Országos Orvosi Könyvtárak 2011. szeptember 19. Helyzetkép és elmélkedés Hován Lászlóné (OIT) Deák Valéria (OOI)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Orvosi könyvtárak közös katalógusa
Advertisements

Kórházak – könyvtár nélkül ?
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Gárdony, január 29. AZ ÁLLATORVOSI MUNKA INFORMÁCIÓS HÁTTERE Gyakorlati útmutató az Állatorvos-tudományi Könyvtár szolgáltatásainak használatához.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Újból hálózatban? Újdonságok a GYEMSZI IRF Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár életében Dr. Palotai Mária GYEMSZI IRF MKE Műszaki Könyvtáros Szekció,
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
KÖNYVTÁRAK SZÁMÁRA NYÚJTOTT KÖZPONTI SZOLGÁLTATÁSOK
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 35. vándorgyűlése, aug Nagykanizsa Helyzetkép az orvosi-egészségügyi könyvtárak szakirodalmi ellátottságáról.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Stratégiai tervezés.
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Kmety Andrea május 13.. Az Alexandriai Könyvtár egykor és ma.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
Országos intézeti könyvtárak
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
A szolgáltatás nemzetközi megvalósulási formáinak elemzése 1.A szolgáltatási „piac” várható változásai: tudományterületi térkép összeállítása, potenciális.
Elektronikus források (E-resources) adminisztrációja november 12. Szabó- Kulcsár Kornélia.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
EISZ Fórum Október 14.. Szakmai háttér 1. Nyomtatott + elektronikus előfizetés (p+e) 2. elektronikus tartalmak előfizetése (e-only) 3. elektronikus.
EKOP projektek jelene és jövője
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Központi és az intézményi vezetői információs rendszerek kapcsolata Csulyák Gábor Informatikai Igazgató Educatio Kht január 21. TÁMOP – Felsőoktatási.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
National Center for Biomedical Information PubMed, MESH, PMC adatbázis TÁMOP rendezvény Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest,
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Változások az EISZ projektben Markója Szilárd EISZ Iroda és könyvtárvezető szeptember 18.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
EBSCO Information Services
SEAS Adatbázis bemutató
Magyar Tudományos Művek Tára
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁR ARCULATÉRTÉKELÉS 2004.
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
A konzorcium két éves tapasztalatai
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Országos Orvosi Könyvtárak szeptember 19. Helyzetkép és elmélkedés Hován Lászlóné (OIT) Deák Valéria (OOI)

Helyzetkép Az országos intézeteknek két fő csoportja van: 1. Szakmai, metodikai központként működő intézmény, amely vagy minisztériumi fenntartásban működik (GYEMSZI…) vagy ÁNTSZ fenntartásában (OSSKI, OÉTI…) 2. Országos gyógyintézetként működő (ORFI, OIT, OOI…) A gyógyintézetek kórházi háttérrel rendelkeznek, speciális feladatot látnak el. Az ÁNTSZ Intézeteinél nincs kórházi háttér, kutatás és oktatás van. A GYEMSZI szervezési, módszertani feladatot lát el, szakmai irányelveket dolgoz ki.

A felmérés a következő intézeti könyvtárakra vonatkozott: GYEMSZI, Országos Idegtudományi Intézet, Országos Onkológiai Intézet, ORFI, Állami Szívkórház, Országos Kardiológiai Intézet, Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, Országos Sportegészségügyi Intézet, Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, Országos Epidemiológiai Intézet, OÉTI, OSSKI, OMFI és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet.

Általában 1 vagy 2 szakkönyvtáros dolgozik teljes munkaidőben, esetenként 4 órában. Az állomány nagysága ezer kötet, de van 14 ezres állomány is. Jórészt elavult dokumentumok, a folyamatos szakkönyv beszerzés évek óta megszűnt. Több könyvtár nem fizet elő külföldi folyóiratot, csak néhány magyar szaklapot. Kivétel persze van, 58 külföldi folyóirattal.

Az adatbázisok közül a PubMed-et használják, ami ingyenes, az EBSCO-t amelyért szintén nem mi fizetünk. Többen részt vesznek az EISZ konzorciumban, általában a Science Direct-t és a SpringerLink-t fizetik elő, a Web of Sciencet csak 2-en.

A könyvtárhasználók igényeit a könyvtárközi kérések kölcsönösen gyors teljesítése oldja meg. A szolgáltatás színvonala egyenetlen, a fenntartó határozza meg a költségvetést. A könyvtárak nem nyilvánosak, nem tudnak pályázaton részt venni.

A könyvtárosok közös kérdése: Milyen elképzelése van a minisztériumnak a könyvtárak/könyvtárosok jövőjéről? Kérés: szakadatbázisok közös előfizetése, központi informatikai fejlesztés.

Elmélkedés Térben és időben is megváltoztak, szóródtak a könyvtár iránti igények. Legfontosabb igény a gyorsaság és az ingyenes szolgáltatás. Telefonon vagy en egy adat, vagy konkrét dokumentum kérése. Gyakran akkor, amikor az orvos, vagy gyakorlott titkárnője, asszisztense elakad. Egyik oka: a felhasználóbarát szolgáltatások.

Az igények másik része, ha nincs pontos adat, s bár megpróbálták, de nem találták meg a keresett dokumentumot, vagy csak fizetős elérést találtak. Irodalom keresést kérnek, vagy a tudományos fokozat eléréséhez hivatkozási listát készíttetnek. Az MTMT feltöltésével ez is megszűnhet.

A könyvtáros latba veti tudását és kapcsolatait. Gyorsan segítjük egymást ebben virtuális hálózatban. A fenntartó, ha megtartja könyvtárát és könyvtárosát, akkor is minimális költséggel szeretné, hiszen egyrészt: „minden rajta van a világhálón”, másrészt nem kimutatott és tudatosított a könyvtár gazdaságossága és értékteremtése.

A könyvtárosok java már felismerte az igények megváltozását. Ahol és amikor lehet hallatja a hangját. A fenntartók és rendeletek hozói, a programok és pályázatok írói nem számolnak a könyvtárakkal. Pl: A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság szakmai koncepciója, amely idén nyáron jelent. Kórházi tudásközpontról ír, s ágazati munkatársakat említ - mérnök, informatikus. Lehet, hogy az elnevezéssel van baj???

Jövő: Olyan nonprofit tudásközpontok, amelyek könnyen elérhetők (telefon v. elektronikus). Ingyen, vagy minimális áron szolgáltatnak gyorsan. A fenntartását közösen intézik. A háttérben hipernet és kitünő gépek, a kezelők informatikai és könyvtári tudással rendelkező munkatársak. Igény szerinti élettudományi adatbázisok!!!

Kérdés: Lesz a kórházban, intézetben egy kellemesen berendezett szoba, ahová az orvos, nővér visszavonulhat irodalmazni, vagy olvasni, vagy a kiégett munkatársak biblioterápiás foglalkozást tartanak ?