M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. április 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

Belföld sajt, külföld bor gyártásában termelékenyebb ,
A magyar húságazat 2010 tavszán
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Csokoládé története Istenek eledele.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
A Kormány intézkedései és tervei
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
BRANDÉPÍTÉSSEL AZ ONLINE ÉRTÉKESÍTÉSÉRT Budapest,
DILEMMÁK, PROBLÉMÁK, SIKEREK… …az elmúlt évek tapasztalatai alapján.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
Dél-Dunántúli Gyógy-és Termálfürdők Egyesülete évi szezon-értékelés május 15 – szeptember 15. Iharosi István DD Gyógy-és Termálfürdők Egyesülete,
Scharffen Berger Csokoládégyár
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
INDEXSZÁMÍTÁS GYAKORLAT 3. PÉLDA JAVÍTVA Gazdaságstatisztika október 10.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
A piac Szakiskola.
A köles kül- és belpiaca
Leíró statisztika 4. INDEX-SZÁMÍTÁS 2010-tavasz.
1. Árfeltüntetés alapvető szabályai
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Nemzetközi agrárkereskedelem
Munkanélküliség.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek
New York Kávéház, Budapest, november 18.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Stratégia, előrejelzések az Electrolux csoportnál
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Agrár Európa Kft. GfK Hungária Piackutató Kft Budapest, Fillér u. 10/b Budapest, Visegrádi u Élelmiszeripari.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Befektetői csomag. NAGY BEVÉTELI LEHETŐSÉG! LIMITÁLT IDŐ 2011 áprilisig A MAGAS JÖVEDELEMÉRT.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Mire jók az üzletben díjak? László Géza. Díjak a világban Mi alapján?  Tényalapú díjak  Értékelés alapján kiosztott díjak  Garancia díjak Ki adja?
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Zöld út Bemutatkozik a Groupama Garancia Biztosító
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Vállalkozói mikrohitelek
Az értékkategóriák.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
LNG lehetséges import beszerzési forrásai. A világ LNG piaca 2015-ben a globális nemzetközi LNG kereskedelem volumene elérte a 244,8 millió tonnás értéket,
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Pogány András stratégiai igazgató
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Fizetési mérleg jelentés április
TERMÉKPOLITIKA Kószó Kriszta.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.

K ITEKINTÉS A KAKAÓ VILÁGÁBA Melyek a legnagyobb kakaóbab termelő országok?  Elefántcsontpart, Ghána, Indonézia, Brazília, Kamerun, Nigéria Hogyan alakult a termőciklus az utóbbi években?  szezon: gyengébb termés, kb tonna  szezon: kiemelkedően jó termést hozhat, kb tonnával több lesz, mint a felhasználás, DE az elefántcsontparti exporttilalom miatt kérdéses, hogyan jut el a piacokra. Néhány szóban az elefántcsontparti helyzetről.  Az Outtara elnök által kivetett export tilalom, ami alapvetően Gbagbo pénzügyi forrásait hivatott korlátozni, az elefántcsontparti embereket sodorta kritikus helyzetbe, széles rétegeknek napi megélhetési problémái vannak. Hogyan hat mindez a kakaó árára ?  Az export tilalom kivetését követő hetekben ismét 32 éves csúcsokra emelkedett a kakaóbab tőzsdei jegyzése.  Az elmúlt napok katonai akciói, Outtara győzelmei némi enyhülést hoztak

LEGNAGYOBB KAKAÓBAB TERMELŐ ÉS FELDOLGOZÓ ORSZÁGOK (EZER TONNA/ÉV)

C UKORPIACI HELYZET Jelenleg semmilyen biztosíték nincsen arra vonatkozóan, hogy a belső piaci kereslet és kínálat az elkövetkező hónapok vagy a következő gazdasági év során helyreállna a Bizottság nemrégiben bevezetett kiigazító intézkedései ellenére. A CIUS véleménye szerint a következő gazdasági évre vonatkozó intézkedéseket nem szabad addig bevezetni, amíg az Unió cukorpiaci kínálata vissza nem tér az „egészséges” és kedvező szintre. A cukor gyorsan emelkedő világpiaci ára és a kedvezőtlen időjárás, valamint a kínálatra irányuló spekulatív jellegű fedezeti ügyletek és a világszerte jellemző felhalmozás kombinált hatásaként a végfelhasználó gyártók – a sütőiparban, a cukrásziparban és az élelmiszeripar szélesebb köreiben – továbbra is aggódnak a cukorkínálat problémái miatt. Az Európában az elmúlt hónapokban tapasztalható cukorhiányt tovább súlyosbította a világpiaci árak mozgása.

HÚSVÉTI FOGYASZTÁSUNK SZÁMOKBAN

A válság ellenére is stabil maradt a húsvéti forgalom Forrás: Nielsen

Továbbra is a húsvéti tojás és nyúl figurák a legkelendőbbek A HÚSVÉTI SZEZONÁLIS ÉDESSÉGEK MEGOSZLÁSA (mennyiségben, tonna) Forrás: Nielsen

Stabil szezonális forgalom Húsvétkor A HÚSVÉTI SZEZONÁLIS ÉDESSÉGEK MEGOSZLÁSA (értékben, millió Ft) Forrás: Nielsen

A húsvéti figurák meghatározó szerepe nem változott az évek folyamán Figurák és kiszerelések megoszlása (mennyiségben, tonna) Forrás: Nielsen

Értékben a különböző ajándékzsákok komoly részt képviselnek Figurák és kiszerelések megoszlása (értékben, millió Ft) Forrás: Nielsen

A csokoládéból készült húsvéti figurák ma már egyértelműen meghatározóak Csokoládé vs. Bevonómassza 2010-ben (mennyiségben, tonna) Forrás: Nielsen

Értékben a válság ellenére is stabil maradt a csokoládéból készült figurák piaca Csokoládé vs. Bevonómassza 2010-ben (értékben, millió Ft) Forrás: Nielsen

Egy kis ismétlés: Mi a különbség a csokoládé és a bevonómasszából készült termékek között? Kakaópor Speciális növényi zsír Cukor Tejpor • alacsonyabb ár • kakaóvaj helyett növényi zsírok • alacsonyabb beltartalmi érték Kakaómassza Kakaóvaj Cukor Tejpor • magasabb ár • magasabb kakaóvaj és kakaó tartalom • magasabb beltartalmi érték Kakaós bevonómasszaCsokoládé

T RENDEK A gazdasági válság ellenére is stabil maradt értékben a szezonális termékek fogyasztása, csupán mennyiségben csökkent az elmúlt évben. Ezzel párhuzamosan az étcsokoládéból készülő termékek iránti kereslet közel a duplájára nőtt. A legtöbbet az egyedi kiszerelésű tojás és nyúlfigurákra költöttük. Továbbra is kedveltek a különböző húsvéti csomagok. Tovább nő a márkázott termékek iránti kereslet. Intenzív kereslet az ismert csokoládé márkák egyedi kiszerelésű termékei iránt (pl. közkedvelt desszertek, pralinék tavaszi, húsvéti öltözetben). Húsvéti vásárlásainkban továbbra is a hipermarketek uralják a piacot. Fogyasztók egyre inkább odafigyelnek a címkén található információkra.

Étcsokoládé mennyisége (tonna) Étcsokoládé értéke (millió Ft) Az étcsokoládé iránti kereslet tovább emelkedik. Eladott mennyiség közel kétszeresére nőtt tavaly. Forrás: Nielsen

Köszönjük a figyelmet! Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Magyar Édességgyártók Szövetsége!