Ingatlaninformatika BME MTI 2009.016. Az ingatlaninformatika alapjai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Marketingkommunikáció és PR
Ingatlanadó kontra ingatlanérték © Tilk László Géza HUNINFOR HUNINFOR Ingatlan-média Lapcsoport tulajdonosa
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
HUNINFOR Kft. Szolgáltatás bemutató.  Alapszolgáltatásunk a budapesti használt lakóingatlan-piacra vonatkozóan piaci- információ és adatszolgáltatás.
Az IngatlanMax nyitó oldalának bal oldalán, a gyorsabb tájékozódást és információ-szerzést segítő „box”-k találhatók: A kiválasztott ajánlatokat.
A design szerepe Végvári Imre, kreatív igazgató Online Marketing - Keresőmarketing, Linkmarketing és Egyéb technikák.
Keresőmarketing Nap 2007 A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban… Darvas Péter Szonda Ipsos.
Ingatlanértékelési tevékenység. Az ingatlanértékes főbb okai Eladás miatti értékelés –Magántermészetű tárgyalások –Tender alapján –Árverés alapján Értékelő.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
A SZIP – a mai modern informatikai technológiákat alkalmazva – lehetővé teszi, hogy a drogprevenció, -ellátás, -kutatás területén tevékenykedő szervezetek.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Takács Péter hírközlési fogyasztói jogok képviselője „World Wide Identity” konferencia A FOGYASZTÓI JOGOK KÉPVISELETÉBEN…
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
BMBY.expert a mi szaktudásunk. Az Ön vezetése A vezető ingatlanközvetítők a BmBy.expert ©-et választják Önökben megvan a Vezető? Több kontrollal és átlátással.
Céginformáció Június 6. Értékesítési és kockázatkezelési technikák a pénzintézeti gyakorlatban Szalkai Éva.
DPR kommunikáció alapelvei
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
OSIRIS avagy egy kézzel fogható határvonal, mely mentén a „mennyiség” végre átcsaphat „minőségbe”… FVM (69855/2004) kutatóintézetek Online Szaktanácsadási.
Az EAL-net rendszer Miért jött létre az AlmaLaurea? Milyen igényekre ad választ: –A képzési formák hatékonyságának ellenőrzése –A hivatalos.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
SZÁMVITEL.
Különös tekintettel a gyógyszerekre
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
Műszaki tudományok az interneten
Hogyan lehet használni a keresőprogramokat? Készítette: Tankó Csongor Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Iskolaközpont Szentegyháza.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
A legjobb és legolcsóbb hirdetési lehetőségeket az interneten találjuk. Rengeteg ingyenes hirdetési oldal van, s ha otthon rendelkezünk internetkapcsolattal,
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
INTERNET.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. A LEKTOR projekt és a Lexelerator platform szolgáltatásainak és eszközeinek ismertetése.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Magyar Turisztikai Tartalomtár. Célok 1. olyan teljes körű turisztikai adatbázis és a belőle táplálkozó portálrendszer megteremtése, amely tartalmazza.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
TÉRÍTÉSES INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK = TISZ. JÓ TUDNI… 1. Miért működtetjük a TISZ-t? 2. Miért számítunk fel költségeket?
IKT struktúra.
HUNINFOR Kft. Szolgáltatás bemutató. Szolgáltatásaink Alapszolgáltatásunk a budapesti használt lakóingatlan-piaci információ és adatszolgáltatás. Kiemelten.
HUNINFOR Kft. Szolgáltatás bemutató. Szolgáltatásaink Alapszolgáltatásunk a budapesti használt lakóingatlan-piaci információ és adatszolgáltatás. Kiemelten.
Ingatlaninformatika BME MTI © Tilk László Géza
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Kosztolánczy György ügyvezető Budapest, március 9. Lakásvásár
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
HR – több nézőpontból 1. SZIE-HR-IT-DAY HR – több nézőpontból „A rendezők szándéka, hogy szűküljön az egyetemi képzés és a piacképes gyakorlati.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az egyetemi sport eladhatósága, mi kelti fel a cégek érdeklődését? Debrecen, szeptember 3.Készítette: Maszlavér Gábor.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Egy GeoGebra verseny terve
Mészáros László prezentációja. Hong Kong TDC Tények Hongkongról A világ legszabadabb gazdasága (Cato Inst.) 11. a világkereskedelemi ranglistán Világelső.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az internet használata informatikai állások felkutatásában
Országos Statisztikai Tanács
Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
CRM rendszer.
SZÁMVITEL.
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Internet és kommunikáció
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Networkshop 2019 Győr, április 26.
Előadás másolata:

Ingatlaninformatika BME MTI Az ingatlaninformatika alapjai

Ingatlaninformatika Előadó: Tilk László Géza szakíró, főszerkesztő

1.1. Definíció Forrás: Az ingatlaninformatika azon elméleti ismeretek és gyakorlati módszerek együttese, mely az ingatlanpiac adat- és információ - termelésére (információtermelés: adatgyűjtés, adatbázisok építése és karbantartása) - közvetítésére (adatbázisok értékesítése: tartalomszolgáltatás) - felhasználására (listák, statisztikák, piaci elemzések készítése) irányul.

