Szabványosított folyamatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Lean stratégia gyakorlati megvalósítása
Advertisements

A.A. Stádium Kft. Péczely György
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
SMED.
Lean és egyéb „japán rendszerek” kulcsa, a dolgozók motiválása
A sikeres TPM építés kulcsa a magas szintű karbantartási szaktudás
Lean rendszerek egységes bevezetési modellje
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
Angol nyelvi kompetencia
Pályázatírás és forrásteremtés Fiatalok az Ifjúságért Egyesület - FIE.
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Minőségmenedzsment 6. előadás
Minőségmenedzsment 7. előadás
Vizuális Management, szabványosítás
Családi vállalkozás.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A sörétes pisztolytól a távcsöves puskáig Hirdetői módszerek a szakmédiumokban Biró István és Szigetvári József.
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Ellenőrzés, visszacsatolás
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Hoshin Kaizen Workshop esettanulmány – a standardok igazi ereje
Hogyan valósíthatja meg a vállalat fő céljait a TPM segítségével? A.A. Stádium Kft. Péczely Csaba.
A Lean és az emberi tényező kapcsolata
Mi jöhet még a TPM bevezetése után?
A hét fő bűn, amit a karbantartásban és a termelésben elkövethetünk
17. tétel.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Folyamatos Fejlesztés Cél: Önálló fejlesztési képesség kialakítása intézményi és egyéni szinten.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés, oktatásszervezés
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Munkavédelem és controlling
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Személyes fejlődés - Szponzorrá válás. 2 A tanácsadó szerepe : a tanácsadók követése Toborzás és Szponzorálás Példa + képzés = eredmények.
Az információrendszerek kialakulása
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Dokumentumkezelés.
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Vinçotte Korszerű termelékenység- fejlesztési rendszerek
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Városi Rendészeti Program. Mi a Városi Rendészeti Program célja?  Az Önkormányzat Közterület felügyeletének munkáját segítse azáltal, hogy egy közös.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Programozás, programtervezés
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
ToyotaTermelési Rendszer (TPS)
Kaizen Japánul: 改善 Készítette: Kovácsics Krisztián.
Avagy 10 perces szerszámcsere.  Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá.
Tanúsítási tapasztalatok és változások Stipkovits István információbiztonsági auditor SGS Hungária Kft., 1124 Budapest, Sirály u. 4.
Confidential – Jabil Proprietary Information 1 DO NOT PRINT THIS SLIDE – FOR ANIMATION PURPOSES ONLY – DELETE IF UNWANTED.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
Készítette: Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta, egyetemi docens Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési Tanszék Elérhetőség:
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
A problémafeltárás technikái
A japán projektek sikertényezői – Kutatási beszámoló
PMK minőségirányítási szakmai nap
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Számítógépes algoritmusok
Algoritmusok szerkezete
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Kocsis Ernő Ügyvezető igazgató Roto Elzett Certa Kft.
Előadás másolata:

Szabványosított folyamatok Péczely György A.A. Stádium Kft. “Ahol nincsenek szabványosított folyamatok, ott nincs Kaizen.” Taiichi Ohno

Előszó Szabványosítás Lean kontextusban „A különböző nyelvet beszélő emberek nem csak másképp beszélnek, de másképp gondolkoznak, és másképp érzékelik a külvilágot is.” – Sapir-Whorf hipotézis Ki a kakukktojás?

Előszó Szabványosítás Lean kontextusban Mit értünk szabványosítás alatt? – itthon Francia felfogás: Általánosan elfogadott és alkalmazott legjobb gyakorlat Japán felfogás: Ahogy mi itt dolgozunk.

Előszó A Lean bevezetés céljairól Cél: veszteségmentes vállalat Egyéni szinten? Mindenki folyamatosan tesz a veszteségek ellen - attitűd Hogyan érhető ez el? Direkt módszerek Közvetett módszerek Pl. Kanban, TPM, Gyártócella… Pl. Vizualizáció, Szabványosítás, Kaizen

A bevezetés folyamata

A szabványosított munkavégzés hozza igazából mozgásba a folyamatos fejlődést, mégis gyakran nem foglalkoznak vele. Így a Kaizen eredmények semmivé válnak és visszaáll a status quo.

Példák 5S utasítások – fogmosás SMED eredmények Lean bevezetés – kilépő Lean vezető

Mi is a szabványosított munkavégzés? Egyszerű, írott és közösen elfogadott dokumentum egy adott feladat elvégzésének legjobb gyakorlatáról (bevásárlóközpont tankolás). Amelynek folyamatos fejlesztése életbevágóan fontos.

Vegyük rá a dolgozókat, hogy „puskát” írjanak! Kontextus - ismét Török megszállás Habsburg korszak Szovjet „barátság” Adózási morál Az elfogadottság mindennél fontosabb, ezért… A dolgozók bevonása Tájékoztatása Partnerként kezelése Vegyük rá a dolgozókat, hogy „puskát” írjanak!

