A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
A környezetvédelem intézményrendszere
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Mátyás Csaba szakmai vezető
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
FaragóT:Nemzetközi klímapol 1 A NEMZETKÖZI KLÍMAPOLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS AZ ABBÓL ADÓDÓ FŐBB HAZAI FELADATOK dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Klímaváltozás társadalmi hatásai alprojekt Bozó László Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Globalizáció és környezeti problémák
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS: HAZAI HATÁSOK ÉS VÁLASZOK KvVM-MTA „VAHAVA projekt” SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, szeptember 15.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A határtérség.
Ökoiskola- vetélkedő március
Veszprém megye klímastratégiája Települések klímavédelmi kihívása
Előadás másolata:

A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest, 2007. március 9. _____ . ______ Az előadás illusztrációi megtekinthetők a www.vahava.hu honlapon

A globális klímaváltozás: hazai hatások és válaszok A VAHAVA Jelentés Megjelent 2007. február 21-én a Szaktudás Kiadó Ház gondozásában. Terjedelem: 220 oldal. A tartalom főbb fejezetei: A klímaváltozás megítélése A klímaváltozás hatásterületei: a légkörvédelem és az alkalmazkodás megoldásai Klímapolitika: a légkörvédelem és az alkalmazkodás eszközrendszere Összefoglaló megállapítások, következtetések, javaslatok Függelékek

J Ö V Ő K É P A klímaváltozás hazánkban előreláthatólag felmelegedéssel, szárazodással, az extrém időjárási események gyakoriságának és intenzitásának növekedésével jár. Ezek időben, térben és a társadalomban differenciáltan jelennek meg, és az érzékenység, tűrőképesség, sérülékenység függvényében eltérő hatásokat gyakorolhatnak, illetve eltérő károkat okozhatnak.

Az összefoglaló megállapítások, következtetések, javaslatok című fejezet 30 pontból áll. Ezek csoportosítása: Elvi jellegű megállapítások, következtetések 5 Szakterületei javaslatok 16 Hazai klímapolitikát megalapozó javaslatok 9

10 LEGFONTOSABB JAVASLAT

Az éghajlatváltozásra való hatékony felkészülés legyen politikai szakmai társadalmi prioritás.

A társadalom klímatudatosságának fejlesztése elsőrendű feladat az oktatás, nevelés, ismeretterjesztés segítségével. Offenzív klíma-kommunikációs tevékenységre van szükség.

A hazai klímapolitika alappillérei Üvegházhatású gázok csökkentése /mitigation/ energiatakarékosság energiahatékonyság növelése megújuló energiaforrások bevonása erdőtelepítés Alkalmazkodás /adaptation/ megelőzés védekezés, kárelhárítás veszteségek csökkentése, károk felszámolása, helyreállítás Az alappillérek egymást nem helyettesíthetik, viszont egymást kiegészíthetik és felerősíthetik.

Szélsőséges meteorológiai események típusai és hatásai Árvíz Belvíz Aszály Özönvízszerű esők Jégesők Hóakadályok, ónos esők, köd, zúzmara Hőséghullámok UVB sugárzás növekedése Szélviharok Korai és késői fagyok Erdő- és bozóttüzek Új kórokozók és állati kártevők megjelenése

A klímaváltozás által érintett ágazatok természetvédelem mezőgazdaság erdőgazdaság vízgazdálkodás energetika közlekedés építészet turizmus katasztrófavédelem környezet-egészségügy szociális ellátás regionális fejlesztés szabadtéri rendezvények külpolitikai vonatkozások

A vízgazdálkodás kiemelkedő szerepet kap az éghajlatváltozásra való felkészülésben: ivóvíz bázisok védelme gyógy- és ásványvíz bázisok védelme a talajok vízbefogadó- és tároló képességének növelése kisméretű víztározók hálózatának kiépítése víztakarékos eljárások alkalmazása az iparban a településeken a mezőgazdaságban tavak vízkészletének megtartása özönvízszerű esők kedvezőtlen hatásai elleni védekezés árvízvédelem belvízvédelem

Az éghajlatváltozásra való sikeres felkészülés érdekében fejleszteni szükséges: a meteorológiai megfigyelések, adatgyűjtések rendszereit, a légkörkutatást, a regionális és globális klíma-modellezést; a természeti környezet állapotának rendszeres monitorozását; a klímahatások interdiszciplináris kutatását; a kibocsátás-csökkentés műszaki, innovációs és gazdasági lehetőségeit; az alkalmazkodás természeti, gazdasági és társadalmi vonatkozásainak kutatását.

valószínűségeit, mértékeit és ezek várható kockázatát. A Stratégiai Környezeti Vizsgálatoknál a régiók, kistérségek, települések esetében részletesen elemezni kell: a klíma-érzékenység a klíma-tűrőképesség a klíma-sérülékenység valószínűségeit, mértékeit és ezek várható kockázatát.

Ezek közül a fontosabbak: Az éghajlatváltozással kapcsolatos biztonsági tényezőkre nagyobb figyelmet kell fordítani. Ezek közül a fontosabbak: környezet-egészségügyi szolgáltatások katasztrófavédelem pénzügyi, biztosítási rendszerek központi költségvetési alapok tartalékok /élelem, ivóvíz, gyógyszerek, fertőtlenítő szerek, vetőmag, takarmány, stb./ képzése keletkezett károk gyors műszaki helyreállítása

Alapvető irányelvek 20-25 évre Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia /kidolgozása folyamatban van a KvVM-ben/ Néhány javaslat: Alapvető irányelvek 20-25 évre Kormányzati cselekvési akciók 2-3 évenként Csökkentés és alkalmazkodás együttesen szerepeljen Garanciarendszerek épüljenek be a Stratégiába A kormány beszámolási kötelezettsége az Országgyűlésnek Ellenőrzési mechanizmusok Klímapolitikai Tanácsadó Testület /vagy Országos Éghajlatváltozási Bizottság/ létrehozása Társadalmi nyilvánosság a végrehajtás folyamatában

A VAHAVA projekt végrehajtásában Mintegy 200 fő rendszeresen 300 fő esetenként vett részt. Köszönet mindenkinek a segítségért és a közreműködésért.

Köszönjük a figyelmüket! Az előadás illusztrációi megtekinthetők a www.vahava.hu honlapon