mint a kulturális turizmus fejlesztésének ígéretes lehetősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

BÁNYÁSZ MÚZEUMOK. A szilárd ásványbányászat azon múzeumait , kiállító helyeit gyűjtjük össze, amelyeket összefoglaló néven „Bányászattal kapcsolatos Múzeumnak”
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Készítette: Albert Krisztina
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Promóciós eszközrendszerünk
Miskolc, május 27. A magyar barokk útja Tóth Istvánné Conference Tours Kft. a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) rendezvényirodája.
NYON 1.
Skanzen Örökség Program Partnerség napja – „Együtt a régióért” Miskolc, március 18.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Open Society Support Foundation Research Support Scheme
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Készítette: Greges Dániel
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Szatmár-Szatmár Szilvaút
Szilvásvárad turizmusa
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Tihany.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Le Puy en Velay egy festöi városka középkori hangulattal. Auvergne-ben, Franciaország felsö-Loire körzetében. FRANCIA Le Puy en Velay.
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
„Közös ügyünk a biztonságos vasúti átjáró” Konferencia Bükfürdő, június KTE Vas Megyei Területi és Soproni Városi Szervezet KTE Közlekedésbiztonsági.
Kirándulás, Apáthy-szikla – Árpád kilátó - Hüvösvölgy
Barcelona Hamar Márk.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Projektértékelés- képekben
A kulturális turizmus trendjei és a
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
Infrastrukturális fejlesztési lehetőségek és között
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
Kultúra a török hódoltság korában
Magyarország logisztikai lehetőségei Dél-Oroszországban Dr. Egri Imre – Dr. Duleba Szabolcs – Dr. Kádár András április 28. Nyíregyháza.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A BAHA’I KERT (IZRAEL) A VILÁG NYOLCADIK CSODÁJA.
Törpeállamok.
Regionális gazdaságtan
Készítette: Klenk Katalin és Szegedi Dóra
Készítette: Tóth Balázs I./3.cs.
Készítette: Dóbiás Kinga
Zemplénagárd.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Világörökségek Magyarországon
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
I. rész SOPRON SOPRON A HŰSÉG VÁROSA (CIVITAS FIDELISSIMA). EZT JELKÉPEZI SOPRON SZIMBÓLUMÁN, A TŰZTORONY DÉLI OLDALÁN TALÁLHATÓ HŰSÉGKAPU ÉS A HŰSÉG.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
1. 2 SZOMBATHELY SZEREPE AZ EURÓPAI SZENT MÁRTON KULTURÁLIS ÚTVONAL LÉTREHOZÁSÁBAN Grünwald Stefánia Szombathely MJV Stratégiai és Idegenforgalmi csoportvezető.
Előadó: Drótos László egyesületi alelnök
Mezőkövesd, szeptember 6.
MISKOLCZ régi képeken kattints a folytatáshoz.
Múlt és jelen, együtt a jövőért!
25. Őszi Ankét 2. szekció „A tudomány- és technikatörténet intézményei az elmúlt negyed században” VÁLTOZÁSOK, ÚJ LEHETŐSÉGEK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS EMLÉKEK,
A Magyar Tudomány Napja
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
A III. Fazola-napok alkalmából rendezett szimpózium (2009
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sajtótájékoztató.
Segesvár június 8..
Előadás másolata:

mint a kulturális turizmus fejlesztésének ígéretes lehetősége AZ IPARI ÖRÖKSÉG ÚTJA, mint a kulturális turizmus fejlesztésének ígéretes lehetősége Bemutatkozás A Felső-magyarországi Várak Egyesülete által szervezett konferencián, amely a Magyarország Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében került megrendezésre. 2010. június 30.- július 1. Hollókő, Látogató Ház

