Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Szabad telephely-létesítés 2005. október 1-től Esélyek és kockázatok GÉMOSZ-Közgyűlés 2005. május 27. Galyatető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM AZ EGYHÁZKERÜLETI PEDAGÓGUS TALÁLKOZÓ VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT! VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT!
1 Autocolor Kft. Gémosz Konferncia
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
A nemzeti vámjogszabályok
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
Stratégiai tervezés.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Szeretettel köszöntöm az Etikus cégek üzleti fórumán megjelenteket!
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
ÖSZTÖN VAGY TUDATOSSÁG AVAGY A GÉPJÁRMŰ-KERESKEDELEM IS SZAKMA DR. FIXLER LÁSZLÓ GÉMOSZ KÖZGYŰLÉS GYŐR, MÁJUS 16. QUALIFORUM.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Balatonalmádi 2006 május GÉMOSZ Országos Közgyűlés Ivanics Lajos Szerviz Bizottság.
Köszöntöm a GÉMOSZ Közgyűlés résztvevőit! Központi Közlekedési Felügyelet Közúti Jármű Felügyelet Köszöntöm a GÉMOSZ Közgyűlés résztvevőit! Mihalek Miklós.
Mihalek Miklós Felügyelet vezető május 26., Galyatető
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Termék & Márka Kopcsay László.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Vállalkozók új EBK oktatási rendszere
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Lifestyle Hotel Mátra Superior,
Épület-üzemeltetési tagozat
Előadás másolata:

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Szabad telephely-létesítés október 1-től Esélyek és kockázatok GÉMOSZ-Közgyűlés május 27. Galyatető Okl. üzemgazda (FH) Frank Jendrek

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Német Gépjárműipari Országos Szövetség (ZDK) Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe e.V. (ZDK) Franz-Lohe-Str. 21 • D Bonn Telefon: 0228 / • Fax: 0228 /

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe 15 tartományi szövetség elnök ügyvezető 256 céh nagymester ügyvezető ZDK Elnök: Rolf Leuchtenberger Ügyvezető: Dr. Axel Koblitz 45 gyártói szövetsége elnök ügyvezető gépjárműipari vállalat kb gépjárműipari vállalat Szervezettség: kb. 63,58% (2003)

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Tartományi szövetségek: Gyártók szövetségei:

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Bevezetés Bevezetés  szeptember 30-ig: gyártó/importőr által szerződéses korlátozás egy helyszínre  október 1-től: A „location clause” megszűnése = szabad telephely- létesítés: Gyártmányhoz kötődő értékesítési partnerek számára lehetővé válik további értékesítő és kiszállító pontok létesítése a gyártó/importőr beleegyezése nélkül.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Ez a következőket jelenti: •Szerződéses márkakereskedők igen, de szervizek vagy külsők nem élhetnek a szabad telephely-létesítés lehetőségével. •Ez a szelektív de nem kizárólagos értékesítési területekre érvényes. •Létesíteni lehet értékesítő vagy kiszállító pontokat. A kettőt lehet, de nem kötelező kombinálni. •Erről a gyártót/importőrt tájékoztatni lehet, de nem kell beleegyezését kérni.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Megőrültek azok ott Brüsszelben? Hogyan reagál a gépjárműipar a szabad telephely-létesítésre? A szabad-telephelylétesítés csak a „nagyoknak” jó. Középvállalkozások számára az új szabályozás a halált jelenti! Meg kell akadályozni a szabad telephely- létesítést! A szabad telephely-létesítés jóval több kockázattal jár, mint eséllyel – különösen azok számára, akik beruháztak!

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Mi a márkakereskedők véleménye? október 10-től megszűnik az un. "location clause„. Mi az Önök hozzáállása ehhez a záradékhoz? Forrás: AUTOHAUS pulsschlag, 01/2005, Bázis: „meg kell szüntetni"

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Hogyan reagálnak, ha október 1-én megszűnik a "location clause„? Forrás: AUTOHAUS pulsschlag, 01/2005, Nem, egy új telephely szóba sem jöhet Érdekel egy új telephely, de konkrét terveim még nincsenek Feltétlen létesítek egy új telephelyet 5% 29% 64%

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Miért vezeti be az EU-Bizottság október 1-én a szabad telephely-létesítést?

