Az intelligens világ esélyei és feladatai Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, 2001 2001. június.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MegyeVersenysport (fő)Amatőr sport(fő) Baranya Bács-Kiskun 38 Nincs adat Békés 26 Nincs adat Borsod-Abaúj-Zemplén Budapest Csongrád.
Advertisements

Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
TUDÁSELMÉLET, TUDÁSTÁRSADALOM, TUDÁSRÉGIÓ
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közigazgatási technológia
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A civil társadalom fejlesztése az információs társadalom korában
INTELLIGENS RÉGIÓ – INTELLIGENS VÁROS Varga Csaba szociológus Stratégiakutató Intézet.
Tudásrégió Stratégia Pest Megyében Varga Csaba Stratégiakutató Intézet Kht.
ÚJ TUDAT A TUDÁSTÁRSADALOMBAN
Információs társadalom, tudásalapú gazdaság,
Stratégiakutató Intézet MAGYARORSZÁG A 21. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN, különös tekintettel az intelligens civil társadalomra Varga Csaba Stratégiakutató Intézet.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Szektorok közötti együttműködések
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A magyarországi K+F politika
A helyettes szülői ellátás működése
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
Készítette: Koleszár Gábor
A Tudásrégió közösségi színterei
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Az intelligens világ esélyei és feladatai Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, június

Globális forgatókönyvek a 21. század első felére •Első korszak: (2030) információ központú társadalom •Második korszak: (2070) tudás és tudat központú társadalom •Harmadik korszak: 2030 (2050)-tól egység központú társadalom

NAGY PIRAMIS forgatókönyve i.e.2623-tól i.sz.3989-ig 1845 – A végső kor eljövetele 1918 – Materialista mélypont – A civilizáció állapotának gyors romlása – A civilizáció gyors fellendülése A civilizált társadalmak hirtelen válsága A Lélek királyságának kialakulása – A materialista civilizáció teljes összeomlása Az emberiség spirituális alsó pontja A civilizált társadalmak részleges újjászerveződése Az égen megjelenik a Messiás jele A Christos megtestesülése Újra megindul az anyagi fejlődés A tömeges anyagi jólét korának kezdete A tömeges spirituális fejlődés korának kezdete. Az emberiség új szintekre jut Az első messianisztikus vezető halála vagy elutazása

Az információs társadalom integrált fogalma (2000) 1.1.Komputerizáció 1.2.Digitalizálás 1.3.Interaktivitás 1.4.Interoperativitás 1. Információs és kommunikációs technológia

Az információs társadalom integrált fogalma 1.5.Globális internet 1.6.Mobil hálózatok, mobil internet 1.7.Komplex hálózatok 1.8.Embert helyettesítő robotok 1.9.Új technológiák 1.Információs és kommunikációs technológia

Az információs társadalom integrált fogalma 2.1.Hagyományos ipar informatizálása 2.2.Információs iparágak 2.3.Oktatásipar, tudásipar 2.4.Médiaipar, művészeti ipar 2.5.Kommunikációs ipar 2. Tudásalapú gazdaság

Az információs társadalom integrált fogalma 2.6.Intelligens parkok 2.7.e-gazdaság, e-kereskedelem 2.8.Információs közmű szolgáltatások 2.9.Távegészségügy 2.10.Kutatás + fejlesztés 2.11.Intelligens közlekedés 2. Tudásalapú gazdaság

Az információs társadalom integrált fogalma 3.1.Homo informaticus, tudáspolgár 3.2.Új világszerkezet 3.3.Új társadalomszerkezet 3.4.Intelligens ország és kormányzás 3.5.Intelligens régió és megye 3. Információs társadalom

Az információs társadalom integrált fogalma 3.6.e-közigazgatás 3.7.Digitális ház, család 3.8.e-demokrácia, virtuális agóra 3.9.Virtuális világok 3.10.Távmunka, e-work 3. Információs társadalom

Az információs társadalom integrált fogalma 4.1.Új írásbeliség, képi világ 4.2.Új racionalitás, új transzcendencia 4.3.Új szabadság, új felelősség 4.4.Innováció, kreativitás, döntésképesség 4.5.Hagyomány és modernitás 4. Információs kor tudásai, e-content

Az információs társadalom integrált fogalma 4.6.Univerzalizmus és lokalitás 4.7.Új individualizmus, új civil polgár 4.8.Fenntartható fejlődés, ökológia 4.9.Kultúraközpontú nemzet 4.10.Multikulturalizmus 4.11.Tartalomipar, e-content 4. Információs kor tudásai, e-content

