Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mezőkövesd, szeptember 6.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mezőkövesd, szeptember 6."— Előadás másolata:

1 Mezőkövesd, 2008. szeptember 6.
X. JUBILEUMI ORSZÁGOS MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZTALÁLKOZÓ DRÓTOS LÁSZLÓ A KÖZÉP-EURÓPAI IPARI ÖRÖKSÉG ÚTJA EGYESÜLET SZEREPE ÉS CÉLKITŰZÉSEI, A MAGYARORSZÁGI IPARI ÖRÖKSÉG EMLÉKEINEK MEGMENTÉSE ÉRDEKÉBEN Mezőkövesd, szeptember 6.

2 A témán belül a következő kérdéseket érintem:
A mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépész-találkozó és hasonló rendezények tartalma hogyan illeszkedik az ország és Európa időszerű társadalmi, gazdasági folyamataihoz? Az EU Tanács állásfoglalása a Kulturális Utakkal kapcsolatban, és ennek eddigi eredményei. II. Mi a célja és feladata a – magyar kezdeményezésre létrejött – Közép-európai Ipari Örökség Útja Egyesületnek?

3 I. A Mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépésztalálkozó és hasonló rendezvények tartalma hogyan illeszkedik az ország és Európa időszerű társadalmi, gazdasági folyamataihoz? Az ami, itt Mezőkövesden immár 10. alkalommal, dicséretes formában történik – a mezőgazdasági gépésztalálkozó keretei között –, ma már messze túlmutat a szorosan vett sikeres szakmai, technikai és tudományos, országos hírű demonstráción. – Hazai megnövekedett jelentősége abban van, hogy példát mutat: Miképpen lehet a technikai jellegű kulturális örökségünket, egyszerre védeni és célszerűen hasznosítani, a nemzeti reális önismeret erősítése érdekében, a kulturális turizmus kereteit is felhasználva; Miképpen kell a műszaki kultúrának, a természettudományos ismereteknek társadalmi rangját, a pályaválasztó fiatalok körében a megfelelő vonzalmát visszaszerezni ahhoz, hogy hazánk versenyképessége elfogadható szintre növekedjék jelenlegi környezetünkben.

4 – Megnövekedett globális jelentőségre is azóta tett szert ez a sereg-szemle, és az ehhez hasonló rendezvények sora, amióta az Európai Unió tagjai lettünk. A sikeres integráció – mint azt tapasztaljuk – nehéz szülésnek mutatkozik e soknemzetiségű, különböző nyelveket beszélő, évszázadok óta gyakran egymást segítő, de nemritkán egymással is háborúskodó népek körében, miközben kontinensünk mindinkább elveszti gazdasági, tudományos, kulturális, katonai korábbi privilégiumait a világban. A változó világhelyzet az Unió Vezető Szerveit – számos egyéb intézkedés mellett – arra a következtetésre is vezette, hogy közelebb kell hozni a különböző országok lakosságát egymáshoz, meg kell őket ismertetni egymás értékeivel, kultúrájával. Ki kell alakítani és erősíteni szükséges az európai kulturális identitást is, a nemzeti önismeret fenntartása mellett. Ehhez keresni kell a „közös nyelvet”, a kölcsönös emlékeket. A művészetek mellett leginkább a munka eszközeiben, tárgyaiban, a termelő technikában, technológiában, az ipari és mezőgazdasági kultúrában, és az ezekhez kapcsolódó tudományokban, alkotásokban van Közép-Európa népeinek pozitív közös történelmi emléke, büszkén felmutatható civilizációs teljesítménye. Ez utóbbit kívánja közös kinccsé tenni, és védeni, hasznosítani a KIÖÚ Egyesület.

