Energy Summit 2013 Gazdaságfejlesztés zöld beruházásokkal Kuntner Gábor – vezérigazgató, Energy Hungary Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
A magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei
Gazdaságos és korszerű létesítmény üzemeltetés. A mindennapi problémák  Energiaár  jelenleg is magas ár  kiszámíthatatlan árnövekedés  nehezen kalkulálható.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Fűtéskorszerűsítési projektek energetikai befektetővel
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, január 23.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
Energetikai pályázatok pályázói szemmel
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A MTESZ szerepvállalása a megújuló energia technológiák alkalmazásában
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
Biomassza Bajnokság Magyarországon Kovács Emese ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ „Biomasszát fenntarthatóan” c. Konferencia Gödöllő,
2010 november 29Gödöllő Megújuló Energiastratégia Tervezése (MERT) a Coach BioEnergy projekt keretében Gödöllő, 29 November.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
2011 május 4.Budapest Települési stratégiai energiatervezés a Coach BioEnergy projekt keretében Budapest, május 4.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
FÉNY-INVEST ESCO program. Közvilágítás Energiatakarékos lámpatestek és fényforrások alkalmazása közterületek világítására. A beruházás az energia megtakarításból.
„Hazai és Európai Uniós pályázatok ” Szakmai Fórum A hazai textilipari vállalkozások részvétele és részvételi lehetősége a Saving Energy in the.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Dr. Gutay Zoltán – ügyvezető Kovács Sándor épültgépész-mérnök
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A LENERG a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok szolgálatában Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Energia Infónap Debrecen,
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
ELENA Program – energetikai beruházások előkészítésének finanszírozási lehetősége Szabó Valéria Nemzetközi projektmenedzser.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Győr november1 Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Társaság MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK JÖVŐBENI KIHASZNÁLÁSA.
Energetikai célú pályázatok rövid áttekintése Gajzágó Gergő programmenedzser május 19.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Megújuló energia alkalmazása
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
Előadás másolata:

Energy Summit 2013 Gazdaságfejlesztés zöld beruházásokkal Kuntner Gábor – vezérigazgató, Energy Hungary Zrt

Témafelvetés – a megújuló ára A megújuló energia használata, bár már sokan tudják, hogy ez a  jövő útja, még elkötelezettséget igényel. A rendelkezésre álló technológia még nem elég kiforrott és hatékony, ezért sokszor jelentősen drágább a megújuló energia alkalmazása a hagyományos fosszilis energiahordozóknál.   A Nemzetközi Energiaügynökség és az EDF 2011-es megawatt óránkénti költségelemzése alapján: Paks: opportunity cost (időbeliség) – 10 év alatt, amíg elkészül, mennyit vesztünk?

Témafelvetés - tendenciák A fejlődés azonban lenyűgöző, és sokan gondolják úgy, hogy aki most nem lép, az hosszú távon versenyhátrányba kerül. A világ fejlett országai egyértelműen a zöld megoldások felé nyitnak, míg a leszakadók úgy látják, hogy nekik is joguk van az olcsó, de szennyező energiaforrásokat használni. Magyarország válaszút elé került: el kell döntenie, hogy rövid távon vagy hosszú távon kíván-e gondolkodni.

Témafelvetés – változó környezet A játéktér és a szabályok az elmúlt hónapokban bizonyos értelemben világosabbak lettek. A Metár rendszer már délibábként sem látszik horizonton, a hazai közreműködő szervezetek által kezelt beruházás-ösztönző uniós források egy-két nap alatt elfogynak. Baj ez? Van-e élet a különféle támogatásokon túl? METÁR nincs? Lezáruló KEOP-pályázatok Új EU költségvetés Közigazgatás újraszervezése Energiaárak csökkentése Marad a KÁT. Marad? hiteleznek –e a bankok KÁT-on alapuló projekteket? A támogatás csepp a tengerben nem erre kell alapozni más források után kell nézni Ki dönt a falusi fűtőműről? Ki fizeti az iskola fűtési költségeit? kezd tisztulni a kép Inkább ipari, mint lakossági fókusz

