Kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Alap Termékek.
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
senior product manager Wyeth Consumer Healthcare
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Flavon max termékcsalád
A sav bázis egyensúly szabályozása
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálkozási ismeretek II.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A szervezet energiaforgalma
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Testi - lelki egyensúly
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége Lencsés Béláné diplomás ápoló Fejér Megyei Szent György Kórház onkológiai osztály Székesfehérvár 2006. május 11.

Életmódváltás szükségessége Magyarországon évente kb. 145 ezer haláleset van. Ennek 3/4 része szív- és keringési, valamint daganatos betegség miatt következik be.

Egészségmegőrzés kiegyensúlyozott folyamat testi-lelki egyensúly munka-pihenés aránya szabadidő ésszerű felhasználása mozgás tudatos biztosítása szenvedélybetegségek elkerülése kiegyensúlyozott táplálkozás

A kiegyensúlyozott táplálkozás Biztosítja  az életfolyamatok működéséhez, munkavégzéshez szükséges energiát;  a testépítő fehérjéket;  az energiát szolgáltató zsírokat és szénhidrátokat;  az anyagcsere szabályozásában résztvevő vitaminokat és ásványi anyagokat.

Táplálkozás Az ember életében az egyik legmeghatározóbb környezeti tényező. Befolyásolja a munkaképességet és az élettartamot. Kihat az utódok életére és legfőképp az egészségre.

Táplálékfelvétel élettanilag Feladatot ró a szervezetre (emésztés, felszívódás, szállítás). Anyagcsere és az immunrendszer erőfeszítését igényli.

Táplálkozás történeti áttekintése Két világháború közt: a táplálkozás hiánya volt jellemző teljes értékű fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok szempontjából. 50-es évekig: javulás; megnőtt a kalóriadús ételek fogyasztása. 60-as évektől: további javulás; kedvelt lett a baromfi hús és a sertés hús, nőtt a zöldség és gyümölcs fogyasztás. 80-as évekre: megtört a kedvező irányú fejlődés.

Táplálékok, élelmianyagok tartalmaznak A szervezet számára szükséges anyagokat; az ezeket közvetítő vivő anyagokat: emészthetetlen növényi rostokat, fűszereket, konzerváló-szereket; valamint káros hatású szennyező maradványokat: növényvédőszereket, gyógyszereket, hormonokat, toxinokat, baktériumokat.

Tápanyagok csoportosítása Energiát adó: szénhidrátok, zsírok. Építő: fehérjék, ásványi sók. Szabályozó-védő: biokatalizátorok, vitaminok, nyomelemek.

Emésztőrendszer Kb. 8 m hosszú csatorna. 3 év alatt fejlődik ki teljesen. Felszíne 200 m2. Életünk során kb. 30 tonna ételt fogyasztunk és kb. 50 ezer litert iszunk. Az immunsejtek 70%-a a bélben van. Naponta 9 liter emésztőnedvet termel.

I. Mai táplálkozásunk főbb jellemzői Magasabb a kalória bevitel:  férfiak 3800 kcal a 2500 kcal helyett,  nők 2900 kcal a 2100 kcal helyett. Alkoholfogyasztás is jelentős kalória. Zsírbevitel:  férfiak 143 g a 100 g helyett,  nők 118 g a 80g helyett. Nátrium bevitel: az ideális 10 szerese.

II. Mai táplálkozásunk főbb jellemzői Túlzott állati fehérje bevitel a bélben rothadási folyamatot indít el. Túlzott szénhidrát bevitel (finomított cukrok és liszt) hatására a bélben erjedési folyamat indul. Bélflóra egyensúlyának felborulása (dysbiosis).

III. Mai táplálkozásunk főbb jellemzői Alacsony rostbevitel, kevés folyadék és mozgás: székrekedés-divertikulósis-vastagbél daganat. Alacsony ásványianyag és vitamin bevitel: vashiány - szövetek oxigénhiányához vezet, nő a hajlam az infekciókra. Kalcium szegény, vagy foszforban gazdag táplálkozás csontritkuláshoz vezet. Alacsony vitamin és folsav bevitel esetén a szabad gyökök nem közömbösülnek, a szervezet elöregedése felgyorsul.

Szénhidrátok az emésztőrendszerünkben Lebontáskor erjedést produkálnak, ami gázképződéssel és szerves savak keletkezésével jár (tejsav, ecetsav, vajsav). Látens acidósis!

Szénhidrátok bontása és következménye: látens acidózis Sav-bázis háztartás túlterhelése savas anyagcsere termékekkel. Testnedvek savi irányba való eltolódása. Ásványi anyagok, nyomelemek felszívódását akadályozza!