Ma a következők szerepelnek az ET-által szorgalmazott Kulturális Utak hivatalos listáján: Szám Az út neve 1 Santiago de Compostelába vezető zarándokút 18 Népszerű fesztiválok és szokások 2 Via Francigena zarándokút 19 Élő művészet és európai identitás 3 A vidéki élet útjai 20 Föníciai út 4 Selyem és textil utak 21 Cigányok útja 5 Barokk utak 22 A humanizmus útja 6 A szerzetesrendek hatásának útjai 23 Wenzel és Vauban út 7 Kelta utak 24 Al-Andalúz öröksége út 8 Mozart út 25 Az északi fény útja 9 Schikhardt út 26 Az európai felfedezések városának útja 10 Viking utak 27 Via Regia 11 A Hanza városok útja 28 Román művészet európai útja 12 Parkok és kertek útjai 29 Via Carolingia 13 Kasztiliai nyelv terjedésének útja 30 Közép-európai vaskultúra útja 14 Szent Márton útja 31 Don Quixote 15 Zsidó örökség útja 32 Vándorlások örökségének útja 16 A cluny mozgalom európai helyszínei 33 Szent Mihály útja 17 Olaj-fák útja 34 Vaskultúra útja a Pireneusokban

Elsők között volt a Vaskultúra Útja

Magyar részről kezdeményeztük annak az ernyőszervezetnek a létrehozását, amely közép-európai szinten a szakmatörténeti utak létrehozását serkenti és koordinálja.

A Kárpát-medence északi része – nemzetközi mércével mérve is – kiemelkedő technikatörténeti és ipari szellemi és tárgyi emlékekkel rendelkezik, köztük számos olyannal, amely a turizmusban is kiválóan értékesíthető: – 70 ezer éves kovakőbánya – Középkori nemesfém bányászat – A 18. században a világ első műszaki felsőfokú oktatási intézet – A 19-20 század, az ipari forradalom megannyi alkotása, a mára már műemlékké, múzeumi tárgyakká nemesedett ipari tájak, relikviák Néhány adat: – B-A-Z megyében és Kassa körzetében 25-25 jelentős ipari emlék felmérése most folyik; – A tájházak száma régiónkban jelenleg 24, ahol főleg a háziipar látható, – Bányászati emlékhelyek száma 20 (kiemelt). 49 településünkön 138 relikvia; – Vízügyi emlék, emlékhely 23 van térségünkben; – A megyei közútjainkon mintegy 1800 híd található

Kiemelt létesítmények: Miskolci Egyetem és Múzeuma (Miskolc) A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma (Miskolc-Felsőhámor) A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Massa Múzeuma (Miskolc- Újmassa) Diósgyőr-Vasgyár mint ipari táj, egykori üzemek és a kolónia (Miskolc) Pereces bányatelep (Miskolc) Bányászati Gyűjtemény (MIKEROBB Kft. Miskolc-Mexikóvölgy) Erdészeti emlékek, erdei kisvasút (Miskolc) A vaskultúra emlékei a miskolci utcákon (Miskolc) Üveg-gyűjtemény és üzemrekonstrukció (Bükkszentkereszt, és a Gyertyán-völgy) Diósgyári Papírgyár Zrt., valamint Múzeuma (Miskolc) Posta-Múzeum (Miskolc) Vasút a térségben ( MÁV-TISZAVAS Miskolci Járműjavító Kft.) Látványtár (Miskolc) Fotógráfia-történet (Miskolc) Ózdi ipari táj és az egykori kolónia (Ózd) Ózdi Városi Múzeum (Ózd) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum (Rudabánya) Telkibánya, mint a hazai bányászat kiemelt emlékhelye (Telkibánya) Sárospataki kerámia (Pataki Kerámia Kft.) Hollóházai Porcelánmúzeum és alkotócentrum (Hollóháza) Mezőgazdasági Gépmúzeum (Mezőkövesd) Élelmiszeripar, Cukormúzeum (Szerencs)

Hogy megy ez külföldön? – Ruhr-vidék – Tematikus emlékparkok

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET! Az, hogy ez nálunk nem megy megfelelően, ennek elsősorban szemléleti okai vannak Javaslatom, hogy civil szervezeteknek az eddigieknél jobb együttműködésével változtassunk a helyzeten. – Kassa 2013-as kitüntető évére lehetne közös programot kialakítani és végrehajtani. Kassa és vonzáskörzete az ipari örökség szempontjából is kiemelt terület. KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!