Bevezetés az alkalmazott informatikába BMEEPAG0203 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar • Építészeti Ábrázolás Tanszék 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Prezentáció Készült: március.
Advertisements

Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
A hatásos prezentáció jellemzői
Euroexam nyelvvizsgákra
Tudáskurátor vagy tudásgyám? Hidak és a járható utak a tudomány és a gyakorlat között - Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások - intézményesítetté.
Winnie the pooh & friends
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diákoknak Angol B2 / C1.
LDV Project  Szeretettel köszönjük Önöket Egerben a Leonardo Projekt Workshopján  We welcome - with much love - our dear guests!
Mintacím szerkesztése •Mintaszöveg szerkesztése •Második szint •Harmadik szint •Negyedik szint •Ötödik szint D modelling in the terrestrial.
Rajz az asztma valóságáról Milyen együtt élni az asztmával?
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diákoknak Angol B2 / C1.
A buddhizmus szerepe a modern tudatkutatásban
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Humánkineziológia szak
Számold meg a fekete pontokat!
1 KÖZÖSSÉG AZ ÚJ TESTAMENTUMBAN Romans 12:10 figyelem egymásra, gyengédség, tisztelet, szolgálatkészség, buzgóság, empátia, az Úr szolgálataRomans 12:10.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Szakdolgozat címe Készítette: X.Y Miskolci Egyetem
Kliensoldali Programozás
A kiskorúak védelmének etikai dilemmái
SEVEN DONT'S AFTER A MEAL Hét dolog amit nemszabad tenni, étkezés után.
szakmérnök hallgatók számára
Mérnök informatika szak BSc.
A hatásos prezentáció jellemzői
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülőknek Angol B2 / C1.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Innovatív elemek a SKA végrehajtásban Innovative elements in SCF implementation.
Van rá energiánk? Do we have enough energy? 1.School trip 2.Light pollution 3.In our school.
Az eredményesség kulcsa egy önkormányzati gazdaságfejlesztési projekt esetében The keys of success in case of an economic development project implemented.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
ügyviteli, irodatechnikai, kommunikációs ismeretek
Az IKT szerepe a kompetencia alapú oktatásban. THE EDUCATION INFRASTURCTURE IN HUNGARY I. The number of personal computers and users in educational institutions.
Csak olvasd el… Angol szöveg, magyar fordítással.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
Krónikus regurgitáció Chronic regurgitation A képen látható információk alapján fogalmazza meg mit lát a felvételen és mire gondolna ez alapján! Based.
Winnie the pooh & friends
Virgo Augustus 24. – September 23.. Virgo Symbols.
ATM VONATKOZÁSÚ ESEMÉNYEK KBSZ SZAKMAI NAPOK- REPÜLÉS Siófok, április 8. Pál László balesetvizsgáló.
The official language of our country is Hungarian.
„Tisztább kép” – együttműködési program Az új szintetikus drogok feltérképezéséért 2 nd European Workshop – ’Breaking the Drug Cycle’ project Budapest,
2009.IV.30.Argumentation techniques 1 Non-mirrorable argumentation techniques in English Analysis of theological texts aiming persuasion effects László.
Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nyitott kérdések a drónok alkalmazásában Budapest, november 3-4. Presented by : Gyula GYŐRI, president.
Project „Green 2006” Paksi Atomerőmű Rt. 1 Felmérés az energiaforrások és a Paksi Atomerőmű Rt. lakossági megítéléséről Paksi Atomerőmű Rt július.
“Tudásmegosztás és szervezeti problémamegoldás a mesterséges intelligencia korában” Levente Szabados Technológiai Igazgató.
A Büntetés-végrehajtási Szervezet helyzete és aktuális feladatai
Kutatási célú szakmai ösztöndíj beszámoló
Miklós Kóbor Department of Geophysics & Space Sciences,
Mennyi? 3! Mi 3? Mi mennyi? platformfüggetlen médiamodell.
FELSŐNYÉK, MAGYARORSZÁG
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Equality and solidarity in school practice
Polymer Theory Why are we looking at polymer theory?
Csurgalékvíz tisztítás
„Networking and participation – for the more effective representation of the interest of people experiencing poverty Getting funding from the European.
Microsoft eszközpályázat
Számold meg a fekete pontokat!
Social Renewal Operational Programme
Előadás másolata:

Bevezetés az alkalmazott informatikába BMEEPAG0203 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar • Építészeti Ábrázolás Tanszék ápr. 21. Ledneczki Pál A prezentációl

Színek Szöveg Kép, mozgókép, hang, animáció Dia szerkezete Előadás szerkezete Esettanulmány

Szerepem az integrációs munkában  Szemléletváltás  Egyéni képességek figyelembe vétele  Tudatos tervező munka  Új módszerek  Új munkaformák  Teremrend kialakítása

Köszönöm a figyelmet!