1.1. Definíció Az ingatlaninformatika által szolgáltatott adatok és információk forrása a folyamatos, szisztematikus, minőségtanúsított ingatlanpiaci adat- és információgyűjtés (ingatlanpiaci monitoring) továbbá a folyamatos és szisztematikus ingatlanpiaci adat- és információközlés. Az ingatlanpiaci adatok- és információk gyűjtése és közlése az - árszínvonal, - forgalom, - piaci szereplők és azok részesedése folyamatos monitoringján alapul.

1.2. Jegyzetek  Ingatlanpiaci Statisztikai Analízis (2004)  Ingatlanpiaci Statisztikai Analízis (2006)  Helyértékszámítás (2008)

Statisztikai kontroll Statisztikai kontroll A forgalmi értékelés, ingatlanvagyon-értékelésnek célja, rendeltetése van, úgymint - banki fedezetértékeléshez (protokollok) - adózáshoz (ingatlanadó ) - jogügyletekhez (gyámhivatal, örökség stb.) - üzleti döntésekhez ( ingatlan-értékbecslés, tanulmányok)  Jelen esetben  statisztikai kontroll témakörét érintjük.

1.3. Ingatlanpiaci Statisztikai Analízis oktatócsomag tartalma 

2. Információ és kommunikáció  A hazai és a nemzetközi ingatlanpiacon az információ beszerzés eszköze ma már az Internet. Nemzetközileg is elismert kereső a :  Minden jelentősebb társaság és szervezet az Interneten megjelenik.  A nemzetközi gyűjtőportálok közül a  Hazai gyűjtőportáljaink közül a  címeket emelném ki

3. Internet-használat és adatbankok  Az ingatlanközvetítés vonatkozásában a „bőség zavarával” állunk szembe. Ennek oka a hirdetés. A hirdetési piac ugyanis jelentős pénzeket mozgat. Nem véletlen az, hogy az ingatlanhirdetésekre a nemzetközi tőke is figyelmet fordít.  Míg a hirdetésszolgáltatás a média egyik leghúzósabb ága, addig az ingatlanhirdetések ezen halmaz egyik eleme csak, ám nem jelentéktelen eleme.  Az Interneten beszélhetünk adatbázisokról és adatbankokról. A hirdetésszolgáltatók hirdetési célú adatbázisokat tesznek közzé, míg az ingatlan-adatbankok az ingatlanhirdetésekre koncentrálnak.

4. Ingatlanszakmai adatok keresése, kezelése  Az Interneten információkat adatokat kereshetünk.  Szakmai információkat és adatokat a szaklapokon és az ingatlanszakmai szervezetek honlapjain találhatunk.  Adatokat számos helyen találhatunk. Kérdés az, milyen adatokra van szükségünk. Az adatok keresésében a keresők segítenek.

4.1. Partner információk –és adatok Szakmai információkat –és adatokat a - legitim – országos szakmai szervezet honlapjairól nyerhetünk, úgymint  - MAISZ  - KIVOSZ  - MIÉSZ  - IME  - MIOSZ illetve a kereskedelmi levelezőlistákról és hírlevelekről, úgymint  (Hírlevél)  (Levelezőlista)  (Hírlevél, levelezőlista)  (Hírlevél, levelezőlista)

4.2. Piaci összehasonlító adatok beszerzése Állami nyilvántartások Mára az úgynevezett „Illetékhivatali adatok”-hoz való hozzáférés elvileg költségtérítés ellenében biztosított, ami természetesen nem felel meg a piaci igényeknek Ingatlanértékelői adatcsere A Képesített Ingatlanvagyon-értékelők Országos Szövetsége tagjai számára kölcsönös díjazás fejében ezt elősegíti

Piaci Információ és adatszolgáltatás A szolgáltatók köre széles. Beszélünk  - hirdetésszolgáltatásokról  - gyűjteményekről (statisztikákról) ugyanezek lehetnek  ingyenesek  díjazás ellenében. Lényeges a piaci információ és adatszolgáltatásnál a forrás és a forráskritika. Tájékozódási pont az Internet!

Vezető ingatlan-hirdetési portálok:     

Regisztrált adatbázisok A Magyar Ingatlanmédia Szövetségbe szerveződtek év folyamán azok az ingatlanszakmai szolgáltatók akik az ingatlanközvetítők érdekeit tartják szem előtt. Innen kiemelem a Ingatlanos szolgáltatókat.

Letöltések Előadás jegyzet Előadás bemutató