Helyzettudatosságra épülő megoldások a közigazgatásban (LBS)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program a „Tudáshasznosulást, tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Műegyetemen” (TÁMOP /1/KMR )
Advertisements

Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Hálózati alapismeretek
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
Az m-közigazgatási megoldások jelene és jövője
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Az EDR szerepe a Rendőrség műveletirányításában
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Navigáció mobiltelefonnal
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A kábeltelevízió jövője,
Az m-közigazgatás üzleti vonatkozásai Dr. Budai Balázs Benjámin egyetemi adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési.
A mobil közigazgatás jogi környezete
KÖNYVEINKKÖNYVEINK M-Government T-Government Közigazgatási portalógia Mobil kormányzati eszközök Latest Technological Ttrends E-rendszerek a köz- igazgatásban.
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Naprakész Microsoft technológiák banki környezetben Bessenyei László Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
Mit tudhat az adserver az internetezőről és szabad-e tudnia?
Tectia MobileID Express – Kétfaktoros erős autentikáció – 5 percen belül üzemkészen! január 16.
Fáy András EADS, Védelmi és biztonsági divízió április
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
2002. február 6. Mobil marketing a hirdetők szemszögéből.
Ekler Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Vállalkozásunk külső, belső kapcsolatrendszere és értéklánca
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
Közigazgatás-szervezési és Urbanisztikai Tanszék
Közigazgatási technológia A közigazgatási technológia alapkérdései KRF © 2005.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
Mozgás/hangérzékelés mobitelefonokon MobSensor Ekler Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
Készenléti (EDR) rendszerek a közigazgatásban
GNSS alkalmazási területek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai.
GNSS rendszerek és szolgáltatások a közigazgatásban
GNSS rendszerek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government.
Önkormányzati WAP-os megoldások Fejre állított ügymenetek Tózsa István – Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar Közigazgatás-Szervezési.
M-kormányzat Üzleti lehetőségek Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Államigazgatási Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék.
Az m-kormányzat lehetőségeinek átértékelése, perspektívák 2005 végén Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Államigazgatási Kar – Közigazgatás-Szervezési.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban GNSS-infrastuktúra.
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Helyfüggő szolgáltatások A Magyar Telekomnál
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
A beiskolázás előkészítése
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Vári Péter A láthatatlan üzenet - Rádiótávközlés a mindennapok szolgálatában előadását hallhatják! December 8.
Közigazgatás- technológiai kérdések Dr. Budai Balázs Benjámin.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Információ Tudás Tartalom Dr. Budai Balázs Benjámin.
Piramis klaszter rendszer
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Smart Hospitality a PTE-n Informatikai projektek az egészségügy területén Múlt és jövő Uherkovich Péter - Pécsi Tudományegyetem Informatikai Igazgatóság.
Wifi alapú helymeghatározás Kovács András. Kovács András: Wifi alapú helymeghatározás Wifi képes eszközök a mindennapokban 1/5.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A határtérség.
Minden az azonnali fizetési rendszerről
Előadás másolata:

Helyzettudatosságra épülő megoldások a közigazgatásban (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin egyetemi adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government Kutatócsoport balazs.budai@e-government.hu www.e-government.hu +36-20-966-0454

Tartalom A helyzettudatosság és annak jelentősége Helyzettudatosságra épülő technológiák MPS – mobiltelefon alapú helymeghatározás Helyzettudatosságra épülő alkalmazások jövője Magyarországon Helyzettudatosságra épülő megoldások (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin

A helyzettudatosság és annak jelentősége Az információ jelentősége nő A helyhez kötött információ mennyiségileg és minőségileg is növekszik A helyhez kötött információ a stratégiai döntéshozatal egyre fajsúlyosabb eszköze A helyzettudatosságra épülő szolgáltatások felhasználják a helyi információkat a felhasználó földrajzi helyzetét azokat az információkat nyújtják, amire az igénybevevőnek az adott földrajzi ponton szüksége van Központi szolgáltatások „kvázi helyi” szolgáltatásokká válnak Helyi szolgáltatások méretgazdaságos központi szolgáltatásokká alakíthatók. Helyzettudatosságra épülő megoldások (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin

MPS – mobiltelefon alapú helymeghatározás Helyzettudatosságra épülő szolgáltatások (LBS) két technológiája: GPS MPS A helymeghatározás pontossága a cellamérettől függ (50 m – 30 km) Helyzettudatosságra épülő megoldások (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin

