Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Biztonságos Internet-használat, böngészés jogsértések nélkül
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 5 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Általános tudnivalók:
Miből is állnak a vezeték nélküli hálózatok?
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
Biztonságos Internet-használat, böngészés jogsértések nélkül
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
avagy a hálózatok hálózata
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
INTERNET.
Blog, Fórum, Chat, . Blog Blog vagy veblog (ang. web log) tulajdonképpen egy napló, azaz időben rendezett, felhasználó által begépelt szöveg sorozat.
Használata Készítette: Medve Tamás.
Netikett Internetes bűnözés
Regisztráció és a felvételi lap kitöltése a Kollégiumi Adminisztrációs Rendszerben (KAR), a kar.nyme.hu weboldalon. by UF roli.
küldés.
Információ és kommunikáció
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Közösségi portálok használata
Vezeték nélküli hálózatok
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Az internetről.
Internet Az internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, ami az internet protokoll (IP) révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és.
Hálózati alapismeretek
Az internet.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Internet, Elektronikus levelezés
Regisztráció és a felvételi lap kitöltése a Kollégiumi Adminisztrációs Rendszerben (KAR), a kar.mek.nyme.hu weboldalon. by UF roli.
Topológiák Hálózati eszközök
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Az Internet.
Internet története Nagy Sándor. Előzmények : A Szovjetunió október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot. Válaszul Amerika.
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Készítette: Pálinkás Petra
Készítette: Kovács Antónia
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Az operációs rendszer Készítette: Hegedűs Dóra Felkészítő tanár: Líbor Roland Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza, Vörösmarty u. 4.
Az internet veszélyei Név: Merena Gréta 6.b
A HTML alapjai Az internet és a web.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Számítógépes bűnözés.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Felkészítő tanár: Debre Márta
Internet, Elektronikus levelezés
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert Felkészítő tanár: Beták Norbert, Ing. ISKOLA: Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola Érsekújvár – Szlovákia

Bevezető kérdések Mi az az internet? Miért veszélyes az internet? Hogyan kerülhetjük el az internet veszélyeit?

Tartalom Bevezető kérdések Internet fogalma és története Internetes vásárlás veszélyei Fájlcsere E-mail Internetes kártevők Jó tanácsok Ellenőrző kérdések Forrás

Mi az az INTERNET? angol szóból ered „internetwork” (Hálózatok hálózata) számítógép-hálózatokat kapcsol össze minden számítógép kap egy hálózati azonosítót (IP-címet), ezt egymás azonosítására használják.

AZ Internet története 1969-ben USA-ban létrejött az első számítógép hálózat- ARPANET. Egyre több egyetem csatlakozott a hálózathoz. Kifejlesztették a TCP/IP protokollt, ami hivatalos protokollja lett az APRANET - nek. 1983-ban leválik a katonai rész – MILNET. 1980-as évek végén APRANET átadja a helyét az INTERNETnek. 1992-ben fejlesztették ki a WWW-t (World Wide Webet) alkalmazást ami grafikus felületet biztosít az internet felhasználóknak.

Ellenőrző kérdések Mi az az internet? Mikor és hogyan alakult meg? Milyen alkalmazás biztosít grafikus felületet az internet felhasználóknak?

Internetes vásárlás Manapság egyre többen vásárolnak az interneten, ezért egyre több átverés is történik. Az átverés elkerülése érdekében: Kevesebb személyes adatot adjunk meg! Győződjünk meg az oldal hitelességéről! Senkinek ne áruljuk el a jelszót és az ellenőrző szót! Számlaszámodat és a PIN - kódodat soha ne küld el senkinek!

MEGTÖRTÉNHET… Egy ügyes hacker könnyen kitudja játszani az internetes vásárlókat. A hacker bejelentkezik a web áruházba a felhasználó nevünkkel és jelszavunkkal. Megváltoztatja a kiszállítási címet, így a mi költségünkre, de az ő címére szállítják ki a terméket. Másik gyakran előforduló trükk, hogy a vevőt átirányítja a saját oldalukra. A hitelkártya adatait így már rögtön a hacker kapja meg.

