Bozzay Andrásné főosztályvezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiemelt térség problémÁja
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Utazás, szabadidő és turizmus csoport Az egészségturizmus éve Oláh László igazgató Stratégiai Termékek Igazgatósága Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése.
Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
A Turizmus sajátosságai a marketingben
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
A szabadidő fogalma.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén
A kerékpáros turizmus fejlesztési stratégia céljai, alapelvei Kerékpáros Tárcaközi Bizottság január 28. DR. KOVÁCS MIKLÓS turisztikai szakállamtitkár.
Dr. Juhász László1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Turisztikai helyzetkép a balatoni turisztikai régióban Siófok, október 2. Székely György Hivatalvezető.
A turizmus rendszer környezete
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Wellness lehetőségek A wellness, mint az egészségturizmus része.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
TDM Szakmai Nap november 21.
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A turizmus gazdasági hatásai
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Nyugat-Dunántúl turisztikai régió Turizmusfejlesztési stratégia
III. A logisztika jövője
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Egészségturizmus fogalma
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
HÚZ-E AZ ÁGAZAT? A MAGYAR TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGE
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása - Idegenforgalom Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő - Patkós Csaba.
Tourinform. Tourinform irodák 150 iroda 9 regionális szervezet 2 millió látogató Információk kiadványok rendezvények kiállítások továbbképzések.
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A turizmus fejlesztési irányai Magyarországon Zalaegerszeg, május 21. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Budapest Premium Medical Port Klaszter
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Turisztikai fejlesztési lehetőségek a programozási időszakban
A turisztikai desztináció menedzsment rendszer Magyarországon
Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita
Előadás másolata:

Bozzay Andrásné főosztályvezető Turizmus: helyzetkép és kilátások Bozzay Andrásné főosztályvezető NTS Budapest, 2005. december 9.

A turizmus gazdasági jelentősége I A magyar határokat évente több, mint 30 millió külföldi lépi át, ugyanakkor a kereskedelmi szálláshelyeken és magánszálláshelyeken összesen regisztrált külföldi vendégek száma alig haladja meg a 3,3 millió főt. Az egy turistára eső költés tekintetében Európa középmezőnyébe tartozunk Erős a területi koncentráltság. Budapest és a Balaton térsége képviseli a turizmus teljesítményének közel felét Erős a szezonális koncentráció. Az országban kevés a szezon meghosszabbítására alkalmas attrakció

A turizmus gazdasági jelentősége II A statisztikai értelemben vett turizmus szektor a nemzetgazdaságban megtermelt GDP 1,59%-át és a foglalkoztatottak 2,8%-át adja. A teljes közvetlen turizmus szektor adja a GDP 4,66%-át és a foglalkoztatottak 7,1%-át. A teljes közvetlen és közvetett turizmus szektor a magyar GDP 8,76%-át és az alkalmazotti létszám 12%-át teszi ki.

A turizmus gazdasági jelentősége III A turizmusnak jelentős szerepe van a külkereskedelmi mérleg deficitjének csökkentésében. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazat termelési kapcsolatokon keresztüli termelés-bővítő hatása átlag feletti. A statisztikai értelemben vett turizmus a 2002-es szabályok alapján kalkulálva, nagyságrendileg mintegy 50 milliárd forint, a teljes közvetlen és közvetett turizmus szektor pedig már mintegy 200 milliárd forint államháztartási befizetést teljesített. A turisztikai szektor, különösen a budapesti szállodaipar, jelentős működő-tőke befektetéseket vonzott.

Turisztikai vállalkozások A turisztikai vállalkozások döntő része kis- és középvállalkozás, ezáltal erős az ágazat vállalkozásokra gyakorolt hatása. A kis- és középvállalkozások mellett különösen a szállodaiparban jelentős a nagyvállalatok, láncolatok gazdasági szerepe: a hazai vállalatcsoportok közül kiemelkedik a Danubius, a Hunguest, illetve a Pannonia Hotels Rt. Az elmúlt években újabb nemzetközi szállodaláncok is megjelentek hazánkban, elsősorban Budapesten, a nemzetközi brandek közül már csak néhánynak nincsen Magyarországon szállodája.

A turizmust érintő nemzetközi trendek és tendenciák I. Az utazási kiadások gyorsabban növekszenek, mint az egyéb költségtételek Fokozódó nemzetközi és belföldi verseny (egyesülések, szövetségek, piaci koncentráció) Tömegközlekedés szerepének felértékelődése (megfelelő beruházások megvalósulása esetén) A “pénzben gazdag – időben szegény” tendencia térnyerése Last-minute foglalások növekvő jelentősége

A turizmust érintő nemzetközi trendek és tendenciák II Az internet térnyerése – utazásszervezés jelentőségének csökkenése Fokozott árérzékenység Erősödő piaci szegmentáció, piaci rések felértékelődése Divatorientáció a szabadidős utazások piacán Az utazási célok nagyobb változatossága Növekszik a kereslet az egészség és a biztonság iránt.

A turizmus növekedésének feltételei I. Kedvező nemzetközi környezet Átgondolt, következetesen megvalósított turizmusfejlesztés A területfejlesztési és a területrendezési kérdésekben a turisztikai érdekek következetes, kiemelt érvényesítése. Turisztikai termékfejlesztés, a egészség-, örökségturisztikai elemek fokozottabb kihasználása Más ágazatokkal való szinergikus kapcsolatok fokozottabb kihasználása (pl.: mezőgazdaság, egészségügy, ipar, közlekedés).

A turizmus növekedésének feltételei II. A környező országokkal való határmenti és interregionális turisztikai együttműködés erősítése, közös turisztikai termékek, desztinációk kialakítása. A turisztikai munkavállalás presztízsének emelése A turisztikai oktatás (különösen a szakképzés) további erősítése. A belföldi örökségturizmushoz kapcsolódó oktatási lehetőségek fokozottabb kihasználása (nemzeti identitás, élményalapú oktatás).

A turizmus növekedésének feltételei III. A világörökségi helyszínek méltó turisztikai hasznosítása A Balaton esetében a fokozott szezonalításból és az egyoldalú gazdasági szerkezetből eredő problémák mérséklése A belföldi turizmus további élénkítése A fenntartható fejlődés szempontjainak integrálása a turizmus fejlesztésbe. Hatékony desztináció-menedzsment elősegítése.

A magyar turizmus fejlődési lehetőségei I. Budapest Közép-Európa gazdasági, pénzügyi, kulturális centrumává válhat Magyarország nemzetközi viszonylatban kiemelkedő jelentőségű termálvízkinccsel rendelkezik (egészségturisztikai lehetőségek) Az örökségturisztikai termékek szerepe felértékelődik Az európai integráció eredményeképpen új lehetőségek nyíltak meg a térségi turisztikai együttműködés vonatkozásában

A magyar turizmus fejlődési lehetőségei II. Az Európai Unió kiemelten kezeli a jelentős kulturális és természeti értékekkel rendelkező hátrányos helyzetű rurális területek felzárkóztatását (turizmusfejlesztésre elérhető fejlesztési források!). A szolgáltató szektor szerepe dinamikusan nő. A ma még hátrányos helyzetű vidékies területek egyre nagyobb mértékben válnak képessé a turisztikai ágazatba való bekapcsolódásra.

Köszönöm a figyelmet! Magyar Turisztikai Hivatal H-1535 Budapest Pf. 729 Vérmező út 4. Tel: (361) 225-6550 Fax: (361) 225-6502 Web: www.mth.gov.hu Köszönöm a figyelmet!