Képalkotó eljárások alkalmazása a szaporodásbiológiában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
„A NÖVEKEDÉS ÉS A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE C. PROGRAM BEMUTATÁSA
Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.
A szaporítás eredményességének fokozása háziállatokban
Az infravörös sugárzás Készítette: Csonka Dorottya az ESA/GTTP továbbképzésen hallott Prof Mark McCaughrean előadása nyomán 2010 Amsterdam.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
A szervezet és a környezet határán
A színek számítógépes ábrázolásának elve
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Mai Számítógép perifériák
Nagy Gábor MF01-M2.
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
AZ ÉGHAJLAT ÁBRÁZOLÁSA
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
RFID labor az Intézetünkben
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Bináris képek létrehozása Cél: a vizsgálni kívánt objektumok elkülönítése. Szürke kép Bináriskép + szürke kép.
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
BIOMECHANIKA.
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
Diagnosztika intelligens eszközökkel
Virtuális endoscopia.
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Ásványok, kőzetek vizsgálati módszerei
In vivo analízis és MRS (spectroscopy) MRI (imaging) Metabolit-koncentrációk „real time” monitorozása in vivo. Tumor, stroke, sclerosis multiplex, Alzheimer,
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Ovuláció-szinkronizálás utáni, programozott termékenyítés szarvasmarha állományban Gábor György1 és Pintér Sándor2 1Állattenyésztési és Takarmányozási.
Dr. Gábor György tudományos főmunkatárs ÁTK, Herceghalom
A kanok vizsgálata, spermamélyhűtés
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Tágra zárt szemek.
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Instacionárius hővezetés
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
A szervezet és a környezet határán
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
Talpvizsgálat segédlet
Valószínűségszámítás II.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XII. Előadás Elektron és lyuk transzport Törzsanyag Az Európai.
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Három dimenziós adatok megjelenítése Metszeti képek transzverzális, frontális, szagittális, ferde. Felület síkba.
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
Horváth Mária Olga, László Edit, Kocsis Ibolya
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Virtuális endoscopia.
Kockázat és megbízhatóság
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Előadás másolata:

Képalkotó eljárások alkalmazása a szaporodásbiológiában Gábor György, tudományos tanácsadó ÁTK, HERCEGHALOM

A képalkotó eljárások definíciója A képalkotó eljárások általánosságban nem-invazív módszerek. A vizsgálat során a szervezet integritását nem szüntetjük meg. Annak felépítéséről, és működéséről lényeges információkat kaphatunk. Tanulmányozhatjuk a vizsgált test (szervek) anatómiai felépítését. Információt kaphatunk a szervek funkcionális működéséről, sőt akár a szerveket alkotó sejtek morfológiai és funkcionális állapotáról is.

Mi nem tekinthető ezen az alapon képalkotó eljárásnak? Mikroszkópos eljárások A szervezet ill. szervek morfológiai felépítéséről nem adnak információt, viszont a működéséről igen! Endoszkópiás vizsgálatok Minimálisan ugyan, de invazív beavatkozások (Rátky és mtsai, 2004)

A szaporodásbiológiai vizsgálatban hol alkalmazhatók a képalkotó eljárások?

A hímivar vizsgálatának lehetőségei 1. Infravörös hőfényképezés Ha a szervezeten belül nem kompenzált hőmérsékletváltozás történik, az a test felületén az infravörös hőfényképezés módszerével detektálható. Amennyiben a here hőszabályozásában változás áll be, az a funkció (azaz a spermatermelés) romlását eredményezheti. A normálistól eltérő elváltozások a hereborék felszínének infravörös hőfényképén (scrotal surface temperature, SST) jól nyomon követhetők. Coulter és mtsai (1988) kosok heréjének infravörös hőfényképezése (infrared thermography) segítségével tanulmányozták a here hőszabályozását. Kastelic és mtsai (1995) összefüggést igazoltak a hereborék felszíni és bőr alatti, valamint az intratesztikuláris hőmérséklet között.

Saját vizsgálataink (1998) bebizonyították, hogy a hereborék felületi hőmérsékletének infravörös termográfiás vizsgálata GnRH kezeléssel kombinálva értékes diagnosztikai információkkal szolgálhat a spermatermelés előrejelzésében, mivel a GnRH kezelés következtében a hereborék felszíni hőmérséklete megemelkedik.

A hímivar vizsgálatának lehetőségei 2. Ultrahangos vizsgálatok Valós idejű B-módú ultrahang scannereket alkalmazunk. Egy síkmetszetről szolgáltatnak képet. Az ultrahangos kép a képpontok (pixel) sokaságából épül fel, ez az alapja a számítógépes kép (pixel) analíziseknek. Az ultrahang készülékek által készített képeken valamennyi képpont (a fehértől a feketéig) egy szürke skála árnyalataiból áll. A korábbi berendezések 16-32 szürke árnyalatot voltak képesek megjeleníteni, míg a mai modern készülékek 256-512 szürke árnyalat megjelenítésére alkalmasak. Mivel az emberi szem a szürke színnek csak 18-20 árnyalatát képes megkülönböztetni, ezért van szükség olyan szoftverekre, amelyek a különbségeket jól képesek elkülöníteni.

Here ultrahangos vizsgálatok A bal és a jobb here képét is rögzítjük. Az átlagos szürkeséget (gray level) egy 256-os skálán értékeljük 0 (fekete) ill. 255 (fehér).

Az ultrahang vizsgálófej elektronikus tartója (auto image freezing function) Ahhoz, hogy két eltérő időben készült kép összehasonlítható legyen, standardizálni kellett az ultrahang erősségét és a nyomást a hereborék felszíne, és az ultrahang vizsgálófej között (0.76 kg/cm2). Mindkét herét a középvonalban a függőleges tengelyükre merőlegesen vizsgáltuk.

