Informatika és etika. Jogi ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Számítógépes vírusok.
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Az Autodesk szoftverek licencelési technikái, a jogtiszta használat új lehetőségei Eördögh Imre Business Development Manager AEC Eördögh Imre Business.
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Rendszer Stabilitása Automatikus frissítés Irodai programcsomagok funkciói Irodai programcsomag támogatásának bemutatása Reményi György.
Szoftver Fogalma, típusai.
A használt szoftverek és a jog Dr. Ormós Zoltán Ormós Ügyvédi Iroda
A szoftverek.
Erőrrásbevonás számvitele
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
A szerzői jog Takács Béla 2006.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Készítette: Vígh Zoltán 2008
A szoftverek csoportosítása
A szoftver.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Informatika és etika §.
Készítette: Pető László
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
SOFTWARE.
Windows Server 2012 Kiadások, licencelés, lehetőségek
Szoftverlicencek Takács Béla
SZOFTVEREK.
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Kereskedelmi levelezés
MŰSZAKI SZAKTERÜLET INFORMATIKA SZAKMACSOPORT
IKT struktúra.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása 20. Tétel.
Fekete Vivien Galambos Edit
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Szoftvergazdálkodás a gyakorlatban Az információbiztonság tükrében Hétpecsét, XIX. Szakmai fórum, jan. 18.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Számítógépes alapismeretek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Információtechnológiai alapismeretek
Készítette: Pető László
FÜGG: AZ ÁRU JELLEGÉTŐL, ÉRTÉKESÍTÉSI MÓDTÓL
Letöltés az internetről
Vásárlás az interneten
SZOFTVEREK (programok)
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
OKJ vizsgára készülőknek
Dr.Pálos György A szoftver jogi védelme
Előadás másolata:

Informatika és etika. Jogi ismeretek

II. SZOFTVEREK CSOPORTOSÍTÁSA számítógépes program+dokumentációja II. SZOFTVEREK CSOPORTOSÍTÁSA Operációs rendszerek Fejlesztői rendszerek: programnyelvek, amelyek más programok megírását teszik lehetővé (Assembly, Pascal, Basic, C, Delphi, …stb.) Alkalmazói szoftverek: felhasználói rendszerek. Pl: szövegszerkesztők, táblázatkezelők, rajzolóprogramok, adminisztrációs programok, játékok, tervező programok …stb..

III. Szerzői jog A szoftver-forráskódja + dokumentáció a programozók szellemi alkotása. Szerzői jog = (Copyright) szoftver alkotója rendelkezik szoftver létrejöttének pillanatától A szerzői jogról lemondani nem lehet, nem eladható, másra át nem ruházható. Szerzőnek kizárolagos joga van a program bármely felhasználására és minden felhasználás engedélyezésére. Az engedély felhasználási szerződéssel szerezhető, amely anyagi előnyöket jelent a szerzőnek. A szerzői jogvédelmi törvény (1999.évi LXXVI. [76] tv.) alapján a szoftvert a szerzői jogvédelmi ideje alatt csak fizetés ellenében szabad felhasználni Az egyes országokban eltérőek lehetnek ezek a törvények, de törekvések folynak ezek egységesítésére

IV. Licencszerződés Leírja: a szoftvert milyen feltételekkel szabad használni csak annyi példányban, amennyire a jogot megvettük nem adható tovább, biztonsági másolat általában készíthető. A számla és az eredeti lemez megőrzendő FONTOS!!! A vevő a licensszel nem a szoftver (másolásra és továbbadásra feljogosító) tulajdonjogát, hanem csak a használati jogát kapja meg.

