Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Prezentáció Készült: 2006. március.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Prezentáció Készült: 2006. március."— Előadás másolata:

1 Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Prezentáció Készült: 2006. március

2 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 2 A kutatás háttere  Az asztma komoly népegészségügyi problémát jelentő betegség, melynek gyakorisága évről évre nő. A betegek jelentős hányada a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel megfelelően kezelhető, azonban a súlyos stádiumú betegek bizonyos része a jelenleg elérhető terápiák mellett is komoly tüneteket produkál, melyek kórházi kezelést tesznek szükségessé, ami mind a betegre, mind a társadalomra nagy terhet ró.  Magyarországon mintegy 200 ezer diagnosztizált beteg szenved asztmában. Az összes diagnosztizált új betegek száma 250%-kal nőtt az elmúlt 10 év során. A diagnosztizált súlyos asztmások száma 2004-ben mintegy 5000 volt.  A súlyos asztma betegfelmérés küldetése, háttere:  Javítani a súlyos asztma ismertségét és bemutatni a kielégítetlen terápiás szükségleteket súlyos asztmában Magyarországon; bemutatni a súlyos asztmás betegek helyzetét és felhívni a szakma és az egészségügyi döntéshozók figyelmét a betegség okozta társadalmi hátrányokra és egészségügyi terhekre a kutatás későbbi eredményeinek felhasználásával.  Az Egyesült Királyságban nagy sikerrel zárult ‘Living on a Knife Edge’ és további 5 országra kiterjesztett ’Fighting for breath’ survey, amely vizsgálatot Magyarországon is elvégezve hatásosan bemutatható a súlyos asztmás betegek élete, betegségük terhe. A vizsgálat jelentős médiabeli megjelenése komoly lobbyerőt jelenthet egészségügyi és szakmai fórumokon egyaránt, hiszen komoly médiakampánnyal egységesen lehessen fellépni az asztmás betegek érdekeiért.  A fent leírt kutatás elvégzésére az ABOSZ a TNS-t kérte fel.

3 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 3 Célcsoport és mintanagyság  A kutatás módszere: kvantitatív kutatás – telefonos - CATI (Computer Aided Telephone Interviews) módszerrel  Célcsoport: súlyos asztmások - GINA 2005 besorolás szerinti STEP 4 súlyossági lépcső.  A betegek bevonása szakorvosok adatbázisa és rekrutálása / ajánlása alapján történt.  Mintanagyság: N=77 fő országosan, 3 régióra bontva: centrális régió (N=22 fő); keleti régió (N=30 fő) és nyugati régió (N=25 fő).  Kérdőív: előre megszerkesztett, nagymértékben az európai felmérésekre alapozott.

4 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 4 Szűrőkérdések

5 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 5 Asztmás megbetegedés felismerése és jelenlegi kezelése Asztmás megbetegedés felismerése és jelenlegi kezelése S/2. Hány éve ismert az asztmája? S/3. Kap jelenleg kezelést az asztmájára? Bázis: teljes minta (N=77) Spontán válaszadás, egy válasz lehetségesAz ábrákon szereplő értékek százalékok. Hány éve ismert az asztmája Átlag: 14 éve! Minden megkérdezett jelenleg asztma kezelés alatt állt. A megkérdezett asztmában szenvedő betegek átlagosan 14 éve asztmások, csaknem mindenki (97,4%) már több mint 1 éve tudja, hogy asztmája van. A megkérdezettek 15,6%-a már több mint 25 éve szenved ettől a problémától.

