Homlokzatok energetikai megújítása, kerámia szerelt homlokzatburkolatokkal Cságoly Zoltán okl. építészmérnök szaktanácsadó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelemen Tas, BS Audit International
Advertisements

Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
MIRŐL IS LESZ SZÓ? Bemutatok egy olyan l e h e t ő s é g e t, amely
SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU CSÚCSMINŐSÉGŰ GARÁZSAJTÓK
Szalmabála építészet.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
Szárazépítés a homlokzatképzésben
ERM QUEST PROGRAMJA – GYORS ENERGIA MEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK TECHNIKA ÉS EMBERI TÉNYEZŐKÖN KERESZTÜL Cross-Boda Borbála ERM, vezető tanácsadó március.
FÉNYI GYULA JEZSUITA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM energetikai, rekonstrukciója megújuló energiaforrások felhasználásával 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12.
Épületek életciklusra vetített környezetterhelés számítása
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Az új épületenergetikai szabályozás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
1 Megaprofil 2 Termékeink 3 Projekt, – beépített termékek 4 Sikertényezők.
Referenciaházak / Nálam szigetelnek Brassnyó László műszaki tanácsadó február.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Beruházás a 21. századi oktatásba február 12.
CHIEFTEC – Industrial Co., Ltd
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
1 Radikális változások küszöbén- a szivattyúk alkalmazását érintő EU irányelvek és rendeletek Erdei István Grundfos Hungária Kft.
Quantum tárolók.
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
S OK SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK a VOGEL&NOOT újdonságai körében!
Baumit NanoporTop vakolat
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Passzívház Az Első hivatalos passzívház Németországban került megépítésre.
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Kőműves anyagismeret Agyagtermékek.
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
Távhővezetékek csapadékvíz elleni gazdaságos és tartós szigetelése
„Újraindult a legendás aluradiátor gyár”
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Vakolatok szerepe áthidalók és födém tűzállósági vizsgálatánál
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Energiatakarékos tetőszerkezet
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Az alternatív energia felhasználása
TECHONOLÓGIA Az IsoShell az úgynevezet ICF (bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológia képviselője, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható.
SERENAD ÉPÍTÉSI RENDSZER Orosz Zsuzsanna Ügyvezető Orosz Zoltán Okl. Gépészmérnök, feltaláló.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
NEMERE JUDIT OKL. ÉPÍTŐMÉRNÖK BAUMETALL DESIGN KFT.
TOWER Frankfurt Pályi Péter.
Előadás másolata:

Homlokzatok energetikai megújítása, kerámia szerelt homlokzatburkolatokkal Cságoly Zoltán okl. építészmérnök szaktanácsadó

Mi indokolja az energiatudatos gondolkodásra való átállást? Meddig érünk rá még? Fenntartható a jövő? Mit tehetek én? fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás! 2

Mi indokolja az energiatudatos gondolkodásra való átállást? Energia válság (nem megújuló energiaforrások kimerülnek, fűtő-, és üzemanyag árak, rossz hatásfok) Ökológiai válság (természeti katasztrófák, ár- és belvizek, ipari katasztrófák) Klíma változás (az elmúlt 10 év volt a 10 legmelegebb év, a tendencia nő) Túlnépesedés (idén 7 milliárd, 2045-re 9 milliárd!) 1970-2004-ig 70%-kal nőtt a világ CO2 kibocsátása Rendszeres szmog-riadók fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás! 3

Meddig érünk rá még? Nem igazán! „…Roskadófélben van a ház, Hámlik le a vakolat, S a szél egy darab födéllel Már tudj’ isten hol szalad; Javítsuk ki, mert maholnap Pallásról néz be az ég... Közbevágott Pató Pál úr: „Ej, ráérünk arra még!”…” Nem igazán! Az éghajlatváltozás napjait ma éljük ! A változások és kiszámíthatatlan környezeti hatások részei lettek mindennapjainknak, közvetlenül érintenek. A lakosság nagy része elkezdett környezet - tudatosan gondolkodni. fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás! 4

Szemléletváltás és hosszú távú gondolkodás! Fenntartható a jövő? ? . . . Szemléletváltás és hosszú távú gondolkodás! fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás! 5

