Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 1 / 10. Csada Péter +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 5 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A kereskedelmi gyártás kezdetei. •A háború utáni időkben már üzleti célokra alkalmas gépeket kezdenek gyártani. •1951.UNIVAC – statisztikai hivatal- népszámlálás.
Miből is állnak a vezeték nélküli hálózatok?
WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZEREK
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Szoftver Fogalma, típusai.
HÁLÓZATOK.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténete.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek története
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Az operációs rendszer.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZEREK
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 9 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 7 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A Windows operációs rendszerek
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
A számítógép története
15. óra A Windows XP alapjai
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Operációs rendszerek fejlődése
A számítógépek története
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 10 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
(2010. október 25.).  Mi az? ◦ A számítógép és a felhasználó közötti kapcsolatot segíti elő ◦ Különböző vizuális elemeket felhasználva teszi átláthatóbbá.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Az operációs rendszer.
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Az operációs rendszer.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Az operációs rendszerek
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
SZOFTVEREK (programok)
Előadás másolata:

Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 1 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu

Mi az internet? Számítógép-hálózatok kommunikáció céljából létrehozott világhálózata. A kommunikáció típusai •levelezés •információkeresés •telefon hangban, képben •csevegés •…•…

Az internet története 1960-as évek (hidegháború!): katonai céllal hozták létre központ nélküli kommunikációs rendszerként. 1969: ARPANET A civil életben az egyetemek, kutatók kezdték felhasználni, ott volt meg a szükséges technika is felhasználói tudás. Ebben a (szűk) körben dinamikusan terjedt ben megszületett az : az ARPANET-ből levált a katonai szegmens. 1989: az ARPANET megszűnt, helyette korszerűbb technológiák től (kb.): világszerte robbanásszerű terjedés minden fronton

Párhuzamosan: a számítógép térhódítása Őskor ( ): Jacquard, Boole, Hollerith, Turing, Neumann : a számítógép mint a tudomány egyre fontosabb eszköze 1971: az első mikroprocesszor (Intel 4004) 1970-es évek: sikeres és kevésbé sikeres mikroszámítógépek, megszületik a személyi számítógép 1981: IBM Personal Computer, a Microsoft által szállított DOS operációs rendszerrel (IBM PC-DOS néven)

A Windows grafikus kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszer Grafikus kezelőfelület •a programokat, adatállományokat ábrák, ikonok képviselik •a számítógép vezérlése nagyrészt egérrel történik: egy mutatót (cursor) mozgatunk, a megfelelő pozíció elérését gombnyomással, kattintással jelezzük Operációs rendszer: a számítógépet működtető alapprogram. •vezérli a futtatandó programok végrehajtását •biztosítja a felhasználó és a gép közötti kapcsolatot (Egyéb op. rendszerek! Unix, Linux, Mac OS, Novell NetWare, OS/2, nagygépes IBM op. rendszerek, stb.)

A Windows fejlődése: a múlt 1985: Windows 1.0 („A Windows 1.0 képességei kísérteties hasonlóságokat mutatnak a Digital Research eme felületével.”) 1993: Windows 3.1 és Windows for Workgroups. 8 év alatt a 4. változat. Az utóbbi verzióval a Microsoft elkötelezi magát a Windows hálózatos, munkacsoportos volta mellett. 1994: Windows NT. Robusztusabb mint párhuzamosan fejlesztett testvérei, kb. a „profi” Windows. 1995, 1998, 2000: Win95, 98 és Me (Millenium Edition), párhuzamosan az NT újabb változatai a végén a Win2000. A párhuzamos fejlesztés vége.

A Windows fejlődése: a jelen és a jövő 2001: Windows XP. Egyesíti a „könnyedebb” változatok barátságos kezelőfelületét és a „nehézsúlyú” változat megbízhatóságát és képességeit. Túl jól sikerült? 2006: Vista. Folyamatos fejlesztés alatt… 2010: ???

A helyzet az 1990-es évek közepétől •van olcsó, a magánemberek számára is hozzáférhető számítógép •van megfelelő, „internet képes” operációs rendszer •van elérhető árú internetelérés •van igény: globalizálódunk, egyre többen szakadnak el családjuktól, barátaiktól ( ); egyre több információt szeretnénk birtokolni egyre gyorsabban (www: világháló) Így érthető, ha az elmúlt kb. 15 évben havonta 10-15%-kal emelkedett és emelkedik a világhálóra kapcsolt számítógépek száma…

Internet-hozzáférés a gyakorlatban Semmink sincs… :( Nem baj! Irány az internet-kávézó! :) Vagy inkább… Sajátot szeretnénk otthon, az irodánkban. Szükségünk lesz (mint tudjuk): számítógép + operációs rendszer + csatlakozás az internethez (szolgáltató). Csatlakozási lehetőségek • ADSL (telefon vezetéken) • kábel TV (TV kábelen, nocsak…) • mobileszköz

Vezeték nélkül is lehet… WiFi, wlan: wireless, azaz vezeték nélküli hálózatelérés. (Nem azonos a mobilszolgáltatók által biztosított hozzáféréssel!) Ebben az esetben egy létező internet kapcsolatot osztunk meg vezeték nélküli módon. Például: a lakásunkban a hordozható gépünket nem akarjuk sokméteres kábellel az internetre kapcsolni, kényelmesebb megoldást szeretnénk. MÁR KELL LENNIE működő internet- kapcsolatunknak. Amire még szükségünk van: wireless router = vezeték nélküli útválasztó („elosztó”). Képes egyidejűleg több (akár több száz! ) számítógép kiszolgálására. Ezen az elven működnek a „hot spot”-ok (=forró pont): pl. Liszt Ferenc tér (ingyenes), repülőterek (ált. fizetős).