MPS – mobiltelefon alapú helymeghatározás A helymeghatározás típusai Triggering: Minden helyzetváltoztatást érzékel Egyelőre nem költséghatékony Változás csak az új cellába történő belépés esetén valósul meg Periodikus lekérdezés: A location servert adott időközönként lekérdezi az alkalmazás SMS-ben is működhet Eseti lekérdezés: Helyfüggő információs szolgáltatásoknál (pl.: Navigátor) Helyzettudatosságra épülő megoldások (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin

MPS – mobiltelefon alapú helymeghatározás A helymeghatározás lehetőségei Cell-id: A pozíció a kiszolgáló cella adatai alapján határozható meg. Pontossága függ a cellák méretétől. (sűrűn lakott helyeken 200-500 méter, ritkábban lakott helyeken akár több kilométeres sugarúak ). A cell-id lekérdezése a hálózat és a végberendezés oldalán egyaránt lehetséges. Cell-id+TA+Rx level: A technológia az előző megoldáson alapszik, de a TA és az Rx paraméterek segítségével 2-300 méteres pontosság érhető el. Time of Arrival (TOA) Angle of Arrival Method (AOA): A TOA módszerrel a készülékből érkező rádió jeleket a hálózatban elhelyezett mérők értékelik és határozzák meg pozícióját ezek alapján. Az AOA módszernél a rádiós hullámok beérkezésének szögét érzékelik. A két megoldás párhuzamos alkalmazása adja a kielégítő eredményt. E-OTD: Már 50-125 méteres pontosságot tesz lehetővé, azonban ehhez megfelelő készülék és hálózati bővítés szükséges. A-GPS: Assisted GPS (A-GPS) alkalmazás. A készülék által mért adatok a hálózatban elhelyezkedő referenciapontok segítségével tovább pontosíthatók és továbbíthatók a location server felé. Helyzettudatosságra épülő megoldások (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin

MPS – mobiltelefon alapú helymeghatározás A cella alapú helyfüggő szolgáltatások főbb csoportjai Helyfüggő információk: A közigazgatás előtt álló legnagyobb kiaknázatlan terület Helyfüggő számlázás: Eltérő díjzónák a hívó és a hívott függvényében A szolgáltatások ára is szabadon tarifálható Segélynyújtó szolgáltatások: A segélyhívás helyének azonosítása számos ország kormányzati törekvése Magán és az üzleti felhasználók Flottatulajdonosok számára segítség, a mentés pontos helyének detektálásához Követés és segélynyújtás Gyermekek, idősek, állatok követése Járműkövetés GPS alternatíva Biztonsági alkalmazások Elítéltek ellenőrzése, titkosított üzenetek csak a célhelyszínen válnak olvashatóvá Helyfüggő kereskedelem és marketing Vonzáskörzetbe érkező mobil kijelzőjére küldött hirdetések, akciók, engedmények stb. Helyzettudatosságra épülő megoldások (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin

MPS – mobiltelefon alapú helymeghatározás Legjobb gyakorlatok: Dél-Korea: (KTF) gyermekkövető szolgáltatás Svédország: (Telia) üldözők és üldözöttek játéka, mobiltelefon alapján találják meg egymást, kapcsolódó tv-műsor (cross-media) Orange: „találd meg a legközelebbit”, éttermek, pénzautomaták, hotelek, kaszinók, állomások; Berlin: Rendőrség „csendes SMS”, telefon aktív jele meghatározza tulajdonosának helyzetét is... Helyzettudatosságra épülő megoldások (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin

A helyzettudatosság jövője A mobiltechnológiák és a GNSS technológiák konvergálnak A mindenkori kormány felelőssége a helyzettudatos technológiák kihasználása, ehhez: Szervezet kell, amely koordinálja a helyzettudatosságra épülő technológiai fejlesztéseket, vállalkozásokat Tudományos párbeszédet fokozni kell (wilson’s diamand) Legjobb megoldásokat gyűjteni kell (disszemináció) Népszerűsíteni kell a helyzettudatosságra épülő szolgáltatásokat Pilot projektek létrehozását kell ösztönözni a közcélú alkalmazások területén. A jogszabályi akadályokat el kell tüntetni (dereguláció) Garantálni kell a téren létrehozott intézmények financiális hátterét. Helyzettudatosságra épülő megoldások (LBS) Dr. Budai Balázs Benjámin

Köszönöm a figyelmet! balazs.budai@e-government.hu www.e-government.hu +36-20-966-0454