Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

A sportszocializáció.
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
Budapest Főváros Ifjúsági Koncepciója „Kezdeményezés, Koordináció és Kooperáció” Gergely Péter április 6.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Az iskolai szociálismunka
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
A cselekvés filozófiája, mint módszer L’association LE CŒUR DES HALTES est membre du partenariat.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A mentálhigénés képzés hatása a sepsiszentgyörgyi Családsegítő Központ működésére 1.A CS. S. K. rövid bemutatása: ben jött létre a FAMTERRA alapítvány.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mi is az a társadalmi integráció?
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
a Nemzeti Együttműködési Alap
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
„Mindenről lehet beszélni” bűnmegelőzési modellprojekt 2010.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„Csellengő fiatalok” az ifjúságpolitika komplexitása Pécs, március 23.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
A szocializáció folyamata
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek

Harmadlagos szocializáció 1.Család 2.Iskola (munkahely) 3.Szabadidős szféra „Családon innen, iskolán túl” A harmadlagos terület előreléphet akár elsődlegessé is!

Szabadidős szocializációs terep - kortárscsoportok jellemzik - nem mesterségesen hierarchizált - egyenrangú csoportok - önkéntességen és kölcsönösségen alapul -különböző színterek és közösségek világa (utcák, terek, sportpályák, plázák, internet, média, szórakozás, kisközösségek stb.)

Az oktatással (munkával) és családüggyel foglalkozó nagy intézményrendszereknek nem feladatuk és nem is képesek arra, hogy a harmadik, jórészt önszerveződő, önkéntességen alapuló területet kiváltsák. Ez az ifjúsági munka területe: -fejlesztő -megelőző funkció

Forrás: Excenter Kutatási Központ

Az Ifjúságügy területei: •Család •Gyerekvédelem •Formális oktatási rendszer •Munka világa •Egészség-sport •Környezet •Kultúra •Fogyatékkal élők •Kisebbségek-romák •Bűnmegelőzés - reszocializáció •stb. Ifjúsági szakma szereplői - Közigazgatásban - Tudományos területen - Politika területén - Média területén

Az ifjúsági munka szereplői a. Természetes és laikus segítők köre •Természetes segítő •A család •Baráti kör, barátok •A szomszédok •Önkéntesség – Önkéntes segítők, kortárssegítők, •sortárs segítők, önsegítő csoportok b. Felkészült segítők köre •Ifjúságsegítők •Ifjúsági referensek •Pedagógusok, óvónők, védőnők, pszicho-pedagógusok, •Szociálpedagógusok, konduktorok stb. •Pszichológusok •Gyermek és ifjúságvédelem szakmai munkatársai •Szabadidőszervezők, edzők, szakkörök, csoportok vezetői, •Szociális segítők, szociális munkások •Művelődésszervezők c. Határterületek szakmai segítői •Orvosok, egészségügyi szakfeladatot ellátók •Drogprevenció szakemberei •Rendőrök, a bűnmegelőzésben, illetőleg a büntetés-végrehajtásban tevékenykedők •Ifjúsági művészek

Erőforrás vagy probléma Az ifjúságügy megközelítései: •„Ifjúság, mint erőforrás” •„Ifjúság, mint probléma” -Társadalmi beilleszkedés problémái -Részvétellel kapcsolatos gondok -Kulturális, szociális devianciák

A közösségfejlesztés jelentősége -Van-e védelmi funkciója a közösségeknek az ifjúsági korosztályban? -Szolgálhat-e elterelésként, megelőzésként a nem kívánt tevékenységek elkerülésében? -Szolgálhatja-e pozitív értékek közvetítését? -Szükség van-e ifjúsági közösségi terekre? -Szükség van-e közösségfejlesztő, ifjúságsegítő szakemberekre?

„Vajon kötelező feladattá tehető-e az önkormányzatok számára a közösségi bűnmegelőzés? Úgy döntöttünk, hogy nem. Jöjjenek össze a helyi erők. Az állam adja meg annak a lehetőségét, hogy a helyi kezdeményezések, helyi partnerek egymásra találjanak.” Gönczöl Katalin: A társadalmi bűnmegelőzés stratégiájának megvalósulási feltételei nagyvárosokban (2007.)

Az eredményes ifjúsági munka horizontális megközelítést igénylő szektorközi, szakmaközi együttműködés függvénye! Folytatjuk…

Köszönöm a figyelmet! További együttműködés: Kárpáti Árpád ifjúsági szakértő 06-30/