Nyomelemek és ásványi anyagok Mikroelemek felszívódása Felszívódási pH Nyomelemek és ásványi anyagok 6,4 - 6,8 jód 6,2 - 6,9 szelén 6,1 - 7,0 cink, réz, króm, 6,0 - 7,3 mangán,vas, kobalt 5,8 - 7,2 kalcium, kálium

Fehérjék az emésztőrendszerünkben Lebontáskor rothadási folyamatot indítanak el, mely során toxikus anyagok keletkeznek. Elsalakosodás!

A szervezet elsalakosodása Anyagcsere folyamatok során a szervezetben savak és mérgező salakanyagok keletkeznek. Ezt a szervezet ásványi anyagok segítségével közömbösíti. A szervezet a számára hasznosíthatatlan salakanyagokat ideiglenes raktárba (pl:.kötőszövet) helyezi.

Oxidatív stressz és a szabadgyökök keletkezése Okai:  helytelen életmód  környezeti ártalmak  normálisnál nagyobb mennyiségű szabad gyök képződését eredményezi

Szabadgyökök az oxidáció melléktermékei Külső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Rendkívül reaktívak, stabilizációra törekszenek. Legtöbbjük oxigénből keletkezik. Károsítják a sejteket, kaszkádot indíthatnak el.

Szabadgyökök és káros hatásai a szervezetre Minden sejtnek naponta 10 000 szabadgyök támadást kell kivédenie. A sejthártya védőburok a szabadgyökök ellen. A szabadgyökök, illetve a végtermékeik egészen a DNS-ig bejuthatnak, ez a sejtek halálához vagy mutációjához (rákos sejtek keletkezéséhez) vezethet.

Gyökfogók, antioxidánsok A környezeti és életmódbeli hatások következtében felszaporodott szabadgyökök ártalmatlanításához egyre nagyobb mennyiségű antioxidánsra van szükségünk. Természetes antioxidánsok: A-C-E-K vitaminok, szelén, flavinoidok.

Az ajánlott napi ill. terápiás vitamin- és mikroelembevitel Napi dózis Terápiás dózis A-vitamin 4000 E 5000-20000 E Béta karotin 5 mg 25-50 mg C-vitamin 75 mg 1-4 g E-vitamin 10 NE 100-300 NE Szelén 100-200 ug 200-400 ug Cink 15-45 mg 20-60 mg Folsav 150 ug

Bélflóra egyensúlyának jelentősége A mikróbák fokozzák a szervezet ellenállóképességét. Biztosítják az anyagcsere harmóniáját.

Bélflóra egyensúlyának felborulása (dysbiosis) Patogén baktériumok, gombák betelepedése. Toxinok, biológiai alkatrészanyagok termelődése. Klinikai tünetek megjelenése (haspuffadás, kiütések, rossz közérzet).

Táplálkozás, környezeti hatások, helytelen életmód következményei A szervezetben lappangva lejátszódó hibás anyagcserefolyamatok. Látens acidósis. Béldysbiósis. Oxidatív stessz és következményei. A szervezet elsalakosodása. Az ásványianyagok és vitaminok felemésztése.

Betegségek kialakulása Táplálkozással összefüggésbe hozható (fogszuvasodás, metabolikus szindróma, obesitás, köszvény, epekövesség, hasnyálmirigy gyulladás). Korlátozottan táplálkozás függő (psoriasis, ekcéma, krónikus fejfájás, colitis ulcerosa). Daganatos betegségek bizonyos lokalizációjánál (bél, emlő, prostata) oki tényezőként szerepel a táplálkozás.

Az egészség megtartása és a betegségek megelőzéséhez vezető út.

A táplálkozás során előnyben kell részesíteni: a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételeket; a teljes kiőrlésű gabonatermékeket; a nyers magvakból álló ételeket; a gyökfogó vitaminok és az ásványi anyagok bevitelét  A,C,E vitamin,  Béta karotin,  szelén.

Javasolt konyhatechnikai eljárások Rántás helyett a habarás. A zöldségek pár perces párolása. A húsok elkészítésénél is inkább a párolást alkalmazzuk.

A helyes táplálkozáshoz csökkenteni kell: a zsír és kalóriabevitelt; a finomított cukrok és a cukorral készült termékek fogyasztását; az állati eredetű élelmiszerek arányát; a tartósítószerrel készült ételeket; a sok só fogyasztását.

A helyes életmód Napi 4-5 alkalommal való étkezés, egy-egy étkezés ne legyen túl bőséges, egyenletesen osszuk el a napi táplálékmennyiségét; 1,5-2 liter folyadék bevitele; testmozgás; a káros szenvedélyek mellőzése; a munka-pihenés megfelelő aránya; a szabadidő ésszerű felhasználása.

Összegzés Ésszerű és tudatos táplálkozási szokások kialakításának és a helyes életmódnak rendkívül fontos szerepe van az egészség megtartásában és a betegségek megelőzésében.