Készletezési modellek Ferenczi Zoltán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Temelésmenedzsment Production Management
Egy szélsőérték feladat és következményei
Események formális leírása, műveletek
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
I. előadás.
Készletgazdálkodás.
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
Általános áruismeret Termékfelelősség
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Készletgazdálkodás és anyagszükséglet tervezés
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Dualitás Ferenczi Zoltán
Készletgazdálkodás 5. Előadás.
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Készítette / Author: Tuska Katalin
Költségtani gyakorló feladatok
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Mekkora készletet tartsunk?
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Ideális kontinuumok kinematikája
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
III. előadás.
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Lineáris Programozás 4-5. feladat
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Termelésmenedzsment Production Management
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Lineáris programozás.
Költségek, költségfüggvények
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
Alapfogalmak.
Folytonos eloszlások.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
I. előadás.
Összegek, területek, térfogatok
A termelési függvény.
Számtani és mértani közép
A termelés költségei.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 11. Dr. Tarnóczi Tibor
Mikroökonómia gyakorlat
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
A termelés költségei.
Készletezési modellek
Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.
Integrálszámítás.
Kockázat és megbízhatóság
I. Előadás bgk. uni-obuda
Készletek - Idő-vezérelt rendelési pont - 1
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Előadás másolata:

Készletezési modellek Ferenczi Zoltán Operációkutatás Készletezési modellek Ferenczi Zoltán

Készletezési politika Az üzleti életben fontos feladat az áruk a beszerzéstől az értékesítésig való tárolása. A kis- és nagykereskedők valamint a gyártóüzemek általában rendelkeznek bizonyos raktárkészlettel. Milyen „készletezési politikát” folytasson egy ilyen üzem, azaz mikor, mennyit kell termelni (rendelni) egy bizonyos áruból, hogy az ezzel kapcsolatos összes költség a lehető legkisebb legyen

Készletezési példa 1 Egy autórádió-magnót gyártó cég maga állítja elő a készülékbe beépített hangszórót is. A autórádiókat folyamatosan szerelik össze, havonta 7000 darabot. A hangszórókat szakaszosan gyártják, mert rövid idő alatt sokat tudnak előállítani. Dönteni kell a cég vezetőjének arról, hogy mikor és mennyit gyártson a hangszórókból, hogy az autórádió-gyártás folyamatos legyen és a hangszórók gyártásakor fellépő költségek összege a lehető legkisebb legyen

Figyelembe veendő körülmények A hangszórók gyártásának beindításakor fellép 50000 Ft ún. „beindítási költség” . Ez a költség azt indukálja, hogy nagy mennyiséget gyártsanak egyszerre, mert így egy hangszóróra kis költség esik. A hangszórókat a felhasználásig készletezni kell. Ha sokat gyártanak egyszerre, akkor hosszú ideig készletezni kell. Egy hangszóró tárolása havonta 30 Ft-ba kerül.. Ez a költség azt sugallja, hogy kis tételben gyártsanak. Egy hangszóró előállítási költsége 500 Ft. A cég elvben nem engedi meg a hiányt, azonban időnként enged ebből és így a hangszóróhiányt is megengedi. Ebből adódó költség hangszórónként és havonta 50 Ft körüli érték.

Ezért felülvizsgálja az eddigi készletezési politikáját Készletezési példa 2 Egy kerékpár kereskedőnek az a problémája, hogy az egyik típus iránti kereslet nagyon változó és gyakran lép fel hiány. Ezért felülvizsgálja az eddigi készletezési politikáját A kereskedő számba veszi a költségeit és megállapította:

Költségek A hiány miatt veszteség éri: kerékpáronként 2600 Ft. Ez a költség a bizalom elvesztéséből, a többletlevelezésből és a bevétel kiesésből adódik A hónap végén a készletben lévő kerékpárok után 200 Ft költség terheli a kereskedőt. Ez tartalmazza a lekötött tőke, a raktározási terület, a biztosítás, az adó stb. költségét. A rendelési költség két részből áll: a rendeléssel kapcsolatos költségből és a kerékpár aktuális árából: 4600 Ft, 28000 Ft.