5 Az EU Tanács állásfoglalása a Kulturális Utakkal kapcsolatban, és ennek eddigi eredményei
1. A program a következő Európai Tanácsi dokumentumon nyugszik: RESOLUTION (98) 4 ON THE CULTURAL ROUTES OF THE COUNCIL OF EUROPE (Adopted by the Committee of Ministers on 17 March 1998, at the 623rd meeting of the Ministers' Deputies) Idézetek a Határozatból: ……

6 Az eddig kialakított Kulturális Utak, amelyeket az illetékes bizottság elfogadott:
Szám Az út neve 1 Santiago de Compostelába vezető zarándokút 18 Népszerű fesztiválok és szokások 2 Via Francigena zarándokút 19 Élő művészet és európai identitás 3 A vidéki élet útjai 20 Föníciai út 4 Selyem és textil utak 21 Cigányok útja 5 Barokk utak 22 A humanizmus útja 6 A szerzetesrendek hatásának útjai 23 Wenzel és Vauban út 7 Kelta utak 24 Al-Andalúz öröksége út 8 Mozart út 25 Az északi fény útja 9 Schikhardt út 26 Az európai felfedezések városának útja 10 Viking utak 27 Via Regia 11 A Hanza városok útja 28 Román művészet európai útja 12 Parkok és kertek útjai 29 Via Carolingia 13 Kasztiliai nyelv terjedésének útja 30 Közép-európai vaskultúra útja 14 Szent Márton útja 31 Don Quixote 15 Zsidó örökség útja 32 Vándorlások örökségének útja 16 A cluny mozgalom európai helyszínei 33 Szent Mihály útja 17 Olaj-fák útja 34 Vaskultúra útja a Pireneusokban

7 2. Az Európai Vaskultúra Útja és annak magyarországi szakasza

8 II. Mi a célja és feladata a – a magyar kezdeményezésre létrejött – Közép-európai Ipari Örökség Útja Egyesületnek. 1. Célja hármas, az említett általános célkitűzéseken túl. Kielégíteni más, alapvető műszaki jellegű szakmák igényét is történeti múltjuk, szakmai kultúrájuk védelme és hasznosítása tekintetében; Megfelelni a posztindusztriális fejlődési időszak követelményének, és megőrizni az ipari kultúra radikális változása következtében „feleslegessé váló” szellemi és tárgyi értékes emlékeket, tapasztalatokat, és korszerű formában továbbadni azt az utódok számára. Mindezt felépíteni és gyakorolni egy olyan örökségföldrajzi keretben, amely egyaránt segíti egy-egy térség legcélszerűbb területfejlesztési programját, valamint a nemzetközileg fellendülőben lévő örökségturizmust.

9

10

11 Feladatát a nemzetközi Egyesület úgy képzeli el, hogy:
Ernyőszervezetként működik majd. Az „ernyőszervezet” fogalma alatt elsősorban azt értjük, hogy az Egyesület elvi, szakmai, és koordinációs segítséget nyújt különböző szakmatörténeti kulturális utak létrejöttéhez, programjához, és szervezeteik működéséhez. A segítő tevékenység kiterjed többek között: – A közép-európai országokban a különböző szakmatörténeti kulturális utak programjának egységes, „Közép-európai Ipari Örökség Útja” programjaként történő megjelentetésére, a hatékony, egységes marketing munkára; – Közös fejlesztési, ipari műemlékvédelmi projektek, pályázatok összeállítására, új technikatörténeti tudományos konferenciák, turisztikai termékek, fesztiválok, attrakciók megjelentetésének támogatására; Az „ernyőszervezet” koordináló, érdekképviseleti és segítő tevékenysége nem érinti a különböző szakmatörténeti kulturális utak szervezeteinek önállóságát, függetlenségét, és az azzal járó jogosítványaikat.

12 3. Az Egyesület induló programja, munkaterve:
Rendezni az Egyesület alapítási, működési szervezeti kereteit. Munkát, lobbi tevékenységet kifejteni a mérnöktudományok, és azok múltja presztízsének visszaszerzéséért. Akciókat indítani és segíteni: – új szakmatörténeti utak szerveződése, és fejlesztése ügyében – kutatások területén – hálózatépítés területén, stb Új múzeumi technikák, látogatóbarát bemutatás szervezés terjesztése; A tudományos életbe, az oktatás területére bevinni a mérnöktudományok fontosságának, emlékei megőrzésének, tapasztalatai hasznosításának gyakorlatát. A Gépmúzeum és partnerei kiválóan alkalmasak lennének egy ilyen új út és hálózat kialakítására.

13 KÖSZÖNÖM ÉRDEKLŐDÉSÜKET!


Letölteni ppt "Mezőkövesd, szeptember 6."

Hasonló előadás


Google Hirdetések