Mit tehetek én? - Világszerte az épületek adják a CO2 kibocsátás több mint 30%-át Világszerte az épületek adják az energiafelhasználás 40%-át (ennek 55%-a a fűtés igény) Hazánkban a 4,1 millió lakás 70%-a szorul energetikai korszerűsítésre Az építőipari szektorban és a mérnökök kezében hatalmas potenciál van, hogy csökkentsük az energiafelhasználást és CO2 kibocsátást! fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás! 6

Mit tehetek én? fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás! EU Épület energia-felhasználási direktíva elfogadott céljai: Épületek energiatanúsítványa 2020-tól új építésű épület csak A++ kategóriában kerülhet tető alá 2020-ig 20%-kal csökkenteni a fosszilis energia felhasználást és CO2 kibocsátást, míg ugyanilyen arányban növelni a megújuló energiaforrások felhasználását Hazai célok (Új Széchenyi Terv): Hagyományos és panel épületek felújítása Mintaprojektek (korházak, sportlétesítmények, termálfürdők) Évente 50.000 hagyományos- és 30.000 panel lakás újuljon meg 22.000 új otthon épüljön Felújítás esetén minimálisan 60%-os energia megtakarítás, új épületek esetén az átlagos fűtési energia nem haladhatja meg a 25kWh/m2/év értéket Megújuló energiaforrások támogatása Egyéni célok: szemléletváltás, rövid távú döntések helyett hosszú távú koncepció fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás! 7

Miért érdemes a szerelt homlokzatburkolatot választani? Mert a szerelt homlokzatburkolatnak számtalan műszaki előnye van a vakolt polisztirolhabos felújítással szemben! - Azonnal érezhető és közel 4%-kal alacsonyabb energiafelhasználás! - A szerelt homlokzatburkolat hagyja lélegezni az épületet szemben a ps. habbal, melynek gyenge a páraáteresztő képessége, és nedvesség hatására romlik a hőszigetelő tulajdonsága! Építészeti szempontból igényesebb, időállóbb megoldás! Nem jelentkeznek repedések a burkolaton! A szerelt homlokzatburkolatot nem károsítják rovarok, madarak! „A” -nem éghető- kategóriás tűzállóság szemben a „B” –éghető-kategóriával! Nagyobb a zajszigetelési tulajdonsága! fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Miért érdemes a szerelt homlokzatburkolatot választani? Mert a szerelt homlokzatburkolatnak számtalan „zöld” előnye van a vakolt polisztirolhabos felújítással szemben! - A burkolatok és kőzetgyapot természetes anyag, időállósága többszöröse a ps. habnak! - A hosszabb élettartam miatt nincs szükség az épület újraszigetelésre, míg a ps. hab élettartama 20-25 év! Ps hab homlokzati felújítás kompletten és 25 évente jelentkezik! Ez kétszeresen terheli a környezetet: új tábla előállítása és a régit sem lehet újrahasznosítani! Az általunk forgalmazott anyagok természetes alapanyagokból készül, nem terhelik a környezetet és teljes mértékben újra felhasználható! A polisztirol hab alapanyaga nem megújuló alapanyag: nyersolaj és földgáz (az összes anyag inputjának 80%-a)! Hosszútávon nem tartható! Belátható a megtérülési idő! Hosszútávon olcsóbb! fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

