Számítógépes konfigurációk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Kijelző technológiák, Monitorok tulajdonságai
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
A grafikus kártya.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Monitorok Kovács Nándor.
A kijelzők.
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok működési elve
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Prototípuskészítés Verilog nyelven Screen Saver Készítette: Mészáros Péter.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
Monitorok (display, screen)
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Mai számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
2. tétel.
Perifériák.
Nyomtatók.
Monitorok.
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Bevezetés a számítógépi grafikába
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Bevezetés az informatikába
A számítógép perifériái
Monitorok.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
MONITOROK MŰKÖDÉSE KÉPEKBEN Takács Béla A MA HASZNÁLATOS FONTOSABB MONITORTÍPUSOK LCD - Liquid Crystal Display TFT - Thin Film Transistor IGZO.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Megjelenítők Varga Máté Felkészítő tanár: Mezei Adrianna Iskolám: Stredná priemyselná škola – Ipari Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Megjelenítők Sáfár József Felkészítő tanár: Czuth Éva Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
Típusok Képmegjelenítők Monitorok CRTLEDOLEDPlazmaLCD Vetítők LCD DLP Egyéb.
Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
3D megjelenítés eszközei
A MONITOROK Név:Gál Bence Felkészítő tanárom: Majorné Szécsényi Erika
A számítógép felépítése
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Számítógépes konfigurációk Kurdi Gábor

A kijelzők

A képmegjelenítés szerint lehetnek:

Katódsugárcsöves: (CRT: Cathode Ray Tube) Egy elektronsugarat lőnek ki a képernyő fényporral (elektronok becsapódásakor világító anyag) bevont hátsó falára. Az elektronsugarak intenzitásának megváltoztatásával változtatható a fényerősség. Ilyen módon működnek a TV-k is. Szép képet ad, de nagyon nehéz.

Folyadékkristályos: (LCD: Liquide Crystal Display) Két üveglap között vékony folyadék kristályréteg található. Elektromos teret létrehozva a folyadékkristályok molekulái elfordulnak és nem engedik át a fényt így lehet betűket és rajzokat stb.. megjeleníteni. Az LCD- monitorok alacsonyabb energiafogyasztásúak, képük stabilabb és élesebb a katódsugárcsövesnél.

Gázplazmás: Bizonyos gázok (ionizált neon vagy argon) a bennük repülő elektronok hatására fényt sugároznak ki. Ezt zárják be két üveglap közé, melyek közül az egyikben függőleges a másikban vízszintes vezetékek vannak az üvegbe zárva. Ezek metszéspontjai határozzák meg azokat a képpontokat, amelyek a vezetékekben folyó áram hatására fény kisugárzására késztethetőek.

Alfa numerikus: Csak karakterek megjelenítésé re volt képes, éppen ezért kicsi volt a memóriaigén yük. A megjeleníten dő karakterek kódjából karaktergene rátor állította elő a karakter pontképét.

Grafikus: Karakterek és rajzok megjeleníté sére is képes. Képpontonk ént tárol ezért több memóriát igényel az előbbinél.  

A színkezelés szerint megkülönböztetünk: Monokróm (fekete-fehér ill. zöld, papírfehér) Háttérszín+1 szín megjelenítése. Színes : A vörös, zöld és kék keverésével színes képek, ábrák jeleníthetőek meg. Minden alapszínhez egy-egy elektronsugarat bocsátanak ki, amely egy fémlemez háromszögalakban elhelyezett apró lyukacskáin keresztülhaladva vörös, zöld vagy kék fényben felizzó foszforrétegre érkeznek. Ezek keverednek.

A felbontóképesség szerint megkülönböztetünk: A felbontóképesség azt jelenti, hogy hány pontot képes a képernyőre kirajzolni (egy sorba, ill. egymás alá) Herkules 720*348 képpont monokróm, 1 szín CGA 320*200 képpont, 2 v 4 szín (Color Graphics Adapter) EGA 640*350 képpont,16 szín VGA 640*480 képpont, 256 szín (Video Graphics Array) SVGA 1024*768 képpont 256 színt tud megjeleníteni. (Super VGA) XGA 1280*1024 v. 1600*1200 képpont, 16 v. 64 millió színt tud megjeleníteni Különleges 1200*1024 képpont felbontás mellett, 4096 színt tud kezelni.

Jellemzők: A kép méretéhez a képátlót adják meg, hüvelykben (inch- ben). Általános a 15-17 inch (1 inch=25,4 mm) képátló. A legjobb monitorok ún. LR (Low Radiation), azaz alacsony sugárzású monitorok. A készülékből kikerülő elektron és egyéb sugárzás eltéritésével megóvják a kezelőt azok kóros hatásoktól. Ennek hiányában a földelt monitorszűrök védenek a képernyő sugárzásától. A kép képpontokból áll össze. Minél több képpont alkotja a képet, annál részletgazdagabb lesz. A monitorok esetében beállítható, hogy milyen felbontással szeretnénk használni. Ez két eszközön múlik: a monitoron és a monitorvezérlő kártyán. Csak olyan felbontás állítható be amelyet mindkét eszköz támogat. Jellemző felbontások: 800*600 1024*768 1280*960 1280*1024.