Miből áll a Szabványosított munkavégzés? 1 Miből áll a Szabványosított munkavégzés? A munkafolyamat egyes lépéseinek idejét. A következő lépéshez „jutás” idejét. A dolgozóra koncentrál, nem a berendezésre, vagy az anyagokra A gép várhat a dolgozóra, de a dolgozó nem várhat a gépre Csökkenti a változékonyságot, ezzel elősegíti a folytonosságot.

Kitérő - változékonyság

Kitérő - változékonyság Az ismételhetőség hiánya óriási probléma Elemi és összetett munkafolyamatok szintjén is Tartály hegesztés, mint elemi tevékenység Tartály hegesztés, mint napi feladat

Kitérő - változékonyság Mit tehetünk ellene? Mértékének csökkentése Elkülönítés

Kitérő - változékonyság Amíg nem szüntettük meg a változékonyságot, rendkívül nehéz fejleszteni. Ismerjük a… „… és akkor mit teszel, ha…”, vagy „és abban az esetben…” kezdetű mondatokat Egyedi problémák ellen nem lehet eredményesen küzdeni.

Miből áll a Szabványosított munkavégzés? Alkalmazható szinte az összes munkafolyamatra. Alkalmazni kell a lehető legtöbb munkafolyamatra. A dolgozókból ellenállást válthat ki.

Szabványosított munkavégzés A rendszerek hatékonyságának és kapacitásának javítása három fő elem meghatározásával: A leghatékonyabb munkafolyamat/rutin és az ehhez szükséges elemi lépések Az egyes elemi lépések elvégzéséhez és a következő lépéshez való eljutáshoz szükséges idő. A selejt kialakulásának megakadályozásához szükséges lépések.

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései 1. Határozzuk meg a standardizálni kívánt munkafolyamat határait, hol kezdődik, hol végződik. Kulcsfontosságú folyamatok Fejleszteni kívánt folyamatok Olyan tevékenység, amelyet sok ember végez, sokféleképpen A folyamat végpontja mindig pontosan essen egybe a következő folyamat kezdőpontjával

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései Gyűjtsünk kiindulási adatokat A folyamat neve A folyamattal szemben támasztott elvárások A folyamat típusa A folyamatban szereplő emberek, gépek A folyamat bemenete, kimenete

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései 3. Mérjük fel az elemi tevékenységeket Azonosítsuk az elemi munkalépéseket Azonosítsuk, hogy mely kolléga végzi az adott elemi munkalépést a leghatékonyabban, időméréssel Keressük meg, hogy az egyes dolgozok miben végzik másképp ugyanazt a munkalépést – változékonyság azonosítása

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései 4. Készítsük el a standard munkafolyamat leírást Több módszer: Egyszerű utasításkártyák Standard kombinációs tábla Standard munkautasítás

Standard kombinációs tábla

Standard munkautasítás

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései 5. Az alaphelyzet fejlesztése – még papíron Keressük a veszteségeket Jellemzően: Várakozások Párhuzamosság ki nem használása Séta – keresgélés Túl hosszú folyamatok Szervezetlenség, információs hézag

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései Amire ügyelni érdemes: Egyszerűség Legyen mindenki számára elérhető A szükséges információk egy, könnyen érthető dokumentumra kerüljenek A folyamat minden szereplője kapjon saját standard munka leírást

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései Amit kerüljünk: Gembázás, dolgozók bevonásának a mellőzése Oly módon módosítani a folyamatot, hogy a Standard munka nem követi a változásokat Ne legyen egyszerű megváltoztatni a Standard munkafolyamatot Ellaposodás

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései A munkahelyi vezető és a dolgozók oktatása A munkahelyi vezető a felelős a Standard munkafolyamat betartásáért/ellenőrzéséért A munkahelyi vezető képes a koordinációs/betanítási feladatokat a leghatékonyabban ellátni Elejét kell venni az ellenállásnak

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései 7. Próbafutások A Standard munkafolyamat fejlesztése – gyakorlatban - Megfigyelések Fejlesztési lehetőségek Akár 4-5 kör

A Standard munkafolyamat kialakításának lépései A változtatás rendszere - Bár a standard Munkafolyamatok az állandóság miatt alakulnak ki, gondoskodni kell a változtatásokról Tervezett változékonyság A munkafolyamat eredményeinek monitorozása A munkafolyamattól való eltérések keresése, gyökérokok azonosítása

Standard munkafolyamat mini audit Kérdések: Miért fontos a standard munkafolyamatot követni? Ha rajtad múlna, Te követnéd az standardokat? (Ha nem, miért?) Mi történik, ha eltérsz az standardoktól? Hogyan változtathatók meg a standardok? A munkafolyamat teljesíti a Standard munka szerinti eredményeket?

Standard munkafolyamat mini audit

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Harcra (malacra) fel!