Dr. Rakonczai János SZTE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK KÖLCSÖNHATÁSA
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
2010 időjárása, különös tekintettel a nagy csapadékokra és más veszélyes jelenségekre dr Bonta Imre, Babolcsai György, Ujváry Katalin (IEO) Nagy csapadékos.
Készítette: Góth Roland
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A víz hatásai az éghajlatra
A FÖLDRAJZ SZEREPE A TÁJVÁLTOZÁSOK ÉRTÉKELÉSÉBEN
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A víz-háborúk kora jöhet
Címalcím 1 Homokhátság – tervellátottság, tervezési szükségletek december 1. Kecskemét Duna-Tisza csatorna: víziók vagy valóság Czene Zsolt, tervező-elemző.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A klímaváltozás Boros FerencKasza Dániel Fekete SzilviaKiss Ádám Kovács SzilviaNagy Gergely Peszeki NikolettTóth Mátyás Turányi LucaVarga György.
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
Klímaváltozás van, volt és lesz
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Globális fölmelegedés hatásai
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
CSAPADÉKVÍZ-VISSZATARTÁS ZÖLDTETŐKKEL
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
IPCC jelentés – várható hazai változások
Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
KÉSZÍTETTE: BIACSI TAMÁS IPCC JELENTÉSEK ÉS 2014.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Globalizáció és környezeti problémák
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása a mezőgazdaságban (Kárpát-medence) Lindi Zoltán.
A klímaváltozásról röviden
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Előadás másolata:

Dr. Rakonczai János SZTE j.rakonczai@geo.u-szeged.hu KLÍMAVÁLTOZÁS: ILLÚZIÓK ÉS VALÓSÁG Van-e, lehet-e átfogó válasz a klímaváltozásra? Dr. Rakonczai János SZTE j.rakonczai@geo.u-szeged.hu

Divatos dolog a klímaváltozással és következményeivel foglalkozni. Valós-e a probléma? Ismerjük-e (és főként a döntéshozók) a nálunk is tapasztalható, jól mérhető következményeket? Tisztában vagyunk-e vele hogyan alkalmazkodhatunk a változásokhoz? Van-e az emberiségnek kimutatható hatása a légkörre? 2008 Budapest

Van-e globális felmelegedés/melegedés?

A LÉGKÖR ÖSSZETÉTELE, IDŐBELI VÁLTOZÁSA Ezzel összefüggésben a hőmérsékletek is változtak – a változásnak természeti okai voltak és lehetnek a jelenben is.

A hőmérséklet-változás háttere: az üvegházhatás

A legfontosabb üvegházgázok mennyiségének változása

A fontosabb üvegházgázok arányai (egyenértékre átszámolva) a kibocsátásban (A) és a légkör felmelegítésében (B) 2007-ben (a vízgőz nélkül)

A globális felszíni hőmérséklet alakulása éves és tízéves átlagok alapján (1880-2005)

Az IPCC legújabb, 2008-as értékelése szerint B1-600 ppm, A1B-850 ppm, A2-1250 ppm

Globális következmények 1. Az átlagos évi csapadék trendje 1900-2000 Sivatagosodási folyamatok világszerte

Globális következmények 2. A jeges területek változásai Sarkvidékeken – az állandó jég csökkenése Gleccserek visszahúzódása Szárazföldeken – talajfagy csökkenése, hóhatár emelkedése, A gleccserekben tárolt átlagos vízmennyiség éves változása (km3) A nyári állandó jég kiterjedése az Északi-sark vidékén 1978-2008

Globális következmények 3. A világtenger szintváltozása A világtenger 1 méteres szintemelkedése által veszélyeztetett terület, népesség és gazdasági érték kontinensenként A tengerszint emelkedése száz év alatt 20 cm! De csak a grönlandi jég elolvadása 7 métert jelentene.

Globális következmények 4. Szélsőségesebb időjárás, szaporodó katasztrófák A nevet kapott és ezen belül a hurrikánná erősödött szélviharok száma az észak-atlanti térségben (1945-2005) A természeti katasztrófák által okozott kár, és annak trendje 1950 és 2007 között (milliárd dollár)

És ha az előzőek nem voltak meggyőzőek

És ha az előzőek nem voltak meggyőzőek

A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI Sok hatás – sokk hatás (2006. augusztus 20) Szárazodó Duna-Tisza köze Szélsőségesebb időjárás Árvizek, belvizek

