A népies stílus A romantika egyik ágaként alakult ki a reformkorban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

Királyhelmec városunk története
A realizmus XIX. század második fele
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
Művészet By: Turi Krisztina.
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Arany János Ősszel.
Rodostói kakukkok.
A romantika Magyarországon
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
Klasszicizmus Romantika
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
Negyedik előadás Március 11
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Népszerű kultúra és magaskultúra
REALIZMUS.
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A romantika irodalmából
A reneszánsz.
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
A Liberális tábor.
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
A ROMANTIKA.
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
A 19. századi líra átalakulása
Jung Károly: Dal a hazáról
Franz Schubert.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
,,Jászkunsági gyerek vagyok…”
Matyó kultúra.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
A dal évszázadai. 1. Dal, de mégsem dal Görögök: ódé Rómaiak: Horatius carmenjei Középkor: trubadúrlíra – éppen, hogy nem személyes Az igazi, mai értelemben.
Népköltészet 002.
Arab, iszlám kultúra,művészet
A romantika.
Építészettörténet.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A szimbolizmus.
Az avantgárd művészeti irányzatok
A romantika.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
A reformkori romantika Magyarországon
Danthe Alighieri és Az Isteni színjáték.
Finnugor népek népköltészete, irodalma I.
Összeállítója: Farkas István
Romantika.
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
„Reflektorfényben Te állsz”
A magyarság őstörténete
Kávás.
A romantika művészetfelfogása
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Sárrétudvari.
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Az ókori kultúrák.
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
A romantika.
Vajda János: Nádas tavon 1
Előadás másolata:

A népies stílus A romantika egyik ágaként alakult ki a reformkorban. Alapja a reformkor politikai törekvéseit követő népies szemlélet. Stílusforradalom. Jellemzői: az egyszerű, de változatos szókincs és módszerkesztés, a köznyelvi formák térhódítása az irodalomban.

Építészet: A falusi lakóházak iránti érdeklődés a 19. század második felében bontakozott ki Európa északi és nyugati felén A keleti építészet elemeit a magyar népi építészet gazdag formakincsével ötvözte. A házakat munkások és parasztok részére, olcsó és igénytelen, de egészséges lakásként munkások és parasztok részére, olcsó és igénytelen, de egészséges lakásként szánták. A népi építészet természetes szerves és szervetlen anyagokat, valamint mesterséges anyagokat használ. Szerves: növényi anyag, fa, de nem csak szálfa vagy borona, hanem a gally és ág használata is lényeges, és emellett házajzatként vagy adalékként a lágyszárú növények szerepe is jelentős. Mesterséges: elsősorban mész, majd a 18. század végétől égetett tégla is. Külön kerülnek említésre a kapuk és kerítések, illetve a tornácok és oromzatok. Ezt követően beszélünk a díszítményekről a kialakítás módja, elhelyezésük és a használt jelek, motívumok alapján.

A kivételesen sok régi épületet megőrzött Sárszentlőrincen eredeti állapotában tanulmányozhatunk még egy XIX. század elei jegyzői házat is, amelyen a klasszicizmus hatása a meghatározó. A ház alaprajzilag és homlokzatának kiképzésével, oszlopos-boltíves kiskapujával igyekszik kitűnni a környező parasztporták sorából. Főhomlokzatához L alakban kapcsolódik az oszlopos tornác. Ebben a házban jegyzősködött Hitting Lajos, akinek kosztos diákja volt Petőfi Sándor 1831-32-ben. A ház ma Petőfi emlékmúzeum. Mellette egy jellegzetes, hosszanti elrendezésű parasztházat látunk.

Képzőművészet: A néprajztudomány felfogásában népművészetnek tekinthető minden olyan műalkotás, amelyeket a hagyományos paraszti társadalom, illetve Európán kívül a törzsi társadalmak,természeti népek hoztak létre. „A népművészet azokból az alkotásokból áll, amelyeket a nép a maga szükségletére hoz létre saját hagyományai alapján” Ide tartozó művészeti ágak: népköltészet, népzene, néptánc, népviselet, népi díszítőművészet. Vajda Lajos 1934-től Szentendrén és Szigetmonostoron dolgozott, a népi képzőművészetet kutatta. Képein a népi motívumok, a szerb egyházművészet jegyei, absztrakt, és szürrealista formák egységes rendszerben jelennek meg.

Vajda Lajos: Cseszneki vár Képzőművészeti váza Vajda Lajos: Cseszneki vár

Zene: Az igazi népzene olyan dallamokra épül, melyek magukon viselik egy adott nemzet paraszti lakossága zenei stílusának sajátos bélyegét. A hagyományos népi kultúrát, amelytől nem elválasztható a népzene, szerves műveltségnek szokás nevezni, utalva arra, hogy az egy szerves, egész világnézetre épül. Mai értelmezése szerint a magyar nóta a 19. század második felének magyar népdalt utánzó dalműfaja. Zenei ihletője elsősorban a verbunkos volt. A magyar nótában igen gyakori a szekvencia, kivéve a kvinttel feljebb vagy lejjebb való ismétlést. A hangzatfelbontás, mint dallamalkotó eszköz kötelező. Csak stílusa szerinti előadásban tud hatni és érvényesülni. Korszakos tehetségek: Liszt, Brahms, Chopin.

Irodalom: A Kelet­Európában uralomra jutó romantika az ismert okok miatt együtt járt a népiesség uralomra jutásával A népiesség nem stílus irányzat, a romantikával vált dominánssá. A nép fogalmába már a görögség óta a lakosságnak azon többsége tartozik, amelynek a hatalomból kevesebb jut. Ez a lakosság térségünkben a mezőgazdasági népesség (parasztság). A népi jelző jelentése mindenre kiterjed: kultúra, építészet, viselet, zene, tánc, hiedelemvilág, vallásosság, szokások, művészet, költészet.

Népköltészet: Jellemzői: témái általában az érzelmek, az életkor fordulói Eszközei: költői kép (többnyire metaforikus), gondolatritmus, gondolatpárhuzam, hangsúlyos verselés, alliteráció, közösségi szimbólumok. Szerkezet: természeti képpel kezd, amely hangulatában párhuzamos a később megjelenő lírai én hangulatával. Kedvelt műfajok: dráma: temetés, lakodalom, keresztelő, termékenységi népszokások dramatikus előadása, népies, vallásos játékok epika: mesék, regék, trufák líra: dal, életkép, jellemrajz Átmeneti műfaj: népballada