Tájékoztató a Békés megyei szakképzés helyzetéről, a szakképzés és a munkaerő-piaci igények összhangjáról Juhos János a BMKIK alelnöke 2012.11.06.1Juhos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A szakképzett és szervezett munkavállalókért” Liga Szakszervezetek regionális tanfolyamsorozata
Advertisements

Versenyképes gazdaság – versenyképes Versenyképes gazdaság – versenyképes szakképzés.
Versenyképes gazdaság Versenyképes szakképzés
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
Az intézmény Nappali képzés keretében több mint 1800 diák, két tagintézményben folytathatja tanulmányait iskolánkban, akiket kiválóan felkészült pedagógusok.
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
Csonka Zoltán intézményvezető
ghfghfgh Vida Lajos főigazgató
2014. július 3.1 ALTERNATÍV SZAKKÉPZÉS Énekes Rita vezető főtanácsos SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Dél-dunántúli régió Szakképzési Konferencia Pécs, június 26. A régió munkaerő-piaci helyzete és kapcsolata a szakképzéssel.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A kamarák szerepe a felnőttképzésben
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Keresletvezérelt szakképzés
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Bihall Tamás Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnök A Magyar Közgazdasági Társaság 48.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Az informatikai szakképzési kapacitások, a munkaerőpiaci kereslet-kínálat Kovács Levente Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium
A munkáltatók szempontjai a szakképzési igények megfogalmazásában
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A gazdaság összefog Az RFKB működése, a képzési szerkezet átalakítása érdekében elvégzett feladatai Dr. Fischer Sándor.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Szűcsné Szabó Katalin Régiós kamarai koordinátor RFKB projekt
Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Gödöllő,
Az RFKB szerepe a szakképzésben Bihall Tamás Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnök Észak-magyarországi RFKB társelnök Balassagyarmat,
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Dr. Roóz József TÍZ ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS VITAINDÍTÓ.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Gázipari Szakszervezeti Szövetség szeptember.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája
Az előrehozott szakképzés tapasztalatai Zsámbékon 1 év elteltével.
„A jól képzett szakemberekért.”
Az intézmény Nappali képzés keretében több mint 1300 diák, folytathatja tanulmányait iskolánkban, akiket kiválóan felkészült pedagógusok a kor követelményeinek.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Duális szakképzés Együttműködési lehetőségek a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal Nyíregyháza, március 01.
 2014-ben 7. alkalommal kerül megrendezésre a Szakma Sztár fesztivál  Elődöntő (írásbeli), előválogató, döntő  Írásbelik 2013-ban országosan közel.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
A felnőttképzés Hajdú- Bihar megyében Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics Károly
Szakképzési körkép 2016 A jármű és fémipari szakmacsoport Fóruma.
Szakképzés a régióban Dr. Medvegy Tilda igazgató Oktatási Hivatal Nyugat- dunántúli Regionális Igazgatóság 9024 Győr, Bem t. 15.  (96) fax: (96)
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájának tapasztalatai Dr. Szilágyi János képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
MFKB Roadshow Változások a szakképzésben – Gondoljuk újra együtt Csongrád megye szakképzés fejlesztési koncepcióját október 10. Előadó: Dr. Kőkuti.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
Összefoglaló információk a térségi integrált szakképző központok alapadataiból Baskiné Lipka Gabriella Koordinációs és kontrolling irodavezető augusztus.
Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum
A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon:
Szakmai nap Észak- alföldi Régió Kisvárda, november 24.
Versenyképes gazdaság – versenyképes szakképzés
Kompetencia Végzettség
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
Az Intern Kft 1994-ben alakult fő tevékenységek: fémszerkezet gyártás
Előadás másolata:

Tájékoztató a Békés megyei szakképzés helyzetéről, a szakképzés és a munkaerő-piaci igények összhangjáról Juhos János a BMKIK alelnöke Juhos János BMKIK alelnök

