Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIAKERET (2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK TAPASZTALATAI Dr. Faragó László MTA RKK Sopron március 1.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv Szaló Péter elnök NEMZETI FEJLESZTÉSI HIVATAL Október 11.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
A határtérség.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés

Az NFT 2. nem más mint egy LEHETŐSÉG!

Fejlesztéspolitikai pillérek  Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK)  Országos Területfejlesztési Koncepció (OTK)  Közösségi Stratégiai Iránymutatások (CSG)  Fenntartható Fejlődés Stratégiája  Nemzeti Akcióprogram (NAP)  Nemzeti Agrár- és Vidékfejlesztési Stratégia

FŐ CÉL: A kreatív Új Magyarország megteremtése

Átfogó célok  Versenyképesség  Megújuló társadalom  Élhető környezet biztosítása  A területi kohézió megteremtése

Tematikus és területi prioritások  Versenyképesség javítása  Elérhetőség javítása  Az emberi erőforrások fejlesztése  A környezet fejlesztése  Területfejlesztés  A kormányzás hatékonyságának növelése

Regionális Operatív Programok  Regionális gazdaság- és turizmusfejlesztés:  a regionális gazdasági versenyképesség javítása,  a régiók turisztikai potenciáljának, szabadidő-gazdaságának és turisztikai portfoliójának stratégiai fejlesztése,  Térségi infrastruktúra és települési környezet fejlesztése:  települési infrastruktúra-fejlesztés (Urban-mintájú integrált településfejlesztési programok),  a humán és kulturális infrastruktúra fejlesztése valamint a közszolgáltatások hatékony és racionális térségi ellátásának biztosítása,  a térségi és helyi közlekedési és környezeti infrastruktúra fejlesztése  Regionális integrált térségi programok és kiemelt térségi, illetve tematikus integrált fejlesztések

Operatív programok  A gazdaság versenyképességének javítása, VEGOP  Közlekedési infrastruktúra fejlesztése, KÖZOP  Az emberi erőforrások fejlesztése, EMEROP  Humán infrastruktúra, HIOP  Környezet-, víz- és természetvédelem, energia, KOP  Területi operatív program, TOP  Közép-magyarországi regionális (KMR) operatív program, KMROP  Az igazgatási rendszer korszerűsítése és az információs társadalom kiteljesítése, IGITOP  Európai területi együttműködések operatív programja (nem az NSRK, hanem e célból készülő külön dokumentum mutatja be)

PrioritásokOperatív programOP prioritási tengely 1. A versenyképesség javítása A gazdaság verseny- képességének javítása, VEGOP  K+F, innováció erősítése  Kkv-fejlesztés  üzleti környezet fejlesztése  versenyképes IKT-szektor fejlesztése • IT alapvető infrastrukturális feltételeinek biztosítása, fejlesztése 2. Az elérhetőség javítása Közlekedési infrastruktúra fejlesztése, KÖZOP  az ország és a régióközpontok (nemzetközi) elérhetőségének javítása  a térségi (régión belüli) elérhetőség javítása  a városi és agglomerációs közösségi közlekedés fejlesztése az áruszállítás-logisztika közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése

3. Az emberi erőforrások fejlesztése Az emberi erőforrások fejlesztése, EMEROP a foglalkoztathatóság javítása  alkalmazkodás a változásokhoz  az oktatási rendszer társadalmi-gazdasági igényekhez való rugalmas alkalmazkodásának erősítése  az oktatás, képzés eredményességének és hatékonyságának növelése, a hozzáférés javítása, az esélyteremtés erősítése  az oktatási és képzési rendszerek szerepének erősítése az innovációs potenciál fejlesztésével  a hátrányos helyzetű emberek társadalmi befogadásának erősítés  a közösségek önszerveződő és innovációs képességének növelése, az állampolgári öntudat és a tolerancia erősítése KMR Humán infra- struktúra, HIOP az oktatási infrastruktúra fejlesztése  az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése  a társadalmi befogadást és részvételt támogató infrastruktúra fejlesztése  a munkaerőpiaci részvételt támogató infrastruktúra fejlesztése  a kulturális infrastruktúra fejlesztése az e-közigazgatás fejlesztésének támogatása