6 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 6 Fő kérdések

7 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 7 A súlyos asztma kihatásai A súlyos asztma kihatásai K/1. A múlt évben milyen gyakran zavarta alvásban az asztmája? K/2. A múlt évben milyen gyakran volt fuldokló nehézlégzéssel járó asztmás rohama? K/3. A múlt évben milyen gyakran volt olyan rohama, hogy beszélni is alig tudott? Bázis: teljes minta (N=77) Alvászavar Az ábrákon szereplő értékek százalékok. Fuldokló nehézlégzés Segített válaszadás, egy válasz lehetséges panaszonként Beszédzavar Az asztma leginkább alvászavart okozott a válaszadóknál, 44%-ukat hetente többször nem hagyta aludni betegségük

8 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 8 A súlyos asztma jellemzése A súlyos asztma jellemzése K/4. Az asztmás betegek betegségük leírására többek között a következő negatív szavakat, kifejezéseket használták. Ön ezek közül melyiket használná az asztmája jellemzésére? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, több válasz lehetséges, az ábrán látható értékek százalékok. % A megkérdezettek számára az asztmájuk leginkább zavaró, költséges, megterhelő, szorongást keltő és stresszt okozó betegség.

9 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 9 A súlyos asztma miatt elszenvedett hátrányok A súlyos asztma miatt elszenvedett hátrányok K/5. Asztmában szenvedő emberek arról számoltak be, hogy néha úgy érzek, bizonyos dolgok kimaradnak az életükből. A következők közül érzi-e úgy, hogy valamelyik az asztma miatt kimaradt az életéből? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, több válasz lehetséges, az ábrán látható értékek százalékok. % A megkérdezettek csaknem háromnegyede a betegsége legnagyobb hátrányaként a fizikai tevékenységekben való korlátozottságot érzékelte a barátokkal és családdal töltött idő során. Valamivel kisebb arányban, 40% körül említették a munkalehetőségekben és a szórakozási lehetőségekben való korlátozottságot.

10 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 10 A súlyos asztma elleni gyógyszer legfontosabb ismérvei A súlyos asztma elleni gyógyszer legfontosabb ismérvei K/6a, b, c. Amikor orvosa által felírt gyógyszereket beveszi, mi számít Önnek legjobban? A következő 8 lehetséges válasz közül kérem, válassza ki az Önnek legfontosabb 3 tulajdonságot, és rangsorolja őket aszerint, hogy melyik a legfontosabb, a második és a harmadik legfontosabb! Bázis: teljes minta (N=77) legfontosabb Az ábrákon szereplő értékek százalékok. 2. legfontosabb Segített válaszadás, egy válasz lehetséges oszloponként 3. legfontosabb A gyógyszer kedvező hatását a lehető leggyorsabban érje el. A gyógyszer minél hosszabb hatású legyen Az előírás szerint szedni A mellékhatásokat minimálisra csökkenteni A lehető legkevesebb adagot használni Kínos helyzetek elkerülése A gyógyszer kényelmes időben, illetve helyen való bevétele Egy asztma elleni gyógyszertől leginkább a gyors és hosszan tartó hatást várják el a betegek, másodsorban pedig a mellékhatások minimalizálását.

11 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 11 Gyógyszerszedés fontos tényezői Gyógyszerszedés fontos tényezői K/7. A gyógyszer bevételekor milyen más tényezők számítanak Önnek? Bázis: teljes minta (N=77) Spontán válaszadás, több válasz lehetséges, az ábrán látható értékek százalékok. % További fontos tényező gyógyszerszedéskor az egyedüllét, zárt helyen való tartózkodás, lehetőleg otthon. Ez a kényelem faktor megjelent a gyógyszerismérvek között is, de csak a „szakmai” szempontok után.

12 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 12 Gyógyszer tulajdonságainak megítélése K/8. Az asztmagyógyszereire gondolva, mennyire fontosak Önnek a következő szempontok? Bázis: teljes minta (N=77) Bázis: teljes minta (N=77)Válaszadás: tízfokú skála segítségével Segített válaszadás, állításonként egy válasz lehetséges, az ábrán látható értékek átlagértékek. 1: legkevésbé fontos 10: legfontosabb Egy asztma elleni gyógyszer legfontosabb tulajdonságai: hatásos, gyors, segít elfelejtkezni a betegségről és milyen hosszú távú mellékhatásokat okoz.