A képpontok mérete mellett a kép minőségét a használt színek száma, azaz a színmélység is befolyásolja. Lehet 8,16,24,32 bites.(8bit=256 szín, 16bit=65 536 szín, 24bit=16,7 millió szín.) Ennyi szín jeleníthető meg egy időben. Fontos adat egy monitor használatakor, hogy másodpercenként hányszor rajzol újra teljes képet, hányszor frissíti a képernyőt. Ez a képfrissítési frekvencia. Az emberi szem számára 72 Hz-nél kisebb frekvencia hosszú távon fárasztó. A 85Hz-nél nagyobb érték beállítása a szem szempontjából optimális. Ma már nem ritka a 100Hz-es vagy annál nagyobb (pl.: 120, 140, 170, 200, 240 Hz-es) monitorok.

Megjelenítők struktúrája

Audiovox 7”-os LCD kijelző Számtalan sok monitor kapható a boltokban, amivel multimédiás rendszerünket egészíthetjük ki. A monitorokat általában  a fejtámlába építve, vagy a műszerfalra szerelve használhatjuk. Ezek szimplán csak monitorok és a képmegjelenítésen felül semmi más funkciójuk nincsen. Az Audiovox esetében viszont ez másképp van. Adott ugyanis az LCM 972TS 7”-os fejtámlamonitor, amely a két zónás Audiovox készülékek esetében a hátsó zónát az utasok az érintőképernyőről vezérelhetik a vezető zavarása nélkül. Természetesen ezt a monitort univerzálisként is alkalmazhatjuk, de ekkor az érintővezérlés nem funkcionál.

IMAX 3 D Az IMAX 3D mozik függőlegesen és vízszintesen polarizált képeket vetítenek ki, amiket a kapott szemüveggel térhatású képként érzékelünk, mivel a szemüvegben lévő polárszűrők csak a megfelelő szemnek szánt képet engedik át. Ennek előnye, hogy teljesen színes képet láthatunk (szemben a piros-kék szemüveges technikával), hátránya viszont, hogy a szemüveg napszemüvegként is funkcionál (vagyis sötétít). A meghatározott irányú polarizáltság hátulütője, hogy ha elfordítjuk a fejünket, akkor nem látunk semmit.

IMAX 3 D mozivászon

IMAX 3 D

IMAX vetítőgép Az IMAX vetítőgépek a fényesebb vetített kép eléréséhez 20%- kal több ideig tartják nyitva a zárat, valamint a hagyományos izzónál (amiket találtam 3-6.000 W-osak voltak) jóval erősebb, 15.000 W-os izzóval rendelkeznek. Ez olyan forró és olyan fényes, mint a Nap felszíne, és szabad szemmel is látható lenne, ha a Holdon üzembe helyeznénk. Cserélni a nagy nyomás miatt pedig csak spéci védőöltözetben lehet.

Sony 3 D Bravia Néhány tv-technológia, például plazmatévék esetén a 3D szemüveg használata egyet jelent a világítás lekapcsolásával, illetve a függöny behúzásával ahhoz, hogy kellően fényes maradjon a tv képe. BRAVIA 3D tv esetén a kép fényerejének optimalizálása a LED-háttérfény fokozásával van megoldva. Gyakorlatilag a szoba bármilyen megvilágítása mellett nézheti a BRAVIA 3D tv által generált képet, akár ragyogó napfény esetén is, anélkül, hogy az élénk 3D kép minősége módosulna.

LG AMOLED áttetsző képernyő electrolumineszcens

NIXIE cső és vákuum fluoreszcens kijelzők meghajtása

SONY HDTV A DLP projektorokat sokan általában nagy kontrasztarányuk miatt választják. A Sony ennek kíván alternatívát állítani a Cineza VPL-HS51 LCD vetítővel. - A DLP projektorokat sokan általában nagy kontrasztarányuk miatt választják. A Sony ennek kíván alternatívát állítani – egyelőre csak az Egyesült Államokban – a Cineza VPL-HS51 LCD vetítővel, mely 6000:1-hez kontrasztaránnyal száll versenybe. Ez az érték, amit valószínűleg teljesen „ki-, illetve bekapcsolt” fehér fény (un. full On/Off) összevetésével nyernek, kiemelkedőnek mondható, mert hasonló mérési módszert követve DLP vetítővel sem értek el 5000:1 kontrasztaránynál jobbat. Ennek a jelentős kontrasztarány értéknek persze a gyakorlatban csak akkor van haszna, ha a vetített képről a helyiségbe visszaverődő és ott szétszóródó fény vagy más fényforrás nem rontja el a vetítővásznon megjelenő sötét képrészleteket.

Anaglif technika

Anaglif technika A domborzat érzékeltetésére a képernyőn az (ábrázoló geometria szemléltetésére régóta alkalmazott) anaglif technika is alkalmazható. Ennek lényege az, hogy a terepről két különböző néz pontból készült képet (mint egy sztereó légifényképpárt) a zöld, illetve a vörös árnyalataiban megfelelő elhelyezéssel egymásra vetítenek a képernyőn. A megfelelő anaglif (egyik "üvege" vörös, a másik zöld) szemüveggel nézve a képernyőt a szemlélőben a terep háromdimenzióban jelenik meg. A képernyőre vetített képek a DEM alapján generálhatók.

Hivatkozások: http://ebookz.hu/ebook.php?alkat=Monitorok http://auto-hifi.co http://www.sony.hu http://gk.lka.hu http://anaglif.lap.hu/

Köszönöm a figyelmet! Kurdi Gábor