérése érdekében.” (Jay Conrad Levinson: Guerilla, 1984) A gerilla-marketing ma már a nem hagyományos marketingstratégiák, illetve technikák gyűjtőneve. Kialakulásának elsődleges okai: reklámvakság (ad-banner-placard blindness), rezisztencia a reklámokkal, illetve a hirdetésekkel szemben (passzív, ösztönös), reklámkerülés (ad avoider- blocking), amely aktív és tudatos fogyasztói magatartás.

Legfontosabb ismérvei: szellemes, ötletes (ingenios) költség-hatékony (cost effectiveness) figyelemfelkeltő (shtick, eye-magnet) meghökkentő: humoros, polgárpukkasztó, naturalisztikus etc. (extraordinary) gondolatébresztő(thought-provoking), valamint élménymegosztásra késztett (viral).

A gerillamerketing legfontosabb eszközei Ambient: alternatív vagy egyedi médiumok gyűjtőneve: „street art” ambient. Astroturf(ing): ál-mozgalmak, pszeudo-fogyasztói csoportok „kreálása” (pl.: hamis érdekvédelmi szervezetek, nyílt levelek, tüntetések etc.). Word of mouth (WOM): a „szóbeszéd” útján terjedő üzenet. Vírusmarketing/vírusvideó

Köszönöm a figyelmet!