Helyi gazdasági fejlesztések jelentősége Aluta Klaszter Konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Önkormányzatok idegenforgalmi feladatai Tegyünk együtt Fejér megye idegenforgalmáért Garán Éva.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Bevezetés a helyi gazdaságfejlesztés összefüggéseibe
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Öngondoskodástól a Bocskai Koronáig Hajdúnánáson
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. airLED projekt Regionális Fejlesztési és Koordinációs Testület.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
Településmarketing Értékaudit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
PARTNERSÉG. Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban:
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Desztináció-marketing
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
A határtérség.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Helyi gazdasági fejlesztések jelentősége Aluta Klaszter Konferencia Dr. Gordos Tamás programiroda vezető 2012. november 15.

Fő utca kézikönyv 5+1 pontos megközelítés szervezés helyi gazdaságfejlesztés örökségvédelem városszépítés (városépítészet) promóció közlekedésszervezés CSAK EGYÜTT ALKALMAZVA SIKERES!

A helyi gazdaság

HGF definíciója Világbank OECD Célja, hogy kiépítse egy térség gazdasági kapacitását annak érdekében, hogy biztosítsa a térség gazdasági jövőjét, és a népesség megfelelő életszínvonalát. Olyan folyamat, amiben az állami és az önkormányzati, a vállalkozói és a magánszektor partnerei közösen dolgoznak azért, hogy kedvezőbb feltételeket teremtsenek a gazdasági növekedés és a munkaerőpiac számára. A helyi gazdaságfejlesztés nem pusztán gazdasági fejlődést takar. A részvételről szól, a helyi párbeszédről, emberek és erőforrásaik összekapcsolásáról a magasabb szintű foglalkozatásért és életminőségért. Helyi közösségek, városok és önkormányzatok a világ minden táján a HGF stratégiákban látják a választ a globalizáció kihívásaira és tartják a decentralizáció motorjának.

HGF definíciós kérdései

Előzményei A helyi önkormányzatokra egyre több és nehezebb feladat hárul A számukra elérhető erőforrások szűkösek, a központi költségvetés kifizetései gyakran bizonytalanok A közigazgatási eljárások még mindig gyakran bürokratikusak A közösségi szerepvállalás általában nem része a helyi önkormányzatok döntéshozatali folyamatainak A kelet-közép-európai közigazgatás átalakítása

A HGF célja Cél: a helyiek életminőségének/jólétének növelése (függ a térség fejlettségétől és nagyságától) Eszköz: a versenyképesség javítása (növekedés/jövedelmek + foglalkoztatottság) Együttműködés: a lényeg az eltérő érdekű helyi szereplők között (partnerség) Tér: kisebb tér, helyi érdekek jobban érvényesülnek Irány: szinte kizárólag bottom-up

HGF a gyakorlatban A települések gazdasági sikere  alkalmazkodás a dinamikusan változó piacgazdasághoz Azok a települések használják, akik meg akarják erősíteni helyi gazdasági kapacitásukat, javítani akarják a befektetési klímát, a helyi üzletágak, vállalkozások és a munkaerő versenyképességét és produktivitását.

Erős helyi gazdaság kiépítésének feltételei Minden településnek vannak speciális helyi adottságai (gazdasági, társadalmi és fizikai) Meghatározzák relatív előnyeit abban, hogy tud-e befektetéseket vonzani, létrehozni vagy fenntartani Felépítéséhez végig kell menni egy folyamaton, mely során megismerik a helyi gazdaság jellemzőit és szerkezetét és felmérik a gazdaság erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit, veszélyeit.

Ki vesz részt a HGF-ben? Az állam (vállalkozóbarát környezet megteremtése) A vállalkozói szféra (sikeres üzletek, munkahelyteremtés, anyagi javak) Az önkormányzat (megfelelő környezet az üzleti élet sikerességéhez, ösztönző környezet, engedélyezési folyamatok) A közösség (részvétel a tervezésben és megvalósításban)

A HGF stratégia jellemzői Ideális esetben a HGF stratégia illeszkedik egy tágabb stratégiai tervbe, melynek társadalmi és környezetvédelmi összetevői is vannak A HGF stratégia elsősorban a helyi gazdaság megerősítésére és a helyi kapacitás bővítésére összpontosít Időkerete általában 3-8 évig terjed

A HGF stratégiai tervezés 5 szakaszból áll, melyek futhatnak különálló szakaszokként és párhuzamosan is a helyi szükségleteknek megfelelően szervezés a helyi gazdaság feltérképezése a stratégia kialakítása a stratégia megvalósítása a stratégia felülvizsgálata Rugalmas, élő stratégia, amelyet újra lehet gondolni és változtatni

Gyakorlati példák - Kékfrank A Kékfrank kibocsátója a HA-MI-ÖSSZEFOGUNK EURÓPAI SZÖVETKEZET 2009. 09. 29-én alakult 123 taggal, 385 részjegy kibocsátásával (38.500 EUR-val ~10 M Ft) 1 Kékfrank = 1 Forint, visszaváltása 0,25% + áfa ~470 elfogadóhelyen használják A KÉKFRANK utalvány használatát a törvény nem tiltja, de elfogadására nem kötelezhetők az állampolgárok és a gazdaság szereplői

Élő Tisza védjegy Az „Élő Tisza" védjegy célja, hogy a Tisza-menti gazdálkodók, szállásadók, termék-előállítók, szolgáltatók számára segítse a piacra jutást. Biztosítja a fogyasztókat a különleges minőségről, a termékek helyi voltáról, a termék vagy szolgáltatás előállítási módjára vonatkozó kritériumok betartásáról.

A helyi gazdaságok Termék Szövetsége A szövetség célja, hogy „kirakatba tegye a helyi termékeket", és együttműködésre, összefogásra ösztönözze a helyi gazdaság szereplőit. A helyipiac.hu hátterében egy együttműködés-fejlesztési stratégia áll, mely helyi, települési termékszövetségek létrehozását, a helyi gazdaságfejlesztést támogatja. Jellemzők: alulról építkezés partnerség önálló cselekvőképesség szakértelem

Faluközösségi biomassza távfűtőmű Projektgazda: Pornóapáti Önkormányzata Jelleg: helyi alternatív energia, autonóm kisközösségi energiaellátás Elemei: Biomassza tüzelésű fűtőmű létrehozása Helyben termelt energiával történő ellátás az importált gáz helyett Környezetkímélő energiaellátás Lakosság tájékoztatása (közmeghallgatás, kiadvány, 85% megszavazta) Megvalósítás partnerségben Pornóapáti Távhő és Közműszolgáltató Szövetkezet létrehozása

Szakirodalmak Bajmócy Zoltán: Bevezetés a helyi gazdaság-fejlesztésbe; Szeged, JATEPress, 2011 Czene Zsolt – Ricz Judit: Helyi gazdaságfejlesztés – ötletadó megoldások, jó gyakorlatok; VÁTI, Bp. 2010 Greg Clark, Joe Huxley, Debra Mountford: OECD – The role of development agencies and companies, 2010 Pro Régió Ügynökség: Főutca kézikönyv; Bp. 2005

Köszönöm a figyelmet!