A rövidtávon átgondolt pénzügyi döntések biztos, hogy kifizetődnek? Átállítani a szemléletünket belátható időn belül megtérül! Tonality, Eternit életciklus 75-100 év PS hab életciklus 20-25 év A hőszigetelt vakolati rendszer 25 év múlva már drágább mint a szerelt homlokzatburkolat! A rövidtávon átgondolt pénzügyi döntések biztos, hogy kifizetődnek? fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal Általános rétegrend: - Burkolat/homlokzati lap (Tonality, Eternit) - Távtartó profil - Légrés - Hőhídmegszakító alátét Szigetelőanyag Falazat fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal – CREATON Tonality Magas hőfokon égetett finomkerámia burkolat Németországból 150-600 mm-ig 9 elemmagasság lépcső Kötetlen hossz 400-2000 mm közt 21, 26, 34 mm-es vastagság Karcsú keresztmetszet, beakasztóbordás merevítés Agyagtakarékos megfogatás Gyors szerelés, helyszíni megmunkálás Finom- és normálfugák 3-féle alrendszer (ADS, BAS, CLS) Magas szilárdság, kis önsúly 4 színcsalád, több mint 50 standard szín Kerámia árnyékoló családok: Lamella, Bagett, Négyzetes Anti Grafiti fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal – CREATON Tonality Elsődleges alszerkezet (távtartó konzol) Adaptív alszerkezet ADS BAS CLS fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal – CREATON Tonality Adaptív alszerkezet ADS BAS CLS fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal – CREATON Tonality fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal – CREATON Tonality fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal – CREATON Eternit Nagytáblás szálcement burkolat Németországból és Belgiumból 1250,1500/2500,3100 mm-es táblák Helyszíni vagy gyári megmunkálás 8, 12 mm vastagságban Fa-, alumínium alszerkezet, látszó- vagy rejtett rögzítés Több mint 120 különböző szín és felület, anyagában színezett, vagy felületén színezett Gyors szerelés EPDM fugaszalagok, kiegészítők, vízszintes alu profilok Kis önsúly 7 termék család, + beltéri alkalmazások Anti Grafiti (egyes termékeknél) fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal – CREATON Eternit Alszerkezet: FA FÉM Rögzítés: LÁTSZÓ: csavar szegecs REJTETT: Tergo Ragasztás fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Épület felújítás CREATON Tonality- és ETERNIT homlokzatburkolattal A hőszigetelés és időjárás elleni védelem szerkezeti elválasztása Időjárástól független, gyors beépítés Precizitás, előregyártás lehetséges a szabásnál és furatkészítésnél Hővédelem: tetszőleges vastagságú hőszigetelés beépíthető Tűzvédelem: nem éghető, anyagosztály A1 és A2 Páravédelem: az építésből és a használatból adódó nedvesség a légrésen keresztül távozik Hangszigetelés: a beépített homlokzati rendszer a hangszigetelési értéket 9-11 dB-lel javítja Ökológia: a rendszer természetes alapanyagokból készül, teljes egészében bontható és újrafelhasználható Igényes, magas élettartamú termékek (70-80 év) fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

Termékeink és a környezetvédelem mészkő homok víz levegő cellulóz Összetevő alapanyagok: természetes, megújuló, vagy kimeríthetetlen forrás Eternit/Tonality gyártása: tiszta, alacsony energiafelhasználású technológia, minimális környezeti behatással Environmental Product Declaration (EPD): független vizsgálat a gyártási technológia- és a termék (teljes élettartalma alatt) környezetre tett hatásairól Az EPD meghatározza az alapanyag felhasználás-, energiafelhasználás- és melléktermék kibocsátás mennyiségét A szálcement és kerámia termékek teljes egészében újrahasznosíthatóak alapanyagként részben a cementgyártásban, vagy útépítésben.

Passzív ház - Eternittel Termék: Eternit Natura Családi ház - Weißenburg, Németország Fa falszerkezet (34 cm+8) U = 0,11 W/(m²K) Fűtési energia szükséglet: 15 kWh/(m²év) Összes energia szükséglet: 55 kWh/(m²év) Miért választotta a Creaton-Eternit termékeit az építész? Igény a modern, egyedi megjelenésű homlokzatra Tudatos döntés a természetes anyag mellett Újrahasznosítás átszellőztetett falszerkezet növeli a passzívház hatásfokát Burkolat előnyei az előre gyártott építési technológiában Tartósság Gyors szerelés (előregyártás) EPD igazolás fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!

VPOP Informatikai Főosztály Budapest – Hungária krt

Épületelújítás - Eternittel Művészetek Háza Gödöllő

Épületelújítás - Tonality Weöres Sándos Színház (HEMO) Szombathely

Email.: info@creaton.hu "Változások idején a tanulóké lesz a Föld, míg a tanult emberek csodálatosan fel lesznek szerelkezve egy olyan világra, ami már nem létezik...„ Eric Hoffer Köszönjük figyelmüket! CREATON Hungary KFT 8960 Lenti, Cserépgyár u. 1 Tel.: (92)551-566, (92)551-567, (92)551-568 Fax.: (92) 551-569 Email.: info@creaton.hu www.creaton.hu www.creatonhomlokzat.hu fenntartható jövő= hosszú távú gondolkodás!