TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0030 Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
Advertisements

„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
A fejlesztés hatása a szervezetre
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP /1/A Interdiszciplináris.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
MUNKAKULTÚRA – SZAKKÉPZÉSI MODELLEK Dr. Veres Pál PhD Nemzetközi, EU-s folyamatok a felsőoktatási program- és tantervfejlesztésben OKTÁV RÁCIÓ február.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A tanulás jelentőségének (újra)felfedezése a felsőoktatásban Derényi András OFI-KKEK TÁMOP / „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban”
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A tanárképzés szerkezete
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Budapest, A felsőoktatási validációs/elismerési rendszer fejlesztése - konferencia 1 A validáció/ elismerés a magyar felsőoktatásban A fejlesztőmunka.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
Előadás másolata:

TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz Nyitókonferencia, Szeged, március 19. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Merre tart a bolognai folyamat? Tapasztalatok és javaslatok kreditallokációra, a képzési programok szerkezetére Derényi András Országos Kredittanács Irodája Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz Nyitókonferencia, Szeged, március 19. Áttekintés  Sokrétegű policy háttér Sokrétegű policy háttér  Vegyes és egyenetlen eredmények Vegyes és egyenetlen eredmények  A képzési szerkezetváltás hazai tapasztalatai A képzési szerkezetváltás hazai tapasztalatai  Az allokáció céljai és szintjei Az allokáció céljai és szintjei  Konklúzió Konklúzió

TÁMOP /1/A Eredményes munkát kívánok! Köszönöm figyelmüket. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 3

TÁMOP /1/A A képzési szerkezetváltás hazai tapasztalatai  nincs felettes, folyamat-vezérlő cél  vegyes megoldások (osztás, idő, profil …)  erős szervezeti és egyéni érdekek  félbehagyott munka  régi szemlélet új formában (input-orientáltság)  régi eljárások új szerkezetben (extenzív tanulásszervezési technikák)  veszteségek (mozgástér, ÁMÉT)  következmények  illesztési nehézségek, lemorzsolódás, kimenet minősége

TÁMOP /1/A Allokáció A képesítéshez megszerzendő tudás ‘feldarabolása’ tanulási egységekké, és tanulási sorba rendezése (szakmai és pedagógiai megfontolások alapján). A méretezés alapja a tanulásra fordított idő, kifejezője a kredit. A sorba rendezés eszköze az előfeltételek megadása.

TÁMOP /1/A Az allokáció céljai  A tudás elsajátítás folyamatának irányítása  A tanulás mértékének, intenzitásának kijelölése  A tanulói mozgástér kijelölése  Praktikus tanulásszervezési szabályozás

TÁMOP /1/A Az allokáció elvi szintje  nagy hallgatói mozgásszabadság biztosítása (oka: eltérő háttér és életpálya-terv)  széles tájékozódásra lehetőség biztosítása (ok:kialakulatlan érdeklődés, társszakmák szemléletalakító hatása)  kiválasztott szakterületen fókuszált, intenzív tanulás (ok: a rendelkezésre álló rövid tanulási idő eredményes felhasználása)  Szemeszterekre/trimeszterekre tagolódó időgazdálkodásban egyéni órarendkészítés - az angolszász, bologna-konform világban

TÁMOP /1/A Az allokációs elvek következményei  Széles általános alapozás, lehetőség kitekintésre (szabadon választható tárgyak és modulok magas aránya) [mozgástér, tájékozódás]  kevésféle tantárgy magas óraszámban (nem heti 1-2) [fókuszálás]  alacsony kontaktóraszám, magas egyéni tanulmányi időkeret (nem 1:1 vagy 1:2) [magas intenzitás]

TÁMOP /1/A Az allokáció technikai szintje 1 Profil kialakítása  program fő jellemzői, sajátos céljai, TE-i Képzési időszakokra bontás  kredit / trimeszter – szemeszter Tanulási egységre/összetevőre Tanulási egységre/összetevőre bontás  TE-k szerepe, a képesítéstől visszafelé Kreditkiosztás  A TE-hez formális kontextusban szükséges hallgatói munka súlya szerint

TÁMOP /1/A Az allokáció technikai szintje 2 A hallgatói munka elemei: kontaktóra; egyéni és csoportos munka; mérés-értékelésre való felkészülés és részvétel; mh-i v. terep gyakorlatok; egyéb feladatok HaMu mennyiség meghatározása Számos út, lehetőség Minőségbiztosítás monitoring, korrekció A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 10

TÁMOP /1/A A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 11 Háttér  A bolognai folyamatot életre hívó körülmények (versenyképesség 2 )  A bolognai folyamat képzésekre vonatkozó céljai (szerkezeti és tartalmi)  A képzésekre ható további politikák

TÁMOP /1/A A bolognai folyamat képzésszerkezeti céljai  összehasonlíthatóság  átjárhatóság  angolszász világban bevált megoldások  külső-belső és  vertikális és horizontális mobilitás

TÁMOP /1/A A bolognai folyamat képzésre irányuló tartalmi céljai  alkalmazhatóság (employability)  európai dimenzió  kimenet-szabályozás (tanulási eredmények)  hallgató-orientált szemléletmód  közös képzések / Tuning

TÁMOP /1/A A képzésekre ható további politikák  EU felsőoktatás-politikája erős tartalmi elemek: minőség, LLL  EU élethosszig tanulás politikája  EU szakképzési politika  Nemzetközi államközi szervezetek tevékenységei (OECD, UNESCO stb.)

TÁMOP /1/A Eredmények és kihívások  szerkezetátalakítás lezajlott, a célok teljesültek; technikai „bíbelődés” (kreditrendszer, Europass, KKR stb.)  tartalmi célok lassú és szelektív terjedése (angolszász és észak- európai országok elől járnak)  LLL szemlélet lassú terjedése

TÁMOP /1/A Tanulási egység / összetevő Önmagában is értelmezhető  koherens és világos tanulási eredményekkel,  azoknak megfelelő értékelési kritériumokkal,  definiált tanulási munkamennyiséggel és  meghatározott számú kredittel rendelkező tanulási tevékenység (pl. kurzus, modul, szeminárium, szakmai gyakorlat stb.) A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 16

TÁMOP /1/A Konklúzió  A távlati célok tisztázása a rendszer- építéshez  Az allokáció elv-rendszerének tisztázása a képzési portfolió összehangolt kialakításához; szakmai és pedagógiai célok egyaránt  A képesítésből visszafelé tervezés, kimeneti orientáció, TE-k alkalmazása  Az allokáció elvi és technikai szintjeinek összehangolása A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 17