A munka szerepe, súlya a szegények időfelhasználásában Havasi Éva

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
A szegénységről a statisztika nyelvén
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Magyar Tudományos Akadémia
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Az első házasság felbomlása
Energia – történelem - társadalom
Időmilliomosok-e a szegények?
© GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február 27.1 A MIKROSZINTŰ FOGYASZTÁS MAKRO HATÁSAI © GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február.
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A KSH reprezentatív lakossági felmérései
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
A válság és ami utána következik….
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS ÉS GAZDASÁG A gyermek mint közjó Dr. Botos József egyetemi docens.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
LIMÁNY F Bevezetés: A tavalyi előadásomban nagyon leegyszerűsítve oda jutottam, hogy a hajléktalan emberek között nagyon magas azoknak az aránya.
Viszonyszámok A viszonyszám két egymással logikai kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa V= A/B V: a viszonyszám A:a viszonyítás alapját képező.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Kreatív statisztikai módszerek a szegénységmérésben
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

A munka szerepe, súlya a szegények időfelhasználásában Havasi Éva Szegények ideje A munka szerepe, súlya a szegények időfelhasználásában Havasi Éva Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Megválaszolandó kérdések A szegények elszoktak a munkától? Nem is akarnak dolgozni? Ha lenne létpénz („ingyenpénz”) még kevésbé dolgoznának? Válasz 2 adatforrás felhasználásával – EU-standard statisztikai adatokkal KSH Időmérleg felvétele (2010, 20-84 éves népességre reprezentatív mintán) KSH EU-SILC/HKÉF adatgyűjtés Ehhez 2 fogalmat kell tisztázni: a „szegény” és a „munka” fogalmakat Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7. Fogalmi tisztázás Szegény nem azonos a relatív szegény fogalmával (Mihályi Péter) Munka nem azonos a kereső tevékenységgel és a kereső tevékenység nem azonos a foglalkoztatotti munkával! (Mihályi, Krémer, Váradi) A tágan értelmezett „munka” a GDP részévé válik (kísérleti számítások az EU-ban és a KSH-ban is) – szükség van a szemléletváltásra a közgazdászok körében is Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

A szegények súlya a népességen belül, a szegénység trendje A lakosság közel egyötöde jövedelmi szegény (nagyon alacsony jövedelemből él) – relatív mérőszám Több, mint 40%-a létminimum alatti jövedelemmel rendelkezik – abszolút mérőszám Szegény és/vagy deprivált és/vagy kirekesztett, azaz a szegénység valamilyen formája által érintett 35-45%-a – közel 4 millió ember. (relatív és abszolút mérőszám egyszerre) A válság mélypontjához (2009) képest: a szegények száma növekszik, beleértve a dolgozó szegényeket is a szegények szegénysége mélyül a jövedelmi egyenlőtlenségek ugrásszerű növekedést mutatnak (Lásd következő 3 dia részletes adattábláit.) Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Kik a szegények és hányan vannak, 1. Sokféle szegénység definíció, sokféle szegénységszám (szűkebb és tágabb megközelítés) – de a trend azonos Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Kik a szegények és hányan vannak, 2. Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Kik a szegények és hányan vannak, 3. Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Az időmérleg felvétel szegényei Vizsgált sokaság: 20 éves és idősebb népesség Jövedelmi szegény: jövedelme legfeljebb havi 50 ezer FT/fő Mélyszegény: jövedelmi szegény és deprivált (nagyon rossz színvonalú lakás, nagyon alacsony lakáskomfort és/vagy lakásfelszereltség) Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7. A felnőtt népesség munkával (társadalmilag kötött tevékenységgel) töltött ideje szegénységi érintettség szerint Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7. Az aktív életszakaszban levő népesség munkával (társadalmilag kötött tevékenységgel) töltött ideje szegénységi érintettség szerint Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Összes munkára fordított idő, ezen belül kereső munka A felnőtt népesség egészét tekintve a szegények többet dolgoznak Kevesebb időt töltenek főfoglalkozású munkával Több időt fordítanak jövedelemkiegészítő tevékenységgel és otthoni munkával, ezen belül főként háztartási/ház körüli munkával A pénzkiváltó munkák sokaságát végzik „Atipikus” munkák sokasága a jellemző (a gyűjtögetéstől a lomizásig) Az aktív korú (25-62 éves) népességet tekintve már a szegények alacsonyabb főfoglalkozásra fordított idejét nem kompenzálja a nem intézményes keretek közötti egyéb munka Az aktív korúak körét tekintve a szegények 9 perccel kevesebbet töltenek munkával Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

