„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Universitas Program Magyar Bálint oktatási miniszter február 20. Infrastruktúra-fejlesztési programok a felsőoktatásban
Advertisements

Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Barátaimnak Szeretettel
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
Gimnázium Szigeti épület A kollégium Iskolánk rövid története.
Nagy László tanári öröksége Kazincbarcikán
Halottak napjára….
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Selyem Melinda Mercédesz
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Múzeumi könyvtárak Magyarországon. Szakfelügyelet A szakfelügyelet sajátosságai –2000-től a Múzeumi főosztály megbízásával –2006-tól könyvtári osztály.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
A szoba berendezése © Németh György.
„A Radnóti-hagyaték eddig nem látott kincsei” (..aki ezt nem látja, az alig látott valamit Radnótiból…) Eredeti levelek (köztük a Fannihoz írott két utolsó.
Baja-Marosvásárhely A város, ahogy én látom.
Petőfi Sándor Élete és műve.
Közösségi portálok használata
Matematika a tudományban és a művészetekben
Ennek a városnak voltam az írója
MATARKA Brüsszelben MATARKA Jubileumi Rendezvény Budapest Főváros Levéltára október 5. Vizvári Dóra, könyvtáros GYEMSZI IRF.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál ( ) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich.
Élete IttSzületett -Élt-ésHalt A Líceum homlokzata A Líceum tornaterme 1939-ben a Baár–Madas Református Leánylíceumban kitüntetéssel érettségizett.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Éves Konferencia- Annual Report Irányító Bizottság: Elnök: D. Terdik György DE IK dékán Tagok: Dr. Kardon Béla EMMI Dr. Sallai Gyula BME, FIRCC Nagy Miklós.
75 éves. Tanulmányai: Általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, 1950 júniusában érettségizett. Az Egri Állami Pedagógiai Főiskolán szerzett.
Bodnár Gyula és a fővárosi kirándulóvonatok Hegedüs Ábel HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Térképtár MFTT (GKE), 2013.
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
Feltételes mód Jelen idő Múlt idő.
Korai tehetségnevelés
Mi köze az MLM-nek a Kinizsi 100-hoz?
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
MTMT munkafolyamatok 2.0 Hagyományok és kihívások III. ELTE Egyetemi Könyvtár március 5. Áts József.
Mikes Kelemen 22/C.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Meghívó. Köszönetet mondunk támogatóinknak: II. kerületi Önkormányzat Magyarországi Francia Intézet ELTE Eötvös József Collegium Magyar Írószövetség Szávai.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
Kovács Győző ( ) Emlékülés 2013 május 25 önéletrajz 1957-ből.
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Élete Művészete Kapcsolata iskolánkkal Kapcsolata iskolánkkal Képek a költőről Képek a költőről.
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Horthy Miklós.
Czene Alexandra 9.b.
A mi földink.
 Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Kari Tanácsülés Egyetemi Tanácsülés
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Bemutatkozik az Informatikai Műhely Lócsi Levente, Kovács Máté.
Fekete István. (Gölle, január 25. – Budapest, június 23.) író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal.
TILTOTT KASTÉLYOK ÉS ELÜLDÖZÖTT, DE A SZÜLŐFÖLDJÜKRE VISSZATÉRNI AKARÓ FŐÚRI CSALÁDOK TÖRTÉNETE
Kiadványok a helyismereti munkában
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Babits Mihály / /.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Németh Antal Az ember tragédiája.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
a hét verse Tandori Dezső: Medárd? – még velük… nikolics noémi 
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”

Borzsák professzor Monoron 1914. XII. 24. 2007. XII. 9. Monor díszpolgára Borzsák Alapítvány 2005. február 25-én és 2006. május 11-én a Monorért Baráti Kör vendége a JAG könyvtárában KONFERENCIA A PROFESSZOR EMLÉKÉRE 2009-ben a szakfelügyelet idején (Eötvös Collegium) 2013. május 16.: névadó a felújított könyvtárban Kreutz Raymundné, Pogány György és a család közreműködésével

Dr. Borzsák István „Próbáljuk mi is fáradságosan megszerezni a múlt értékeit, hogy jövőnkre gondolva birtokba vehessük.” (Dragma)

Borzsák István és a könyvtári világ (1914-2007) Gerő Gyulának írott önéletrajz (emlékszoba) írógép, levél, toll, szemüveg, szék, lámpa, telefon az OSZK-ban a harmincas években (1937-ben szakképzettséget is szerzett) 1957-től az Egyetemi Könyvtárban „Sötét és szabad szellemet fojtogató időkben gyakorta előfordul, hogy kiváló tudósok, művészek, írók, politikusok könyvtárakba kényszerülnek. Könyvtárosként dolgoznak, könyvtárosként kapják fizetésüket, ám megmaradnak – és épp a könyvtárak jóvoltából maradhatnak meg – tudósnak, művésznek, írónak. Azután, ha világosodnak az idők, e nagy emberek rendre elhagyják a könyvtárakat, főfoglalkozású tudósok, művészek, írók, politikusok lesznek, könyvtáros mivoltuk legtöbbször még a róluk szóló lexikoncikkekből is kimarad.”

Borzsák István és a könyvtári világ (1914-2007) A magyar klasszika-filológiai irodalom bibliográfiája 1926-1950 ( könyvtárosi, bibliográfiai, tudománytörténeti munka) 1957. június 15-én eltávolítják az egyetem professzori karából, majd az Egyetemi Könyvtárban a klasszikus antik világ reneszánszkori továbbélését vizsgálta a napi munka mellett. Az antikvitás XVI. sz. képe (1960, Bornemisza tanulmány) „Száműzetésben, de kincsek között az Egyetemi Könyvtárban” (A professzor, aki római református - Horatius a hadifogságban) „Borzsák István hosszú és termékeny, eredményekben gazdag életének kényszerű kitérőjét jelentették a könyvtárban töltött évek. Ugyanakkor bebizonyította, hogy az alkotó ember minden méltatlan körülmény között is képes teljes életet élni.” (Pogány György)

„Borzsak Angelicus” A pedagógus Edit néni emlékeiben, ahogyan tanítványa felelevenítette.

Borzsák István és testvérei

Borzsák András (1803-1877) a professzor dédapja Losoncz Gárdony Fót Monor 1832-75

Borzsák István múzeumi főkönyvtáros, a professzor nagybátyja

Borzsák Endre Borzsák István unokatestvére, a néprajzos

„Rögi ragaszkodással” Diófa a kertben, alatta pad, amelyen megpihen és a távolba tekintve Monor felé néz. 90 évesen is szellemi frissesség, koncentráltság, példamutatás övezte. MBK naptárát lapozgatva egyszerű természetességgel mesélt gyerekkoráról, emlékeiről.

Köszönöm a figyelmet!