Versenyképes gazdaság – versenyképes szakképzés  A szakképzés, mint a gazdasági fejlődés és a foglalkoztatottság növelésének motorja  Sikeres foglalkoztatáspolitika kulcskérdése a jó szakképzés  A jó szakképzési rendszer: a foglakoztatás növelésének és amunkanélküliség kezelésének eszköze  Fejlett technikához, képzett munkaerő kell. Meg kell határozni a képzési szükségletet (mennyiség, minőség)  Szakképzett munkaerő intelligenciája az ország versenyképességének a motorja Juhos János BMKIK alelnök

Versenyképes gazdaság, - versenyképes szakképzés  Sikeres szakképzési rendszer nem képzelhető el a gazdaság meghatározó részvétele nélkül  Szakképzés nem csak oktatáspolitikai – tanügy igazgatási kérdés, hanem foglalkoztatáspolitikai, gazdaságpolitikai és társadalompolitikai kérdés is.  Középtávon: munkaalapú társadalom megteremtése  stratégiai cél: munkaerő-piaci aktivitás 53% 70%  Európa kontinentális gazdaságszervezési modell: köztestületi kamarai rendszerés a gazdasági kamarák megnövekedett helye és szerepe: a gazdaság általános képviselete, önigazgatása

 Magyarországon torz foglakoztatási szerkezet van  Mindössze 0,5 millió ember végez tényleges termelő munkát  Ténylegesen 1,5 millió ember közvetlen termelőmunkájára lenne szükség. Négy okosra jut egy szorgalmas  Foglakoztatási szerkezetváltás kell, a szakképzés újjáépítése megkerülhetetlen! Magyarországnak jól képzett munkaerőn alapuló gazdasági fejlődés kell Foglalkoztatottak számának növelése

Szakképzés politika, szakképzési stratégia  Egyik legnagyobb kihívás: a szakképzés iskolai modelljéből történő átmenet a szakképzés munkaerő-piaci modelljébe  ig tanoncképzés: ipar-gazdaság alapú szakképzés, munkával egybekötött képzés (80%)  1998-tól szakiskolai modell: széles alapozású, elméletorientált szakképzés, iskolai tanműhely-labor, kis gimnázium, az értékteremtő fizikai munka, a manuális képességek leértékelődése  A szakképzési rendszer elméletorientált volt és OKJ centrikus: a cégek 2%-a foglalkozik gyakorlati képzéssel

Foglalkoztatási szint növelése  Magyarországon a 18/19 éves korosztály létszáma 125 ezer fő, ebből: 60% érettségit szerez:75 ezer fő 20% szakiskolát végez25 ezer fő 20% nem szerez végzettséget25 ezer fő ebből 15 ezer fő beemelhető lenne a szakképzésbe  35 év alatti segélyezettek közül: 7 ezer még az ált iskolát sem 28 ezer fő 8 ált isk. Munkanélküliek 50%-a nem rendelkezik szakképesítéssel Juhos János BMKIK alelnök

Általános problémák  A tanulók alapkészségeinek hiánya  A tanulás iránti érdektelenség  Teljesítmény nélküliség  A fizikai munka elutasítása  Szakiskolai modell: Nőtt a képzésben eltöltött idő, emelkedett az iskolázottsági szint, ezzel együtt csökkent a tanulók tudásszintje: A kilencvenes évek végén a Nemzeti Alaptanterv (NAT) bevezetésével együtt járó változások nem hozták meg a szakképzés számára a kívánt eredményeket Juhos János BMKIK alelnök

• Alapvető érdek: ott, olyan létszámban, olyan szakmában és olyan tartalommal legyen szakképzés, ahogy a gazdaság igényli • Ennek szinkronban kell lennie: -az egyéni aspirációkkal, tehetséggel, -- a képzés kapacitásával, személyi, tárgyi feltételeivel - különösen a gyakorlati oktatás technikai színvonalával • Az RFKB beiskolázási szerkezet: felnőttképzés, gimnáziumok és a felsőoktatás, iskolai normatív finanszírozás és a képzési struktúra befolyásolása

