Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012-es évben 2 szakács és 4 felszolgáló tanuló töltötte gyakorlatát az Europa Hotelben.
Advertisements

Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Alkudozás.
A Darvaza-i kráter.
Klein Dávid.
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló)
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
A Víz Világnapja Március 22..
Magyarország éghajlata
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Készítette: Nagy Zsanett
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
Az üvegházhatás és a savas esők
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
A NŐK FÖLDRAJZA.
Tihany.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
Globális fölmelegedés hatásai
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
RobotcSAPat 1. Árvíz és védekezés Köszönjük a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak és Kasza Anett sajtószóvivőnek.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Itt vagyunk mi.
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Készítette: Antos Tamás 8.b
A tűz A tűz története..
A földrajzi övezetesség
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Köszöntöm a települési önmentő képesség fejlesztő felkészítésen résztvevőket Előadó: Lóki Richárd okl. tű. őrgy.
MAGYARORSZÁG FÖLDTANA ÉS TERMÉSZETFÖLDRAJZA
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Túlzott esőzés/ gyors olvadás Talajvízszint emelkedése Felszíni elöntés BELVÍZ.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
A villámok hirtelen igen erős kisülések, melyek létre jöhetnek: felhő és talaj között felhő és felhő között A felhő és a környező levegő között, De létrejöhet.
Készítette: Ipacs Cintia
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Kőrösi Csoma Sándor Készítette: Bajnóczi Krisztián.
Szerbia – Szerb Köztársaság
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Kinizsi pál 1431?-1494.
Nagykovácsi - Budapest
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások -
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31

 A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek mondavilágában nem szerepel az özönvíz, más kultúrákban változó formában, de mindenütt megtalálható a pusztító áradat emléke. Az árvizeket a folyó vízgyűjtő területén fellépő különleges időjárás okozza. Magyarország a Kárpát-medence legmélyebben fekvő területe, telt medrű folyók szállítják az esőzésekből hóolvadásokból eredő vizet ide a környező országokból is. Az Alpokban és a Kárpátokban nem ritka a 4-5 méteres hóvastagság, ami hirtelen tavaszi olvadásnál komoly problémát okozhat. A hóolvadásos árvíz veszélyességét fokozza, hogy ebben az időszakban a talaj sokszor még fagyos, így vízelvezető képessége is minimális.

 Az árvízi katasztrófa bizonyos méretig előre jelezhető, hisz az állandó figyelőszolgálat folyamatosan ellenőrzi a víz emelkedését. A lehullott csapadékmennyiség és a hőmérsékleti változások figyelembe vételével előzetes intézkedéseket lehet foganatosítani a veszély csökkentésére.

Tisza,Szolnok 2000

 A  A városok fölött rendkivül veszélyes lehet egy felhőszakadás.  Váratlan  Váratlan égiháború tört ki 1975 augusztusában London északi részén.Alig néhány óra alatt összesen 170,8 170,8 milliméter milliméter eső hullott egy kis területre.A hirtelen kiáradó vizbe egy ember belefulladt,két másikat villám csapott agyon.Néhány méterrel arrébb msenki sem sejtette a katasztrófa mértékét.

 A  A hosszan tartó,bőséges esőzés iszonyú árvizeket idézhet elő. Bangladesben,1987-ben és 1988-ban bekövetkező hatalmas árvizek idején idején 2600-nál több ember vesztette életét az összedőlő épületek romjai közt és járványok miatt.Sok szakember szerint az emberi tevékenység idézte elő:jóval Nepálban,Bhutánban és Indiában kiirtották a Himalája alacsonyabb vonulatainak számos nagy erdőségét,s ez súlyos talajerózióhoz vezetett:nem volt mi visszatartsa a vizet.A két év árvizei a becslések szerint 3 milliárd dollárnyi kárt okoztak a világ egyik legszegényebb országában,s a gabonatermés nagy része odaveszett.

AAAA sok eső másfajta természeti csapást is előidézhet es ha a föld vizzel itatódik át,akkor folyossá válik.

Képek az ausztriai árvizről

Árviz Oroszországban

Képek a csehországi árvizről

Árviz Jugoszláviában

Képek a németországi árvizről

A bemutatót készitette: -Kovács Krisztina- XI.B. osztály  Bibliográfia: Tudás Fája- -Tudás Fája-