Presentation Principles: Clearly Making Your Point Kevin M. Johnston MSU TA Programs Principles: Clearly Making Your Point

Presentation “Stages”  Introduction – including connections to prior material  Material Body – 15-minute segments  Periodic Summary – after each 15-minute segment  Conclusion – End with a bang, connect to upcoming materials

PREZENTÁCIÓFelmérés az energiaforrások és a Paksi Atomerőmű lakossági megítéléséről PREZENTÁCIÓFelmérés az energiaforrások és a Paksi Atomerőmű lakossági megítéléséről Project „PAKS 2002” Kvantitatív kutatás, amelyet a PAKSI ATOMERŐMŰ Rt. megbízásából a TNS HUNGARY Kft. készített Március

A prezentáció felépítése •A kutatás háttere •A kutatás céljai •A kutatás módszere •A minta •A kutatás főbb eredményei •Végső konklúziók

A kutatás háttere •A Paksi Atomerőmű Rt. megbízásából a TNS HUNGARY Kft. immár tizenötödik alkalommal végez monitoring-jellegű kutatást a Paksi Atomerőműről és az energiaforrásokról. •A kutatássorozat révén a Paksi Atomerőmű Rt. számára folyamatosan láthatóvá válik, hogyan értékeli a lakosság a különböző energiaforrásokat, és ezen belül az atomenergia szerepét, miként vélekedik a Paksi Atomerőműről és hogyan viszonyulna egy újabb atomerőmű létesítéséhez. •A kutatásokban az évente ismétlődő, trendet vizsgáló kérdéseken kívül minden alkalommal szerepelnek aktuális problémákra vonatkozó kérdések is. Ilyen aktuális téma ben az üvegházhatással, a liberalizációval illetve a közszolgáltatósággal kapcsolatos tájékozottság. Az első két esetben nyitott kérdésre vártunk választ, míg a harmadik esetben arra voltunk kíváncsiak, hogy a lakosság egyetértene- e azzal, hogy a Paksi Atomerőmű Rt. legyen a kijelölt közszolgáltató Magyarországon.

A kutatás céljai •Felmérni az egyes energiaforrások ellátásáról és környezetkárosító hatásáról alkotott véleményeket. •Felmérni az atomerőművek működésével, a keletkezett melléktermékekkel, az üvegházhatással való összefüggésével kapcsolatos ismereteket. •Megvizsgálni a Paksi Atomerőműről kialakult véleményeket, amelyek a magyarországi villamos energia-termelésben betöltött szerepére, veszélyességére, védettségére, biztonsági előírásaira, Európai Uniós megfelelésére vonatkozóan. •Kimutatni a működő atomerőművel, valamint annak élettartamának meghosszabításával való egyetértés illetve egyet nem értés arányát, továbbá egy új atomerőmű illetve egy új paksi blokk építésével kapcsolatos vélekedéseket. •Felmérni az energiaforrások árával kapcsolatos tájékozottságot. •Megvizsgálni hogyan alakítaná a lakosság Magyarország békés célú atomprogramját az elkövetkezendő 25 évben, megvizsgálni az atomenergia békés célú alkalmazásának jelenét és jövőjét. •Felmérni a lakosság elégedettségét a Paksi Atomerőműről kapott információk mennyiségével, minőségével kapcsolatban. •Felmérni a liberalizációval, piacnyitással kapcsolatos tájékozottságot, illetve a Paksi Atomerőmű majdani közszolgáltatói szerepbe kerülésével kapcsolatos egyetértést.

Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare Dohányzás Dohányzás K/27. Ön dohányzik? Ha igen, hány szálat szív egy nap? K/28. Dohányoznak a környezetében? Bázis: teljes minta (N=77) kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok Segített válaszadás. Spontán válaszadás. A válaszadók csaknem 95%-a nem dohányzik, 4%-uk napi 1-10 szál cigarettát azonban elszív. A teljes minta nagyjából 85%-a nem kerül kapcsolatba dohányfüsttel, de 10%-uk saját otthonában van dohányzó személy.

Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare Összefoglalás – 1.  A megkérdezettek betegségéről: A megkérdezett súlyos asztmában szenvedő betegek átlagosan 14 éve voltak asztmások, csaknem mindenki (97,4%) már több mint 1 éve tudta, hogy asztmája van. A megkérdezettek 15,6%-a már több mint 25 éve szenved ettől a problémától.  A súlyos asztma tünetei: A súlyos asztma leginkább alvászavart okozott a válaszadóknál, 44%-ukat hetente többször nem hagyta aludni betegségük. Fuldokló nehézlégzés hetente többször a megkérdezettek csaknem 25%ánál előfordul, és heti rendszerességű beszédzavarral járó rohamról is 13%-uk számolt be. A megkérdezettek számára az asztmájuk leginkább zavaró, költséges, megterhelő, szorongást keltő és stresszt okozó betegség.  A súlyos asztma által okozott legnagyobb hátrányok: A megkérdezettek csaknem háromnegyede a betegsége legnagyobb hátrányaként a fizikai tevékenységekben való korlátozottságot érzékelte a barátokkal és családdal töltött idő során. Valamivel kisebb arányban, 40% körül említették a munkalehetőségekben és a szórakozási lehetőségekben való korlátozottságot.  Mit várnak egy gyógyszertől: Egy asztma elleni gyógyszertől leginkább a gyors és hosszan tartó hatást várják el a betegek, másodsorban pedig a mellékhatások minimalizálását.

