Controlling a gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szennerné Bagó Gabriella 2003.október 30.
Advertisements

Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Controlling a gyakorlatban
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Márpedig enni kell….! Teljeskörű vállalati tervező rendszer bevezetése a KOMETA 99 Zrt.-nél.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Business Process Outsourcing © Andersen 2001 Management és controlling információk külső szolgáltatótól Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Vezetői információk outsourcingban
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Műszaki ellenőrképzés
Az SAP bevezetése a Debreceni Egyetemen
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Is:energy kereskedelmi folyamatainak automatizációja Office System felhasználásával Turcsán Ferenc, sales és marketing igazgató, is:energy Hungary Kft.
Piacelemzés - CRM beruházások alakulása
MASTERPLAST GROUP Nemzetközi terjeszkedés lehetőségei és veszélyei.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
„Disputare necesse est” Dr. Buzás László a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója november 7. GÖD.
Éves tervezés a magyar bankszektorban
Kontrolling Ferrero vs. Budakalász Különböző vagy hasonló? Csapattagok: Bertha Gábor Fekete Sándor Harcsa Veronika.
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
A vezetői információs rendszer
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
Termelésmenedzsment Production Management
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület Pécs, 2005 szeptember Cég neve MCE Konferencia 2005 A controlling gyakorlata Controlling Kemény Gyula.
Magyar Controlling Egyesület Szeged, 2007 november MCE Konferencia Szeged A controlling gyakorlata Házigazda: Nemesdy Ervin.
Controlling a gyakorlatban
Stratégia, előrejelzések az Electrolux csoportnál
1 A Controlling belső kommunikációja A controlling rendszer bemutatása Ulveczki Péter controller
© IFUA Horváth & Partners Kft. Barcelona Berlin Boston Budapest Düsseldorf Madrid Munich Prague Stuttgart Vienna Zurich Velenczei Róbert Budapest,
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata CONTROLLING RENDSZER A PANNONTEJ ZRT.-NÉL.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Seite 1 Horváth János / Paróczi Szilveszter / Tóth Zoltán Miért kell projekt-controlling? nagy projektekről információ szolgáltatás kockázatok csökkentése.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
A nyomdaipar évi teljesítménye a papírkereskedelem tükrében.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
Pénzügyi-számviteli mutatók
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Fejérvári Bence március 26.
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
Vállalkozásmenedzsment I.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Sági Sándor (Kontroll Pont ‘91 Kft). A kontrolling a modern vállalatvezetés közgazdasági eszköze Megteremti a vállalkozás pénzügyi folyamatai szabályozási.
BME Részidős Mesterképzés 2015 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Bérek, jövedelmek, trendek Emberi erőforrás menedzsment Bérek, jövedelmek, trendek Dr.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
„Együttműködés a tej-termékpálya szereplői között” AZ ALFÖLDI TEJ TERMELŐI CSOPORT MŰKÖDÉSE és STRATÉGIÁJA Budapest, április 16.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Kereskedelmi Eszközök Specialista
Pogány András stratégiai igazgató
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Árazási és árképzési elemző Dolgozz velünk az Élet habos oldalán
SZÁMVITEL.
Országos nagykereskedelmi menedzser
SZÁMVITEL.
Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga
Kocsis Ernő Ügyvezető igazgató Roto Elzett Certa Kft.
Előadás másolata:

Controlling a gyakorlatban Magyar Controlling Egyesület Controlling a gyakorlatban A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Kiss Viktor

A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Tartalom A magyar gyümölcslépiac A Sió – Eckes bemutatása Controlling a Sió – Eckes – nél Helye a szervezetben Főbb feladatok A fejlődés irányai A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

A magyar gyümölcslépiac - méret A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A magyar gyümölcslépiac - méret +15,8 % +4,8 % A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Forrás: AC Nielsen Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

A magyar gyümölcslépiac – gyümölcstartalom szerint A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A magyar gyümölcslépiac – gyümölcstartalom szerint A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Forrás: AC Nielsen Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

A magyar gyümölcslépiac - piacrészek A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A magyar gyümölcslépiac - piacrészek mennyiségben értékben A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Forrás: AC Nielsen Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

