Az egészségügy átalakítása Holló Imre Pénzügyi csúcstalálkozó II. 2005. szeptember 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Egészségpolitika.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
Az egészségügy reformja Dr. Rapi Katalin egészségpolitikai szakállamtitkár II. Konszenzus az Egészségügyért szeptember 7. - Göd.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Nemzeti Egészségügyi Számlák
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Munkaerőpiac - újraosztás Források: MNB, Index, Konvergencia Programok.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Készen állunk az egészségbiztosítási piacnyitásra
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Problémák és megoldási lehetőségek a magyar egészségügy reformjában Dr. Gaál Péter Hitek és tévhitek az egészségbiztosítási biztosítói modellekről Népszabadság.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Lantos Csaba. Egészségügyi kiadások a GDP százalékában között OECD átlag Egészségügyi kiadások a GDP százalékában 2012-ben Forrás: OECD Health.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Az egészségügy átalakítása Holló Imre Pénzügyi csúcstalálkozó II szeptember 16.

Kiindulópont 1.  Közhely: az egészségügy egy „tékozló koldus”, azaz pazarlás és alulfinanszírozottság egyszerre jelentkezik  Azonban bármilyen átalakítás csak akkor lehet sikeres, ha a két problémát egyszerre kezeli. Vagyis: a reform célja vagy következménye nem lehet a megtakarítás!

Kiindulópont 2.  Magyarországon elvileg mindenkinek, szinte minden jár, „ingyen”, azonnal es a választás teljes szabadsága (kórház, orvos) mellett  Természetesen a valóságban ez most sincsen így, de a fejekben ez a képzet  Tehát bármilyen reform ebből csak elvenni, megkurtítani, fizetőssé tenni tud. Ez pedig politikailag nem könnyen eladható...

Egyébként valóban keveset költünk közpénzből egészségügyre

Sőt az elmúlt időszakban nálunk csökkentek szinte a legjobban ezek a kiadások

Az OECD megállapításai a magyar egészségügyről „Tények:  Az egy főre jutó egészségügyi közkiadást tekintve nagyobb a lemaradásunk az EU átlagától, mint az egy főre jutó GDP-t tekintve  Az Egészségbiztosítás évi költségvetése és évi irányszámai - az egészségügy pénzügyi forrásait tekintve - az EU országok többségétől való lemaradás növekedését vetítik előre.  A magyarországi magánkiadások aránya az egyik legmagasabb az EU-ban. (Nem a magánkiadások arányának a növelése, hanem a hálapénz „kiváltása” a fő kérdés.)”

Átalakítás  A magyar (és általában a volt szocialista) egészségügyi rendszerek megváltoztatásához nem elég (de szükséges) az ösztönzőket rendbetenni  Egyszerre kell „felülről” és „alulról” hozzányúlni a rendszerhez

1. Átalakítás felülről  Az egyik alapvető probléma, hogy túl sok kórház van Magyarországon, de mivel különböző tulajdonosok vannak, lehetetlen a racionális regionális egyezkedés  Ennek ellenére a Kormányzatnak el kell készíttetnie egy kórház master plant és ha bezárásokat nem is, de az új fejlesztéseket (NFT, címzett támogatások, központi beruházások) ennek alapján kell elvégeznie illetve a regionális egyeztetéseket megkezdenie  Egy master plan egyébként egy vásárló típusú biztosítót is segítene

2. Játéktér megteremtése  Értelmetlen a kiegészítő biztosítás vagy az öngondoskodás, ha továbbra is mindent, mindenkinek, azonnal és ingyen adunk  El kell kezdeni átláthatóvá és racionálisabbá tenni a játékteret:  Alap-csomag meghatározása (legnehezebb)  Beteg-utak szűkítése (ha valaki ettől eltér fizessen)  Szakmai protokolok általánossá tétele (100 lépés része)  Szorosabb összhangot kell teremteni a járulékfizetés és a jogosultság között (valódibb biztosítást, a 100 lépés ezt is elindította)

Alap-csomag  Latin-Amerika  Pozitív lista (de ott ez az „üres” csomaghoz képest valóban pozitív volt...)  Oregon (USA)  Prioritás-sorrend (lakosság aktív részvétele mellett)  Vonal (költségvetési keret) meghúzása  Szlovákia  Prioritás-sorrend (Parlament által elfogadva)  Az első 6,700 ICD-10 kategóriában (az összesen 11,000-ből) nincs co- payment  A többire sávosan van (tehát a prioritás lista végén 100% a co-payment)  Megfontolandó még  Alap-csomag volumenkorlátokkal (pl. egy évben csak X számú májátültetés) és várólista (bizonyos esetekben már létezik)  Szakmai protokollok erősebb érvényesítése (aki ettől el akar térni, az fizessen)  Nem-bizonyítothatóan hatékony eljárások kivétele a csomagból

3. Biztosítás  Az alap-csomag (a szolgáltatások legnagyobb része) tekintetében meg kell őrizni az OEP monopol helyzetét. Ebben a tekintetben a nemzetközi példák nem támasztják alá a finanszírozói verseny hatékonyság vagy minőségnövelő szerepét. (lásd “Private Health Insurance in OECD countries” OECD tanulmányát)  A kigészítő szolgáltatásokra ösztönözni kell a magánbiztosítók szerepét (ezt főleg a szolgáltatások világos körülhatárolásával és a környezet kiszámíthatóbbá tételével lehet legjobban elérni)  Erősíteni kell az OEP önállóságát és vásárlói szerepét (ehhez a felügyeletet és a stratégiai iránymutatást meg kell oldani)

4. Kórházak önállóságának növelése  Semmi sem indokolja az állami vagy önkormányzati szerepvállalás jelenlegi mértékét  Ha az állami biztosítón keresztül az állam tudja, hogy az állampolgárainak mit akar vásárolni, akkor a „kitől”-re az a válasz, hogy aki a legjobb minőségű szolgáltatást a legjobb áron adja  A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a korházak (magán, állami, egyházi, stb.) közötti verseny jó a betegeknek

4. Kereslet szabályozása  Co-payment bevezetése (nem bevétel-növelő céllal, lásd Szlovákia)  Gyógyszer-fronton: háziorvosok és szakorvosok sokkal nagyobbfokú ellenőrzése és kedvező tapasztalatok átvétele az IBR-ből