13 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 13 Ideális gyógyszeradagolás K/9. Ha választhatna, mennyire találná kedvezőnek a következő gyógyszer-adagolási módokat? Bázis: teljes minta (N=77) Bázis: teljes minta (N=77)Válaszadás: tízfokú skála segítségével Segített válaszadás, állításonként egy válasz lehetséges, az ábrán látható értékek átlagértékek. 1: legkevésbé vonzó 10: legvonzóbb Legideálisabb gyógyszeradagolás a válaszadók szerint a havi egyszeri gyógyszerbelélegzés és a havi adagolású tabletta. A formátumok között a belélegző por és a tabletta a legkedveltebb, és az injekció a legkevésbé, a minél ritkábban történő gyógyszerszedés lenne ideális a betegeknek.

14 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 14 A javulás lehetséges előremozdító tényezői K/10. Megítélése szerint a következők mennyire javítanának tünetein? Bázis: teljes minta (N=77) Bázis: teljes minta (N=77)Válaszadás: tízfokú skála segítségével Segített válaszadás, állításonként egy válasz lehetséges, az ábrán látható értékek átlagértékek. 1: legkevésbé fontos 10: legfontosabb A tünetek javulásában legfontosabb szerepet az új, hatékony gyógyszerek játszanák (tízfokú skálán 9,5-ös átlagérték), kevésbé lenne fontos a megkérdezettek szerint az asztma szakorvos mindenkori elérhetősége (mert az valószínűleg jelenleg is adott), és legkevésbé a nagyobb beleszólás az asztma kezelésébe.

15 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 15 Jelenlegi állapot. Jelenlegi állapot K/11. Milyen közel van a következő eléréséhez? Állapot - 5 év múlva. Állapot - 5 év múlva K/12. Mit gondol, 5 év múlva milyen közel lesz a következő eléréséhez? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok Nagyon ritkán, vagy egyáltalán nincs asztmás rohama A válaszadók közel egyharmada úgy érzi, hogy jelenleg egyáltalán nem áll ahhoz közel, hogy ne legyen, vagy csak nagyon ritkán asztmás rohama. 5 év múlva majdnem 8%-kal kevesebben jósolják önmagukat ebbe a kategóriába, és közel 4%-kal többen várják magukat közel ehhez a stádiumhoz.

16 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 16 Jelenlegi állapot. Jelenlegi állapot K/11. Milyen közel van a következő eléréséhez? Állapot - 5 év múlva. Állapot - 5 év múlva K/12. Mit gondol, 5 év múlva milyen közel lesz a következő eléréséhez? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok Nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem kell gyors hatású készítményt használnia A válaszadók 40%-a úgy érzi, hogy jelenleg egyáltalán nem áll ahhoz közel, hogy ne kelljen, vagy csak nagyon ritkán gyors hatású készítményt használnia. 5 év múlva 22%-uk sorolta ebbe a kategóriába önmagát, és 4%-uk szándékozik elérni ezt a stádiumot. A közeljövőben 5%-os növekedés várható azok körében, akik nem érzik magukat közel ehhez az állapothoz.

17 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 17 Jelenlegi állapot. Jelenlegi állapot K/11. Milyen közel van a következő eléréséhez? Állapot - 5 év múlva. Állapot - 5 év múlva K/12. Mit gondol, 5 év múlva milyen közel lesz a következő eléréséhez? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok Nagyon ritkán, vagy egyáltalán nincs hosszú távú tünete A megkérdezettek javulást remélnek az elkövetkezendő 5 évben a hosszú távú tünetek jelentkezése terén.

