Mikrohitel konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Advertisements

Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Banki mikrohitel konstrukciók
Kisvállalkozások fejlesztése a MagNet Magyar Közösségi Bank finanszírozásával Dakó Andrea Piac&Profit Konferencia_BKIK.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Több szerződés, lojális ügyfél Erdős Mihály elnök-vezérigazgató.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Értékesítés menedzsment Susányi Tamás V.:
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Ambrus Attila.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Avem încredere EU és üzlet határok nélkül román–magyar üzleti konferencia Egyszerűen a siker felé Befektetési és uniós tanácsadás Romániában Diósi László.
Műszaki ellenőrképzés
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Dr. Blazovich László Volksbank Életút Program Szeged, november 15.
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A kisvállalkozások finanszírozása és az OTP Széchenyi 50 Program Mikro- és Kisvállalati Igazgatóság.
Új ügyfél nélkül mit érek én? Január 30.. Tartalom 1.Bemutatkozás 2.Értékesítés. Hatékonyan. 3.Jelzőlámpa az üzleti élet forgatagában 4.Több, mint.
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
Kontrolling házi dolgozat
Beruházás-kontrolling
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány FAT intézményi akkreditációs lajstromszám: AL Budapest, Rómer Flóris u Telefon: (1) ;
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Vállalkozói készségek fejlesztése
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
Az OTP Bank által nyújtott lehetőségek MMK tag vállalkozók számára Budapest, június 16. Mert hiszünk azokban, akik hisznek magukban! Előadó: Dögei.
Visszavett eszközök kezelése a finanszírozóknál - portfoliókezelési dilemmák, másodlagos piac, értékesítési csatornák Báti Balázs CIB Bank Budapest, 2011.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
Az első lépések a vállalkozás átvilágítása a vállalkozás átvilágítása tájékozódás a forrásokról tájékozódás a forrásokról tervezés tervezés.
2010-es komplex vállalati technológiafejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára Kincses Róbert ügyvezető.
MIKROHITEL A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1992-ben kezdte meg működését annak érdekében, hogy segítse a megye mikro- és kisvállalkozásainak.
Copyright © Billbarter Hungaria Zrt. Megoldás a lánc és körbetartozás problémáira, forrásnyújtása vállalkozásoknak, üzleti kockázataik csökkentésére!
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
Előadás másolata:

Mikrohitel konferencia 2008. május 27.

Forrásszerzési lehetőségek Mikro hitel programok Banki hitelek Önerő Pályázatok Tulajdonosi hitel Ismerősök, barátok

S (kezdő és kényszer váll.) Alkalmazottak számlái, Kikről beszélünk I. ? Méret S (kezdő és kényszer váll.) M (stagnáló) L (fejlődő cégek) Számla- vezetés Folyószámla Folyószámla csomagok Alacsony Internet használat Folyószámla csomagok Internet, mobilbank, bankkártya Hitelek Lakossági hitelek Fedezett hitel (egy termék) Fedezett és fedezetlen hitelek Vállalalkozói cél Mikro termékek Lakossági termékek Lakossági hitelek Alkalmazottak számlái, Magán befektetések (affluens ügyfelek) Magán cél Életciklus kezelés

Kikről beszélünk II. ? Szolgáltatás Kiskereskedelem Építőipar Ingatlan kereskedelem Számítástechnika Szórakoztatás, kultúra, sport

Van-e különbség a szegmensek között? KKV Mikro vállalkozások Profit orientált szervezet Támogató területek (pl. pénzügyi, sales stb.) Menedzsment funkciók szétválása Menedzsment és tulajdonos szétválás Stratégiai tervezés Rendszeres bevételek Mélyebb pénzügyi ismeretek Project, cash-flow alapú finanszírozás Fedezet jellemző RM kiszolgálás és termékek Ügyfél minősítés Kiszámíthatóbb kockázatok Limitfinaszírozás Megélhetés orientált szervezet , Minden funkciót a tulajdonos/ok látnak el, Szakmai orientált vezetés Ad-hoc, operatív működés Fő tanácsadó a könyvelő Forráshiány jellemző Idegenkedés a banki hiteltől, finanszírozás inkább önerőból Induló vállalkozások nagyobb kockázat Magáningatlan és üzleti ingatlan esetleg Standard termékek, folyószámlahitel, jelzálog stb. Portfolió menedzsment Kockázati felár Eseti hitelek Ügyfél Bank

Kihívások Magas a készpénzforgalom aránya, Beszámolók értékelése........?!! Itt a legmagasabb a szürke zóna aránya, Hosszú fizetési határidő a nagyobb vevők részéről Fedezet hiánya, Árbevétel nem rendszeres, Szezonalitás jellemző néhány szektorban Magasabb csőd/felszámolási arány, Gyakori inkasszó terhelés (APEH, önkormányzatok) Pénzügyi ismeretek további fejlesztést igényelnek, Hosszú távú tervezés hiánya sok esetben Fejlesztések ad-hoc megközelítése Magán és üzleti szféra gyakran összemosódik Információ hiány a hitelképességről Kapcsolt vállalkozások száma/átláthatósága

Ügyfél és a bank Fontos, hogy egy bank egyszerűen beszerezhető dokumentumokat kérjen 56 % Fontos, hogy egy bank gyorsan elbírálja a hitelkérelmet 55 % Úgy érzem, hogy a vállalkozásomba befektetett tőke akár többszörösen is megtérülhet 54 % Fontos, hogy egy bank kevés dokumentumot kérjen a hitelkérelem elbírálásakor 52 % Üzleti terv alapján tervezem a jövőmet és a fejlesztési lehetőségeket ez alapján határozom meg 51 % Hitelfelvételkor nemcsak a kamatra kell figyelni, hanem egyéb költségekre is 45 %

