ÉLELMISZERGAZDASÁGI MARKETING 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Advertisements

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
1 AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI MARKETING Kopcsay László.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Termék & Márka Kopcsay László.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Az értékkategóriák.
Az agrárpiaci rendtartásról szóló évi VI. törvény.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Cukor, napraforgó és burgonya
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Európai Unió agrárfejlesztési politikája (CAPCARPE)
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Gazdasági rendszerek.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

ÉLELMISZERGAZDASÁGI MARKETING 1. kopcsaylaszlo@freemail.hu

Marketing a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek piacán Javasolt szakirodalom Kárpáti László – Lehota József: Agrármarketing Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, 2010 Szakály Zoltán: Marketing a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek piacán Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Kaposvár, 2010

1. A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS Mikroökonómiai jellemzők Természeti hatások: éghajlat, talaj, tengerszint feletti magasság, domborzat Szezonalitás, évjáratonként változó hozamok Hosszú termékélet pálya, magas kilépési korlát Hagyomány szerepe, falusi életforma, egyetlen munkalehetőség, állandó lekötöttség Változó hosszúságú értékesítési lánc Politika meghatározó szerepe

Makroökonómiai jellemzők

2. TERMÉK TÍPUSOK Szaporítóanyag Tömegáru A mezőgazdasági termelés alapfeltétele A termelők vásárolják A nemesítés célja változott: a nagy hozamok helyett a rezisztencia és a minőség Szabadalom, védettség, fajtahasználati díj Marketing eszközök használata fokozódik Tömegáru Alacsony differenciáltságú alapanyagok a takarmányozáshoz és az élelmiszerek előállításához (gabonafélék) Minőség: termékszabvány, ár: tőzsde, szállítás: olcsó Unió: föld alapú támogatás, intervenciós ár és tárolás

Élelmiszeripari nyersanyag Friss áru Minőségüket rövid ideig őrzik meg Vágott virágok, gomba, gyümölcsök, zöldségek, friss hús, hal Az értékesítés módját a gyorsaság határozza meg  rövid termékpálya Koncentrált nagykereskedelem Az árak kialakulása kiszámíthatatlan és ingadozó Végfogyasztók két fő szegmense: szegények, ínyencek Élelmiszeripari nyersanyag Felvásárlás aktuális piaci áron, gyors feldolgozás Készáruként csomagolva kerül piacra (rövid termékpálya) vagy alapanyagként a hűtőipar vagy a konzervipar részére (hosszú termékpálya) Termelők érdeke: tulajdonrész a feldolgozásban, magas feldolgozottsági színt (magas hozzáadott érték)

Származási helyhez kötött termék Értékét az eredet biztosítja Borok, zöldség, húsáru, fűszer A származás megjelölése meghatározott technológiát is jelent Uniós szabályzás: földrajzi árujelző oltalom (eredetvédelem) Elnevezés: eredet + termék. (Nem márka!) Magas ár, ország (régió) imázs, turisztikai vonzerő, helyi eladás Biotermék Vegyszermentes termeléssel létrehozott élelmiszerek Értékesítése a bizalmon alapul Megfelelő szaporítóanyagra van szükség Előírások szó szerinti betartása, fokozott ellenőrzés szükséges Magas termelési költség, magas ár Nagy piaci igény, Magyarország számára kitörési lehetőség

Ipari nyersanyag Az ipari nyersanyagok és az energiahordozók készletei korlátozottak Pótlás: mezőgazdasági termelés Multinacionális óriáscégek ellenérdekeltek (lobbizás) Előny: meglévő túltermelés csökkentése, munkaalkalmak, hosszútávon biztosítható források Közvélemény szerepe, állami szerepvállalás

3. AZ UNIÓ AGRÁRPOLITIKÁJA Az alapítói szándékok 1958. Római Szerződés: Közös Mezőgazdasági Politika CAP Common Agricultiral Policy Eredeti célok: Termelékenység növelése Életszínvonal biztosítása Piacok stabilitása Ellátás folyamatos biztosítása Kínálat biztosítása megfelelő árszínvonalon

A végrehajtás eszközei Alapelvek Egységes piac elve A közösségi preferencia elve A pénzügyi szolidaritás elve A végrehajtás eszközei Agrárpiaci rendtartás: terméktanácsok (később szakmaközi szervezetek) Belső piac védelme: lefölözés Egységes támogatási politika Intervenciós felvásárlás Export szubvenció

A kezdeti eredmények Reform 1992-től Önellátás, majd a világ legnagyobb agrárexportja (egyben importja is) Csökkent a foglalkoztatottak száma és a mezőgazdaság GDP-ben elfoglalt aránya Egyre növekvő túltermelés Egyre nagyobb támogatási igény Reform 1992-től - ágazatonkénti kvótarendszer - lefölözés megszüntetése - közösségi árak, export támogatás csökkentése - földterület egy részének kötelező pihentetése - jövedelem kompenzáció, kedvezményes nyugdíj

2004: 10 új tagállam az Unióban Az Unió mezőgazdasági területe másfélszeresére, a foglalkoztatottak száma kétszeresére nőtt Az új tagállamok gazdái csak fokozatosan kapják meg a támogatást, 2013-ban lesz csak 100%-os Magyarországon: föld alapú támogatás, kvóta rendszer Belső vámok megszűntek, egységes szabályzás Pályázatok!!!

Újabb CAP reform: Struktúraváltás: „szétválasztás”, SPS A mezőgazdasági támogatások új alapokra helyezése Termelés és támogatás szétválasztása A támogatás mértéke fix, az eddigiek alapján Új tagoknak 2008 és 2011 között (2006. december 31-i állapot alapján) Az élelmiszer biztonság és a környezetvédelem előírásai szigorodtak

Az Unió költségvetése 133 milliárd euró/év Bevétel Kiadás Nemzeti hozzájárulás 65% (GDP 1%-a) Hozzáadott érték adó 17% Vámok 17% Egyéb 1% Kiadás Fenntartható növekedés 45% (versenyképesség, kohézió) Uniós jogok 1% Mg támogatások 31% Természeti erőforrások 11% Működési költség 6% Segélyek 6%

Alapelvek: reprezentativitás, egyenlőség (paritás), egyhangúság. A szakmaközi szervezetek szerepe Az ágazat szereplői (termelők, feldolgozók, forgalmazók) saját akaratukból közös stratégiát dolgoznak ki, melyet az állam támogat (korlátozott autonómia). Alapelvek: reprezentativitás, egyenlőség (paritás), egyhangúság. Feladatok: Termék piacra jutásának elősegítése Minőségi termelés előmozdítása a fogyasztói elvárások figyelembevételével Kereslet élénkítése a közösségi marketing segítségével A kutatások és az innováció támogatása Statisztikai adatok gyűjtése, információáramlás szervezése Rendeletek, törvénytervezetek megfogalmazása, ellenőrzése Ágazati lobbi tevékenység Érdekképviselet

Uniós programok Leader program Helyi közösségi kezdeményezések támogatása a vidék gazdasági fejlesztése érdekében Cél: Elszegényedő kistérségek leszakadásának megakadályozása