A here ultrahangos képének (testicular echotexture, ET) vizsgálata A bikahere ultrahangos képének (echotexture) értékelése számítógéppel. A bal és jobb here ultrahangos képe az ábra bal oldalán látható. A vizsgáló mezőt (6.5 x 1 cm) közvetlenül a parenchymának a tunica albuginea alatti részéhez helyezzük. A vizsgált terület felett a bőr és a bőr alatti zsírszövet látható. Az ábra jobb oldalán a szürkeségi fokozatok eloszlását hisztogram ábrázolja.

A here ultrahang képe és here tubulusok szövettani szerkezete közötti összefüggés (r= - 0.50, P<0.001) Az alacsonyabb szürkeségi érték (sötétebb szín) azt jelenti, hogy több az adott terület folyadéktartalma, azaz a tubulusok átmérője és a folyadéktartalma nagyobb. Ez jellemző a 12 hónapnál idősebb, és spermát termelő bikákra. A magasabb szürkeségi érték kisebb aktivitást jelez, vagy kóros elváltozás következménye lehet.

Kóros hereelváltozások Calcification (bika) Bal here: orchitis Jobb here: fibrózis (bika) Here daganat (kutya)

A hímivar ultrahangos vizsgálata mellékhere, prostata, ondóhólyag

A nőivar vizsgálata

Nagytestű haszonállatok ultrahangos vizsgálata Lineáris endocavitális vizsgálófej: 5-8 MHz A vizsgálófej védelme és a kontaktus biztosítása A vizsgálat menete: A rektális palpációs vizsgálathoz hasonlóan a méh és a petefészkek megkeresése A bélsár teljes eltávolítása A vizsgált szerv és a vizsgálófej együttes rögzítése Folyamatos scannelés a petefészek és a méhnyak között mindkét méhszarvon

Tejelő tehenek ultrahangos vizsgálata (a termékenyítés után 28-50 nappal) 1. Első negatív lelet után mindkét méhszarv folyamatos ellenőrzése. 2. A petefészkek ellenőrzése. 3. Vemhesség esetén is ellenőrizni a petefészket! 4. Sárgatest és folyadék a méhben: ivarzási nyálka, vagy felszívódó magzat??

A petefészek

Tüszőciszták kialakulása Magas karbamid koncentráció Toxinhatás (gomba toxinok)

Kóros (?) sárgatest képletek Üreges sárgatestek Közös jellemző: van progeszteron termelés! Oktan: Fiziológiás?? Méh hurut, gyulladás Energiahiány, acidózis Anovulációs tüsző Lutein ciszta

Petesejtek ultrahang segítségével történő in vivo kinyerése (ovum pickup) In vitro embrió előállításhoz tehenekben (Pieterse és mtsai, 1988), prepubertális üszőkben (Brogliatti és Adams, 1996) lovakban (Bracher és mtsai, 1993) is ultrahang segítségével végezték el a petesejt kinyerését. A speciálisan kialakított (intravaginális) szektor vizsgálófej tartójának tetején húzódik meg a tüszőfolyadék és a petesejt leszívásához szükséges tűvezető. A berendezés és eljárás eredményesen használható tüszőfolyadék leszívására (Ginther és mtsai, 1997), az intrafollikuláris injektálásra is (Kot és mtsai, 1995).

Kiskérődzők és sertés ultrahang vizsgálata Hímivar: a here és mellékhere vizsgálata a bika vizsgálatával megegyezik. Nőivar: a vemhességvizsgálat 3.5 MHz-es vizsgálófejjel a szőrmentes területen transzkután végzik. Fő célja, hogy az üres egyedek takarmányozásán keresztül költségest csökkentsenek (juh) ill. a sertésnél az újravemhesítés mielőbb megtörténjen. A petefészek vizsgálatok (rektálisan és transzkután is) lehetségesek.

Kutya vemhességvizsgálata

Ultrahang bio-mikroszkóp A B-módú ultrahang és a képek számítógépes pixel analízise egy ideális diagnosztikai eszköz lehetne A jelenleg kereskedelmi forgalomban árult ultrahang készülékek felbontása 0.7 – 1.0 mm - ez nem elegendő a mikroszkopikus méretű leképezéshez. Létezik már olyan kísérleti eszköz, ami képes mikroszkopikus felbontást produkálni. Ez az ún. ultrahang bio-mikroszkóp egy olyan kristályt használ, ami képes 30–70 MHz-es hullámokat kibocsátani, ezért alkalmas 30–50 mm-es felbontásra is. Az eszközt felszerelték spectrál Doppler-el is, és ennek segítségével az 50 mm átmérőjű erek vizsgálatát is elvégezheti (Singh és mtsai, 2003). A limitáló tényező a penetráció (behatolóképesség) mélysége, ami 30 MHz esetén 10, míg 50 MHz-nél mindössze 5 mm (a kép szélessége 1 cm), valamint a képfrissítés gyakorisága (8 képkocka másodpercenként). Nagy háziállatainkban és az emberben is a petefészkek a végbélhez és a hüvelyhez közel helyezkednek el, ezért lehetséges lesz a szaporító szervek ultrastuktúrájának majdnem a szövettani vizsgálatoknál megszokott felbontás melletti tanulmányozása. Mindez lehetőséget kínál majd pl. a petesejtek minőségének in vivo ellenőrzésére, a korai magzati fejlődés és elhalás, a méhen kívüli terhesség és a korai sárgatest elégtelenség, valamint az endometrium rendellenességeinek tanulmányozására.