4. A környezet fejlesztése Környezet-, víz- és természetvédelem, energia, KOP egészséges, tiszta települések  vizeink és természeti értékeink jó kezelése  környezetügy mint gazdasági hajtóerő megújuló energia és energiahatékonyság fejlesztése PrioritásokOperatív programOP prioritási tengely

5. Terület- fejlesztés Területi operatív program, TOP Nyugat-Dunántúli regionális program  Közép-Dunántúli regionális program  Dél-Dunántúli regionális program  Észak-Magyarországi regionális program  Észak-Alföldi regionális program  Dél-Alföldi regionális program Közép- magyarországi regionális operatív program, KMROP innovációorientált gazdaságfejlesztések támogatása  humán erőforrás fejlesztése (EMEROP prioritásként)  közszolgáltatási szektor és intézményrendszer fejlesztése  települési tényezők fejlesztése, természeti környezet revitalizálása, a régió közlekedési rendszerének fejlesztése Európai területi együttműködések operatív programja határon túli, nemzetközi és interregionális együttműködések

6. A kormányzás hatékonyságának növelése Az igazgatási rendszer korszerűsítése és az információs társadalom kiteljesítése, IGITOP a politikaalkotás és végrehajtás eredményességének javítása  a szolgáltatások minőségének javítása  a humán erőforrás minőségének növelése  a szabályozás minőségének fejlesztése  a szubszidiaritás, decentralizáció érvényesítése, az információs társadalom kiteljesítése.

Észak-magyarországi Régió as Fejlesztési Stratégiája  A versenyképes gazdaság megteremtése (Techno-régió) program  Integrált beszállítói hálózat kialakítása a régióban  Kreatív ipar  Környezetvédelmi ipar meghonosítása  Megújuló energiaforrásokra épülő energia ipar  Regionális tudásközpont kialakítása  Regionális logisztikai hálózati rendszer kialakítása  Vállalkozásokat segítő üzleti szolgáltatások fejlesztése

Észak-magyarországi Régió as Fejlesztési Stratégiája  Regionális turisztikai hálózatok kialakítása az Észak-alföldi Régióval közösen  Koherens kommunikációs stratégia kialakítása, régiómarketing eszközök fejlesztése  Közös regionális klaszter létrehozása az Észak- alföldi Régióval  Regionális turisztikai klasszterek létrehozásának támogatása  A programhoz kapcsolódó szolgáltatásfejlesztés

Észak-magyarországi Régió as Fejlesztési Stratégiája  A minőségi élet feltételének megteremtése, a településhálózat integrált fejlesztése  Tudás város, kreatív város, innovatív városhálózat  A tudás, az innováció átadására képes városok  Agglomerációs, szuburbán és korlátozott központi szerepkörrel rendelkező települések  Szolgáltató városok  Kistelepülések  Regionális belső hálózatok  Nyitott határok

Heves megye kiemelt fejlesztési projektjei időszakra  Elérhetőség megteremtése M25-ös fő út/autóút M3-Eger  Heves megye kommunális hulladékgazdálkodási programja  Heves megye szennyvízkezelési programja  Térségi összekötő és feltáró utak felújítás  Heves megye vízkár-elhárítási programja  Heves megye egészségügy, kórház felújítási programja

Heves megye kiemelt fejlesztési projektjei időszakra  Főutak 11,5 tonnás burkolat megerősítése  Vasúti-, légi-, vízi közlekedés fejlesztése az elérhetőség javításáért (központilag)  Oktatásfejlesztés  Turisztikai fejlesztések  Tisza-program  Városfejlesztés programja  M-8-as út Szolnok-M3 kiépítése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket Eger, május 4.