Érdekmátrix „ Az igazság az emberi élet legkínzóbb érzése, mert mindenkinek mást jelent.” L. A. Seneca Önkormányzat A szakképzés finanszírozhatósága: saját hozzájárulás minimalizálása Ne legyen jelentős pedagógus elbocsájtás TISZK mint pénzszerzés, infrastruktúra fejlesztés eszköze Szakképző iskola Normatív finanszírozás kényszere, versenyfutás a tanulókért Legalacsonyabb fajlagos mutatóval rendelkező képzések Pedagógusok megtartása Állami irányítás SZMM: Munkaerő-piaci irányultságú, keresletvezérelt szakképzés OKM: Szakképzés a tanügyigazgatás aspektusából Gazdaság Eladható tudás a munkaerőpiacon Gyorsan munkába állítható munkaerő Munkával egybekötött gyakorlati képzés

Tanulószerződések és együttműködési megállapodások Juhos János BMKIK alelnök 10 Forrás: BMKIK együttműködési megállapodások kamarai ellenjegyzése – nem minden iskola tartja be

A legnépszerűbb Békés megyei szakmák Juhos János BMKIK alelnök11 Szakács269 Élelmiszer- és vegyiáru-eladó261 Pincér246 Fodrász81 Géplakatos77 Gépi forgácsoló61 Hegesztő51 Kőműves48 Cukrász47 Pék-cukrász32 Kozmetikus27 Húsipari termékgyártó26 Járműfényező24 Festő, mázoló és tapétázó21 Női szabó21 Ruházati eladó21 Bútorasztalos20 Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő18 Műszakicikk eladó18 Karosszérialakatos17 Nyomdai gépmester15 Autóelektronikai műszerész13 Vendéglős13 Villanyszerelő12

Vállalati gyakorlati képzés óraszám arányának alakulása Németországon és Magyarországon géplakatos kőműves ács,állványozó óraszám

A szakképzés iskolai és munkaerő-piaci modellje Munkára szocializálás a gazdálkodónál évi Magyarország 60 nap Németország 150 nap Szakiskolában oktatás-nevelés évi Németország 60 nap, Anglia 70 nap Magyarország 150 nap

Iskolai tanműhelyek kapacitása  Iskolánként eltérő kihasználtság  Iskolai „bebiztosítás” a gazdaság foglalkoztatási igényeinek ellensúlyozására  Eszközök az alapképzésben és szakképzésben  Csúcstechnológia – szabad kapacitás  Az RFKB által nem támogatott szakmákban is történt beiskolázás – nem volt büntethető  MFKB – változás Juhos János BMKIK alelnök14

Juhos János BMKIK alelnök15 A végzést követő 8 hónapon belül a szakiskolás és szakközépiskolások elhelyezkedési aránya a szakmájukon belül  SzakmacsoportSaját szakmájukban elhelyezkedők aránya  Egészségügy66,7%  Gépészet33,1%  Elektrotechnika-elektronika19,0%  Építészet30,8%  Könnyűipar 1,9%  Faipar24,5%  Közlekedés33,5%  Kereskedelem-marketing, üzleti admin.31,8%  Vendéglátás-idegenforgalom35,7%  Mezőgazdaság15,8%  Élelmiszeripar20,0%  Országos átlag30,2%  Dél-alföldi régió 28,5%.

Szakképzés politika, szakképzési stratégia  A szakképzés reformjának egyik legfontosabb vezérlőelvének a gazdaság fejlődése kell hogy legyen. Nem szerencsés, ha ez egyoldalúan alárendelődik az iskolák létének és a pedagógus foglalkoztatottságnak.  A szakképzésre fordított hazai és uniós milliárdoknak sokkal jobban kell hasznosulni a gazdaság és a munkaerő- piac számára. Szakképzési „papírgyártás” helyett több konkrét hasznosítható eredmény kell.  A felnőttképzés nem helyettesítheti a szakképzést. A szakemberellátást az iskolai szakképzésre kell alapozni, a felnőttképzés a rövidtávú munkaerő-piaci korrekciókat kell hogy szolgálja, valamint a továbbképzést.

