Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

„Konvergens forradalom” Kórházvezetés 2007
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
A Kormány intézkedései és tervei
Költségcsökkentés és centralizáció a fővárosi kórházakban GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Skultéty László 1/14 GKI-EKI Egészségügykutató Intézet.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
1 GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A cselekvés igénye és (talán) lehetősége politikai konszenzus helyett Skultéty László ügyvezető igazgató GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Marketing az egészségügyben Dr. Szalkai Iván E-consult 2000 Rt.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
„Mértéket tartani és a célt nem téveszteni szem elöl!”
Egészségpolitika.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Jobbágy Valér ÁRB Titkárság vezetője
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Jogszabályváltozások az év fordulóján!
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Szükségletek és igények lehetséges értelmezése … Nemzeti Drogmegelőzési Intézet és az Országos Addiktológiai Intézet „Határ – Helyzetek” Konferencia Budapest,
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Kinek profit a NON Profit?
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Kórházátalakítási pályázat
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.

A „bizonyítvány magyarázata” Tervezett reformok: Ami hivatalos: A Zöld könyv csak alternatívákat vázol fel, a tervek csak sejthetők Kiszivárgott elemek a sajtóban: szórvány és egymásnak részben ellentmondó üzenetek Még kormány szintű döntés sincs (nemhogy parlamenti) Konvergencia program: A vitaanyag csak szövegszerűen említi A Napi Gazdaság szerint az egészségügyi közkiadások a GDP arányában évi 0,2 százalékponttal csökkennek 2007-2009 között

A kiindulási helyzet

Pénzügyi mozgástér (1)

Pénzügyi mozgástér (2)

A Zöld könyvben megjelenő területek makrogazdasági kihatással A biztosítási elem erősítése Az ellátórendszer racionalizálása Co-payment bevezetése az ellátásban Gyógyszer támogatás átalakítása

A Zöld könyvben megjelenő területek makrogazdasági kihatás nélkül Felügyelet Ápolásbiztosítás Táppénz biztosítás Gyógyszer kiskereskedelem liberalizációja (?) Modellválasztás (1 vagy több biztosító)

Biztosítási elem erősítése Több járulék, vagy térítési díj beszedése Hatás: az E-alap bevétele nő, vállalkozások és lakosság terhe nő, potyautasoktól megtisztul a rendszer Mértéke: nehezen becsülhető, 800-900 ezer (minimálbéres), hozzátartozói jogviszonyban sok inaktív

Az ellátórendszer racionalizálása Aktív ágyak (telephelyek) bezárása, krónikus és rehabilitációs ágyszám növelése, fehér foltok lefedése Megmaradó kapacitás 30-50%-kal magasabb színvonalon finanszírozható és nyereségesen működtethető (ez egészségpolitikai kérdés) Önkormányzatoknál ingatlanvagyon szabadul fel (más feladatra, értékesítésre)

Co-payment Vizitdíj bevezetése Hatás: teher növekedés a lakosságnál (kompenzáció vagy mentességek szükségesek a hátrányos helyzetek mérséklésére) Ha a bevétel a szolgáltatóknál marad, alkalmas a hálapénz visszaszorítására az alapellátásban

A gyógyszertámogatás átalakítása Cél: a kassza hiányának megszüntetése, indokolatlan mennyiség és drága szerkezet visszafordítása Lakossági teher nő, gyártói profit csökken, forgalom és kassza bővülés lassul Mértéke nehezen becsülhető

Ápolásbiztosítás Jelenlegi ápolási szolgáltatások ésszerűsítése (megtakarítás) mértéke nem becsülhető Önálló ápolásbiztosítási ág kialakítása Elismert szükséglet többlet finanszírozásért (lakosság, munkáltatók) mértéke nem becsülhető

Táppénzbiztosítás Rokkantnyugdíj rendszer leválasztása, ésszerűsítése (konvergencia program) Táppénzbiztosítás: Munkáltató kockázata csökken, terhe (globálisan nem változik), ágazatok között jelentős teher átcsoportosítás, visszaélés könnyebbé válik Mértéke nehezen becsülhető

Gyógyszer kiskereskedelem liberalizációja Cél: a verseny erősödése, betegek kereskedelmibb szemléletű kielégítése Eszköz: adminisztratív korlátok oldása Hatása: modern kereskedelmi csatornák térnyerése, nagyobb verseny (ár, szolgáltatások színvonala) a nagy városokban Középtávon a láncok erősödése

A finanszírozók terheinek megoszlása

Összességében A betegek terhe nő, még akkor is, ha a paraszolvencia az alapellátásban jelentősen mérséklődik A foglalkoztatók járulékterhelése nő Az E-alap bevétele nő, kiadása reálértéken stagnál, egyenlege eléri a nullát Értékváltás: egyéni felelősség, költségtudatosság, gazdasági szempontok, minőség A pénzügyi terhek az igénybevétel és a jogosultság megszerzése felé tolódnak el

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. www.gki-eki.hu tel: 269-4501