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Az EU-Bizottság évtizedek óta figyeli a határon átlépő verseny korlátozását a gépjármű piacon. A csoportmentességi rendelet (123/85 és 1475/95) változásai nem vezettek az elvárt sikerhez: • Azonos modellek esetén megmaradt az árkülönbség, • A piac körülbástyázása a kizárólagos és szelektív értékesítési rendszerek kombinálásával.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Következmény:  A 1400/2002 sz. csoportmentességi rendelet megtiltja a szelektív és exkluzív értékesítés kombinációját.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Ugyanakkor a brüsszeli Bizottság problémásnak tartja az un. „location clause” alkalmazását. Egyrészről hasznos abból a szempontból, hogy a gyártó továbbra is ellenőrzés alatt tarja saját hálózatának struktúráját és sűrűségét. Másrészről a szelektív értékesítési rendszeren belül továbbra is fennáll a helyi piaci kompetenciaterületek újbóli bevezetésének veszélye.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Kompromisszum: Telephely-létesítési szabadság csak október 1-től annak érdekében, hogy a piaci részvevők kapjanak egy átmeneti határidőt az új szabályozásra történő felkészüléshez.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Ki élhet a szabad telephely-létesítés előnyeivel? A gyártó/importőr értékesítési partnereinek kell kezdeményezni, tehát az összes szerződéses személygépkocsi-márkakereskedőnek Európában (kivéve: Suzuki) Külsős nem létesíthet értékesítési/kiszállítási pontot (a szervizzel ellentétben)!

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe A szabad telephely-létesítés megvalósítását és kihatásait két tényező befolyásolja: 1.Árkülönbségek az EU-n belül 2.Előírások az értékesítési- és kiszállító pontok vonatkozásában

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe 1.Árkülönbség az EU-n belül Alapelv: Minél magasabb az EU-n belüli árkülönbség, annál inkább ösztönzi ez az alacsony árfekvésű országok kereskedőit arra, hogy további telephelyeket létesítsenek magas árfekvésű országokban. Ezt felismerték a kereskedők. Megfigyelhető egy tendencia az árak harmonizálására.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe 2.Értékesítési és kiszállító pontokra vonatkozó előírások Alapelv: Minél kevesebb előírás (standard) kerül meghatározásra (és ezáltal minél alacsonyabb költségekkel jár egy további telephely létesítése és üzemeltetése), annál nagyobb a motiváció további telephelyek megnyitására, különösen olyan területeken, ahol még van potenciál.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Ugyanakkor eddig még csak kevés gyártmányra vonatkozóan áll rendelkezésre a standard. Éppen ezért a következő kérdés merül fel:  Legfontosabb kérdés: Hogyan nézzenek ki ezek a további telephelyek?

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Értékesítési és kiszállítási pontokra vonatkozó standardok Felső határ = Értékesítési standard Azon előírások relevánsak, amelyek az „értékesítés” ill. a „kiszállítás” funkcióra vonatkoznak.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Értékesítési pontokra vonatkozó minimumstandardok Épület és terület  • márkaspecifikus területkialakítás kiállított gépjárművekre  • ügyfél várakozási zóna  • bemutató gépkocsi felület  • ügyfélparkoló Új gépjármű értékesítés  • kiállított szgk-k száma  • bemutató szgk-k száma • értékesítői munkahely  • részvétel termékbevezetésben  • részvétel marketingakciókban Corporate Identity / Corporate Design  • a márkaspecifikus bemutató-terület márkaspecifikus külső megjelenése és kialakítása • anyagok (pecsét, megbízási/ számla-formanyomtatvány stb.)  • értékesítési és POS- anyag Szervezeti előírások  • utalás az ügyfélszolgálatra (hol és ki)  • nyitvatartási idők kifüggesztése  • megjelenés a telefonkönyvben, szakmai telefonkönyv Személyzet / Oktatás  • képzett értékesítők száma  • képzés, továbbképzés  • termékoktatás Informatika  • kommunikációs hozzáférések kialakítása, pl. telefonvonat, Internet- csatlakozás, , stb….  • hozzáférés értékesítési rendszerekhez

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Épület és terület  • márkaspecifikus területkialakítás a gépjármű átadására  • ügyfélparkoló és ügyfélváró  • még nem kiszállított gépkocsik területe Új gépjármű kiszállítás  • irodai munkahely Corporate Identity / Corporate Design • márkaspecifikus külső megjelenés és kialakítása a márkaspecifikus bemutatóterületne •anyagok (pecsét, megbízási/ számla-formanyomtatvány stb.) • POS- anyag Szervezeti előírások  • Ügyfélszolgálati tevékenységre történő utalás  • Nyitvatartási idő kifüggesztése  • megjelenés a telefon ill. szakmai telefonkönyvben  • átvételi jegyzőkönyv elkészítése képjármű átvételekor (üzemtől/gyártótól/importőrtől))  • Folyamatok betartása Személyzet/oktatás  • oktatásban részesült munkatárs az ügyfél számára a következő felvilágosítást nyújtsa: gépkocsi-kezelése, karbantartás-szervizelési időtartam, garanciális feltételek Informatika  • kommunikációs kapcsolat a központi telephellyel Kiszállítási pontokra vonatkozó minimális standardok