A tétlenek és a gürcölők aránya a szegények körében A szegények körében milyen arányban találunk kiemelkedően sokat dolgozókat (időszegényeket) és tétleneket? Milyen arányt képviselnek a gürcölő szegények, és egyáltalán vannak-e ilyenek? Milyen arányt képviselnek az időmilliomosok, és egyáltalán vannak-e ilyenek? (Időszegény: aki ideje minimum 45%-át „munkára” fordítja, Időmilliomos: aki ideje legfeljebb 20%-át fordítja társadalmilag kötött tevékenységre, azaz tágan értelmezve „munkára”.) Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Gürcölők és tétlen szegények az időmérleg adatok szerint A gürcölő szegények (idő és jövedelmi szegény is) legnagyobb arányban a jövedelmi szegények körében van, ahol még nincs depriváció (23,1%) Az időmilliomos szegények legnagyobb arányban a mélyszegények körében vannak (31,4%) Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Mi jellemzi a gürcölő szegényeket? Az összes 1,6 millió felnőtt időszegényből 371 ezer fő szegény A szegények egyötöde (20,8%-a), a nem-szegény 20-84 éves népesség (18,9%-a) időszegény   Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Mi jellemzi az időmilliomos szegényeket? A 2,3 millió felnőtt időmilliomosból 463 ezer szegény van A felnőtt népesség 27,8%-a időmilliomos, a szegények 26%-a időmilliomos Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Összegezve az időmérleg tanulságait A dologtalan, életerős, csak a családi pótlékot és a segélyt váró szegények képét árnyalni szükséges A szegények közül kb. minden negyedik (26%) rengeteg „szabadidővel” rendelkezik, IDŐMILLIOMOS. Ők a „fölösleges” emberek, akik nem kellenek a munkaerő-piacon, idősebbek, betegebbek, fáradtabbak, reményvesztettek. Náluk az IDŐTLENSÉG PERSPEKTÍVÁTLANSÁGGAL PÁROSUL. A szegények egyötöde (20,8%), minden ötödik szegény éjt nappallá téve dolgozik, „gürcöl” a szerény megélhetésért: Náluk az IDŐTLENSÉGBEN MINDEN A MUNKÁRÓL SZÓL. (Az időszegények aránya a szegények körében magasabb, mint a teljes felnőtt népességben, az időmilliomosoké viszont kisebb.) Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.

Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7. Nemzetközi vizsgálatok tanulságai az alapjövedelem munkaösztönző szerepéről a szegények körében Karl Widerquist (UK) összefoglaló tanulmánya az USA és Kanada negatív jövedelemadó, illetve garantált alapjövedelemre vonatkozó kísérleteiről (5 nagy kísérlet 1965 és 1980 között) – „A failure to communicate: what (if anything) can we learn from the negative income tax experiments?” (12 tömör oldalon sorolja a kapcsolódó irodalmat) Egyértelmű + hatások: az iskolai teljesítmények/részvétel javulása, az alacsony születési súllyal születettek kisebb aránya, lakáskörülmények javulása stb. (- hatás: a válási hajlandóság nőtt) A munkavállalási hajlandóság nem romlott, a szegények nem vonulnak ki a munkaerő- piacról (az a félelem, hogy a program nem lesz emiatt finanszírozható tévesnek bizonyult), a munkára fordított idő valamelyest csökkent. A pénzhiánynak betudható „röghöz kötöttség” lazult (nagyobb mobilitás, szabadabb munkakeresés) A munkától elriasztó logika hasonló ahhoz, mintha megkérdőjeleznénk a TB rendszerünket. „Ha a társadalombiztosítási rendszer nem lenne, akkor szolidárisabbak lennénk idős hozzátartozóinkkal, és szorgalmasabban tennénk félre idős napjainkra.” Lásd még Guy Standing indiai kísérletének tanulságait (2013 decembere) https://www.youtube.com/watch?v=zZEdMVEnr8Y) Szalai Júlia tanulmánya (Dinamo blog) Szegedi és Kaposvári Egyetem - Konferencia 2014 március 6-7.