Juhos János BMKIK alelnök17 Az RFKB döntése az iskolarendszerben oktatható szakmák 2012/2013-as tanévre vonatkozó besorolásának megoszlásáról: Besorolások db. % Kiemelten támogatott7012% Támogatott10417% Szakképzési fejlesztési forrással nem támogatott7613% Nem oktatott34658% Összesen596100%

Juhos János BMKIK alelnök 18 A kereslet és kínálat számokban SZAKKÉPESÍTÉS beiskoláz ási szám tervezett beiskolázási szám % Várható munkerőpiaci kereslet ben az MKIK GVI felmérése alapján Informatikai statisztikus és gazdasági tervező ,70% 0 Pedagógiai asszisztens ,13% 0 Web-programozó ,38% 0 Informatikus ,64% 3 Logisztikai ügyintéző ,72% 16

Juhos János BMKIK alelnök19 Csak a legkiválóbbaknak ! ( Csökkentendő szakképesítések)  Csökkentendő tanulólétszám, és sem pályázati, sem fejlesztési támogatást nem vehet igénybe  31 szakképesítés – a tanulók 11 %-a Pl.: - masszőr - képzési szakasszisztens - pedagógiai asszisztens - sportedző - sportszervező – menedzser - kommunikátor - mérnökasszisztens - közösségi-civil szervező - üzleti szakügyintéző - jogi asszisztens - ügyviteli szakügyintéző - ügyviteli titkár - kereskedelmi ügyintéző - marketing és reklámügyintéző - protokoll és utazásügyintéző - vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser - fodrász - kozmetikus - agrártechnikus

Hiányszakmák és a gazdaság által igényelt szakképesítések Békés megyében a es tanévben 1. Békés megye Hegesztő 2.Gépi forgácsoló 3.Épület- és szerkezetlakatos 4.Ács 5.Villanyszerelő Női szabó 6. 7.Szociális gondozó és ápoló 8.Víz-,csatorna- és közmű rendszerszerelő 9.Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő 10.Mezőgazdasági gépész Juhos János BMKIK alelnök 20

Juhos János BMKIK alelnök21 A diplomás túlkínálat  Évi fős TÚLKÍNÁLAT.  Pedagógusok  Szociálpolitikusok  Számítás-technikusok  Művészeti szakmák  Társadalomtudományi szakmák  Kulturális szakmák  Kommunikációs szakmák  Jogász

Juhos János BMKIK alelnök22 A gazdasági válság hatása a szakképzett pályakezdők elhelyezkedési esélyeire  A cégeknél csökkent foglalkoztatottak száma  A legnagyobb vesztesek a szakmunkások és szakiskolai végzettségűek.  Halmozottan hátrányos helyzetűek a pályakezdő szakmunkások  A következő években nagy valószínűséggel alacsonyabb a növekedési ráta, mint közt.  A vállalati elégedettséget mutatja, hogy a felvett pályakezdők 79%-át a megkérdezés pillanatában is foglalkozatják.  Nem problémás az általános kompetencia, kivéve:  az olvasási, számolási és beszédkészség, + idegen nyelvi tudás

Juhos János BMKIK alelnök23 Nemzetközi trendek  Magyarországra vonatkozó adatokat a CEDEFOP (2010) tartalmaz. Az előrejelzés 2020-ig.  Külön becslés a kereslet és kínálatról az EU-27-nek és más országokra vonatkozóan.  Kereslet csökkenés várható: feldolgozóipar és mezőgazdaság iparosok körében Elmozdulás várható: a magasabban képzett és szolgáltatás típusú szakmák irányába

