Szakirodalom kutatás II. Rákóczi Ferenc Gimnázium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Digitális világ A digitális reklám
Internet ismeretek II..
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az iskolai könyvtár állománya
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
4. Kreatív döntéshozatal
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
Információ feldolgozása
Minkó-Csontos Anna SZTE EK Könyvtárhasználati tájékoztató.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Könyvtárhasználat.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Kereső programok használata
Hogyan lehet használni a keresőprogramokat? Készítette: Tankó Csongor Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Iskolaközpont Szentegyháza.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A SZAKDOLGOZAT.
Szemantikus keresők.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Információkeresési stratégiák Karoliny Eszter. Témaválasztás - információs probléma Teljesítményértékelési rendszerek alkalmazása a könyvtárakban Teljesítményértékelési.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
KÖNYVTÁRISMERET.
Érettségi esszék középszinten
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
OK! Tanársegéd Online Könyvek
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Könyvtárak.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Adatkeresés az interneten
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
PsycINFO és az APA Style
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Mindenki próbál egy másik “fajként” nézni a fiatalokra.
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Szakirodalom kutatás II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Könyvtárismereti órák Használatra átveszi a Mindszenty Gimnázium

Hogyan hasznosíthatod elméleti könyvtári tudásod? „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” (Konfuciusz)

Válaszd a könyvtárakat! Dolgozatot kell írnod? Érettségire készülsz? Pályázatot írsz? Nem teljesen érted a tananyagot? Vásárlás előtt többet akarsz tudni egy termékről, szolgáltatásról? Hiteles forrásokból szeretnél tájékozódni?

Szakirodalom kutatás munkafázisai Tájékozódás a témáról Kulcsszavak gyűjtése Kutatás a könyvtárakban Kutatás külföldi honlapokon, könyvtárakban Kölcsönzés, olvasás, jegyzetelés Irodalomjegyzék készítés

TÉMA: az arab-izraeli konfliktus gyökerei MINTA kutatási feladat Izrael és az Arab-Liga tagjai TÉMA: az arab-izraeli konfliktus gyökerei Korszakhatárok: 1917-1948 Földrajzi határok: adott országok Kutatás mélysége: szakkönyv, folyóirat, internetes adatbázisok Nyelv: magyar, angol

Tájékozódás a témáról pl. Google Tudós http://scholar.google.hu/

Tájékozódás a témáról pl. Wikipédia

Tájékozódás a témáról pl. Factbook, nagykövetségek

Tájékozódás a témáról pl. Factbook Néha a szerencse is segít: a CIA Factbook anyagai között teljes szöveggel elérhető egy korábban titkosított dokumentum.

Mintafeladattal kapcsolatos kulcsszavak gyűjtése: Köztaurusz

Kulcsszavak összesítése A különböző forrásokból származó releváns kifejezéseket, kulcsszavakat a könyvtári katalógusokban és adatbázisokban való kutatás folyamatában használhatod. Az internetes böngészésnél, könyvekből való jegyzetelésnél a lényegszűrő , áttekintő olvasáshoz használhatod a gyűjtött kifejezéseket. Pl. arab-izraeli konfliktus, gyökerek, okok, történet, háttér, Palesztina, Közel-kelet, Balfour-nyilatkozat, brit mandátum. arab-israeli conflict, roots, causes, history, background Palestine, Balfour Declaration, british mandate.

Képeket is gyűjthetsz a témához http://images.google.com/hosted/life

Pl. képek a mintafeladathoz Abd al-Qadir al-Husayni (az egyik legjelentősebb palesztin katonai parancsnok) David Ben Gurion (Izrael első miniszterelnöke) Abdullah (Transzjordánia emírje, majd királya, majd Jordánia királya) Chaim Weizmann (Izrael első államfője) Menahem Begin (a fegyveres ellenállás egyik vezetője, későbbi kormányfő) Folke Bernadotte gróf (Az ENSZ közvetítője)

GYŰJTŐKÖR alapján válassz! Kutatás könyvtárakban GYŰJTŐKÖR alapján válassz!

Kutatás könyvtárakban A mintafeladathoz hazai és külföldi könyvtárak közül gyűjtőköre alapján pl. az alábbiakban tudsz szakirodalmat keresni: - Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Könyvtára - Országgyűlési Könyvtár - CEU Könyvtár Izraeli, arab egyetemek, európai, amerikai gyűjtemények… Folyóirat adatbázisok, pl. Matarka, Grotius, Humanus…

Mintafeladat kutatása könyvtárakban pl. ZMNE

Mintafeladat kutatása könyvtárakban pl. ZMNE

Könyvtárközi kölcsönzés Mintafeladat kutatása külföldi könyvtárban pl. Hebrew University Library Könyvtárközi kölcsönzés

Mintafeladat kutatása folyóirat adatbázisban pl. Matarka http://www.matarka.hu/

Olvasás alaptípusai Áttekintő, lényegszűrő olvasás célja a tájékozódás. Ilyenkor nem szó szerint olvassuk el a szöveget, hanem csak szavakat, szókapcsolatokat, egy-egy mondatot kiragadva olvasunk, hogy a szöveg globális tartalmáról tájékozódhassunk. Intenzív, mély olvasás célja a tanulás, ismeretszerzés, elemzés, az olvasott információk strukturálása. Kereső, információ lokalizáló olvasás lényege, hogy egy hosszabb szövegben vagy több szövegben megtaláljuk a tényeket, adatokat, részleteket. Élményszerző olvasás célja a kikapcsolódás, ellazulás (szépirodalom).

Az alkotás, írás, jegyzetelés folyamatában: Mire figyelj jegyzetelés közben? Az alkotás, írás, jegyzetelés folyamatában: Nagy elődeinktől kapjuk: Ihlet Tények Ismeret Cserébe adnunk kell: Idézet Hivatkozás 8. parancsolat: Ne lopj … szöveget sem! Idézés: szó szerint, idézőjellel, tipográfia alkalmazásával, a kihagyások jelölésével, a forrás pontos megadásával történik. Parafrázis: átfogalmazás, a tartalom lényeget összegző átírása. Itt is meg kell adni a forrást.

Az irodalomjegyzék a katalógusokból származó tételek alapján készül

Tudod-e? Sorold fel egy kutatás munkafázisait! Hol találsz hiteles tájékoztató anyagokat az érettségivel kapcsolatban? Hogy hívják azt a szótárt, amelyben kulcsszavakat kereshetsz egy témához? Bármelyik könyvtárban kereshetsz irodalmat egy adott témával kapcsolatban? Nevezz meg néhány könyvtárt, amelyben matematikával kapcsolatos irodalmat kereshetsz! Milyen olvasási alaptípusokat ismersz? Gondolkodj: melyik olvasási mód segíthet abban, hogy eldönthesd, a feladat megoldásához érdemes-e részletesen elolvasni egy honlap vagy könyv teljes anyagát? Mi a parafrázis? Zsenikre is vonatkoznak a hivatkozási és idézési szabályok?