Az információszerzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Készítette: Boros Erzsi
Információ, adat, kommunikáció
Mozgókép és médiaismeret
A kommunikáció.
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Informatikai alapfogalmak
Kódelmélet.
Az információs forradalom
Lajtai Dániel (ladmaat.elte). Tartalom  Mi is az a távközlés?  Példa emberi távközlésre  Alapelvek  Távközlés napjainkban.
INFORMATIKA OKTATÁS GYÓGYÁSZAT KÖZLEKEDÉS TÁVKÖZLÉS HADITECHNIKA
Információ és közlemény
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Az informatika alapjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
Informatikai alapfogalmak
Kommunikáció.
A kommunikáció általános modellje
Adatábrázolás, algoritmusok
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
Az információs társadalom jogi szabályozásának kérdései
A jogi informatika tananyagának elérhetősége
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Hogyan tanítsuk meg a számítógépet magyarul? Számítógép és nyelv Varasdi Károly MTA Nyelvtudományi Intézet
Az információ-technológia alapfogalmai
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
IKT struktúra.
Kommunikáció.
Információ, adat, jel, kód
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Adatábrázolás, kódrendszerek
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Az internet kialakulása
Hálózati alapismeretek
Balaton Marcell Balázs
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
Információelméleti alapok Adat és információ. Szemléletmód Fogalomalkotás Kommunikáció - konvenciók Az ismeret rokonai - adat, információ Az adatkezelés.
A kommunikáció.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Jelek, jelrendszerek.
A kommunikáció tényezői
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Az informatika alapjai
Információ ... Számítógép: Információ:
Az alapvető kommunikáció
Fekete Vivien Galambos Edit
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Kommunikáció.
Információ.
Informatikai alapfogalmak
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Előadás másolata:

Az információszerzés

Az információ fogalma Az információ bizonytalanságot csökkent, és újdonságtartalommal rendelkezik, új ismeretet hordoz. Olyan hír, amely újdonsággal szolgál, és hozzájárul egy jelenség megismeréséhez

Az információ megjelenési formái Egy könyvben a betűkből összeálló szavak, írásjelekkel, mondatok jelentik az információt.  Egy feleletre kapott osztályzat szám formában megjelenített információ. Egy térképen a színek, különböző vastagságú vonalak, magyarázatul szolgáló képecskék (piktogramok) is információt hordoznak.

Az adat  rögzített ismeret, az információ ábrázolására használt jelsorozat. Mindazokat a jeleket, amelyek a feldolgozáshoz szükségesek, vagy annak folyamán keletkeznek, illetve eredményeképpen megjelennek, adatoknak tekintjük.

A kommunikáció 5 forradalma: 1. A beszéd forradalma, amely tulajdonképpen az emberré válás forradalma. 2. Az írás forradalma /információtárolás megvalósul, az információ függetlenné válik az emberi emlékezettől/ - fonetikus írás megjelenése 3. A könyvnyomtatás forradalma /az információk tömeges terjesztése megvalósul/, Ez tette teljessé az írás forradalmát, ennek segítségével tudott az írott szöveg nagy tömegekhez eljutni.

4. A távközlés forradalma /távolságok áthidalhatóvá váltak/ Az elektromos hírközlő eszközök - távíró, telefon, rádió, televízió - forradalma, amely napjainkban egybefonódik az elektronikus számítógépes információ-feldolgozás forradalmával. Ennek köszönhetően az információs összeköttetések behálózzák a földet, a világ összezsugorodik.

5. A számítógép forradalma /elektronikus információfeldolgozás/ A számítógép megjelenésével a kommunikáció egy új fajtája született meg. Az ember-ember párbeszéd mellett megjelent az ember-gép párbeszéd. Az információtárolás és -feldolgozás új lehetőségei tárultak fel. Internet -  összekapcsolja a számítástechnikát és a távközlést, megváltoztatja a társadalom működését, a társadalmi kommunikációt.

Az információ útja Az információforrás, a feladó valamilyen módszerrel elkészíti a közleményt, azaz a közlendő információt jelekké alakítja. Ezután eljuttatja a címzetthez, ehhez pedig továbbító közeget vesz igénybe. A kódolás során olyan jelsorozattá kell alakítani az információt, amelynek továbbítására ez a közeg alkalmas. A közeget „nem mindig vesszük észre”, pedig elengedhetetlen a szerepe. A címzett a közlemény átvétele után megpróbálja a közleményből az információt kinyerni, értelmezni a jeleket.

Az informatikában a feladót nevezzük adónak, a címzettet vevőnek Az informatikában a feladót nevezzük adónak, a címzettet vevőnek. A közlemény előállítása a kódolás, az információ kinyerése pedig a dekódolás. A továbbító közeg szakszóval: átviteli csatorna. Az átvitelt zavarhatják a környezetből érkező hatások, ezért a továbbítandó jelek torzulhatnak, sőt akár el is veszhetnek. Ezeket a zavaró hatásokat evezzük zajnak.