Témafelvetés – mi működik? Ha igen, akkor milyen zöld, gyorsan megtérülő beruházások léteznek? Lehet-e cégek-nél, önkormányzatoknál olyan projekteket generálni, amelyek energia-megtakarítással járnak, zöldek, és még meg is térülnek? Az Energy Hungary Zrt ESCO-s tapasztalatai alapján, beruházási támogatás nélkül, kötelező átvétel nélkül, adókedvezmény nélkül: Energiatermelés: Biomassza, kondenzációs kazán, visszasajtolás nélküli geotermia Ipari energiahatékonyság: Motorok, füstgáz-hasznosítás, kompresszortelepek hője, hulladékhő, szellőzés Világítástechnika: előtétek, legalább 16 óra üzemidőnél LED

Ami működik, találkozik a Nemzeti Energiastratégia célkitűzéseivel? Energy Hungary ESCO modell „Függetlenedés az energiafüggőségtől” 1. Energiahatékonysági intézkedések 2. Alacsony Co2 kibocsájtású villamos-energia termelés 3. Megújuló és alternatív hőtermelés 4. Alacsony Co2 kibocsájtású közlekedési módok „Zöld energiatermelés, energia-hatékonyság” Fő területünk, pl: hulladékhő hasznosítás, szabályzás. Működik. Napelemes projektek – csak támogatással. Nem működik. Lokális biomassza fűtőművek. Működik. Sokat még nem tettünk, de: Elmü elektromos autó program, és sokat biciklizünk. Ez inkább elv, nem működik.

ESCO 1.0 „hagyományos” üzleti modell Energy Saving Company – energiamegtakarításra szakosodott cég - azaz „harmadik feles” finanszírozás - azaz önfinanszírozó konstrukció Vagyis a beruházás az elért energiamegtakarításból fizethető vissza Magyarországon több, mint 10 éve ismert konstrukció Sajnos számos negatív példa (közvilágítás, gázmotorok) a partnerség és a közös kockázatvállalás hiánya miatt A modell alapjai helyesek, de kiegészítésre szorulnak

ESCO 2.0 – Az Energy Hungary Zrt üzleti modellje garantált megtakarítás beruházási stopnál is működési költségcsökkenés tisztán sikerdíj 2-8 éves szerződések

Fenntarthatóság – változó körülmények között Audit Teljeskörű energetikai audit Finanszírozás Finanszírozás/kockázatvállalás Megvalósítás Kivitelezés, üzemeltetés Energia-irányítási rendszer

Miért tud zöld és megújuló lenni az ESCO konstrukció? A legzöldebb energia az, amit nem fogyasztunk el Portfólió-hatás miatt a megújuló energia-beruházások hosszú megtérülési ideje csökkenthető KEOP pályázatokkal kombinálva üzletileg is racionális megtérülési idők érhetőek el Az új technológiákból adódó természetesen magasabb kockázatviselés a szakértőnél jelentkezik – így könnyebb az új technológiát elfogadtatni, bevezetni

A mai nap előadói – programterv de. 9:30 – 10:00 Varga Tamás - főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály. Az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazásának stratégiai célkitűzései és ösztönző intézkedései. 10:00-10:30 Körtvély Zoltán ügyvezető, Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. KEOP 2007-2013 – energetikai pályázatok uniós forrásból 10:30-11:00 Andráska Zsófia ügyvezető igazgató, Forrás Consulting Kft. Energetikai pályázatok a pályázói oldalról 11:20-11:50 Petrik Ida igazgató, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület Zöld vízió 2050-ig 11:50 – 12:50 Ebéd

A mai nap előadói – programterv du. 12:50 - 13:20 Gulyás Olivér osztályvezető, MKB Bank Zöld beruházások finanszírozása banki oldalról 13:20 – 13:50 Kovács Kornél elnök, Magyar Biogáz Egyesület Magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei 13:50 – 14: 20 Pirtyák Zsolt polgármester, Lajoskomárom Zöld település koncepció - Egy kis település lehetőségei a környezettudatossá válás útján napjainkban 14.20 – 15.00: Kerekasztal-beszélgetés az előadók részvételével

Köszönöm a figyelmet! www.energy-hungary.hu