PALLÓ zárókonferencia BMK, 2007. január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szolnoki Kirendeltség és Szolgáltató Központ Szolgáltató Centrum  augusztus 21. óta működik  az Észak-alföldi.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Foglalkoztatási Információs Pontok Bács-Kiskun megyében.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
A Palló Információs rendszer Internetes rendszer: Indulás: január Fejlesztők: Budapesti Művelődési Központ Támogató:
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Felnőttképzés a közművelődés intézmény- rendszerében Budapesti Művelődési Központ március 14. Klein Marianna Képzési osztály vezetője.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A projekt a TÁMOP /2 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
PALLÓ Felnőttképzési Tájékoztató Szolgálat A Debreceni Művelődési Központ új felnőttképzési szolgáltatása TÁMOP 3.2.3/09/
PALLÓ Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben A projekt a Nemzeti Fejlesztési.
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
Büntetés-végrehajtási
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Felnőttképzési konzulens tananyag és képzés a Budapesti Művelődési Központban
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
VÉDŐNŐI PREVENCIÓS SZAKMAI MŰHELY
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
E-KULTÚRA 2001 Interfórum november 14. Kovács Márta, Budapesti Művelődési Központ.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Szakmai fórum BMK, szeptember 19. PALLÓ – segítség a felnőttkori tanuláshoz A segítő szolgáltatás lehetőségei a közművelődési intézményekben.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Fels ő - Répcementi Kistérségi Foglalkoztatási Információs Pontot (FIP) M ű ködése.
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
Foglalkoztatási Információs Pontok
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
TÁMOP / „GYÖNGYÖSSOLYMOS ÖSSZEFOG A CSALÁDOKÉRT, A MUNKÁÉRT!”
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Új pályainformációs eszközök - filmek Czanik Gábor.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Együtt a változásokért
Előadás másolata:

PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő szolgáltatások Juhász Ágnes Budapesti Művelődési Központ PALLÓ projekt szakmai vezetője

A PALLÓ projekt A PALLÓ projekt Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben Nemzeti fejlesztési terv,HEFOP/2004/3.5.4 A felnőttképzés hozzáférésének javítása a rendelkezésre álló közművelődési intézményrendszer rendszerszerű bevonásával Résztvevők: Résztvevők: Budapesti Művelődési Központ és Biatorbágyi Faluház Időtartam: 2005 február január megvalósítás, 2013 januárig működtetési kötelezettség

Mit jelenthet az információs és segítő szolgáltatás?  Önálló információszerzés lehetősége, segítése  Tájékoztatás (továbbküldés is)  Tanácsadás (szakemberekkel)  Tréningek, csoportos foglalkozások (álláskeresés, önéletrajzírás, tanulási önismeret, tanulásmódszertan, információkeresés…)  Klub  ?

Forma, téma Közművelődési intézményekben  külön tájékoztató szolgálattal,  információs tevékenység részeként,  alaptevékenység során (eseti segítség, szükségletek felismerése, klubok, képzések, események) Felnőttképzés mellett (helyett) lehet  Álláskeresés segítése  Elektronikus ügyintézés  Szabadidő eltöltése, napi információs igény, idegenforgalom  Vállalkozás, jog,….

Mit valósítottunk meg mi? Információs háttér: PALLÓ információs rendszer Felkészítő háttér: Felnőttképzési konzulens tananyag, képzés Segítő háttér:   PALLÓ tájékoztató szolgálat   PALLÓ help-desk a közművelődési intézmények, az állami-önkormányzati és civil szervezetek számára   A felnőttképzésbe való bekapcsolódást segítő képzés tematikája, klub

„ Távsegítség ”, help-desk Tanácsok a szolgáltatás működtetéséhez Válasz a felmerülő kérdésekre mailben vagy telefonon Továbbküldött érdeklődők fogadása „Távtanácsadás” webkamerával PALLÓ információs rendszer karbantartása, moderálása

•a BMK-ban a lakossági tájékoztató szolgálat elképzeléseinknek megfelelően, sikeresen működik •Biatorbágyon gyakorlatilag nincs érdeklődés a tájékoztató szolgálat iránt •A help-desk szolgáltatást a közművelődési intézmények nem eléggé veszik igénybe (de más szervezetekkel jó az együttműködés) Tervek és tények

Mire figyeltünk a kialakításkor? Kik a munkatársak és mi a dolguk? Hogyan működik? •Kik jönnek? •Hányan jöttek? •Mikor jönnek? •Honnan tudják? •Mit kérdeznek? •Hogy tudunk segíteni? Mi a gond a help-deskkel? Hogyan lehetne jobban együttműködni? A szekcióban szó lesz arról, hogy

A konzulensképzést segítő PALLÓ információs rendszer Miről lesz szó a szekcióban? Hogyan használhatják a rendszert? (Számítógépes gyakorlat) Hogyan tartjuk karban? Hogyan lehet bekapcsolódni a karbantartásba? Hogy lehet saját rendszer építésekor alapnak használni? (Speciális informatikai szolgáltatások)

A felnőttképzésbe való bekapcsolódást segítő képzési program és klub Biatorbágyi Faluház szervezésében, 2006 márciusától júniusáig: ÚTmutató – Mit tanuljak, hogyan tanuljak, ha dolgozni szeretnék? „Felnőni a jövőhöz” – Útmutató a képzés- és álláskereséshez (önsegítő klub) - folytatódik Tematika és a klub szabályzata elérhető a projekt honlapjáról

A példa: Álláskeresők Teaháza - Sikeresen működik több munkaügyi kirendeltségen, családsegítő központban (Borbély Tibor Bors) Mit sikerült megvalósítani és mit nem? Mi az oka a sikernek és a kudarcnak? Létre lehet-e hozni egy klubhálózatot a közművelődési intézményekben? Miről lesz szó a szekcióban?

Problémák  Hivatalos, de „felhasználóbarát” internetes információforrások, írott kiadványok hiánya  A létező, használható információforrások karbantartásának, fenntartásának, írott források esetén hozzáférhetőségének bizonytalansága  Központi propaganda hiánya  Együttműködés kialakulatlansága

Mikor lesz sikeres egy projekt?   Ha van célunk.   Ha pontosan tudjuk, mit akarunk megvalósítani.   Ha lesz rá időnk, emberünk, energiánk.   Ha szánunk időt a megtervezésre (mit, mennyiből?).   Ha számítunk a nehézségekre (mert biztos lesznek).