18 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 18 Jelenlegi állapot. Jelenlegi állapot K/11. Milyen közel van a következő eléréséhez? Állapot - 5 év múlva. Állapot - 5 év múlva K/12. Mit gondol, 5 év múlva milyen közel lesz a következő eléréséhez? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok Betegsége nagyon kicsit, vagy egyáltalán nem korlátozza napi tevékenységeit Az asztma miatti napi tevékenységek korlátozásának feloldásában a válaszadók nem tűntek optimistának. Közel ugyanakkora arányban mondták, hogy jelenleg távol vannak és 5 év múlva is távol lesznek attól, hogy betegségük ne vagy nagyon kicsit korlátozza őket. Kevesebben érzeték úgy, hogy 5 év múlva közelebb lesznek ehhez az állapothoz, mint akik jelenleg ide sorolták önmagukat.

19 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 19 Jelenlegi állapot. Jelenlegi állapot K/11. Milyen közel van a következő eléréséhez? Állapot - 5 év múlva. Állapot - 5 év múlva K/12. Mit gondol, 5 év múlva milyen közel lesz a következő eléréséhez? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok Nagyon ritkán, vagy egyáltalán nincs szükség sürgős orvosi ellenőrzésre A válaszadók közel 50 %-a érezte úgy, hogy elérte már, vagy közel jár ahhoz, hogy nem szorul sürgős orvosi ellenőrzésre. Az 5 évvel későbbi állapotukat kedvezőbbnek vélik, többen célozzák elérni ezt az állapotot, illetve kevesebben gondolják azt, hogy közel lesznek ehhez az állításhoz, mint jelenleg.

20 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 20 5 év múlva kapható gyógyszerek 5 év múlva kapható gyógyszerek K/13. Mit gondol, 5 év múlva rendelkezésre álló asztma gyógyszerek milyenek lesznek a mostaniakhoz képest? TB támogatás asztmára 5 év múlva TB támogatás asztmára 5 év múlva K/14. Mit gondol, 5 év múlva hogyan fogja az Egészségbiztosító az asztmások kezelését támogatni? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok Igen pozitív elvárások a jövőbeli asztmagyógyszerekkel szemben! Az egészségbiztosító támogatását az asztmások felé csaknem 40%-ban magasabbra várják a válaszadók, mint jelenleg, és nagyjából egyharmaduk nem számít jelentős változásra e téren az elkövetkezendő 5 évben!

21 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 21 Kezelőorvos / nővér megítélése K/15. Kérem, mondja el, mennyire ért egyet a következő állításokkal. Bázis: teljes minta (N=77) Bázis: teljes minta (N=77)Válaszadás: tízfokú skála segítségével Segített válaszadás, állításonként egy válasz lehetséges, az ábrán látható értékek átlagértékek. 1: egyáltalán nem értek egyet 10: teljesen egyetértek Igen pozitív attitűd látható a kezelőorvosok irányában!

22 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 22 Kormánytól elvárt lépések K/18. Ha rá tudná venni a kormányt, hogy egy dolgot tegyen az asztmás betegekért, mi lenne az? Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, egy válasz lehetséges, az ábrán látható értékek százalékok. A megkérdezettek nagyjából 44%-a anyagi segítséget vár a kormányzattól az asztmagyógyszerek kutatásaihoz, illetve 29%- ban saját maguk számára ingyenes recepteket. Közel 15%-uk a nyilvános helyeken történő dohányzás betiltását szeretné a kormányzat segítségével elérni.

23 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 23 Demográfiai jellemzők

24 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 24 Regionális megoszlás Regionális megoszlás K/32. Helyszínkód: Bázis: teljes minta (N=77) Az ábrákon szereplő értékek százalékok Háztartások havi összbevétele Háztartások havi összbevétele K/23b. Kérem, becsülje meg, hogy az Önök háztartása átlagosan mennyi pénzből gazdálkodik! Segített válaszadás, egy válasz lehetséges

25 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 25 Aktivitás. Aktivitás K/19. Megkérdezhetem, hogy dolgozik-e? Lakóingatlan tulajdonviszonya Lakóingatlan tulajdonviszonya K/23. Az Ön otthona… Bázis: teljes minta (N=77) Segített válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok A válaszadók körülbelül egyharmada dolgozik teljes állásban, és nagyjából ugyanennyien munkanélküliek. Túlnyomó részben saját ingatlanukban laktak a megkérdezettek.