A készletezési modell összetevői Beindítási költség: k, a gyártás beindításakor illetve rendeléskor lép fel. Termelési költség: c, a termelt (megrendelt) cikk fajlagos ára. Tárolási vagy raktározási költség: h, a tárolt cikk időegységre jutó fajlagos költsége. Hiány miatti károsodás költsége: p, időegységre jutó fajlagos költség. Összköltség: K. Egyszerre gyártott (megrendelt) mennyiség: Q. Időegység alatt a raktárból elfogyott mennyiség: r. A periódus elején meglévő készlet, ha a hiány megengedett: S

Determinisztikus kísérletezési modell a hiány nincs megengedve

Költségek Összes költség a periódus alatt: Időegység alatt:

A költségfüggvény minimuma A szélsőérték létezésének szükséges feltétele: Az optimális rendelés nagysága: Az újra rendelés ideje:

Folytonos készletezési modell, a hiány megengedett

Költségek Egy periódus alatt a tárolási költség A hiányból adódó költség a periódus alatt Periódusra eső összes költség tehát

Idő egységre eső összes költség Parciális deriváltak

Optimális megoldás Optimális rendelési mennyiség Optimális készlet mennyisége: Periódus idő pedig

Sztochasztikus készletezési modellek A kereskedelemben általában a kereslet nagysága valószínűségi változó, azaz egy időegységre eső eladott darabszám a véletlentől függ. Feltételezzük, hogy ismert vagy meghatározható a valószínűségi változó eloszlása. Az ilyen készletezési modellek is több típusba sorolhatók. Jelen vizsgálódásunk célja az, hogy bemutassuk azt a matematikai lépéssorozatot, amellyel az ilyen típusú feladatok tárgyalhatók.

Egy periódusos modell beindítási költség nélkül Jelöljük a szóban forgó árucikk keresletét ξ valószínűségi változóval. Továbbá jelöljük -vel annak a valószínűségét, hogy ξ felveszi az x értékét. Egyetlen periódusban, egyszerre Q mennyiségű árút rendelnek egységenként c Ft-ért. Ha a kereslet kisebb, mint a beszerzett Q mennyiség, akkor mennyiséget tárolni kell és a fajlagos tárolási költség h Ft. Ha a kereslet nagyobb, mint a rendelt mennyiség, akkor hiány keletkezik és ekkor a hiányból származó fajlagos költség legyen p.

Ekkor a felmerült költség Költségfüggvény Ekkor a felmerült költség Látható, hogy két kockázat között kell azt a készletezési szintet meghatározni, amelyekre nézve a költségnek a várható értéke minimális.

Tulajdonképpen azt a Q mennyiséget keressük, amelyre nézve a költség várható értéke minimális A valószínűség pontos alakját gyakran nehéz meghatározni, ezért a diszkrét valószínűségi változót folytonossal helyettesítjük. Ha a keresletnek igen sok lehetséges értéke lehet, akkor ez a közelítés elég jó közelítést ad a készlet optimális értékeire.

Folytonos val. változó várható értéke Legyen a folytonos eloszlás sűrűség függvénye f(x). Ekkor a költségfüggvény várható értéke Bontsuk fel az integrálokat

Keressük a szélsőértékét, ezért deriváljuk Q szerint Keressük a szélsőértékét, ezért deriváljuk Q szerint. Olyan integrálokat kell deriválni, ahol az integrálási határok a deriválási változó függvénye Derivál függvény Kihasználva az ismert összefüggést, ahol F(x) az eloszlásfüggvény, kapjuk

Optimális rendelési mennyiség Szélsőérték létezésének szükséges feltétele Azaz Tehát a költség várható értéke olyan Q rendelés mellett a legkisebb, amely helyen a keresleti eloszlásfüggvényének értéke