Migrációs folyamatok Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC A SAJTÓBAN ( )
Advertisements

Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
Harmadik országokból érkezettek a magyar munkaerőpiacon munkaértekezlet október 1. A MUNKAERŐ-PIACI INTEGRÁCIÓ KIHÍVÁSAI MAGYARORSZÁGON.
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Migránsok Magyarországon LeCiM-projekt.
Kisebbségszociológiai alapismeretek
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
Határon átnyúló munkaerőpiac Komárom térségében
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Közszolgáltatás-szervezés és regionalizmus Budapest térségében Készítette: dr. Kovács Róbert Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A harmadik országbeli állampolgárok honosítással kapcsolatos vélekedései, és ezek összefüggése a migráció különféle aspektusaival Örkény Antal Budapest.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Határ menti munkavállalás Ausztriában Hardi Tamás tudományos munkatárs Győr, október 5. A határmentiségtől az integrált határrégióig.
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Munkaerő mobilitás Magyarországon
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Történelem – középszintű témakörök
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
Szalayné Sándor Erzsébet Egyetemi docens, intézetigazgató PTE ÁJK Európa Központ június 24.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Munkavállalás az Európai Unióban
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Tények, számok és folyamatok Hargita megyében , Csíkszereda.
Példa egy ppt prezentációhoz
A munkaerő-felmérés módszertana
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Életpálya-tanácsadás és mobilitás Az EURES szerepe a mobilitás akadályainak leküzdésében.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Életpálya-tanácsadás és mobilitás
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

Migrációs folyamatok Magyarországon Kováts András

A magyar bevándorlás jellegzetességei Európai összehasonlításban kevesebb bevándorló (stock és flow adatok) A bevándorlók döntően a szomszédos európai országokból érkeznek A bevándorlók többsége magyar nemzetiségű Nincsenek nagy bevándorló közösségek

A külföldi állampolgárok fővárosi koncentrációja   Teljes lakosság Külföldi állampolgárok Külföldiek aránya Magyarország 10,045,400 174,697 1.74 Közép- 2,897,300 98,001 3.38 Budapest 1,702,300 74,344 4.38

Bevándorló gyerekek Származás Teljes népesség 0-14 éves % Összes külföldi 174 697 13 780 7.9 Európa 146 145 9 572 6.5 Afrika 1 913 168 8.8 Amerika 3 557 403 11.3 Ázsia 22 356 3 337 15.0 Óceánia 224 28 12.5 Hontalan 9 4.0 Ismeretlen 275 263 95.6 Egyéb 3

A Magyarországon élő külföldi állampolgárok Viszonylag állandó összetétel (romániai többség, a romániai és ukrajnai migránsok száma kissé növekszik) 95 és 2006 között idősödő populáció: a 30 év alattiak aránya jelentősen csökkent, az 50 év felettiek aránya növekedett A nők aránya kissé meghaladja a férfiakét, és ez a különbség növekszik A migrációt megelőző aktivitás alapján a külföldiek közt magas a szellemi munkát, és alacsony a betanított munkát, vagy segédmunkát végzők aránya A 2001-es népszámlálás alapján: magasabban iskolázottak mint a magyar állampolgárok Másodfokú: 38,0 – 57,3% a magyar vs. idegen vagy kettős állampolgárok körében Felsőfokú: 12,5 – 25,3%

A migránsok munkaerő-piaci helyzete Idegenrendészeti nyilvántartás: tartózkodási engedély kérvényezése főként munkavállalási céllal: 1. munkavállalás (50-60%) 2. családegyesítés (13-23%, 2002 és 2007 között növekszik) 3. tanulás (10-17%) 2001-es népszámlálás és survey kutatások: foglalkoztatottságuk magasabb, munkanélküliség alacsonyabb mint a teljes népességben. De: az engedéllyel munkát vállalók munkarő-piaci helyzete lényegesen rosszabb, mint a huzamosan Magyaroszágon tartózkodóké Foglalkoztatottság: 42% vs. 36%, munkanélküliség: 3,6% vs. 4,1%.

Főbb bevándorló csoportok

Az etnikai migránsok – a határon túli magyarok A magyar nemzetiség szerepe a migráció kialakulásában: Kibocsátó társadalomban etnikai elnyomás a többség részéről – jellemzőbb a 90-es évek elejéig A magyar nemzetiség mint erőforrás (nyelvismeret, kapcsolatok, helyismeret, információhoz való hozzáférés) A magyar nemzetiség mint szimbolikus erőforrás (jogi kategóriák, befogadó társadalom attitűdjei) Mivel ők jelentik a migránsok jelentős részét, ezért kevésbé beszélnék a szociodemográfiai jellemzőikről, inkább arról, hogy milyen speciális tulajdonságai vannak ennek a jelenségnek. 2-est igazolják a román elvándorlók arányai

A határon túli magyarok I – A bevándorlási engedélyt kapott migránsok egy kutatás példáján A KSH 2002-ben kérdőíves felmérést végzett Integrációs modell: a migráns népesség bizonyos főbb jellemzői szerint hasonlóvá válik a befogadó társadalomhoz Munkaerő-piaci helyzet: a magyarországi érkezést követően azonnali munkavállalás a többség azonos státusú munkát végez, mint a migráció előtt Társas beilleszkedés: kiterjedtebb kapcsolathálók, inkább Magyarországon született barátok, ismerősök Pszichés beilleszkedés és önazonosság: elégedettebbek mint a magyarországi populáció Kettős kötődés

A határon túli magyarok II – A vendégmunkások Transznacionális migráció modellje: a migránsok mind a kibocsátó mind pedig a befogadó társadalommal szoros kötődéseket tartanak fenn Biró A. Zoltán, Jon Fox, Pulay Gergő erdélyi építőmunkások körében végeztek megfigyeléseket Időszakos migráció, etnikai hálózatok mentén Munkaerőpiaci egyenlőtlenségek, marginális, bizonytalan helyzet Társas elszigeteltség (munka, szállás, szabadidő) A befogadó közegtől való elhatárolódás az önazonosságban

A Magyarországon élő kínaiak Nyíri Pál kutatásai Transznacionális migráció: nagyfokú mobilitás, szoros kapcsolatok Kínával Nyugat-Európával szemben Kelet-Európában kereskedelem Etnikai hálózatok: információ, tőke, munkaerő A kínai migránsok társas, kulturális életének legfontosabb helyszíne Történeti áttekintés: 1990 és 94 között 30.000-40.000 kínai élt Budapesten A ’90-es évek vége óta 10.000 körül van a számuk, sokan a környező országokba költöztek Magyarország regionális elosztóközpont maradt 80%-uk Budapesten, ezen kívül Szegeden, Nyíregyházán él

A menekültek ICCR és BÁH kutatásai Nyelvismeret: 50% legfeljebb alapfokon, 25% tökéletesen beszél magyarul Munkaerőpiaci helyzet: megkérdezettek 27%-a foglalkoztatott, harmaduk csak alkalmi 75%-ának munkája nem felel meg a végzettségének Társas kapcsolatok: Kényszermigráció – érkezéskor családi, baráti, ismerősi kapcsolatháló hiánya Diszkrimináció Megkérdezett háztartások 75%-ban csak menekültek élnek 105 kérdőív, összesen 304 menekültstátusú emberről beszámoló. Többségük férfi, fiatalabbak mint a magyar populáció. Alapfokúnál kevesebb és felsőfokúak aránya nagyobb mint a pop, alap és közép aránya alacsonyabb.