1.Olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb Internet Olcsóbb és gyorsabb Internet hozzáférés Gyors Internet a kutatóknak és diákoknak Biztonságos hálózatok és intelligens kártyák Olcsóbb és gyorsabb Internet hozzáférés Gyors Internet a kutatóknak és diákoknak Biztonságos hálózatok és intelligens kártyák e -Europe Akcióterv (2000)

2.Befektetés az emberekbe és az ismeretekbe Az európai ifjúság beléptetése a digitális korszakba Munka a tudásalapú gazdaságban Mindenki részvétele a tudásalapú gazdaságban Az európai ifjúság beléptetése a digitális korszakba Munka a tudásalapú gazdaságban Mindenki részvétele a tudásalapú gazdaságban e -Europe Akcióterv

3.Az Internet használatának ösztönzése e Az e -kereskedelem elősegítése Elektronikus közigazgatás: elektronikus hozzáférés a közszolgáltatásokhoz e Az e -kereskedelem elősegítése Elektronikus közigazgatás: elektronikus hozzáférés a közszolgáltatásokhoz e -Europe Akcióterv

3.Az Internet használatának ösztönzése Távegészségügy Digitális tartalom a globális hálózatoknak Intelligens közlekedési rendszerek Távegészségügy Digitális tartalom a globális hálózatoknak Intelligens közlekedési rendszerek e -Europe Akcióterv

Európai Unió E-CONTENT programja (2000) •Tudásértékesítés (az információs közvagyon hasznosításának ösztönzése) •Tudásidentitás (a nyelvi és kulturális alkalmazkodás erősítése) •Tudáspiac (a piacképességet létrehozó körülmények támogatása) •Az információszolgáltatás bővítése, a köz- és magánfeleket összehozó kísérleti projektek •Az információtartalom testre szabása, a soknyelvűség stratégiájának elfogadása, a nyelvi infrastruktúra erősítése •A befektetési akadályok elhárítása, a szellemi tulajdonjogok átruházásának előmozdítása

Magyar E-CONTENT program és akcióterv (2001) Tudástermelés Tudáselosztás Tudáskereskedelem Tudáspiac Tudásidentitás Tudáspolgár Tudásközösség

“Jelenleg az információs társadalom kibontakozása a legjelentősebb jelenség, amely átformálja a társadalmat és annak területi szerkezetét. Minden régióra kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy az információhoz való hozzáférést ne korlátozzák fizikai vagy egyéb megszorítások. Fejleszteni kell a távközlési hálózatokat. A díjszabás ne legyen megfizethetetlen. Ösztönözni kell az információszolgáltatók és potenciális felhasználók - mint például a technológiai parkok, technológiaátadó intézetek, kutató és oktató központok - közötti országos és regionális interfészeket és on-line regionális adatbázisok kialakítását, amelyek például a termékek, szakképzettség és turizmus területét ölelik föl. Az ösztönzés célja, hogy valamennyi régió megjelenhessen a piacon és erősítse kapcsolatait a globális gazdasággal.” (12. old., 36. pont) Európai fenntartható területfejlesztési irányelvek (2000)

Regionális információs társadalom (IRISI, RISI) projektek színhelyei az Európai Unióban RégióOrszág 1.North of EnglandNagy-Britannia 2.North West EnglandNagy-Britannia 3.WalesNagy-Britannia 4.Yorkshire & HumbersideNagy-Britannia 5.SteiermarkAusztria 6.LiegeBelgium

RégióOrszág 7.North KareliaFinnország 8.West Finnland AllianceFinnország 9.LimousinFranciaország 10.Nord Pas-de-CalaisFranciaország 11.Poitou-CharentesFranciaország 12.Dept du GersFranciaország 13.AtticaGörögország 14.Central MacedoniaGörögország

RégióOrszág 15.EpirusGörögország 16.ShannonÍrország 17.South West of IrelandÍrország 18.SaxonyNémetország 19.BrandenburgNémetország 20.Schleswig-HolsteinNémetország 21.BremenNémetország 22.PiemonteOlaszország

RégióOrszág 23.CalabriaOlaszország 24.MurciaSpanyolország 25.ValenciaSpanyolország 26.ExtremaduraSpanyolország 27.VaesterbottenSvédország 28.BlekingeSvédország

Hol készül intelligens megye (régió) program? május

MegyékElkészültKészülTervezik Még nem készül Győr- Sopron Igen (régióként) Igen (megyeként) Vas Igen (régióként) Zala Igen (megyeként) Somogy Igen Baranya Tolna Nem Fejér Igen (régióként is)

