Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

A sportszocializáció.
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Készítette: Geszler Nikolett
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
A fiatalok társadalmi közéleti szerepekre való felkészítése Kiss Mária Rita SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
FONTOS FOGALMAK AZ INTERJÚZÁS ÉS A KÉRDŐÍVEZÉS MÓDSZEREIHEZ A politikai szocializáció kutatás (1990) példáján Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Küldő intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Véleménymegosztó szubkultúrák: EMO Készítette: Starcsevics Nikoletta Témavezető:
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A vidéki tér sikertényezői
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
EGY MÉRÉS NEM MÉRÉS? NEMZETI ÉS TELEPÜLÉSI SZINTŰ IFJÚSÁGI STRATÉGIÁK KUTATÁSI SZÜKSÉGLETEI Kádár-Csoboth Péter Nemzetközi trendek, új kihívások.
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás Arapovics Mária PhD Kutatásvezető egyetemi adjunktus ELTE PPK Andragógia Tanszék Az egyetemisták és főiskolások.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Hét április 8. A társadalmi participáció különbségei Magyarországon, kilenc nagyváros térségében Társadalmi konfliktusok.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Előadás másolata:

Állampolgári aktivitás a fiatalok körében Progresszió – Regresszió a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája 2012. November 9-10., Budapest, Közép–Európai Egyetem (CEU) Állampolgári aktivitás a fiatalok körében Kalocsai Janka (PTE PhD hallgató) kalocsai.janka@yahoo.com Széll Krisztián (PTE PhD hallgató) szell.krisztian@yahoo.com

MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében Az előadás vázlata Az átfogó kutatás rövid bemutatása Általános elméleti háttér Alaphipotézis Adatok és mérések Specifikus empirikus kutatásunk eredményei Jelenlegi témánk kérdései, elméleti háttér Aktív Állampolgárság Index Korcsoportok szerinti vizsgálat Fiatalok állampolgársági tudatosságának és aktivitásának jellemzői Összegzés MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében A kutatásról Kutatás címe „A közösségi kapcsolatok igénye - a demokrácia megújításának esélye.” Kutatásvezető Dr. Prof. Utasi Ágnes Időtartam 2008-2012 A kutatást támogatta OTKA/73034. számú kutatási támogatás A kutatás helye MTA TK Politikatudományi Intézet (volt: MTA-PTI) MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Elméleti háttér és alaphipotézis A közösségi kapcsolatok hatására fokozódhat az állampolgárok igénye arra, hogy részeseivé váljanak a közéleti döntéseknek (demokratikus participáció) A demokratikus működés kulcselemei: - Közösségi élet, kapcsolatháló, kapcsolati-társadalmi tőke; - Civil társadalom megléte és kiterjedtsége; - Társadalmi nyilvánosság és kommunikáció: a közérdek kialakulásának színtere! Közösségr e, közösségi aktivitásra fókuszáló demokráci a- elméletek (Arisztotelész, Dahl, Barber, Habermas, Putnam) Civil társadalo m (Habermas, Giddens, Fukuyama) Társadalm i tőke- koncepciók (Granovetter, Coleman, Bourdieu, Putnam, Lin) MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében Adatok és mérések Kvalitatív szakasz 26 mélyinterjú különböző tevékenységeket végző közösségek vezetőivel, szervezőivel Kvantitatív szakasz „Közösségi kapcsolatok 2009” Személyes megkérdezésen alapuló országosan reprezentatív kérdőíves adatfelvétel (N=1051 fő) Falukutatás Kérdőíves lekérdezés (N=845 fő) Mélyinterjúk (14 db) MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Jelenlegi kutatásunk kérdései Milyen dimenziók mentén vizsgálható az aktív állampolgárság? A fiatalabb vagy az idősebb generáció jellemezhető nagyobb állampolgári aktivitással? Mennyire élnek közösségi életet a fiatalok? Mennyire aktívak a mai fiatalok a közéletben? Milyen tényezők járulnak hozzá ahhoz, hogy valaki aktív állampolgár legyen (általában ill. a fiatalok körében)? MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Elméleti-kutatási háttér I. Aktív állampolgárság fogalma (Hoskins, Kerr) Jelentős átalakuláson ment keresztül Cselekvést hangsúlyozó irányba mozdult el Új tartalmakkal bővült: politikai érdeklődés, tájékozottság, demokratikus tiltakozó tevékenységekben, civil társadalmi életben való részvétel stb. „aktív-felelős-demokratikus” Aktív állampolgársághoz kapcsolódó kutatások Nemzetközi kutatások (CIVED, Eurobarometer 202, ESS, ISSP, WVS) Hazai kutatások (Ifjúságkutatás, Tizenévesek állampolgári kultúrája, Iskola és Demokrácia, Sziget kutatások) MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Elméleti-kutatási háttér II. Fiatalok jellemzői Politikából való kiábrándultság: bizalom-, érdeklődés- és cselekvéshiány, cselekvőképesség érzetének hiánya A fiatalok nagy része érzi úgy, hogy nincs beleszólása a közügyekbe, a politikába Szocializáció fontossága Család és koragyermekkori fejlesztés (Sherrod, Flanagan és Youniss) A gyermekkori közösségi tevékenységek és az ifjúsági szervezetekben való serdülőkori részvétel erős, hosszan tartó (25 évvel később is) hatása a felnőttkori politikai viselkedésre és részvételre (Youniss, McLellan és Yates) Életkori, generációs különbségek Serdülőkor, ifjúkor fontossága Állampolgári aktivitás mértéke a generációk közötti különbségekkel áll kapcsolatban (Keeter, Zukin, Andolina és Jenkins) MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