V. A szoftver csomagolásán gyártó-, a termék neve verziószám minimális hardver és szoftverkövetelmények felhasználói szerződés telepítőkészlet regisztrációs kártya felhasználói dokumentáció

VI. Szoftverek csoportosítása szerzői jog alapján Szabad szoftver Ingyenes, szabadon használható és terjeszthető, a forráskód megismerhető Demo bemutató változat Freeware programok Szabadon felhasználhatók és terjeszthetők, de nem szabad visszafejteni a forráskódot. A szerzői jog az alkotóé, a cégé. A programot nem adhatjuk el, nem változtathatjuk meg. Némelyik drága programot helyettesíthet, így érdemes odafigyelni rájuk. Adware: Azokat a freeware programokat, amelyek futtatása közben megjelennek a szponzorok, támogatók reklámjai. Shareware programok Ingyenesen beszerezhetők és terjeszthetők(netről letölthetők, folyóirat CD mellékletekben szerepelhetnek), de nem működnek teljeskörűen, illetve csak bizonyos ideig használhatók. A teljes verzióért fizetni kell és regisztráltatni. Vevőcsalogató változat. Félig szabad szoftverek Kedvezőbb vásárlási feltételekkel kerül forgalomba, pl. ha oktatásban alkalmazzák. Kereskedelmi programok pénzbe kerülnek és meghatározott feltételekkel alkalmazható

VII. A programvásárlás módjai eredeti frissített (upgrade) – ha már rendelkezünk egy korábbi verzióval hardver eszközzel együtt – OEM (Új számítógép, vagy főalkatrész vásárlásakor adható ) második program – LP (Ha már rendelkezünk egy komplett jogtiszta programmal, és ugyanezt a programot egy másik számítógépünkre is szeretnénk telepíteni. jelentős árkedvezménnyel hozzájuthatunk. ) nyílt licenc – OL (minden szoftver adott pontszámot ér, és egy szoftvercégenként adott pontértékhatár átlépése után jelentős, akár 20-30% mértékű árkedvezményt is kaphat a vevő. Nyílt licensz vásárlása esetén is csak egy felhasználói igazolást kapunk, amely pontosan meghatározza, hogy mely termékeket és hány gépre telepíthetjük. Ezért nyílt licensz vásárlása esetén is kell rendelkeznünk egy komplett telepíthető program verzióval.)

VIII. Milyen előnyökkel jár a jogtiszta szoftverhasználat? program garanciális javítása, illetve cseréje telefonon igénybe vehető forródrót szolgáltatás a program továbbfejlesztett változatához kedvezményesen lehet hozzájutni elkerülhetők a számítógépvírusok okozta kellemetlenségek a program megvételével a felhasználó elismeri a programba fektetett munka értékét, és ráadásul anyagi lehetőséget biztosít a program fejlesztőinek a szoftver továbbfejlesztésére

IX. Törvénysértés és annak következményei Törvényt sért: aki szoftvert, vagy annak dokumentációját, beleértve a programokat, alkalmazásokat, adatokat, kódokat és kézikönyveket szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül lemásolja vagy terjeszti, aki szerzői jog által védett szoftvert egyidejűleg két vagy több gépen futtat, hacsak ezt a szoftver licenc szerződése külön nem engedélyezi, az a szervezet, amely tudatosan vagy akaratlanul munkatársait arra ösztönzi, kötelezi, vagy számukra megengedi, hogy illegális szoftvermásolatokat készítsenek, használjanak, vagy terjesszenek, aki az illegális szoftvermásolást tiltó törvényt megsérti azért, mert valaki erre kéri vagy kényszeríti, aki szoftvert kölcsön ad úgy, hogy arról másolatot lehessen készíteni, vagy aki a kölcsönkért szoftvert lemásolja, aki olyan eszközöket készít, importál, vagy birtokol, amelyek lehetővé teszik a szoftver védelmét szolgáló műszaki eszközök eltávolítását, vagy ilyen eszközökkel kereskedik. A bűncselekmények kiderítése, vizsgálata a hatóság feladata. Ilyen eljárás során nem csak a licenszigazolást, hanem a vásárlást bizonyító számla vagy adásvételi szerződés és a telepítőlemez meglétét is kérhetik. A jogtalan szoftverhasználat visszaszorítása érdekében dolgozik a BSA nemzetközi civil szervezet.