26 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 26 Asztmában szenvedő gyermek a családban – 1. Asztmában szenvedő gyermek a családban – 1. K/25. Van-e olyan gyermeke, aki szintén asztmában szenved? Ha igen, mióta ismert az asztmája? Spontán válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrán szereplő értékek százalékok Az ábrán szereplő értékek FŐ- ben értendők. Bázis: teljes minta (N=77) Bázis: akiknek van asztmában szenvedő gyereke (N=12) A válaszadók 14%-ának van asztmában szenvedő gyermeke, akiknél nagy részben több éve ismert a betegség léte.

27 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 27 Asztmában szenvedő gyermek a családban – 2. Asztmában szenvedő gyermek a családban – 2. K/26. Asztmás gyermekek kora és neme? Bázis: akiknek van asztmában szenvedő gyereke (N=12) Spontán válaszadás, kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrán szereplő értékek százalékok Az ábrán szereplő értékek FŐ -ben értendők. A megkérdezettek asztmában szenvedő gyerekeinek körülbelül két harmada fiú, és nagyjából 60%-uk kiskorú.

28 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 28 Dohányzás Dohányzás K/27. Ön dohányzik? Ha igen, hány szálat szív egy nap? K/28. Dohányoznak a környezetében? Bázis: teljes minta (N=77) kérdésenként egy válasz lehetséges Az ábrákon szereplő értékek százalékok Segített válaszadás. Spontán válaszadás. A válaszadók csaknem 95%-a nem dohányzik, 4%-uk napi 1-10 szál cigarettát azonban elszív. A teljes minta nagyjából 85%-a nem kerül kapcsolatba dohányfüsttel, de 10%-uk saját otthonában van dohányzó személy.

29 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 29 Demográfiai jellemzők

30 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 30 Összefoglalás

31 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 31 Összefoglalás – 1.  A megkérdezettek betegségéről: A megkérdezett súlyos asztmában szenvedő betegek átlagosan 14 éve voltak asztmások, csaknem mindenki (97,4%) már több mint 1 éve tudta, hogy asztmája van. A megkérdezettek 15,6%-a már több mint 25 éve szenved ettől a problémától.  A súlyos asztma tünetei: A súlyos asztma leginkább alvászavart okozott a válaszadóknál, 44%-ukat hetente többször nem hagyta aludni betegségük. Fuldokló nehézlégzés hetente többször a megkérdezettek csaknem 25%ánál előfordul, és heti rendszerességű beszédzavarral járó rohamról is 13%-uk számolt be. A megkérdezettek számára az asztmájuk leginkább zavaró, költséges, megterhelő, szorongást keltő és stresszt okozó betegség.  A súlyos asztma által okozott legnagyobb hátrányok: A megkérdezettek csaknem háromnegyede a betegsége legnagyobb hátrányaként a fizikai tevékenységekben való korlátozottságot érzékelte a barátokkal és családdal töltött idő során. Valamivel kisebb arányban, 40% körül említették a munkalehetőségekben és a szórakozási lehetőségekben való korlátozottságot.  Mit várnak egy gyógyszertől: Egy asztma elleni gyógyszertől leginkább a gyors és hosszan tartó hatást várják el a betegek, másodsorban pedig a mellékhatások minimalizálását.

