Készítette: Szilágyi Ágota Geográfus MSc, 1. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ellentétek közöttünk. Földünk népessége 100 évvel ezelőtt 1.6 milliárd fő volt. Ez mára több, mint 6,7 milliárd. Ebből 1,2 milliárdan élnek szegénységben,
Advertisements

SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Magyarország nemzeti katonai stratégiája Készítette: Faludi Miklós
Magyar Tudományos Akadémia
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
Globalizáció és oktatás
CSR Magyarországon Szigeti Cecília.
A nemzetközi üzleti élet etikája
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Negyedik előadás Március 11
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A cigányság integrációja Magyarországon
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Igaza volt-e Huntingtonnak?
Urbanizáció a fejlődő országokban
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Településmarketing Marketing a területfejlesztésben!?
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A multikultúra megítélése
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
CSR ALAPÚ MOTIVÁCIÓ ÉS BÉREZÉS I.A CSR FOGALMÁRÓL II.CSR ALAPÚ BÉREZÉS III.CSR ALAPÚ MOTIVÁCIÓ IV.CSR ALAPÚ GLOBÁLIS BÉRPOLITIKA MULTINACIONÁLIS VÁLLALATOKNÁL.
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
Szabadkereskedelmi társulások
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
A globalizáció.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Készítette: Szilágyi Ágota Geográfus MSc, 1. évfolyam 2013.11.26. Amerikai életforma Készítette: Szilágyi Ágota Geográfus MSc, 1. évfolyam 2013.11.26.

Globalizáció- Amerikanizáció Amerikanizáció: USA hatása más országok kultúrájára, üzleti szokásaira, politikájára. Amerika jóléti kultúrát jelképez; nem ideológiát, hanem életstílust kínál (pl. bevásárlóközpontok) Előnyei:fejlett technológiák szegényebb régiókba jobb minőségű termékek kerülnek információ gyorsabb közlése gazdasági jólét jobb minőségű termékek és szolgáltatások Hátrányai:szuverén kultúrák, ételek, szokások eltűnnek helyi kisvállalatok megélhetése nehézkesebbé válik

A jóléti állam Amerikában a liberális jóléti állam alakult ki. Jellemzői: Szegénység, nélkülözés megszüntetése Szerény TB Társadalmi csoportok eltérő segélyezése: Szegényebb társadalmi csoport szociális támogatás ( csak megfelelő igazolásokkal) Gazdagabb társadalmi réteg minimális szolgáltatások (öngondoskodás)

Az amerikai demokrácia Hidegháború vége + szovjet blokk felbomlása = demokrácia győzelme Bill Clinton, George W. Bush célja a demokrácia exportálása, belügyekbe való beavatkozással 2. vh. után 35 fegyveres beavatkozás <-> 1 sikeres Afganisztáni- háború 2001- napjainkig. Eredménye: sikertelen Iraki- háború 2003- 2011. Eredménye: ??

Amerikai kultúra, avagy a tudatlanság kultusza Tudatlanság korszaka: az amerikai társadalom tudatlan, de nem bánja Napjaink fiatalságának ismeretei alulmúlják a 40 évvel ezelőtti fiatalokét (újságolvasás, hírek)  politika hátráltatója is A számolástudatlanság már nemzeti probléma. Számos tanulmány készült a témával kapcsolatban, és mindegyik a tudatlanságot, műveletlenséget támasztja alá, amely egyre súlyosbodó probléma az amerikai társadalomban.

Brain drain Agyelszívás: amikor a szakemberek elhagyják azt az országot, melyben képzettségüket szerezték, és egy másik országban hasznosítják tudásukat. Elsődleges forrása K- és D- Ázsia, illetve Európa Egyre nagyobb méreteket ölt (1990 és 1999 között amerikai agyelszívás megduplázódik) EU közbelép Amerikában az akadálya a vízum  sok cég (IBM, Intel, Microsoft) az elérhetőségének megkönnyítését akarja elérni (reformok)

Elhízás Gyorséttermek és félkész- termékek népszerűek Amerikában Napjainkra társadalmi problémává vált az elhízás: az amerikai felnőttek kétharmada (200 millió fő), illetve 25 millió gyerek túlsúlyos vagy elhízott 40%-kal nőtt a cukorbetegek száma átlagéletkor 17 évvel csökken

McDonald’s A globalizáció, amerikanizáció jelképe lett napjainkra. Jellemzői: Egységesített vendéglőhálózat Környezetvédelem fontos Nem központosít  helyi igények figyelembe vétele Egészségkárosító hatása mai napig vitatéma, ennek ellenére naponta 50.000.000 vevő tér be üzleteibe

McDonaldizáció Ritzer fogalma: „ Szűkebb értelemben azt a folyamatot jelenti, ahogyan a gyorséttermek szerveződési elvei- a hatékony üzletszervezés (előreláthatóság, kiszámíthatóság, gépesítés), a standardizáció, a mennyiségi szolgáltatás és egy széles körben elfogadott értékvilág- az amerikai társadalom és világ más részeinek egyre több területét dominálják. ” „ Tágabb értelemben a tömegtermelés racionalizációs elveinek alkalmazása a társadalmi élet egyre több területén, mindenekelőtt a fogyasztóorientált szolgáltatásokban.”

Hollywood, az illúziók városa Kalifornia: Los Angeles része, filmipari központ 1887-ben kansas-i házaspár vette meg a telket Bibliai erkölcsi alapokra épülő közösséget akartak létrehozni, de Los Angeles hatása egyre jobban kiterjedt erre a vidékre is. 1910-ben filmesek kezdték ellepni a várost. Tiltakozások ellenére sem tudták megakadályozni az új életforma elterjedését. Hollywood felirat eredetileg Hollywoodland volt, de turisztikai látványosságot kreáltak belőle.

Amerikai életforma Magyarországon Hazánk 1989-1990 óta kapcsolódott be a modernizációs tendenciákba. Amerikai térhódítás jelei: Amerikai kultúra arculatát hordozó tárgyak megjelenése Gyorséttermek megjelenése Ünnepeik, ill. ünnepi szokásai átörökítése Új sportágak megjelenése Ezek mindegyike a szabad világ jelképévé vált.

Források http://www.osbp.hu/archiv/Eis/amerikai_eletforma.pdf http://www.lelegzet.hu/archivum/2005/11/3348.hpp.html http://www.kortarsonline.hu/2005/02/amerikai-kultura-avagy-a-tudatlansag-kultusza-3/6920 http://www.kislexikon.hu/agyelszivas.html http://computerworld.hu/computerworld/agyelszivasra-van-szuksege-az-usa-nak.html http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=229&lap=10 http://www.xxiszazadintezet.hu/aktualis_hirek/husz_ev_idealizmus_utan_.html http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=696&lap=1 http://www.tenyezo.hu/demokraciaexport-bombakkal-irannak-is/ http://hetivalasz.hu/vilag/brzezinski-az-amerikaiak-tobbsege-teljesen-tudatlan-34519 http://www.antalffy-tibor.hu/?p=138 http://www.ng.hu/Tudomany/2005/02/Uj_europai_kezdemenyezes_az_agyelszivas_megallitasara http://www.foodindex.hu/?node=9 http://www.bruxinfo.hu/cikk/00000000-bruxinfo-archivum-cikkek-030721rovid3-html.html http://mta.hu/mta_hirei/mi-all-a-tudomany-valtozasainak-hattereben-valaszok-a-wsf-2011-ulesen-128868/

Köszönöm a figyelmet!