Fájlcsere Az internetről már szinte mindent (filmeket, képeket, zenéket …) le tudunk tölteni ingyen. Ha ezeket csak magán célra használjuk akkor lehet legális. Legálisan csak olyan fájlt oszthatsz meg, aminek te vagy a szerzője.

E-mail Elektronikus posta (e-mail) segítségével bárkinek bárhonnan tudunk elektronikus úton levelet küldeni. Levélhez csatolhatunk fájlokat (képet, videót …) Átverés elkerülése és a személyes adatok védelme érdekében: Posta fiókodból mindig lépj ki! Jelszavad ne áruld el senkinek! Idegen feladóknak ne küld el személyes adataid! Bankoktól érkező gyanús levelekre ne válaszolj!

MEGTÖRTÉNHET… Az ember váratlanul kap egy e-mailt, hogy nyert a lottón. Az összeg átvételéhez fel kell hívni egy számot és bemondani az azonosító kódot. A pénzt csak akkor kapják meg, ha előre befizetik a nemzetközi adókat. Csalók rá tudják beszélni az embereket, hogy nyertek olyan játékon, amit nem is játszottak.

Ellenőrző kérdések Mi az a e-mail? Mit tehetünk a személyes adatok védelme érdekében? Mit tölthetünk le az internetről? Mit oszthatunk meg az interneten legálisan? Mire kell figyelni az interneten való vásárláskor?

Internetes kártevő A számítógépes vírus egy szoftverprogram. Beavatkozik számítógépünk működésébe: Megrongál és töröl adatokat Levelező rendszerünket is felhasználhatja A merevlemez teljes tartalmát is törölheti

Internetes kártevők elkerülése Ne nyissunk meg olyan e-mail mellékletét, ami ismeretlen feladótól érkezett! Csak biztonságos weboldalról töltsünk le szoftvereket!

Ellenőrző kérdések Mi az a számítógépes vírus? Hogyan tudjuk elkerülni az internetes kártevőket? Mit csinál a vírus a számítógépünkben?

Jó tanácsok Használjunk vírusirtó programot! Cél, hogy a számítógépbe ne jusson olyan állomány, amely olyan műveleteket hajt végre, amelyeket a felhasználó nem engedélyezett.

Jó tanácsok Használjunk tűzfalat! Cél, hogy megakadályozza és figyelmeztessen, ha egy hacker beakar hatolni a számítógépünkbe.

Ellenőrző kérdések

Sajnálom! De a válasz helytelen Megpróbálom még egyszer

Az internet számítógép hálózatokat kapcsol össze. Sajnálom! De lejárt az ideje… Igaz Hamis a b Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést Kérem a következő kérdést

Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

Az első számítógép hálózat neve mi volt? Sajnálom! De lejárt az ideje… WWW APRANET MILNET INTERNET a b c d Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést Kérem a következő kérdést

Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

Az internetről bármit letölthetünk és megoszthatunk legálisan. Sajnálom! De lejárt az ideje… Igaz Hamis a b Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést Kérem a következő kérdést

Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

A vírus az egy szoftverprogram. Sajnálom! De lejárt az ideje… Igaz Hamis a b Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Befejeztem Befejeztem

Gratulálok ! Helyesen válaszoltál

Forrás http://www.inf.unideb.hu/~bodai/internet/internet_tortenete.html http://lopasesatveres.network.hu/blog/lopas_es_atveres_klub_hirei/hogyan_vedekezzunk_az_internetes_atveresek_ellen http://www.uen.org/wcs/countdown_images.shtml http://www.microsoft.com/hun/biztonsag/szamitogep/alapok/virus/#/hun/biztonsag/computer/viruses/prevent.mspx http://www.netanimations.net/Moving_Animated_Question_Marks_And_Exclamation_Point_Gif_Animations.htm#.UUBFi2jD7V5

Köszönöm a figyelmet!