MegyékElkészültKészülTervezik Még nem készül Veszprém Igen (régióként) Komárom Pest igen Bács- Kiskun Igen (régióként) Csongrád Békés Hajdú- Bihar Igen

MegyékElkészültKészülTervezik Még nem készül Szabolcs- Szatmár- Bereg Igen Szolnok Borsod Nem Heves Nógrád Részben kész Budapest Igen (régióként)

A TUDÁSTÁRSADALOM normái 1. A globlokál káoszrendszer egyensúlyban marad 2. A tudásalapú gazdaságban dominál a tudástermelés és tudáskereskedelem 3. A digitális állam a társadalomipar motorja

A TUDÁSTÁRSADALOM normái 4. A társadalmi tőke növekedése lehetővé teszi az (bizalom alapú) intelligens civil társadalmat 5. A tudástársadalom elterjeszti az intelligens életvilágot, életvezetést 6. A felbomlott társadalmi rend helyre áll, új közösségi (valóságos és virtuális) identitások születnek

A TUDÁSTÁRSADALOM normái 7. A hálózati társadalmak nem szakadnak ketté 8. Minden eddiginél nagyobb szabadság és esélyegyenlőség lehetőség 9. Az információhoz hozzáférő egyének interaktívan kommunikálnak 10. Minden ember részt vehet a tudásalapú gazdaságban, társadalomban, e-demokráciában

A TUDÁSTÁRSADALOM normái 11. A globális tömegkultúra folyamatosan és gyorsabban feltöltődik magastudásokkal 12. Minden régi és új tudás (e-tartalom) a világhálókon 13. Minden lokális világban intelligens régiók, települések jönnek létre

Az emberi mérce a 21. századra •Fizikai lét: a jólét elérése (evés, ivás, fedél) •Szellemi lét: hozzáférés a tudáshoz (információ, ismeret, tudás, pneuma) •Természeti lét: a természeti javak megőrzése (levegő, víz, szárazföld, energia, stb.) •Egészségi lét: a testi-lelki egészség megtartása (kevés betegség és minden fontos betegség gyógyítható) •Közösségi lét: nincs egyedüllét és van identitás (család, barátság, lokalitás, stb.) •Spirituális lét: visszatalálás a pléromához (vallás, transzcendencia, halál utáni élet, stb.)

Az egyén feladatai a 21. században a szeretet, a tudás, a szabadság a feltámadás szolgálata, gyakorlása

TUDATÁLLAPOT KUTATÓCSOPORT feladatai: 1.A tudatállapot kutatások történetének összefoglalása 2. A klinikai halál utáni élet kutatása 3. Nem anyagi dimenzió kutatások eredményeinek összesítése 4. A tudatelmélet új eredményeinek rendszerbe szedése 5. A tudatfejlesztő társadalom programjának megfogalmazása 6. A negyedik (és sokadik) dimenzió hipotézisei

INTELLIGENS RÉGIÓ Az információs vagy tudástársadalom programjának regionális megvalósítása, a tudásalapú gazdaság és társadalom rendszerű, koncentrált kiépülése egy-egy megyében, vagy régióban, avagy az intelligens életfeltételek intenzív és kreatív megteremtése, a hálózati e-gazdaság dominánssá válása, áttérés a digitális közigazgatásra és az értékőrző, az értékteremtő tartalom-szolgáltatások elterjedése.

A magyar intelligens régiók közös jegyei 1.A tudásalapú gazdaság, az e-gazdaság és e-kereskedelem megerősítése, a K+F előtérbe kerülése, a hagyományos gazdaság informatizálása 2. A globális technológiai forradalom és az új innovációs fejlesztések folyamatos adaptálása regionális, megyei és kistérségi szinten, a technológiai parkok, tudományparkok hálózatainak kialakítása és megerősítése 3. Mindenki részvétele a tudásalapú gazdaságban, a távmunka és távoktatás elterjesztése, az értékközpontú turizmus támogatása

A magyar intelligens régiók közös jegyei 4. A gyors, szélessávú infokommunikácós hálózatok megépítése, működtetése, a mobil hírközlési-távközlési eszközök széleskörű használata 5. Regionális és megyei, valamint speciális információs portálok, tudásportálok létrehozása 6. Virtuális önkormányzás megszervezése a régiókban, megyékben, kistérségekben, az e-demokrácia támogatása, az önkormányzati munka mérése az információs- kommunikációs technológia segítségével