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe 1.A szabad telephely-létesítés hatásai először a különböző gyártmányok értékesítési hálózatának tagjainál jelentkeznek (nem a szervizpartnereknél és külsősöknél) 2.Az ő esetükben kétségtelenül nő a verseny (→ KOCKÁZAT).

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe 3.Azokra, akik nem akarnak vagy nem tudnak terjeszkedni, a következők vonatkoznak: Aki jelenleg is jó ügyfélkapcsolattal rendelkezik és kimeríti piaci potenciálját, annak nem kell aggódnia. Ugyanis nem szabad alábecsülnünk a többi értékesítő előtt ilyen esetben keletkező piaci akadályokat (további telephelyek bevezetési költsége a standardok figyelembe vételével és az új ügyfelek megnyerésére fordított plusz költségek). Területi védelem már jelenleg sincs! (  KOCKÁZAT / ESÉLY?).

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe 4.Pénzügyileg erős (több márkát forgalmazó) kereskedői csoportok profitálni fognak a szabad telephely-létesítés lehetőségéből (  ESÉLY). De a területvédelmi záradék megszűnése nélkül is terjeszkedhetnek, mégpedig úgy, hogy gyártmányukat forgalmazó pénzügyileg gyenge értékesítési partnereiket – a mindenkori gyártó/importőr hozzájárulása nélkül – felvásárolják.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe 5.Kis és középvállalkozások lehetőségei az új „szabadságjogok” felhasználásával… Lehetőségek: •Saját szervezésben •Kooperációban

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Mit jelent ez Önöknek? A szabad telephely-létesítés a gépjárműipar valamennyi résztvevője számára esélyekkel, de egyben kockázattal jár.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Összegzés •A szabad telephely-létesítés október 1-től hatályba lép •A standardok kialakítása és az árharmonizálás nagy jelentősséggel bír •Pénzügyileg erős kereskedői csoportok már a rajtgépben állnak •De kooperációval kis- és középvállalatok is esélyessé válhatnak •Ezzel mindenkinek foglalkozni kell, nyugodt lelkiismerettel azok dőlhetnek hátra, aki saját piacukat optimálisan lefedik •Nyerni az fog, aki gyorsan alkalmazkodik az új szabadságjogokhoz és vállalkozói vénával rendelkezik TEHÁT: ÉLJÜNK A LEHETŐSÉGEKKEL!

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe ZDK- „Költségszámítás-minta“ Kiinduló helyzet: Magasabb standardok és alacsonyabb árrés (ill. erősebb koncentráció a teljesítményirányult elemekre)  További költségek a szerződéses előírások teljesítéséhez.  További beruházások a személyzet és állóeszközök vonatkozásában.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe Ebből adódó fontos kérdések: ??? Új szgk. értékesítés:Elegendő az árrés ahhoz, hogy a) a szerződés teljesítéséből származó költségek a szerződéses kereskedőnek megtérüljenek? és b) a jövő biztosításához szükséges beruházásokat a kereskedő a személyzet és állóeszközök vonatkozásában végre tudja hajtani?

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe ??? Ebből adódó fő kérdések: Szerviz: Elegendő a jelenlegi rezsi-óradíj ahhoz, hogy a) a szervizpartnernél megtérüljenek a szervizszerződés teljesítéséből eredő költségek ? és b)a jövő biztosításához szükséges beruházásokat személyzet és állóeszköz vonatkozásában végre lehessen hajtani?

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe A válaszok a ZDK-költségszámítási mintákban keresendők: Új gépjármű:  Az eredmény a vizsgált nagyságrendet képviselő szervizpartner költségfedezettel rendelkező teljes költségbázisú rezsi órabére a megkövetelt szervizelési standard és az azzal együtt járó beruházások alapul vételével. Szerviz:  Az eredmény a hozam tekintetében létrejövő egyensúly a kereskedői szerződés előírásai és a biztosított kereskedői árrés között.

Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe

Köszönöm figyelmüket!