 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

G M P Dr. Hetényi László.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Az európai fogyasztóvédelmi magánjog fejlődési tendenciái Dr. Hajnal Zsolt FOME elnök/ DE-ÁJK egyetemi tanársegéd május 31.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Értékesítési csatornák
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Állam munkavédelmi feladatai
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Az orvostechnikai eszközök piacfelügyelete
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Munkahelyi egészség és biztonság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Fogyasztóvédelem és piacfelügyelet
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
kockázat risk Risiko Риск
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
A Fogyasztóvédelmi Hatóság piacfelügyeleti tevékenysége. A évi LXXXVIII. törvény a termékek piacfelügyeletéről előadó: Harmati Andrea Borsod-Abaúj-Zemplén.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
1 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Horváthné Szendrei Szilvia felügyelőségvezető Miskolc, Május 22.
Piacfelügyelet = Veszélyes termékek kiszűrése Az áruk és szolgáltatások biztonságosságával és megfelelőségével kapcsolatos ellenőrzési és felügyeleti feladatok.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Exportellenőrzési Osztály Nemzetközi szankciókban elrendelt külkereskedelmi korlátozásokról November 5.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
A piacfelügyelet átalakításának aktuális kérdései
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
adatvédelmi szakértő, tanácsadó
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra vonatkozó iránymutatásokat  A Bizottság 2010/15/EU határozata tartalmaz ezekre nézve iránymutatásokat, jelenleg ez a hatályos

 Fontos szerepet játszik a termékbiztonság területén  Gyors információcsere a tagállamok és a Bizottság között  A tagállamok és a Bizottság tájékoztatása a végrehajtott ellenőrzési tevékenységek következtetéseiről

 Segítséget nyújt:  Veszélyes termékek értékesítésének megelőzése és korlátozása  Piacfelügyeleti és ellenőrzési tevékenységek hatékonyságának figyelemmel kísérése  Szükségletek meghatározása  Belső piac zökkenőmentes működéséhez való hozzájárulása  A RAPEXben való részvétel a tagállamoknak kötelező (jogi kötelezettség)

 Kapcsolattartó pont létrehozása a többi tagállammal való kapcsolattartásra  Nemzeti RAPEX-hálózat a hatóságokból  Webhely működtetés és online alkalmazás létrehozása  Kiadványok, éves jelentések, népszerűsítő anyagok  Mo.-on a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a felelős a RAPEX működtetéséért

 Magyarországi kapcsolattartó:  Vetésiné Kovács Ágnes, NFH, 1088 Budapest, József krt. 6.  Tel:  Fax:   Honlap:

 A termék fogyasztási cikk  Az intézkedések hatálya alá tartozik  Súlyos kockázatot jelent a fogyasztók egészégére és biztonságára  A súlyos kockázat határokon átnyúló jelleggel rendelkezik

 Termékek esetén  Fogyasztóknak szánt termékek  Migráló termékek – szakmai felhasználóknak szánt, de valószínűsíthetően a fogyasztók is használják (pl. sarokcsiszoló, fúró)  Szolgáltatás esetén:  Fogyasztók elviszik és a telephelyen kívül használják (bérelhető autó, gép)  Telephelyen tevékenyen részt vesznek a működtetésben (szolárium)

 Szakmai felhasználók által használt termékek (professzionális termék)  Régiségként kínált használt termékek  Más, egyenértékű értesítési mechanizmus alá eső termékek:  Élelmiszerek  Gyógyszerek  Orvostechnikai eszközök

 Termékek megfelelő figyelmeztetéssel való ellátása (kockázat)  Forgalomba hozatalának előzetes feltételekhez való kötése  Fogyasztók figyelmeztetése  Értékesítés, bemutatás átmeneti betiltása  Forgalomba hozatalának megtiltása  Piacról való kivonás  Fogyasztóktól való visszahívás  Kivont vagy visszahívott termék megsemmisítése

 Kockázatértékelést kell végezni  (iránymutatás 5. függeléke)  A RAPEX nem a nem súlyos kockázatot jelentő termékekre vonatkozó információk seréjére szolgál  Gyártók és forgalmazók által végzett kockázatértékelés nem kötelező érvényű a hatóságokra nézve

 Csak abban az esetben kell értesíteni, ha a kockázatok a tagállam területén kívül lépnek vagy léphetnek fel  A helyi eseteket nem jelentik be  Az átnyúló hatásokat tágan kell értelmezni (pl. internet miatt)

 Heti közzététel az EU (összes) és az NFH honlapján (kiemelve a magyar termékek az EU-s listáról)  Az EU 2004 óta vezeti a nyilvántartást  A magyar lista 2010-től elérhető

43 (heti) A12/1621/13 (éves)

 Leírás: Varrott kapucnis kabát gyerekek részére  Veszély: a kapucniban lévő zsinór végén lévő csomók és műanyagok fulladást okozhatnak; a termék nem felel meg az európai EN szabványnak  Intézkedés: Piacról való kivonás, fogyasztóktól való visszahívás

34 A12/1612/13

 Leírás: Játékfegyver szett  Veszély: olyan vegyszereket tartalmaz nagyobb mennyiségben, amelyek károsak az egészségre; továbbá olyan alkatrészeket tartalmaz, amelyek lenyelve fulladást okozhatnak  Intézkedés: Piacról való kivonás, fogyasztóktól való visszahívás

12 A12/1401/13

 Leírás: LED Izzósor  Veszély: a drótok túlmelegedhetnek, így áramütést okozhat; a borítás nem elég erős, összetörhet; a konnektor rövid és a nedvességtől nem védett; nem felel meg az EU előírásainak  Intézkedés: Piacról való kivonás, fogyasztóktól való visszahívás