Mentorszülők – mentőszülők autizmusban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Gyermekvédelmi munka áttekintése
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Gyermekvédelmi alapellátás
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Bemutatkozik a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Az önkormányzatok szerepe a közösségi szolgálat szervezésében május 13.
PALLÓ Felnőttképzési Tájékoztató Szolgálat A Debreceni Művelődési Központ új felnőttképzési szolgáltatása TÁMOP 3.2.3/09/
Down dada babamasszázs oktató élményei saját babájával Baráthné Nagy Edina 2010 V. Tudományos Továbbképző Konferencia Csecsemőmasszázs Oktatók Számára.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Igazságügyi pszichológia
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Közösségi oldalak használata
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Hogyan nézzen ki az ajánlólevelünk?
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Resztoratív módszerek az iskolában
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
NEVELÉSI TANÁCSADÓ munkatársai.
A felnőttképzések rendszere és gyakorlata az Esőemberekért Egyesület képzéseiben.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
 szociális (latin) – társadalmi, társaságra vonatkozó  patológiai (görög) – beteges, nem normális Szociálpatológiai – összefoglaló fogalom a beteges,
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Nyitórendezvény. Program 10:00-12:00 A megvalósítói csoportok rövid szakmai bemutatása 12:00-13:00 Ebéd 13:00-13:15 Sajtótájékoztató 13:15-14:00 Projektinformációs.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
MUSZÁJ MUSZAJMUNKACSOPORT.HU Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért.
Fedezzük fel az európai lehetőségeket!. Információra van szükségem.. Merre induljak??
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Hallássérültek a könyvtárban
Család – és Gyermekjóléti Központ
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Mentorszülők – mentőszülők autizmusban Mit tehet a szülő, ha gyermeke autista?

Miről lesz szó? Mit jelent a mentor kifejezés? Ki a mentorszülő? Hogyan segít a szülőtársaknak? Mentorszülő hálózatokról Miért lettem mentorszülő?

Hogyan született az ötlet? Magyarországon már évek óta működik a Down-dada szolgálat. A Down szindrómás gyereket nevelő anyukák nyújtanak segítséget sorstársaiknak. Jó tapasztalatokkal rendelkeznek. Ennek mintájára alkották meg a mentorszülőség fogalmát az autizmusban érintett családokért. Az első képzésen 16 autista gyereket nevelő szülő vett részt, velük indult a mentorszülő-hálózat 2010 őszén.

Mentor A név görög eredetű: Mentor volt Odüsszeusz barátja és tanácsadója Tanácsadó szakember, aki fiatalabb, pályáját kezdő személyt segít véleményével. Átvitt értelemben: Atyai jóbarát, aki pártfogol egy fiatalabb közeli ismerőst, rokont. http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Mentor

A mentorszülő ... olyan szülő, akik maga is autizmussal élő gyermeket nevel és önkéntesen, ingyenesen nyújt sorstársi segítséget a hozzá fordulók számára autizmushoz kapcsolódó kérdésekben. A mentorszülői munka megkezdésének előfeltétele az „autimentor” képzésen való részvétel.

A mentorszülő... továbbra is szülő marad, a képzettsége elsősorban a segítő kapcsolat kialakítására teszi alkalmassá. nem lesz sem pszichológus, sem gyógypedagógus, sem diagnoszta, sem autizmus-szakértő. munkáját önállóan, szervezetektől függetlenül, az Etikai Kódexnek megfelelően végzi. Az autizmus szakmai protokoll ajánlásait veszi alapul.

Hogyan segít? meghallgatja az őt megkeresők problémáit, megosztja saját tapasztalatait, információt nyújt (intézményekről, szervezetekről, fejlesztő módszerekről, támogatásokról, kedvezményekről, szakirodalomról, stb.) szükség esetén szakemberhez, szervezethez, intézményekhez irányítja a tanácsot kérőt.

Hogyan segít? személyes találkozáskor telefonon e-mailen blogon: autimentor.blogspot.com Ezért neve és elérhetősége nyilvános, interneten hozzáférhető: http://www.aosz.hu/index.php/mentorszuel-halozat www.authelp.ro Mentorszülők menüpont

Mentorszülő-hálózat 2010 óta többször volt autimentor képzés. A képzés után továbbra is kapcsolatban maradnak egymással és az érdekvédelmi szervezettel, ez a mentorszülők hálózata. 2012-ben Erdélyben is volt ilyen képzés, a erdélyi hálózathoz 12 mentorszülő tartozik. Az erdélyi érdekvédelmi szervezet, a csíkszeredai AUTHELP egyesület, szintén kapcsolatban van a magyar AOSZ-szal, amely a teljes hálózatot koordinálja.

Erdélyi mentorszülő-hálózat Fenntartási keretek: Szakmai vezető: klinikai pszichológus Esetmegbeszélések Családok látogatása Mentorált esetek Adminisztráció Mindez pályázati úton, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság támogatásával zajlik.

Erdélyi mentorszülő-képzésen...

Kinövi a gyermek? A választ Theo Peeters autizmus szakértő előadásából vettem: Kinőni nem lehet, de „belenőni” igen. Szülő számára járható út: belenőni az autizmus világába és felnevelni a különleges gyermeket.

Szeretettel várjuk az érdeklődő szülők jelentkezését