32 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 32 Összefoglalás – 2.  További fontos tényezők gyógyszerszedéskor: az egyedüllét, zárt helyen való tartózkodás, lehetőleg otthon. Ez a kényelem faktor megjelent a gyógyszerismérvek között is, de csak a „szakmai” szempontok után.  Egy asztma elleni gyógyszer legfontosabbnak tartott tulajdonságai: hatásos, gyors, segít elfelejtkezni a betegségről és hogy milyen hosszú távú mellékhatásokat okoz.  Legideálisabb gyógyszeradagolás a válaszadók szerint a havi egyszeri gyógyszerbelélegzés és a havi adagolású tabletta. A formátumok között a belélegző por és a tabletta a legkedveltebb, és az injekció a legkevésbé, a minél ritkábban történő gyógyszerszedés lenne ideális a betegeknek.  A tünetek javulásában legfontosabb szerepet az új, hatékony gyógyszerek játszanák (tízfokú skálán 9,5-ös átlagérték), kevésbé lenne fontos a megkérdezettek szerint az asztma szakorvos mindenkori elérhetősége (mert az valószínűleg jelenleg is adott), és legkevésbé a nagyobb beleszólási lehetőség az asztma kezelésébe.

33 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 33 Összefoglalás – 3.  Jelenlegi állapot és 5 év múlva várt állapot összehasonlítása:  A válaszadók közel egyharmada úgy érzi, hogy jelenleg egyáltalán nem áll ahhoz közel, hogy ne legyen, vagy csak nagyon ritkán asztmás rohama. 5 év múlva majdnem 8%-kal kevesebben jósolják önmagukat ebbe a kategóriába, és közel 4%-kal többen várják magukat közel ehhez a stádiumhoz.  A válaszadók 40%-a úgy érzi, hogy jelenleg egyáltalán nem áll ahhoz közel, hogy ne kelljen, vagy csak nagyon ritkán gyors hatású készítményt használnia. 5 év múlva 22%-uk sorolta ebbe a kategóriába önmagát, és 4%- uk szándékozik elérni ezt a stádiumot.  A megkérdezettek javulást remélnek az elkövetkezendő 5 évben a hosszú távú tünetek jelentkezése terén.  Az asztma miatti napi tevékenységek korlátozásának feloldásában a válaszadók nem tűntek optimistának. Közel ugyanakkora arányban mondták, hogy jelenleg távol vannak és 5 év múlva is távol lesznek attól, hogy betegségük ne vagy nagyon kicsit korlátozza őket. Kevesebben érzeték úgy, hogy 5 év múlva közelebb lesznek ehhez az állapothoz, mint akik jelenleg ide sorolták önmagukat.  A válaszadók közel 50 %-a érezte úgy, hogy elérte már, vagy közel jár ahhoz, hogy nem szorul sürgős orvosi ellenőrzésre. Az 5 évvel későbbi állapotukat kedvezőbbnek vélik, többen célozzák elérni ezt az állapotot, illetve kevesebben gondolják azt, hogy közel lesznek ehhez az állításhoz, mint jelenleg.

34 Prezentáció / TNS Hungary / ABOSZ / Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Healthcare 34 Összefoglalás – 4.  5 év múlva kapható gyógyszerekkel szembeni elvárások: Igen pozitív elvárások voltak tapasztalhatóak a jövőbeli asztmagyógyszerekkel szemben, a megkérdezettek 84%-a szerint jobbak lesznek, mint a mostaniak!  5 év múlva az egészségbiztosító támogatását az asztmások felé csaknem 40%-ban magasabbra várják a válaszadók, mint jelenleg, és nagyjából egyharmaduk nem számít jelentős változásra e téren az elkövetkezendő 5 évben!  Igen pozitív attitűd volt látható a kezelőorvosok irányában – itt meg kell jegyeznünk azt, hogy a betegek beszervezése az orvosukon keresztül történt.  A Kormánytól elvárt segítség: a megkérdezettek nagyjából 44%-a anyagi segítséget vár a kormányzattól az asztmagyógyszerek kutatásaihoz, illetve 29%-ban saját maguk számára ingyenes recepteket. Közel 15%-uk a nyilvános helyeken történő dohányzás betiltását szeretné a kormányzat segítségével elérni.

35 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Kvantitatív kutatás súlyos asztmások körében Prezentáció Készült: 2006. március."

Hasonló előadás


Google Hirdetések