The Persuasion Triangle Subject (Logos) Presenter (Ethos) Audience (Pathos)

Persuasion in the Real World Presenter Subject Audience Your Needs & Interests Their Needs & Interests Your Program’s Needs & Accomplishments

Persuading is like making a candle  Melt  Mold  Harden & Ignite! Adapted from E.M. Griffin. The Mind Changers. Wheaton, Illinois: Tyndale Publishers, 1976.

Melting Resistance  To Melt Resistance  Be honest  Find common ground  Use humor carefully  Appreciate what they are already doing  Give realistic pros and cons  Ask them to make your case Try to melt resistance before meetings  To Raise Resistance:  Be insincere  Shout “You’re wrong!”  Use weak humor  Guilt trip them  Use improbable threats  Lecture them

Where can you go for additional help?  You are welcome at the Purdue University Writing Lab  Heavilon Hall, Room 226  Grammar Hotline: (765)  Check our web site:  brief questions: Purdue University Writing Lab

Questions?

19 GEOMETRIE Perspektive Institut für Geometrie Abteilung für Geometrie im Bauwesen und im Scientific Computing Prof. Dr. H. Pottmann

20 GEOMETRIE Zentralprojektion Grundlegende Begriffe: •O … Projektionszentrum •  … Bildebene •s = OP … Sehstrahlen (Geraden durch O, werden projizierend abgebildet) Eigenschaften: •geradentreu •für allgemeine Geraden –speziell: nicht mittelpunktstreu –allgemein: nicht teilverhältnisstreu –nicht parallelentreu O  P P c =s c s

21 GEOMETRIE Fluchtpunkt einer Geraden O FgFg Fluchtpunkt F g der Geraden g: Verschiebe g durch O und schneide mit der Bildebene  g  gcgc

22 GEOMETRIE Fluchtpunkt einer Geraden F1F1 F2F2  •Parallele Geraden haben denselben Fluchtpunkt F i

23 GEOMETRIE Hauptgeraden OIn der Aufnahmesituation ist das Bild h c einer Hauptgeraden (Gerade h parallel zur Bildebene) zur Raumlage h parallel. Parallele Hauptgeraden haben parallele Zentralrisse h  hchc

24 GEOMETRIE Perspektive bei lotrechter Bildebene •beziehen im folgenden das Objekt auf ein kartesisches Koordinatensystem, dessen z-Achse lotrecht und nach oben orientiert ist •Koordinatenebene  1 ist dabei horizontal •Horizont enthält die Fluchtpunkte aller horizontalen Geraden 11  O Horizont

New Paradigms for Teaching Structural Geology in the 21 st Century David D. Pollard Stanford University Pardee Keynote Symposium Research Opportunities, New Frontiers, and the Questioning of Paradigms in Structural Geology and Tectonics: SG&T 25 th Anniversary

Differential geometry provides arc lengths and areas of folded surfaces

Differential geometry provides measures of the shapes of folded surfaces (Forster et al., 1996)

There are four possible shapes at any point on a folded surface Traditional structural analysis focuses only on the cylindrical surface,  g =0. (Bergbauer & Pollard, 2003)

Thought-provoking questions •How can we expect students to understand the 3D geometry of geological structures without the fundamental concepts of differential geometry? •Isn’t it about time for geologists to adopt a complete mechanics for the investigation of tectonic processes and their structural products?

Teachers who adopt the techniques and technology described here, and who add differential geometry and a complete mechanics to their curriculum will discover a fascinating new perspective on structural geology that prepares their students for the challenges of the 21 st century.

a kontrasztról, narancs A színekről Megjegyzések a színek érzelmi jelentéséről, az elkerülendő szinkombinációkról, zöld és a javasolt szinkombinációkról világossárga fekete sötét

Egy dia, egy gondolat Tapasztalatai szerint mennyire lehet nyíltan (az érintettel, a résztvevővel, esetleg kisebb csoportban) megbeszélni az óvodában felmerülő problémákat? Milyen ötletei, javaslatai vannak a különböző konfliktusok feloldására vonatkozóan? Az üzenet nem éri el a célját, ha bonyolult a dia szerkezete

A 6×7 – szabály Legfeljebb 6 sor 1 dián, legfeljebb 7 szó egy sorban

Amit ki akarunk emelni, a címsorba írjuk

Hallgatóságunk ránk, illetve mondanivalónkra kíváncsi, ne kényszerítsük olvasási gyakorlatra Tahoma 48 Tahoma 44 Tahoma 36 Tahoma 32 Tahoma 24 Tahoma 12 Tahoma 54

A betűtípus is fontos, nem csak a nagyság Zombie Sans serif világos Serif zavaró

Kerüljük a felsorolást

Bánjunk óvatosan a grafikonokkal Hogyan oldódott meg az összeütközés? A handout is a prezentáció része  érthető  valóban kell  jól látható