A magyar intelligens régiók közös jegyei 7. Minden településen a közigazgatás átalakulása (térinformatikai alapú) e-közigazgatássá 8. A lakosság intenzív felkészítése az információs korszakra 9. A digitális alapműveltség elsajátítása az ifjúsággal 10. Az élethosszig tartó tanulás célkitűzésének megvalósulása 11. Intelligens szociális, egészségügyi fejlesztések, virtuális jóléti hálózatok kiépítése

A magyar intelligens régiók közös jegyei 12. Az internetes szolgáltatások bővítése, a tartalomszolgáltatások javítása és eljuttatása minden polgárhoz, az európai e-Content program megvalósítása 13. A közösségi hozzáférés megteremtése, erősítése, teleházak, tudásházak, e-könyvtárak, stb. 14. A regionális internetes televízió csatornák indítása, az internetes rádiók hálózatának kialakulása 15. A tudáspolgári életforma elterjedése, tehát nemcsak a hozzáférés lehetővé tétele

A magyar intelligens régiók közös jegyei 16. Digitális lakások, családi házak elterjesztése 17. A regionális információs társadalom kohézió megteremtése 9. A digitális alapműveltség elsajátítása az ifjúsággal 18. Új, intelligens területfejlesztési és vidékfejlesztési stratégia kialakulása a régiókban 19. Minden régió ösztönözze az intelligens interrégiók megszületését a szomszédos országok hasonló régióival 20. A regionális politikai-közigazgatási elit személyes felkészültsége a korszakváltásra

Az ifjúság a digitális korszakban Tudásalapú gazdaság On-line önkormányzat Intelligens települések Teleházak, tudásházak On-line egészségügy Intelligens közlekedés Agrár e-kereskedelem A Dél-Alföldi Intelligens Régió stratégia prioritásai

Intelligens megyék és intelligens megyei jogú városok Szélessávú, gyors interaktív infokommunikációs hálózat Regionális központi portál Regionális e-közigazgatás e-Gazdaság fejlesztő központ Innovációs régió Közös prioritások a Nyugat-Dunántúli Régióban 1.

Regionális technológiafejlesztési övezet Regionális internetes televíziócsatorna Tudásfejlesztési stratégia Az ifjúság beléptetése a digitális korszakba Interregionális intelligens programok Zártláncú e-regionális fejlesztési tanács Intelligens családi házak és teleházak Intelligens régió irányító tanács és szervezet Közös prioritások a Nyugat-Dunántúli Régióban 2.

Budapest tudásváros és Pest megye tudásmegye Szélessávú, gyors, interaktív infokommunikációs hálózat Regionális központi portálhálózat Regionális e-közigazgatás e-Gazdaság fejlesztő központok Regionális technológiafejlesztési övezet Tudásfejlesztési stratégia (Tudás-völgy projekt) Intelligens családi házak és lakások Prioritások Közép-Magyarországon

Virtuális Régió (e-önkormányzás és e- közigazgatás) Arany Háromszög globális alközpont Közép-dunántúli gazdasági klaszterek programja: járműipari és turisztikai klaszter A tudásalapú gazdaság helyzetének felmérése és elemzése A nemzetközi és regionális szerepkörű csúcsvállalkozások támogatásának stratégiája A Közép-Dunántúli Intelligens Régió stratégia prioritásai 1.

Közép-Dunántúl Gazdasági Tanácsának létrehozása Regionális Zöld Klaszter program Tudománypark a Veszprémi Egyetemen Korszerű tudások és tudósok programja a Kodolányi János Főiskolán Regionális távoktatási program kidolgozása Közép-dunántúli globális tudásalközponti stratégia elkészítése A Közép-Dunántúli Intelligens Régió stratégia prioritásai 2.

Regionális virtuális kutatóintézetek e-Egyetem oktatási klaszter Intelligens megye, kistérség, város és falvak hálózatai Hagyomány és hagyománytudatfejlesztés A királyi városok régiója Kulturális Klaszter Program Közös Cselekvési Egyeztető intézménye A Közép-Dunántúli Intelligens Régió stratégia prioritásai 3.

Utószó helyett

Ajánlás a lokalitás fejlesztőinek •Intelligens régió, megye, kistérség stratégia készítése •Térségi információs klaszterek és virtuális vállalatok alakítása •Virtuális térségi egyesületek, szellemi csoportok, kutatóintézetek létrehozása •Térségi portálok és/vagy piacterek működtetése •E-önkormányzás, e-közigazgatás elterjesztése •Térségi „élő címlisták” (a személyes részvétel) megszervezése •Tudásfejlesztési projektek elindítása 7

Köszönöm figyelmüket!