Magyarország csapadékviszonyai és annak trendje Magyarország hőmérséklete és a változás trendje a 20. században Magyarország csapadékviszonyai és annak trendje 1901-2009 (mm) A gond ezekkel, hogy nagy ingadozásokat mutatnak! Keressünk olyan mutatókat, amik jobb trendet mutatnak – és objektívek, mérhetőek! Talajvíz, biomassza, talaj, táj

Szárazodó Duna-Tisza közi hátság? Az 55-ös út Mórahalomtól K-re 2010. június 3. A Duna-Tisza közi hátság Jánoshalmától É-ra

De ugyanezen a napon Borotától ÉNy-ra

2000 Kb. 1000 – 1500 km2-en alig visszafordítható folyamat 2003

Talajvíz-változás Bócsa Borota

Az idei belvizeket nem kellene a klímaváltozás nyakába varrni minden áron! Táji léptékben kisebb volt a vízborítás, mint az elmúlt évszázad legszárazabb évében, 2000-ben!

Akkor mi volt/van most? Országos adatok alapján: 2009 július-szeptember -60mm 2009 október-december +70mm Mórahalmi csapadék adatok 1999: 845 mm 2000: 246 mm 2010 január-június: 540 mm

Vissza a klímaváltozáshoz! Aszály vagy szárazodás? Azaz a természetes változékonyságba könnyen beilleszthető-e a változás, vagy tartósabb trendszerű változás részesei vagyunk?

Mit „szól” ehhez a táj …? … és az ember?

Biomassza változása

2003

A klímaváltozás nem egyenlően érinti területeinket! Összehasonlító területek Ez lehetőséget teremthet a tájak klímaérzékenységének meghatározására (tájökológiai vizsgálatokkal kiegészítve). Cél egy klímaérzékenységi térkép elkészítése az Alföldre, mint a változásokban leginkább érintett tájra.

Talajváltozás

A VEGETÁCIÓ VÁLTOZÁSAI Nem nyilvánvaló következmény sor CSAPADÉK CSÖKKENÉSE ↓ TALAJVÍZ TARTÓS VÁLTOZÁSA TALAJOK ÁTALKULÁSA A VEGETÁCIÓ VÁLTOZÁSAI TÁJVÁLTOZÁS Már negyedszázad alatt is már jelentős változások!

Hogyan alakul a klímánk a jövőben?

És a közelebbi jövőben? (A most kiadott MTA összefoglaló alapján)

Mit tehet a gazdálkodás? Valós, aránylag gyorsan megvalósítható alkalmazkodás a klímaváltozáshoz (az EU egyik új klímastratégiai eleme). Vízvisszatartás – ahol lehet (minden vízkészletet az ökológiai szempontokat is figyelembe véve) és folyók mellett – azok vízkészletére alapozva – öntözés. Víz/talajnedvesség megőrző gazdálkodás!! Az esetek többségében nem működik „az apáink is ezt csinálták és ráadásul jól csinálták” stratégia. A szárazodó klímához kell alakítani a szántóföldi gazdálkodás műveleteit: pl. tarlóhántás, szántás ideje, növényvédelmi technológiák (vegyszeres vagy kapálásos módszer). Fel kell készülni az új típusú kártevők szerepének erősödésére. Fontos az ilyen jellegű szakmai tájékozódás.

Nem! Rendszeresen visszatérő téma: Kell-e Duna-Tisza csatorna a homokhátság vízhiányának enyhítésére? Miután a kritikus területet éppen nem érintené. De a közgazdasági és környezeti hatásokat sem szabad csak egyoldalúan figyelembe venni. Nem!

Árvíz és klímaváltozás Az árvíz a mérsékelt égövi folyók természetes jelensége, de …

… az elmúlt évtizedekben hazánkban néhány „új” sajátossága is megfigyelhető: bármikor előfordulhat, az árvízi szintek már messze nem csak a vízhozamoktól függ … Így nem csak a klímaváltozás az oka az árvízi problémáinknak!

Összegzésként: Részletesebb felbontásban még nincsenek megfelelő klíma-modelljeink. A klímaváltozás esetleges hatásait inkább csak sejtjük, kevés a jól megfogható trendszerű, és bizonyítottan a klímaváltozáshoz köthető változás (ami van, annak szerepe elsikkadni látszik). A változások nem azonos mértékben érintik hazai tájainkat! (Meg kellene határozni tájaink „klímaérzékenységét”! – vannak ötleteink) A klímaváltozás nem lehet ürügy indokolatlan beavatkozásoknak! Azaz átfogó válaszok a klímaváltozásra nincsenek, nem is lehetnek – azokat vélhetően területileg differenciáltan kell megkeresnünk!

Köszönöm a figyelmet!