A magyar gyümölcslépiac – A Sió pozíciója A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A magyar gyümölcslépiac – A Sió pozíciója Továbbra is a legmeghatározóbb szereplő, jelentősen növelte piaci részesdését 2002-ben A növekvő piacból a legnagyobb mértékben tudta kivenni részesedését A gyümölcslépiac minden szegmensében vezető márkákkal rendelkezik A Sió a legnagyobb márka a piacon. 20,2% értékbeli részesedése nagyobb, mint bármelyik gyártó piaci részesedése. A juice szegmensben a HohesC egyértelmű piacvezető A prémium nektárok között a Granini értékben az első helyen áll A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Sió – Eckes történelem 1977: Az első Sió generáció. Alumíniumtasak. Ízek: őszi, kajszi. 1987: Átállás a literes és a 0,2 literes gyártásra. 1991: A Sió – Nektár Kft. megalapítása. 1993: Az Eckes AG részt vásárol a Sió – Nektár Kft-ben. A Sió – Eckes Kft. megalapítása. Forgalom: 14 millió liter. 90-es évek: Új termékcsaládok bevezetése: HohesC, Granini, Suzy. A Sió brand ízválasztéka jelentősen kibővül. Az időszak végére a belföldi értékesítés meghaladja a 62 millió litert! 2000 – től : folyamatos innovációk. Növekvő ízválaszték, új termékcsaládok: (Multiplusz, Drinx, Sió Prémium, Ice Tea) A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

Az anyavállalat bemutatása A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Az anyavállalat bemutatása 1857: Peter Eckes – szeszfőzde 1930-as évek: megjelennek a gyümölcslépiacon. 1993: A Sió – Nektár Kft. megvásárlása. 1994: Az Eckes egyesül a Granini-vel Napjainkra: Európa legnagyobb gyümölcslégyártója, és a világ 10. szeszesital gyártója! A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

Controlling helye a szervezetben A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling helye a szervezetben Ügyvezető Műszaki ig Értékesítés ig Marketing ig Export ig HR ig Gazdasági ig Termelés Beszezés Logisztika Termékfejl. Labor TMK KAM Field sales Horeca Vevőszolg. Pü Számvitel IT CO Trade mark. A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

Controlling feladatai A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai Budget Reporting Stratégiai tervezés Elemzések készítése, a management tájékoztatása A vezetői információs rendszer működtetése Egyéb A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

Controlling feladatai - budget A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai - budget Készítése: szeptember. Kb. 1 hónap Havi szinten eredménytervezés belföld – export bontásban Egységes anyavállalattól jövő struktúra Részei: -Eredménykimutatás Mérleg (negyedéves) Cash flow (negyedéves) Beruházási terv (éves) A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

Controlling feladatai - reporting A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai - reporting Volumen report: havonta, brandenként Eredménykimutatás: havonta Mérleg, cash flow, beruházási ill. létszámjelentés: negyedévente Elkészítés: 5. munkanap Főbb mutatók: Kondíció EBIT Literenkénti ráfordítások ROCE A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

Controlling feladatai – stratégiai tervezés A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai – stratégiai tervezés Készítése: áprilisban 5 éves időtáv Évenkénti felülvizsgálat A részei megegyeznek a budget-vel. Fontos részei: beruházási terv, innovációk A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

Controlling feladatai – management tájékoztatása A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai – management tájékoztatása Standard jelentések: tulajdonosoknak, ill. főleg az értékesítési területnek. Ad hoc jelentések: jelentős. Mindig figyelemmel kell kísérni: Receptúra terv – tény Beszerzési árak Kondíciók Trendek keresése A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

Controlling feladatai – VIR működtetése A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Controlling feladatai – VIR működtetése 2000-től működik a tranzakciós rendszerre ráültetve OLAP technológia Előnyei: gyorsaság, rugalmasság, könnyen tanulható A munkatársak abszolút megbíznak benne, etalonként kezelik Folyamatos fejlesztések „Kockái” az összes szakterületnek nyújtanak információt. Viszonylag kevés felhasználó A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A Sió Eckes jövője Magas elvárások Folyamatos bővülés Egyre növekvő volumen Jelentős beruházások Felkészülés az EU-ra Nyíló piacok Még fokozottabb minőségi elvárások Tulajdonos stratégiaváltása: fókusz a gyümölcslépiacon A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

A Sió Eckes jövője – kihívások a controllingnak A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél A Sió Eckes jövője – kihívások a controllingnak Magas elvárások A controlling szerepe is egyre jobban felértékelődik A pontosság, rugalmasság és az innovativitás még inkább elvárás lesz, a Sió – Eckes - szel és a controllinggal szemben egyaránt! Döntő fontosságú az IT támogatás Termelési controlling fejlesztése A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.

A controlling munka helye és szerepe a Sió – Eckes Kft - nél Köszönöm a figyelmet! A suttogó controllingot felváltsa a transzparens controlling. Magyar Controlling Egyesület Sió – Eckes Kft.