Juhos János BMKIK alelnök24 Az RFKB - MFKB és a gazdaságvezérelt szakképzés - Az évenkénti felmérés értékelése után annak továbbfejlesztése - Célja: az üzleti szektor szakképző iskolát végzettek iránti kereslete - - egy éven belül - - négy éven túl a beiskolázási keretszámok meghatározáshoz Körültekintő, sokszereplős érdekegyeztetési rendszer Körültekintő, sokszereplős érdekegyeztetési rendszer  A fő cél, nem iskolák bezárása, pedagógusok elbocsátása, hanem egy reális, empirikus és komoly elemzéseken nyugvó tükör tartása  A legnagyobb feszültségpontokra célszerű koncentrálni és ennek alapján egy struktúraváltási programot elfogadtatni az iskolafenntartókkal

Fordulat a beiskolázásban belépők (fő) változás (előző évhez viszonyítva ) ,00% ,11% ,61% ,61% 25Juhos János BMKIK alelnök Elsőrendű cél: mozduljon el a rendszer, a kritikus szakmák száma 2010-ben 10%-al alacsonyabb, mint 2009-ben

A szakképzés felügyelete  A szakképzés felügyelete a gazdaságé / a kamaráké  Duális képzési rendszer bevezetése (gyakorlatorientált, vállalati képzés)  Az új szakképzési törvény megerősíti és törvényben rögzíti a kamarai jogosítványokat  Gyakorlati képzőhelyek felügyelete  Tanulószerződéses tanácsadórendszer  Szintvizsgáztatás  SZKTV, Euroskills, WorldSkills szervezése  Szakmafelügyelet, tananyagfejlesztés  RFKB-k átalakítása MFKB-ká – kamarai elnöklés Juhos János BMKIK alelnök26

Szakképzés – oktatás kihívásai  Közeledés a német modellhez  Közismereti tárgyak a tanulmányi időben 33 %  Az egyes képzési szintek az adott szint képzésével foglalkozzanak  Vállalati szakképzési hajlandóság bátorítása, bővítése  Gazdasági szerepvállalás a felsőoktatásban  Felsőoktatási „MFKB-k”?  Kamarai részvétel az akkreditációban?  Új felnőttképzési modell – kamarai részvétellel  Az elért jogosítványokkal felelősséggel élni kell! Juhos János BMKIK alelnök27

Megoldásra váró feladataink  Megállni tilos  Gyakorlati képzőhelyek számának növelése - kontra együttműködési megállapodás  Finanszírozás  A termelve oktatás a hasznossága mellett nem lehet alternatívája a duális szakképzésnek  MINDEN gyakorlati képzőhely ellenőrzése  Törvény és a kiskapuk  KIK – formális vagy érdemi együttműködés?  Békés megye szakképzési stratégiája  SZKTV, Euroskills, WorldSkills Juhos János BMKIK alelnök28

Egy álom beteljesülése A magyar csapat a negyedik legtöbb aranyérmet elhozva összesen 5 arany (mechatronika csapatverseny, vállalati ICT team, faipari technológiák csapatverseny, épületasztalos, bútorasztalos szakmákban), 1 ezüst (virágkötő szakmában) 5 bronz (ács csapat, fodrász, pincér, karbantartó tisztítóspecialista, szakács-pincér csapat szakmában) és 2 kiválósági éremmel (festő, szakács) 23 ország közül a 6. helyen végezve teljesítette a belgiumi EuroSkills Spa-Francorchamps 2012-t a szakmák Európa bajnokságát. VILÁGOSI ZOLTÁN bronz - BÉKSZI - KÓS KÁROLY Juhos János BMKIK alelnök 29

A Parlamentben Áder János fogadta az Euroskills versenyzőit Juhos János BMKIK alelnök30

Juhos János BMKIK alelnök Tájékoztató adatok  On-line elérhető országos adatbázisok (MKIK GVI fejlesztések):  Munkaerő-piaci prognózis: ○ Pályakezdők iránti kereslet, hiányszakmák régiónként, megyénként és munkaerő-piaci körzetenként  Várható kereslet szakmánként: ○ Az RFKB döntéseket megalapozó empirikus felvételek adatai (munkaerő-kereslet) elérhetők itt szakmánként 31

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Juhos János a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke Juhos János BMKIK alelnök

Rövidítések: Juhos János BMKIK alelnök33