Hitel felhasználása – Egyéni vállalkozások Az egyéni vállalkozók a vállalkozás bővítésére, autóvásárlásra illetve nehéz anyagi helyzet megoldására vagy váratlan kiadásokra veszik fel leginkább a hitelt. 24% Vállalkozás bővítése, fejlesztése 17% 19% 25% 4% Eszköz / áru / felszerelés / berendezés vásárlása 8% 10% 11% 9% Váratlan kiadás 10% 10% 14% Autóvásárlás 9% 9% 9% 19% 8% Nehéz anyagi helyzet megoldása 9% 9% 15% a jövőben vállalkozói hitellel rendelkező 2% Vállalkozás működtetéséhez / beindításához egyéni vállalkozók 8% 9% 12% Lakás vagy ház felújítás, bővítés, korszerűsítés 5% 9% 6% 12% jelenleg vállalkozói hitellel rendelkező Vállalkozásra 1% 8% egyéni vállalkozók 5% 5% 6% Felújítás / átalakítás / arculatváltás 3% 5% 4% a múltban vállalkozói hitellel rendelkező 2% Műszaki cikk, háztartási eszköz vásárlása 8% 4% 8% egyéni vállalkozók Lakás vagy házvásárlás 1% 6% 3% 6% VÁLLALATI TOTÁL (N=433) 2% Egyéb vállalkozási cél 3% 3% 3% Korábbi hitelek visszafizetése/adósságrendezés 1% 2% 3% 6% 4% Iroda / műhely / helyiség / telephely - vásárlás 1% 2% 3% 1% Temetés 3% 1% Q20b Bázis: Egyéni vállalkozók. Több válasz lehetséges. Spontán válaszadás.

Hitel felhasználása – Társas vállalkozások A társas vállalkozások a vállalkozás bővítésére, vagy eszköz, felszerelés vásárlására veszik fel leginkább a hitelt. 29% Vállalkozás bővítése, fejlesztése 25% 26% 35% 6% Eszköz / áru / felszerelés / berendezés vásárlása 19% 11% 19% 5% Vállalkozás működtetéséhez / beindításához 9% 8% 16% Váratlan kiadás 7% 8% 9% 10% 6% Nehéz anyagi helyzet megoldása 4% 9% 9% a jövőben vállalkozói hitellel rendelkező 5% Vállalkozásra 5% 7% társas vállalkozások 5% Autóvásárlás 4% 5% 7% 9% jelenleg vállalkozói hitellel rendelkező társas 8% Felújítás / átalakítás / arculatváltás 4% vállalkozások 4% 1% 2% Korábbi hitelek visszafizetése/adósságrendezés 3% 4% a múltban vállalkozói hitellel rendelkező Lakás vagy ház felújítás, bővítés, korszerűsítés társas vállalkozások 2% 3% 6% Iroda / műhely / helyiség / telephely - vásárlás 1% 2% 2% VÁLLALATI TOTÁL (N=433) Lakás vagy házvásárlás 1% 2% 3% Műszaki cikk, háztartási eszköz vásárlása 3% 4% 6% Egyéb vállalkozási cél 2% 3% 3% Q20b Bázis: Társas vállalkozások. Több válasz lehetséges. Spontán válaszadás.

Ügyfél igények és banki termékek Éven túli hitelek 10 8 Éven belül Fedezett hitelek (jelzálog, lombard) Garancia 6 Hitelösszeg 4 Fedezetlen hitelek (folyószámlahitelek, hitelkártya, Eseti hitelek) 2 Likviditás Eszközök Beruházás (telephely vásárlás bővítés, felújítás) Ügyféligények Main Challanges: Finetune the scoring system!!

Más alternatívák? Alternatív hitelfajták mérlegelése (hitelfelvételi döntés előtt) Vállalkozói hitellel rendelkező egyéni vállalkozók / társas vállalkozások Személyi hitel 42% Szabad felhasználású 25% jelzáloghitel Első alternatíva: Áruhitel 20% Személyi hitel 38% Szabad felhasználású jelzáloghitel 21% Folyószámlahitel 19% Áruhitel 16% Folyószámlahitel 13% Hitelkártya 10% Hitelkártya 6% Lakáshitel 3% Egyéb 2% Lakáshitel 6% Q17 Bázis: Vállalkozói hitellel (múltban/jelenben/jövőben) rendelkező egyéni vállalkozók / társas vállalkozások, akik más hitelfajtákat is mérlegeltek döntésük előtt. Több válasz lehetséges. Spontán válaszadás.

Fejlődési szakaszok Hitelhez jutási lehetőségek jelentősen limitáltak SME-re fókuszált, de már standard termékek, mikro cég is esélyes lehet Mikro specifikus termékek megjelenése, kínálat inkább fedezett hitel oldalon Mikro specifikus termék ajánlatok fedezet és fedezetlen hitelek egyaránt (éven belül és éven túl) Ügyfélkör igényeit teljes körűen kielégítő termékportfólió és szolgáltatások, specializált tanácsadással, egyszerű és gyors folyamatokkal Termékek és szolgáltatások valamennyi csatornán teljes körűen rendelkezésre állnak

Köszönöm a figyelmet!!!