The Active Citizenship Composite Indicator (ACCI) dimenzióK Politikai élet Civil társadalom Közösségi élet Értékek The Active Citizenship Composite Indicator (ACCI) H Hoskins et al (2006): Measuring Active Citizenship in Europe, p.7.

Aktív Állampolgárság Index (AÁI) Aktív Állampolgárság (87 indikátor) Hatalmi-politikai Közéleti Közösségi Bizalom Politikai aktivitási hajlandóság Közéleti szervezetekben való részvétel* Közösségi szervezetekben való részvétel* Bizalom intézményekben Döntés-befolyásolási érzet Politikai érdeklődés Közéleti aktivitási hajlandóság Társasági élet 12 indikátor Segítségnyújtás Döntés-befolyásolási eszközök Közéleti érdeklődés */5 indikátor mindkettőben szerepel (½ súllyal kerülnek beszámításra) 19 ½ indikátor 29 ½ indikátor 26 indikátor MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében AÁI korcsoportonként */szignifikáns eltérés MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Politika és aldimenziói */szignifikáns eltérés MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Közélet és aldimenziói */szignifikáns eltérés MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Közösség és aldimenziói */szignifikáns eltérés MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Bizalom és aldimenziói */szignifikáns eltérés MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Az AÁI-ra ható tényezők Teljes mintában (lineáris regresszió: R2=19%) szocializáció (család közösségi mintája) (+) élettel való elégedettség (+) vagyon (+) legmagasabb befejezett iskolai végzettség (+) párkapcsolatban élők (+) édesanya iskolai végzettsége (+) szocializáció (gyermekközösségi részvétel) (+) Fiatalok (lineáris regresszió: R2=15%) elégedettség (+) van-e gyermeke (-) jelenleg dolgozik-e (+) MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében Összegzés A fiatalok társasági élete kiemelkedő (fiatalok után erőteljes „törés” ) POLITIKAI ÉRDEKLŐDÉSÜK, AKTIVITÁSUK NAGYON ALACSONY Érdeklődnek közélettel, társadalommal kapcsolatos kérdések iránt (internet szerepe) Intézmények iránti bizalom a fiatalok körében alacsony A szocializáció szerepe az aktív állampolgárság esetében is rendkívül meghatározó, főleg gyermekközösségi részvétel család közösségi mintája MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! Kalocsai Janka kalocsai.janka@yahoo.com Széll Krisztián szell.krisztian@yahoo.com MSZT 2012. évi konferencia: Állampolgári aktivitás a fiatalok körében